Tuesday, November 13, 2007

Κλωνοποίηση και Παραπληροφόρηση


Διαβάζω σήμερα ότι «η ανθρωπότητα θα πρέπει είτε να απαγορεύσει σε παγκόσμιο επίπεδο τη δημιουργία ανθρώπινων κλώνων, ή να λάβει μέτρα για να προστατεύσει τους κλώνους που θα γεννηθούν από τις διακρίσεις και την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, καταλήγει έκθεση του ΟΗΕ».Από την άλλη πλευρά, κενά στη νομοθεσία πολλών κρατών μπορούν να δημιουργήσουν τις ευκαιρίες για αυτονομημένους ερευνητές να συνεχίσουν την έρευνά τους σε χώρες όπου δεν προβλέπεται τίποτα περί κλωνοποίησης ανθρώπινων εμβρύων. Τρανταχτό παράδειγμα ο νοτιοκορεάτης γενετιστής Woo Sook Hwang, που από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε η απάτη του περί επιτυχούς παρασκευής της πρώτης σειράς ανθρωπινων εμβρυϊκών κυττάρων, έχασε τη θέση του και ρεζιλεύτηκε παγκοσμίως.Εν συνεχεία πολύ απλά ξεκίνησε τη συνεργασία του με την εταιρία Clonaid και εργάζεται κάπου στην Ταϊλάνδη...Ποιά είναι όμως αυτή η εταιρία?

Η εταιρία ιδρύθηκε αρχικά από τους ακόλουθους του Ραελιανού κινήματος.Στην ιστοσελίδα τους με τον περίεργα χαρούμενο κύριο βλέπουμε το εξής μύνημα : "Τώρα είναι η ώρα να σταματήσουμε να πιστεύουμε, και να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε."- Rael.

"Η Ραελιανή Επανάσταση επιφέρει με τόλμη μια ολική αλλαγή προτύπων στον πλανήτη μας. Τα Μηνύματα που δόθηκαν στον Ραέλ από τους ανθρώπινους Δημιουργούς μας από το διάστημα περιέχουν την πιο ατρόμητα ατομικιστική φιλοσοφία αγάπης, ειρήνης, και αντικομφορμισμού, στο κόσμο: ένας όμορφος συνδυασμός πνευματικότητας, αισθησιασμού, και επιστήμης;"

Με λίγα λόγια οι εξωγήινοι επισκέφθηκαν έναν γάλλο δημοσιογράφο το 1973, του είπαν να κάνει πρεσβεία στη Γη για να μας επισκεφθούν και άρχισε το ανακάτεμα των Ελοχίμ (τρέμε Λιακόπουλε), του ευφυούς σχεδιασμού (τρέμετε Δημιουργιστές) και βιβλικών αναφορών μπλεγμένων με ολίγη από Σαϊεντολογία (τρέμω γενικώς).

Πίσω στην Clonaid, βρήκαν μια βιοχημικό-ιερέα της σέκτας και μερικούς επενδυτές και ξεκίνησαν το 1997, ως «πρωτοπόροι» στη νέα εποχή της αναπαραγωγικής κλωνοποίησης.Δηλαδή της μεθόδου παραγωγής ανθρώπινου κλώνου, που θα διαθέτει πανομοιότυπο γενετικό υλικό με αυτό του δότη. Το πακέτο της εταιρίας προσφέρει την ευκαιρία σε άτεκνα ζευγάρια, ομοφυλόφιλους, φορείς του ιού του AIDS και όποιον άλλο έχει την όρεξη και τους πόρους (200.000 USD) να παραγγείλει έναν ανθρώπινο κλώνο. Το ΠΩΣ φυσικά δεν αναφέρεται και σε εμάς γιατί δεν θα μπορέσουμε να συλλάβουμε την άψογη επιστημονική σκέωη και μεθοδολογία πίσω από όλο αυτό το εγχείρημα. Η αλήθεια είναι πως έχουν ανακατέψει λίγο από όλα σε μια μεγάλη επιστημονίζουσα σαλάτα που πουλάει εύκολα στις μάζες και τα ΜΜΕ ώστε να ψαρέψουν θύματα με μεγάλο πορτοφόλι και μεγαλύτερη ανάγκη για ελπίδα.


Αντί επιλόγου.Εσείς τί νομίζετε ότι είναι η κλωνοποίηση?


22 comments:

phd said...

Δεν προλαβαίνω να σε διαβάσω προσεκτικά. Προς το παρόν ένα μικρό σχόλιο για τη φωτογραφία σκυλου-άνθρωπου. Ανατριχιαστική. Δε μπορώ να τη βλέπω!!!

Anonymous said...

epeidi eimai ligo stin piesi, ena mikro sxolio k apo mena: parapliroforisi i paraklwnopoiiisi?Mipws ola k pali thysiazontai sto bwmo twn ...epixeirisewn...einai polla ta lefta Ari!!!!!!!!!

phd said...

Ανθρώπινη κλωνοποίηση : φρίκη
Θεραπευτική κλωνοποίηση: ίσως συζητιέται αν συμφωνήσουμε του πότε αρχίζει η ζωή
Διανοητική κλωνοποίηση: το εκπαιδευτικό μας σύστημα;
Και οι τρεις περιπτώσεις μου φέρνουν ρίγος γιατί είπαμε, οι πιο επικίνδυνοι για το σύνολο είναι οι ηλίθιοι-κρετίνοι (clonaid), μετά οι πονηροί-άπληστοι (οι λοιπές εταιρίες) και τέλος οι έξυπνοι (o ανίδεος κοσμάκης).

Για να διορθώσω (!) το πρώτο μου σχόλιο να σου πω ότι η τελευταία φωτογραφία σου με συγκίνησε γιατί μου θύμισε τα human T cell clones (κούκλες) που μεγάλωνα κάποτε!

BioLogos said...

@phd
Τέλεια!Η φωτό έπαιξε το σκοπό της...
Θεραπευτική κλωνοποίση λοιπόν (για την αναπαταγωγική είναι πιο κομπλικε το ζήτημα) και εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα.Τελικά όλα είναι θέμα ορισμών με το ζήτημα του τί είναι ζωντανό και τί όχι.Αν καταλήξουμε σε μια κοινή πλατφόρμα όσον αφορά τα βλαστοκύτταρα θα μπορέσει να επιταχυνθεί η κατανόησή μας για αυτά.Εγώ δεν έχω πειστεί πλήρως ότι θα λύσουν τόσα προβλήματα (οδηγούν σε καρκινογένεση?), γιατί μου θυμίζει λίγο άλλο ένα δισκοπότηρο των κλινικών επιστημών, τα αντιβιοτικά.Πλεον έχουμε φτάσει στο σημείο για παράδειγμα όπου η εξάπλωση της φυματίωσης μοιάζει, όπως πριν τον καιρό της πενικιλλίνης.Σουπερ ανθεκτικά στελέχη, φουλ μεταλλαγμένα και πάει λέγοντας.(Ίσως η μη ριβοσομική πρωτεϊνοσύνθεση και λίγο rational design να δώσουν λύσεις σε αυτό το ζήτημα αλλά είναι μια άλλη ιστορία.)
Την τελευταία φωτό για εσένα την έβαλα γιατί είχα υποψιαστεί ότι δεν είσαι μικροβιάνθρωπος αλλά περισσότερο προς το ανοσο-κομμάτι, αν και με έχεις μπερδέψει με τα νευροφυσιολογικά!

@τισσοτ
Παραπληροφόρηση και λίγο από conflict of interest.Τις "υγιείς" επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, δεν τους συμφέρει να έχει την κοινωνία απέναντί τους γιατί μιλάμε για τιμές μετοχών και μόνο αυτό.Για το λόγο αυτό δεν έχουν συμφέρον να χρησιμοποιείται ο όρος της κλωνοποίησης σαν όχημα παραπληροφόρησης και αισχροκέρδειας κάποιων τσαρλατάνων.
Από την άλλη για παράδειγμα και οι φαρμακοβιομηχανίες είναι λαομισητες αλλά αποτελούν παγκοσμίως μια από τις μεγαλύτερες αγορές.
Πέρα όμως από το χώρο των business μιλάμε και για έρευνα από σοβαρά ινστιτούτα και πανεπιστήμια.Και είναι χρέος τους να διερευνούν ένα επιστημονικό ζήτημα ή ιδέα όταν τίθεται, με σκοπό να οδηγήσει στην ανάπτυξη λύσεων και να ρίξουν λίγο φως στο σκοτάδι.Είναι πολλά τα λεφτά αλλά δεν μπορούμε να ισοπεδώνουμε τα πάντα.Σήμερα είναι η κλωνοποίηση (αύριο κάτι άλλο) και πρέπει να εξαντλούμε εντός επιστημονικών ορίων τα πιθανά οφέλη που μπορύν να εξαχθούν από αυτό.

Xrysostomos said...

επρεπε λοιπόν να ήσουν παρών στα τελευταία χρυσοστομεια, όπου το θέμα συζητηθηκε εκτενώς (http://didaskw.blogspot.com/2007/10/blog-post_19.html)

Κανείς δεν ξεφεύγει από τον απουσιολόγο!

Nobody said...

Κλωνοποίηση είναι απόδειξη των ικανοτήτων και της απληστίας των ανθρώπων

phd said...

Τώρα εσύ με κάνεις και κοκκινίζω. Σ’ ευχαριστώ για την αφιέρωση.

Θα έκανα κάποια σχόλια σχετικά με τη θεραπευτική κλωνοποίηση γιατί είναι ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα με φιλοσοφικές προεκτάσεις...αλλά τα κρατάω για ένα μελλοντικό post, για να αλλάζουμε και θεματολογία my dear Watson!

BioLogos said...

@xrysostomos
Mακάρι να μπορούσα Χρυσόστομε εκτός αν στήναμε καμιά τηλεδιάσκεψη.χεχεχε

Ο απουσιολόγος δεν μου κάλυψε δηλαδή την κοπάνα.

ΥΓ.Δώσε ξανά λινκ γιατί λόγω απροσεξίας δεν μπορώ να βρω την συγκεκριμένη παρουσίαση.

@νομπαντυ
Αν αναφέρεσαι μάλλον στην αναπαραγωγική κλωνοποίηση με στόχο την "παραγωγή" ενός εμβρύου, το οποίο θα έχει το ίδιο γενετικό υλικό με κάποιο δότη (και θα γεννηθεί φυσιολογικά) θα το αποκαλούσα περισσότερο ετεροχρονισμένο δίδυμο παρά προϊόν απληστίας.Δεν μπορώ να το δω ούτε θεολογικά το ζήτημα, ούτε βάσει οπτικής της "παλιάς" κοινωνίας, όπου το ενδεχόμενο κλωνοποίησης ανήκε στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας.
Σε αυτή την περίπτωση (όπως και με τα παιδιά του σωλήνα πριν 30 χρόνια) η μόνη διαφορά θα είναι τα ηθικά και νομικά ζητήματα γύρω από την ύπαρξη κλώνων και τα δικαιώματά τους.

BioLogos said...

@που χου ντου
Χτύπησα φλέβα δηλαδή?Σε ενημερώνω Just for the record ενημερώνω ότι δεν ανήκω στους σατανικούς επιστήμονες που ασχολούνται με βλαστοκύτταρα αλλά σε άλλη μερίδα σατανικών επιστημόνων.
Με κρατάς σε αγωνία...

πετρούλα said...

κλωνοποίηση είναι άλλη μια από τις τόσες ματαιοδοξίες του ανθρώπου που θέλει να πάρει το λόγο από τη φύση. (οχι, δεν είμαι η λουκά)

SPY said...

κ. Βιολόγε η άποψις ημών είναι ότι, οποιαδήποτε επιστημονική έρευνα ή οποιοδήποτε επιστημονικό έργο δεν προσβάλει ή δεν απειλεί με οποιοδήποτε τρόπο την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, είναι θεμιτό, για να μη πω ότι πρέπει να επιβάλλεται. Είτε αυτό λέγεται κλωνοποίηση, είτε αλλιώς.
Πολύ περισσότερο δε όταν αυτό δίνει λύσεις σε διάφορα μείζονα προβλήματα.

Στις θρησκείες και σε οτιδήποτε άλλο εμπνέει σκοταδισμό θα πρέπει να δείχνεται πλήρης αδιαφορία όταν προσπαθούν να παρέμβουν σε τομείς της επιστήμης.

Διότι αν η Ανθρωπότητα κατάφερε να κάνει μερικά βήματα μπροστά, αυτό το οφείλει μόνο στην άνθιση των επιστημών και των γραμμάτων και σε καμία περίπτωση στις θρησκείες που πάσχιζαν και πασχίζουν, με νύχια και με δόντια να την κρατήσουν πίσω.

Επίσης, στην Επιστήμη δεν υπάρχουν όροι όπως "απληστία", "κακία" κλπ..
Η Επιστήμη απλά ανακαλύπτει, βελτιώνει, αναπαράγει και εμπλουτίζεται.
Και όλα αυτά πάντα προς όφελος της Γνώσης.
Το πως χρησιμοποιούνται και με τι σκοπό οι καρποί της επιστήμης αυτό είναι εντελώς άλλο καπέλο, για το οποίο σε καμία περίπτωση δεν ευθύνονται ούτε οι επιστήμονες, ούτε η Επιστήμη καθεαυτού.

Μόνο τον Καρατζαφέρη μην κλωνοποιήσετε γιατί μετά μας βλέπω να κάνουμε υπερωρίες...

Roadartist said...

:(((( Με τρόμαξε η φωτογραφία!!!

BioLogos said...

@σπάει
Ακριβώς φίλε μου!!!
Όσο για τη θρησκεία, συμφωνούμε ότι είναι παντελώς άσχετος τομέας με την επιστήμη.Ασχέτως με τους Δημιουργιστές και άλλα τέτοια αποβράσματα ή τα Ραελιανά mumbo jumbo και εγώ δεν ξέρω τί που λένε και οι αμερικάνοι.Στα πλαίσια της τρομολαγνείας βέβαια έχουν δαιμονοποιηθεί πολλοί κλάδοι της επιστήμης.
Διάβαζα σήμερα στην ελευθεροτυπία ότι είχε κάνει ένας ειδικός σύμβουλος την εκτίμηση ότι οι θάνατοι από τη νόσο των τρελών αγελάδων θα φτάσουν τις δεκάδες χιλιάδες.Από τότε έχουν πεθάνει περίπου 200.Στο περιθώριο καταστράφηκαν οικονομικά παραγωγοί, κλονίστηκε η αγορά βοοειδών πολλών χωρών, τα ΜΜΕ είχαν τροφή και ο κόσμος πανικόβλητος δεν ήξερε τι να φάει.

@στρηταρτιστ
Λυπάμαι για το σοκ αλλά το ερέθισμα που λαμβάνεις εσύ με το να βλέπεις τη φωτο είναι το ίδιο με αυτό,όταν ακούω σαλάτες από άσχετους όταν "αναλύουν" τα επιστημονικά τεκταινόμενα.

πετρούλα said...

βιολογε αισθανομαι οτι κατουρησα σε καποιο πηγαδι

maria_pin said...

Χαίρομαι που αναφέρθηκε ήδη το "παιδί του σωλήνα". Μήπως και αυτό δεν είχε δημιουργήσει αντιδράσεις τότε, πάλαι ποτε? Η έρευνα δεν είναι ούτε καλή ούτε κακή: από κει και πέρα το ζήτημα είναι πως χρησιμοποιείται.

Προσωπικά ανατριχιάζω λιγότερο με τη φωτογραφία, από λχ, τις τιμές κάποιων φαρμάκων που τα κάνουν απλησίαστα στον ασθενή. Αν η κλωνοποίηση ή τέλος πάντων η οποιαδήποτε έκβαση θα έχει η έρευνα πάνω στα βλαστοκύταρα φέρει κάποιο αποτέλεσμα, τότε καλώς να έρθει.

BioLogos said...

Υασου Μαρία...
Με το που είδα το σχόλιο σου 2 λέξεις που είδα με κινητοποίησαν...τιμή - φάρμακο.
Η ιστορία είναι απλή. Η εταιρία Α κάνει 12 χρόνια preclinical, clinical trials και κατάθεση του φαρμάκου προς έγκριση στην FDA (food and drug administration).Παράλληλα αν πάρει το ΟΚ να λανσάρει το νέο φάρμακο στην αγορά, η εταιρία Α έχει ήδη μεριμνήσει να το κατοχυρώσει με πατέντα, συνήθως 10 χρόνων (υπάρχει περίπτωση όπου η διάρκεια της πατέντας έληξε 4 μήνες αφότου πήρε το ΟΚ το φάρμακο).

Οπότε για όσο ισχύει η πατέντα κανείς άλλος δεν μπορεί να πουλήσει το φάρμακο, ούτε να χρησιμοποιήσει την ονομασία.

Έλα όμως που μόλις λήξει η διάρκεια της πατέντας μικρότερου βεληνεκούς εταιρίες μπορούν να αποκτήσουν το δικαίωμα για παραγωγή του φαρμάκου (generic drug),με άλλη ονομασία και XAMHΛΟΤΕΡΗ τιμή(δεν περιλαμβάνεται στην τιμή το κόστος έρευνας και το μαρκετινγκ για το brand name).

Άρα φτηνότερο φάρμακο, με την ίδια δράση.Έλα όμως που ο κόσμος πιστεύει αλλιώς και προτιμά τη φίρμα.

the muppet show girls said...

Μάλιστα. Πρέπει να απαντήσω με επιστημονικούς όρους...Μισό,φοράω λευκή περιβολή.
Το τι έχω ακούσει αυτά τα χρόνια για την κλωνοποίηση είναι απλά φύκια και μεταξωτές κορδέλες.
Το μόνο για το οποίο λέω ότι έχω μια ιδέα (ιδέα όχι άποψη, μην τρελαθούμε) είναι τα βλαστοκύτταρα από το ομφάλιο λώρο. Δεν ξέρω κατά πόσο μπορούν να βοηθήσουν στη μετέπειτα ζωή μας, αλλά το βλέπω χρήσιμο. Τα υπόλοιπα καλέ μου BioLoge είναι στραγάλια για να περνάμε την ώρα μας. Κι εμείς κι οι δημοσιογράφοι που ασχολούνται. Και δεν πιστεύω να έχεις την απαίτηση να έχουν διαβάσει τους τόμους γενετικής που διάβασες εσύ.
Όσο για τις φαρμακοβιομηχανίες και την αλητεία τους, θα τα πω κάποια στιγμή. Τις λαμογιές τους στην Αφρική και αλλού.
Κάτι τελευταίο. Φωτιά κι ατσάλι σε όποιον με κλωνοποιήσει σε σκύλο. Μόνο σε δελφίνι δέχομαι!
'-PPP

Καλησπέρες

7Demons said...

Κλονοπιυσοι ινε να βγάζουναι κλοναράκυα τα δαίντρα!!!



Καλώς σε βρίσκουμε και απο εδώ!!!
:-)))



υγ.Το blog σου με μια γρήγορη ματιά(sorry κιόλας),άψογο!!!

BioLogos said...

@μαπετ
Μα δελφίνι είσαι ήδη βρε μάπετ, τί τα θες τα επιστημονίστικα?

Όσο για τα στραγάλια, έχουμε βαρυχτομαχιάσει πλέον.

@7 Δαίμονες
Ω μα τί ευχάριστη έκπληξη.Δεν έχεις καθόλου άδικο και το ξέρεις περί κλωνοποίησης...Όλα είναι θέμα context τελικά.

ΥΓ.Υπερβάλλεις και γι αυτό δε λέω ευχαριστώ, όχι επειδή είμαι άνθρωπος δίχως τρόπους.

pølsemannen said...

Κλωνοποίηση είναι μία ΕΛ-λάδα από το Γιβραλτάρ μέχρι τον Ινδό ποταμό και λίγο παραπέρα (Ίσως το Νέο Δελχί), με μία ράτσα κυρίαρχων καθαρών ΕΛ-ληνων αντίγραφα του Λιακό. (Γύρω στα 100 εκ. για να βγει και αληθής ο τηλεπροφήτας).

Ευχαρισθώ.

BioLogos said...

Κάρολε τον καιρό της ΕΛ Κοσμοκρατορίας θα πίνουμε παρέα μπύρες πάνω στο χάλκινο βουνό, στην έρημο Τακαμακλάν και θα ατενίζουμε τον ελληνικό ορίζοντα παρέα με τα Ελλοχίμ και τα Τεριρέμ.

Anubis said...

βιολόγε μου,
έχω ενθουσιαστεί με το blog σου και περισσότερο με το ποστ σου, το οποίο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. ήδη την προηγούμενη εβδομάδα οι βιολόγοι κέρδισαν σε διεθνές επίπεδο αρκετά εξώφυλλα.
1ο) η δημιουργία λειτουργικής καρδιάς από νεκρό ποντικό. με κάποια ειδική επεξεργασία, δε γνωρίζω αναλυτικά το πρωτόκολλο, απομάκρυναν τα νεκρά κύτταρα, αφήνοντας το scaffold, το σκαρί μόνο όπου εκχύοντας βλαστοκύτταρα, κατάφεραν και πήραν λειτουργικό όργανο
2ο) η θεραπευτική κλωνοποίηση στον άνθρωπο από κύτταρα δέρματος του ίδιου του ασθενούς..
οκ είμαστε προσγειωμένοι, ίσως να έχουμε θέματα όπως και με τη γονιδιακή θεραπεία (που περισσότερα μας υποσχόταν), αλλά οι εξελίξεις στα βλαστοκύτταρα είναι ραγδαίες. δεν χρειάζεται πλέον να δημιουργήσουμε έμβρυο και να το βάλουμε στη θετή μητέρα και να γεννηθεί για να πάρουμε πχ το όργανο. μπορούμε ΠΛΕΟΝ με την αποδιαφοροποίηση κυττάρων ενηλίκου να φτάσουμε σε πολυδύναμα βλαστοκύτταρα.
έχουμε να ζήσουμε πολλά :-)
i'm so excited

btw, εγώ εξελικτικός είμαι ;-)

Powered By Blogger