Sunday, February 24, 2008

Τέσσερις νεκροί και η κατάκτηση των Ινδιών

*UPDATE* στο τέλος της ανάρτησης



Κι ενώ το Κόσοβο δέχτηκε να γίνει ένα προτεκτοράτο ανεξάρτητο από τη Σερβία με αντάλλαγμα τα ενεργειακά της αποθέματα σε λιγνίτη (40% του ευρωπαϊκού λιγνίτη), σε μια άλλη χώρα ένας λαός προσπαθεί να αποκρούσει για πολλοστή φορά τον Πιζάρο από τα εδάφη της.

Για σένα ανιστόρητε αναγνώστη ο Πιζάρο ήταν ένας Ισπανός κονκισταδόρ που με περίπου 200 άντρες κατάφερε να παγιδεύσει τον βασιλιά των Ίνκας με δόλιο τρόπο και στη συνέχεια να τον εκτελέσει και να υποδουλώσει τις πλούσιες σε χρυσό και ασήμι περιοχές ανατολικά των Άνδεων.

(φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις στο Cusco)

Για άλλη μια φορά όμως οι αγρότες-απόγονοι των Ίνκας καλούνται να αντιμετωπίσουν τον μοντέρνο απόγονο του Ισπανού κονκισταδόρ.Αυτή τη φορά ο στόχος του "πολιτισμένου" και τεχνολογικά ανώτερου κονκισταδόρ δεν είναι τα πλούσια αυτοκρατορικά ανάκτορα και ο τεράστιος αριθμός δούλων κι ούτε τα όπλα του η πυρίτιδα και το ιππικό. Δεν φοράει ασημένια πανοπλία όπως ο Κορτέζ και ο Πιζάρο κι ούτε χρησιμοποιεί σαν αιχμή του δόρατος την χριστιανική πίστη που θα σώσει τις ψυχές των παγανιστών αυτόχθονων.

Στο σημερινό Περού ο κατακτητής φοράει ακριβό κοστούμι και το πεδίο των μαχών του είναι τα διάφορα λόμπυ και τα γραφεία μεγάλων πολυεθνικών χιλιάδες χιλιόμετρα μακρυά από το "βασίλειο" των Ίνκας. Όπλο του είναι το μπλάκμπερυ και το λάπτοπ και έχει αντικαταστήσει τις επεκτατικές ιεραποστολές στη χώρα των "βαρβάρων" με τους όρους ελεύθερη αγορά και οικονομική μεταρρύθμιση για το "καλό" όλων και το υπέρογκο κέρδος ορισμένων.
Πλέον ο άπληστος και πεινασμένος απόγονος του Πιζάρο δεν κυνηγάει χρυσάφι και ασήμι, για να στείλει πίσω στην Ισπανία αλλά πετρέλαιο,καταναλωτές, γη και τουρισμό.

(από τις ταραχές στο Ayacucho)

Τα γεγονότα έχουν ως εξής.Τις τελευταίες 10 μέρες στο Περού του κατά κεφαλήν εισοδήματος των $7600 (συγκριτικά με το αντίστοιχο $30500 της Ελλάδας) και των εξαγωγών ύψους 27,14 δισ. δολαρίων (το αντίστοιχο ποσό στην Ελλάδα ήταν 25,76 δισ. δολάρια για το έτος 2007) η χώρα βρίσκεται σε αναβρασμό με 4 νεκρούς και πάνω από 200 έως 700 συλληφθέντες, ενώ σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχουν κυρηχθεί πολλές περιοχές με το στρατό να έχει αναλάβει δράση.

(Ayacucho)

Oι αναταρραχές ξεκίνησαν με την αντίδραση των αγροτών απέναντι σε μια σειρά μέτρων όπως η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Περού και ΗΠΑ (με ευνοϊκούς όρους για τις ΗΠΑ) και έναν νέο νόμο που αφορά τη χρήση νερού. Οι αγρότες βλέποντας να απειλείται η ανεξαρτησία τους με την αύξηση της τιμής των λιπασμάτων, την ενίσχυση της εισαγωγής φτηνότερων αμερικάνικων αγροτικών προϊόντων και την έλλειψη προστασίας τους από τις περουβιανές τράπεζες, επέλεξαν να αποκλείσουν δρόμους και να συγκρουστούν με την αστυνομία.Ως αποτέλεσμα διακόπηκε η τροφοδοσία πολλών περιοχών, χιλιάδες οδηγοί αποκλείστηκαν σε δρόμους που διασχίζουν τις ερήμους των Άνδεων πέφτοντας θύματα ληστών και οι διαδηλωτές αποτέλεσαν εύκολο στόχο για το στρατό με τις δολοφονίες των διαδηλωτών.


(Ayacucho)

Μακροπρόθεσμα τα παραπάνω μέτρα θα οδηγήσουν απελπισμένους αγρότες στο να μεταναστεύσουν, θα εξαφανιστούν περιβαλλοντικά φιλικές μέθοδοι χρήσης της γης και οι οικογενειακές αγροτικές επιχειρήσεις θα αντικατασταθούν με "Made in the USA" βιομηχανικού τύπου φάρμες.
Σε μια ιστορία που βλέπουμε ολοένα και να επαναλαμβάνεται στον κόσμο, περισσότεροι αγρότες θα αναγκαστούν να καλλιεργούν κόκα για το παγκόσμιο δίκτυο διακίνησης κοκαϊνης και θα δημιουργηθεί μια νέα εργατική δύναμη αγροτών-σκλάβων στα χέρια πολυεθνικών.

Αυτά που γράφω τα είχα πει σε έναν φίλο τις προάλλες, ο οποίος αντέδρασε, όπως θα αντιδρούσαν πολλοί από εμάς..."Χέστηκα τί γίνεται στο Περού, εδώ έχει φτάσει ο καφές 5 ευρώ!"
Το Περού είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς οργανικού καφέ παγκοσμίως.

ΥΓ:Ευχαριστώ τον έλληνα φίλο από το Περού, που ήταν μάρτυρας των γεγονότων και βοήθησε στο να δω τί συνέβαινε και τον ευχαριστώ και για τις φωτογραφίες που έστειλε από τις ταραχές.
Σημειώνω ότι οι περισσότερες πληροφορίες για το Περού και τις ταραχές βγαίνουν προς τα έξω με το σταγονόμετρο και αναφέρονται περισσότερο σε διαμαρτυρίες ενάντια στο χτίσιμο μεγάλων τουριστικών εγκαταστάσεων γύρω από τα ερείπια του Μάτσου Πίτσου.

UPDATE
Ο αγρότης του Περού-Κούσκο
Μιας και οι εικόνες λένε πιο πολλά από χιλιάδες λέξεων κρίνετε μόνοι σας για αυτούς που αντιστέκονται στους Κονκισταδόρ.


Η αγρότισα-μάνα


Το παιδί και τα πέδιλά του από παλιά ελαστικά

19 comments:

Anonymous said...

Sinharitiria pou epelexes avto to thema. Ti niphi ton 200 ekatommirion dollarion ana etos pou tha ferei i simfonia metaxi USA kai Peru, kallountai na tin plirosoun oi agrotes ton Andeon, oi ftohoteroi tou kosmou...Aneferes kai to siedo gia htisimo touristikon engatastaseon sto Cusco. Lene episis na poulisoun se idiotes ektaseis tou dasous tou Amazoniou...Neofileleftheri kivernisi...

SPY said...

Οι άπληστες τακτικές των ΗΠΑ είναι γνωστές.
Αγαπημένο τους χόμπι, να πατάνε επί πτωμάτων.
Δεν υπάρχει αλήθεια κάποια διεθνής αρχή που να είναι αρμόδια για τέτοιες περιπτώσεις;

Rodia said...

Ιδεα δεν ειχα! Ευχαριστω :-))

BioLogos said...

@πουχουντου
Οπώς μου λέει η "πηγή" μου από Περού, οι διακρίσεις είναι τέτοιες που ο εθνικός σιδηρόδρομος είναι πανάκριβος ενώ οι Περουβιανοί χρησιμοποιούν β τάξεως βαγόνια και αν ταξιδεύουν προς Μάτσου Πίτσου αποβιβάζονται σε άλλο σταθμό να μην τους βλέπουν οι Δυτικοί τουρίστες.

@σπάει
Φίλε μου δεν τρέφουμε αυταπάτες.Ζούμε στον κόσμο των συγχωνεύσεων και των υπερδύναμων πολυεθνικών αλλά χωρίς να θέλω να γίνομαι γραφικός ή να ακούγομαι σαν χίπυς η αυτοδιάθεση ενός λαού φαίνεται ότι έχει μικρότερη αξία από την αξία του τετραγωνικού μιας χώρας.
Αν αναφέρεσαι σε κάποια διεθνή αρχή που να μην ελέγχεται από ΗΠΑ, δεν έχω ιδέα...

@rodia
Μέχρι πριν μερικές μέρες το μόνο που ήξερα για το Περού ήταν οι Ινκας, τα Λάμα και η κόκα.
Τα κλασικά γραφικά που ξέρει κάθε τουρίστας όπως κι εγώ.

Anonymous said...

gracias por lo comentarios de los bioLogos.

Anonymous said...

Enas Servos mou eipe simera: to na eisai ekthros ton Amerikanon einai epikeidino alla to na eisai filos einai moiraio.

Dementia_Inc said...

Υπαρχει διεθνης αρχη αλλα ολως περιεργως(ναι ναι) ελεγχεται απο...
Δυστυχως δεν υπαρχει ενας Φιντελ για καθε χωρα.

πετρούλα said...

μακράν το πιο ωραίο ποστ που έχω δει τωρα τελευταία...

Anonymous said...
This comment has been removed by the author.
BioLogos said...

@phd
Έχει καεί η γούνα τους και κάτι ξέρουν.

@ντεμέντια
Καλά κι ο Λήδερ Μάξιμο δεν είναι κανά αγγελούδι.

@Πετρούλα
Το σχόλιο που έκανες από εκεί μεριά αξίζει μια αναδημοσίευση και απο εδώ:
"σκέφτομαι ότι πολλές φορές είμαστε εγκλωβισμένοι στο γυάλινο κλουβί μας, ~αυτό που δημιουργούμε είτε εμείς οι ίδιοι, είτε άλλοι για μας~ και δεν μπορούμε να δούμε πέρα από αυτό που αντιλαμβάνονται οι αισθήσεις μας. Σαν η εγγύτητα να είναι μια ακόμα αίσθηση...Αυτό που είναι πέρα από αυτή, το μακρινό, δε μας ενδιαφέρει καν…"

@rider
Περιέγραψες απλά και λιτά τη γέννηση των ανισοτήτων-κοινωνικών και οικονομικών- απουσία ενός πνεύματος κοινωνικής δικαιοσύνης και αξιοκρατίας.Στο Περού από ότι φαίνεται όταν αντιστέκονται στην εκμετάλλευση τους δολοφονούν σαν ζώα στο δρόμο.

Unknown said...

@BioLogos said...
“Όπως μου λέει η "πηγή" μου από Περού, οι διακρίσεις είναι τέτοιες που ο εθνικός σιδηρόδρομος είναι πανάκριβος ενώ οι Περουβιανοί χρησιμοποιούν β τάξεως βαγόνια και αν ταξιδεύουν προς Μάτσου Πίτσου αποβιβάζονται σε άλλο σταθμό να μην τους βλέπουν οι Δυτικοί τουρίστες”


Ο σταθμός που σταματάνε τα “τουριστικά” τραίνα 1ης και 2ης κατηγορίας είναι έξω από την πόλη Άκουας Καλιέντες (Aquas Calientes), στην άκρη της, και χτίσθηκε λίγο πριν το 2002 που επισκέφτηκα το Μάτσου Πίτσου.

Τα τραίνα 3ης κατηγορίας, που είναι φθηνότερα και χρησιμοποιούν περισσότερο οι Περουβιανοί, σταματάνε στο κέντρο της πόλης όπως έκαναν ανέκαθεν. Ακριβώς δίπλα υπάρχουν εστιατόρια, μαγαζιά, ξενοδοχεία καθώς η πόλη αναπτύχθηκε μετά την άφιξη του τραίνου ακριβώς δίπλα στη γραμμή. Το όλο μέρος είναι το κέντρο της πόλης με χιλιάδες τουρίστες.

Είναι αστείο το επιχείρημα “να μην τους βλέπουν οι Δυτικοί τουρίστες”.

H "πηγή" σου πρέπει να είναι πολύ προκατειλημμένη !!

BioLogos said...

Κατά αρχάς διαλέξτε που θα αφήνετε τα σχόλιά σας γιατί δεν έχω την ευχέρεια του χρόνου να σας απαντώ σε 2 μεριές.

Θα πρέπει να θεωρήσετε και εμένα προκατειλημένο αν το βλέπετε έτσι κι όχι μόνο την πηγή μου.
Αν δεν κάνω λάθος θυμίζει διαχωρισμό και διάκριση των ντόπιων (που είναι φτωχοί) και των τουριστών όταν το κόστος για τον ντόπιο είναι απαγορευτικό για να φθάσει σε έναν χώρο της δικής του πολιτισμικής κληρονομιάς.

Και για να είμαι ειλικρινής θα σας άρεσε στο σταθμό που αποβιβαστήκατε να βλέπατε τους βρώμικους και ρακένδυτους περουβιανούς αγρότες?
Απορώ βέβαια που κάνετε επιλεκτική ανάγνωση προσπαθώντας να υποβαθμίσετε ένα γεγονός.Δεν μπορώ να καταλάβω το γιατί.

Anonymous said...

Μόνο να σε ευχαριστήσω μπορώ γι αυτό το παράθυρο που άνοιξες.

Anonymous said...

church of the subgenious

Anonymous said...

Ωραίο ποστ φίλτατε!

πετρούλα said...

θελουμε μπανερ βιολογου ΤΩΡΑ!

BioLogos said...

Παρακαλώ σοντακ!

Καλό το σπαμ ανώνυμε.Αν μας εξηγούσες και που κολλάει όλο αυτό.

Εμπε προσπαθούμε.Ευχαριστώ.

Πέτρα μου αν φιλοτιμηθεί ο Σπαεις τότε θα αποκτήσουμε και μπάνερ.Το λόγο δε βλέπω βέβαια.

Anonymous said...

Πρώτα απ’όλα η πόρνη νύφη ντύθηκε παρθένα και περίμενε τον γαμβρό της ευτυχίας,
μα έλα που ο γαμβρός ήτανε νταβάς.

Από εδώ και πέρα ίσως μόνο με ένα βιολογικό θαύμα γλυτώσουμε,
το τραύμα είναι πολύ βάθη και σοβαρό και ο ασθενής σε πλήρη καταστολή.

Βιλλαράδες δελτίούχοι ειδησηολόγοι προπαγανδολογοι ασχολούνται με τους ετοιμοθάνατους συνταξιούχους ψηφοφόρους μπας και αποσπάσουν την τελευταία τους ψήφο με της ευλογίες του πρωινού παπά.

Νεοκυβερνητικοί κληρονόμοι διώκουν κάθε πιστό χρήστη ίντερνετ όπως τους χριστιανούς στην αρένα της Ρώμης.

Ο μεγάλο-νταβάς των κρατών πληρώνετε αδρά για να προστατεύσει τα συμφέροντα των επωνύμων
καιρός λοιπόν να ξυπνήσομε από την νάρκη των κληρονόμων και να πούμε την αλήθεια πως εμείς τον πληρώνουμε
ναι με το να πουλάμε σταφύλια στο δρόμο σε καροτσάκι διπλής η και τριπλής χρήσης με το να ανακυκλώνουμε τα παλαιά μας ελαστικά με το να λέμε με νεκρούς σε οποιοδήποτε κληρονόμο τέλος σ’αυτόν τον βιασμό.

Αλήθεια πόσο αν ίκανος είμαι και δεν μπορώ να αντιδράσω.


*Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον βιολόγο που είχε την ευαισθησία να ανάρτηση ένα τόσο μεγάλο θέμα που ανταποκρίνεται πλήρως στην σημερινή διεθνή πραγματικότητα


Βιοπλ.

BioLogos said...

Εγώ σε ευχαριστώ για το σχόλιο αν και όλοι μαζί πρέπει να ευχαριστήσουμε αυτούς, που ακόμα χύνουν το αίμα τους στους δρόμους και δεν συμβάλλουν στη λήθη.
Μπορεί να φαίνεται σε κάποιους πολύ βίαιο αλλά δίχως αίμα αλλαγή δεν έρχεται και είναι ιστορικά αποδεδειγμένο.Όσοι νομίζουν ότι τέτοιου είδους διαμαρτυρίες είναι υπερβολικές και αχρείαστες για τον αποστειρωμένο τους κόσμο των 3 κλικς, βοηθούν να επιταχυνθεί η κοινωνική μας αμνησία.

Κουράγιο

Powered By Blogger