Sunday, November 25, 2007

Μάθε παιδί μου γράμματα



Kαι έλεγε ο Τσάκωνας...έξι χρόνια στο δημοτικό, έξι χρόνια στο γυμνάσιο, έξι στο πολυτεχνείο, έξι στο εξωτερικό για μεταπτυχιακά, δύο στο στρατό... 26...
Πέτυχα ένα δημοσίευμα στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία (Επιστήμονες των 850 ευρώ) και θα μεταφέρω εντελώς επιλεκτικά μερικά αποσπάσματα.Όχι για το λόγο ότι δεν τα ξέρουμε αλλά για να τα βλέπουμε και να γελάμε (ή μήπως να κλαίμε?).Σαφώς και δεν ανακαλύψαμε μόλις τώρα την Αμερική, απλά για να μην ξεχνιόμαστε.

- Ερευνα της «Κ.Ε.» στα μισθολόγια των επιστημόνων δείχνει ότι επαγγελματικές ομάδες που τις προηγούμενες δεκαετίες θεωρούνταν προνομιούχες όπως γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και καθηγητές αμείβονται πια με μισθούς κοντά στα όρια της φτώχειας.

- Οταν ο 22χρονος αστυφύλακας παίρνει περισσότερα από τον 32χρονο ειδικευόμενο γιατρό του ΕΣΥ που συνεχίζει, μάλιστα, τις επίπονες σπουδές του και ο επαγγελματίας οπλίτης από τον πολιτικό μηχανικό και το δικηγόρο, είναι λογικό να ανατρέπεται το σύστημα αξιών στα πανεπιστήμια και στην κοινωνία.
Το παράλογο είναι ότι ένας 28άρης με «καλές», πολυετείς σπουδές δεν μπορεί να ζήσει μόνο από το μισθό του.

-Η νέα τάξη χαμηλόμισθων επιστημόνων που δημιουργείται επαπειλεί με κοινωνικές εκρήξεις στο μέλλον, καθώς συρρικνώνονται και τα εισοδήματα των συνταξιούχων γονιών που μέχρι τώρα μπορούσαν να τους συνδράμουν.

Τι παρατηρώ τον τελευταίο καιρό: Κατα αρχάς μαζική φυγή ελλήνων φοιτητών, που μετά το πτυχίο ή το μεταπτυχιακό βρίσκουν μία θέση σε πανεπιστήμιο της Ευρώπης, ώστε να
συνεχίσουν με μεταπτυχιακές σπουδές ή με κάποιο διδακτορικό. Οι χώρες αυτές είναι η Αγγλία, η Σουηδία, η Ελβετία, η Γερμανία, η Γαλλία κοκ, με την Αγγλία να κρατά τα σκήπτρα ως ο πόλος έλξης Ελλήνων κυρίως λόγω της γλώσσας ( αν και πλεον τα περισσότερα ευρωπαϊκά μεταπτυχιακά μετατρέπονται σε αγγλόφωνα).Φυσικά μετά το τέλος των σπουδών το ερώτημα είναι επιστροφή ή όχι.
Όσοι δεν φεύγουν από την Ελλάδα, αν είναι άντρες τελειώνουν και με το βραχνά του στρατού και στη συνέχεια είτε ξεκινούν κάποιο διδακτορικό με ελάχιστο μισθό (αν υπάρχει) ή αναζητούν για κάποια δουλειά με μέγιστες αποδοχές τα 800 ευρώ το μήνα, απλήρωτες υπερωρίες και Σαββατοκύριακα καταδικασμένα. Στις περισσότερες των περιπτώσεων φυσικά το αντικείμενο σπουδών δεν έχει καμία σχέση με το αντικείμενο της εργασίας του καθένα. Αν το αντικείμενο κάποιου είναι ερευνητικό από την άλλη θα πρέπει ίσως να καταφύγει και στη λύση των ιδιαίτερων και των φροντιστηρίων, όπου στα φροντιστήριο η ταρίφα την ώρα είναι 7 - 10 ευρώ.


Εν κατακλείδι: Διατηρείτε τους γονείς σας ζωντανούς και εργατικούς γιατί από τη ρημάδα τη σύνταξη περιμένει να επιβιώσει όλη η οικογένεια.


31 comments:

Anonymous said...

Ο Τσάκωνας, ως συνήθως, ήταν πολύ μπροστά.

Μήπως είναι καιρός για την εισαγωγή του όρου "επιστημονικός μετανάστης"; Δε νομίζω ότι απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

phd said...

Έτσι μπράβο, να τα λέμε με τ’ όνομά τους. Όλες οι αξίες είναι διαστρεβλωμένες σ’ αυτόν τον τόπο. Ακούω τη λέξη επιστήμονας και γελάω... Ξύνεις πληγές συνάδελφε, και αναρωτιέμαι γιατί δε ρίχνω μαύρη πέτρα πίσω μου...αφού μετανάστρια είμαι εδώ.

BioLogos said...

Δάσκαλε εννοείται πως ο Τσάκωνας είναι έτη φωτός μπροστά και την απορία του στη συγκεκριμένη ερώτηση όλοι την έχουμε.
Κάποτε καραβιές Ελλήνων έφευγαν από τη χώρα να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό και τώρα αντιστοίχως φουρνιές αποφοίτων εγκαταλείπουν τη χώρα για κάτι καλύτερο έξω.Θα συμφωνήσω ότι δεν απέχει καθόλου από την πραγματικότητα.Είμαστε επιστημονικοί μετανάστες.

Αγαπητή που χου ντου δυστυχώς έτσι είναι.Δεν υπάρχει ανάγκη στη χώρα για έρευνα,ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών.Είμαστε μια χώρα αυτάρκης ενεργειακά, με τεράστιο πρωτογενή τομέα και φυσικά γιγαντιαία έσοδα, οπότε συμφέρει οικονομικά να εισάγουμε έτοιμες λύσεις και το know-how από το εξωτερικό (ειρωνεύομαι φυσικά).Υπάρχουν πολλοί κάτω που παλεύουν με το τέρας καθημερινά και προσπαθούν εκτός από το να αντιμετωπίσουν τις γκρίνιες, τη μιζέρια, την έλλειψη πόρων και τις κλίκες να παράγουν και έργο ταυτόχρονα.Αυτό δεν ξέρω όμως κατά πόσο είναι αποδοτικό και αν έχει επίπτωση στο τελικό έργο.
Όσοι έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό και επιστρέφουν είναι σίγουρο ότι αρχικά σοκάρονται και στη συνέχεια αισθάνονται περιθωριοποιημένοι και γραφικοί καθώς η άρπα-κόλλα και οι ακόλουθοί της βασιλεύουν.
Να μιλήσουμε μήπως για τους over-qualified που τους τρώει η μαρμάγκα?

phd said...

Αφού λοιπόν γίνουν ένα είδος δημοσίου υπαλλήλου, με παροδικές εκλάμψεις πνευματικής διαύγειας και σταθερό μισθό, και έχουν παραιτηθεί από κάθε επαγγελματικό όνειρο για x λόγους, τι κάνουν για να κρατήσουν την αξιοπρέπεια τους, και να μη σαπίσουν εσωτερικά; ανοίγουν ένα μπλογκ! Χαχαχα.

Anonymous said...

phd = permanent head damage

Σίγουρα το ξέρετε αυτό. Δε νομίζω ότι είναι τυχαίο ότι δένει τόσο καλά.

(Απλά για να το φαιδρύνω λίγο και να την παλέψουμε χωρίς να ψάχνουμε τη βοήθεια του προφήτη Αλ Κοόλ.)

BioLogos said...

Bart: "Look at me, I'm a grad student. I'm 30 years old and I made
600 dollars last year.
Marge: "Bart, don't make fun of grad students. They just made a
terrible life choice."

its too late daskale!

Anonymous said...

-

Nemo said...

Ασε και εγω τα ιδια σκεφτομαι Biologe . Ειμαι στην Αυστραλια 2 χρονια τελειωσα το Μαστερ μου και εχω μια σχετικα καλη δουλεια. Μου εχει προταθει απο τον καθηγητη μου στο uni να μεινω για Διδακτορικο.
Και απο τηνα αλλη, εχω τους συγγενεις να μου λενε να γυρισω Ελλαδα. Να κανω τι?

pølsemannen said...

Έτσι είναι.

Τι να την κάνει την έρευνα η Ελλάδα ναούμε;

ΕΠΟΠ χρειάζεται όχι ερυνητές. (Άσε που τα κωλοΕΠΟΠ το ρίχνουν και μονοκούκι ναούμε εις τας εκλογάς).

@ Nemo

Να καθίσετε εκεί που είσθε να βλέπετε aussie rules football εκτός εάν στην Ελλάδα σας περιμένει ίσο ή μεγαλύτερο εισόδημα και προοπτικές (οικονομικές). Τυχών επιστημονικές ανησυχίες σας αφήστε τις στους ειδικούς, Λιακό, Χαρδατρέλλα κλπ.

Anonymous said...

Αγαπητά μου παιδιά, θα ήθελα να σας ενημερώσω οτι λεφτά για έρευνα υπάρχουν. Το οτι εσείς δεν τα βλέπετε οφείλεται στην άγνοιά σας. Άγνοια λεπτών αλλά σημαντικών παραμέτρων για την ένταξή σας στην ερευνητική - ακαδημαϊκή κοινότητα. Δυστυχώς παρά τον τεράστιο όγκο γνώσεων που αποκτήσατε, δεν σας έμαθαν βασικά στοιχεία όπως η σωστή κλήση της κεφαλής (προς τα κάτω λέμε και όχι προς τα πάνω όπως πεισματικά την διατηρείτε), βαθιά κάμψη της μέσης (η λόρδωση είναι πάθηση, να το κοιτάξετε) και βεβαίως σωστή χρήση της γλώσσας.

Και για να παραφράσω τη γνωστή ρήση "γνώρισα τους ακαδημαϊκούς και αγάπησα τους πολιτικούς"

Anonymous said...

Συμπληρώνοντας το τελευταίο, κάποιος, κάποτε, κάπου, είχε πει: "στην Ελλάδα υπάρχουν αριστεροί, δεξιοί, κι ακαδημαϊκοί." Είχε (κι έχει) δίκιο.

Anonymous said...

@daskalos
Παρακαλείτε ο αγαπητός χρήστης του βλογ,όπως αναδιατυπώσει την προηγούμενη και άκρως χλευαστική του τοποθέτηση προς το πρόσωπο του πιονέρου (και για πολλούς) μέντορα,Αλ Κοόλ!!!
Αι συνέπιαι δια τους αντιφρονούντες θα είναι καθολικές και σαρωτικές.



@Βιολόγος εντ δε γκανγκ,

Ωραία τα γράφει η εφημερίς και η κάθε εφημερίς.
Ωραία τα λες κι εσύ.Ειλικρινά τώρα χωρίς πρόθεση για χαβαλέ.

Αλλά για πες μου σε παρακαλω,κρίνωντας χωρίς να πας μακρυά απο το κοντινό σου περιβάλλον.Πόσοι απο τους φίλους που είχες στους χειμώνες που μέχρι τώρα μετράς,ήταν διατεθιμένοι να πιάσουν με τα χέρια τους ένα σφυρί,ένα κατσαβίδι,ένα κάβουρα ή ένα φτυάρι ως το αντικείμενο της εργασίας τους?
Νομίζω ότι κάπου η μεγαλομανία των προηγούμενων γενεών,εφτασε τα Ελληνόπουλα σε σνομπίστικες συμπεριφορές.
Καμία μα καμία αντίρρηση δεν έχω με το να μορφώνονται οι νέοι!μην παρεξηγηθώ κιόλας.
Αλλά η πανεπιστιμιακή μόρφωση,δεν εγγυάται πάντα την Παιδεία.
νομίζω?

Με τιμή,
Γιάννης ο Μπούκας

BioLogos said...

@nemo
Mια από τα ίδια βρε Νέμο.Εσύ βέβαια διάλεξες και χώρα λίγο μακρυά στην άλλη άκρη του κόσμου.Ενδιάμεση λύση θα ήταν να συνεχίσεις με διδακτορικό κάπου στην Ευρώπη, όπου η Ελλάδα είναι πιο κοντά και από άποψη χρόνου αλλά και χρηματικά.
Κουράγιο.Είμαστε πολλοί από ότι φαίνεται στην εξορία, περισσότεροι από παλαιότερα.

@κάρολος πολσεμαννεν
Πάλι το μονοκούκι μπροστά μου...Υπάρχουν και εν Ελλάδι "ερευνητές" που ζούνε με κομματικές προδιαγραφές και διαιωνίζουν την αυλοκρατορία στο ελληνικό φεουδαρχικό σύστημα.Για ιδιωτικές πρωτοβουλίες δεν θα μιλήσω γιατί αγνοώ τα στοιχεία.Όποιος ξέρει εταιρίες με R&D στην Ελλάδα (ανεξαρτήτως κλάδου)κι όχι μαγαζί-προτζεκτάδικο ας με διαφωτίσει.

BioLogos said...

@σοντακ
Έχω αξιόλογους φίλους και συνάδελφους (δεν κατηγοριοποιώ για όλους όσους βρίσκονται Ελλάδα!!!) στην Ελλάδα που δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν τη γραμμή "έρποντας και γλύφοντας" κι ούτε μπόρεσαν/δεν ήθελαν να φύγουν για τα ξένα.Δυστυχώς κουράζονται και τρέχουν μόνοι τους σε έναν αγώνα δίχως τέλος αντιμετωπίζοντας την παράνοια και ένα διαλυμένο πανεπιστήμιο.Το μέλλον θα δείξει.

@δάσκαλε
Προσωπικά στην Ελλάδα δεν έτυχε να γνωρίσω κάποιον ακαδημαϊκό που να ήταν και ταυτόχρονα δάσκαλος.Απληστία και γυφτιά (όχι όλοι).Νομίζουν ότι κρατούν πολύ εξουσία στα χέρια τους και ότι η οικογενειοκρατία τους είναι αδιάβλητη.Γιατί να μην αξιολογούνται οι καθηγητές?Όσοι έγιναν από διδακτορικοί φοιτητές απευθείας βοηθοί καθηγητών και λέκτορες εν μία νυκτί πέρνοντας το "δαχτυλίδι" γιατί τώρα είναι θεσμός και εξουσία?Παράγουν?

BioLogos said...

@γιάννης ο μπούκας
Έπιασες δύο θέματα,που δένουν και με όλη την κουβέντα αλλά σε διαφορετικό επίπεδο.Ξεκινάει από το πριν να μπει κάποιος στο Πανεπιστήμιο κι όχι με το τί γίνεται μετά, ειδικά αφού έχει περάσει 10 χρόνια στα έδρανα.
Στην ερώτηση που μου έκανες από όλους τους φίλους μου όλοι συνέχισαν σε κάποιο ΑΕΙ ή κάποιο ΑΕΙ και στη συνέχεια την πεπατημένη οδό.Διδακτορικά, μεταπτυχιακά, συνεντεύξεις σε δουλειές στην Αθήνα, ΑΣΕΠ κοκ.
Ισχύει ότι ακόμα όλοι οι γονείς θέλουν να δούν τα παιδιά τους γιατρούς και δικηγόρους (πατέρα στην έκανα τη δουλειά και δεν έγινα δικηγόρος)και πηγάζει από την ανασφάλειά τους για την οικονομική ανεξαρτησία των τέκνων.Άπειρες φορές ακούω γονείς να λένε ότι θέλουν να σπουδάσει το βλαστάρι τους ώστε να βρει μια δουλίτσα, να παντρευτεί και να ζήσει ζωή χαρισάμενη.Δεν είναι όμως έτσι.Μεγάααλη κουβέντα.

Όντως θα έπρεπε να διοχετεύονται μαθητές και προς την τεχνική εκπαίδευση με σύστημα και οργάνωση, όχι όπως σήμερα με τα διαλυμένα ΤΕΕ.Μου έκανε τρομερή εντύπωση λ.χ σήμερα που ήρθε ο καπνοδοχοκαθαριστής και αντί για παραγιό είχε μια πανέμορφη κοπελίτσα με τις γάνες στο πρόσωπο και τη φόρμα εργασίας.Τί να πω.Το έχουν πιάσει το νόημα οι Γερμανοί και ωριμάζουν πιο νωρίς στο τί θέλουν ως μαθητές αναπτύσσοντας την πρωτοβουλία κι όχι περιμένοντας τα πάντα έτοιμα στο πιάτο (τα παραδείγματα πολλά).

Η παιδεία με τη μόρφωση απέχουν έτη φωτός αγαπητέ Γιάννη αλλά στο Ελλάντα έχουμε συνδυάσει τα πτυχία με την καλλιέργεια και το βάθος ενός ανθρώπου.Ευχαριστώ δεν θα πάρω.

Anonymous said...

Γιάννη Μπούκα, ο προφήτης Αλ είναι πάντα ευπρόσδεκτος. Αν βαρέθηκες να κάνεις click στο όνομά μου πριν γράψεις, no problem. Αν έκανες και παρ'όλα αυτά αυτό που έγραψα το πήρες ως χλευαστικό, μάλλον πρέπει να κάνεις ιδιαίτερα στο σαρκασμό.

Όσο για τα υπόλοιπα, απλά θα συμφωνήσω ότι η μόρφωση και η παιδεία είναι διαφορετικά πράγματα κι εκεί με καλύπτεις απόλτυα. Θα αποφύγω όμως την οποιαδήποτε γενίκευση της προσωπικής μου εξήγησης για τη διαφορά, γιατί δεν έχω την πληροφορία για να κρίνω την οποιαδήποτε θεωρία -- απλά δεν είναι το αντικείμενό μου.

Προσωπικά έχω κάνει αρκετές δουλειές που εμπεριέχουν και τιμόνια, και σφυριά, και πυλοφόρια, κι ό,τι θες. Κι αυτά τα έκανα για να μπορέσω να κάνω αυτό που κάνω τώρα (το τι είναι αυτό, θα μου επιτρέψεις να μην το απαντήσω). Έχω βασική αρχή ότι η δουλειά δεν είναι να παρθεί από φόβου όποια κι αν είναι, όπως και το ότι κάποιοι πρέπει να σκάψουν και δρόμους, και να οικοδομήσουν τα κτήρια στα οποία θα μεγαλουργήσουμε κι εμείς οι πανεπιστήμονες, και όλα. Πολλοί από τους φίλους μου θα συμφωνήσουν γιατί είναι στην ίδια μοίρα κι έχουν βρεθεί στη θέση μου. Χρόνια ολόκληρα γίνεται αυτό, και είναι ο τρόπος που γυρίζει ο κόσμος.

Anonymous said...

Agapite mou biologe, gia alli mia fora thigetai auto to thema, etsi gia na min xexniomaste kai erxetai i epithumia tou epanapatrismou. Fusika, min akousw apo kanenan oti to fainomeno auto apotelei apotelesma twn oikonomiwn pou diathetoun ena ektetameno kai kuriarxo idwtiko tomea, opws exei akoustei apo megalepibolous kathigitades..Alla dustuxws,to fainomeno auto apotelei aporroia ths pathogeneias pou epikratei stin elliniki oikonomia kai diorthwste me an kanw lathos.H elliniki oikonomia adunatei na kanei mia strofi pros tin ipsili paragwgikothta texnologias kai gnwsis. Episis, min xexname oti to dimosio teinei na epekteinetai toso se baros tis poiotitas kai tis apodotikotitas oso kai tis dikaiosunis, afou einai pigi pelateiakwn sxesewn kai kommatismou. Kai fusika oi pelateiakes sxeseis kai o kommatismos exoun eisxwrisei batheia kai sta ellinka panepistimia..oloi to gnwrizoume, opote poios o logos pragmatopoiisis enos didaktorikou sthn Ellada me elaxistes apodoxes, pou den antistoixoun sto pragmatiko wrario kai zilo enos upopsifiou didaktora, pou pragmatika gnwrizei gia poio logo apofasise na akolouthisei thn poreia proxwrimenwn spoudwn kai oxi apla gia to "xarti" pou oi perissoteroi kunigoun, me apwtero stoxo, estw kai mia mikri thesoula sto polupothito dimisio...

Unknown said...

@daskale

Δε με κατάλαβες φιλε.όχι δεν πάτησα πάνω στο ψευδώνυμο σου.Εκανα χαβαλέ όσο πρόκειται για τον Αλ.

Στα λοιπά που λες,όπως είδες δε διαφωνούμε.
Δε χρειάζεται να μου πεις τι έκανες ή τι κάνεις.
Φτάνει που το ξέρεις εσύ.στο ίδιο μοτίβο κινούμαι κι εγώ στο μάταιο τούτο κόσμο.
Δεν χρειάζεται όλα να γίνονται τροφή για σχολιασμο.

πετρούλα said...

σκεφτομαι οτι και δουλεια ανειδικευτου να καναμε, λιγο λιγοτερα θα περναμε.

Anonymous said...

OK, χαίρομαι που συμφωνούμε όλοι και είμαστε οπαδοί του προφήτη και μέγα πρωτοπόρου στην επιστήμη Αλ.

Γράψε λάθος Γιάννη και σόρρυ. Απλά είναι μία από αυτές τις μέρες (και χρόνους -- αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία).

Παρ'όλα αυτά, εξακολουθώ να πιστεύω ότι η πλειοψηφία από όσα κάνουμε δεν έχει να κάνει τόσο πολύ με τη χρηματική ανταπόδωση, αλλά με το φιλότιμο και τον εγωϊσμό (αρνούμαι να χρησιμοποιήσω τη λέξη φιλοδοξία).

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ said...

Έχουμε φτάσει στο σημείο να κρατάμε στην εντατική γριές 95 χρονών μόνο και μόνο για να παίρνουν τη σύνταξη τα εγγόνια!

ανεστης said...

Μπορούμε να κάνουμε μια λίστα με τους λόγους που έχει κάποιος να γυρίσει μετά τις σπουδές του στην Ελλάδα; Και να έχει αυτή η λίστα πάνω απο 2-3 γραμμές;
Ας μείνουν έξω να σωθούν...

BioLogos said...

@tissot
Eπαναλαμβάνω τι λες
Δεν γίνεται στροφή προς υψηλή παραγωγή τεχνολογίας/τεχνογνωσίας
και οι πελατειακές σχέσεις βασιλεύουν.Προσθέτω ότι το πρόβλημα βρίσκεται κάθε πρωί που ξυπνάμε απέναντί μας στον καθρέφτη.Επιμένω.

@δάσκαλος
Είναι το φιλότιμο, η αγάπη και η τρέλα για αυτό που κάνουμε αλλά πιστεύω και η φιλοδοξία.Είναι το μπαρούτι.Ταπεινή μου άποψη.Δεν πρέπει να συνδέουμε τη φιλοδοξία με την απληστία.

@απειρωτάς
Γιατρέ μου έτσι είναι.Και με το ένα πόδι στον τάφο δεν έχει σημασία.Εδώ μιλάμε για στόματα που πρέπει να τραφούν.Και δεν λαϊκίζω.Ας τσεκάρει κάποιος που έχουν φτάσει τα ποσοστά των ανθρώπων που ζουν στο όριο της φτώχιας.

@ανέστης
Γιατί βρε συ Ανέστη τα ισοπεδώνεις όλα?
Η Ελλάδα έχει μπουζούκια και ωραίες παραλίες.Αξίες σαφώς ανώτερες από το να ζεις αξιοπρεπώς κάνοντας αυτό που υπηρετείς εδώ και χρόνια με τους ανθρώπους που αγαπάς.
Ας μας ζήσει το "έτσι γουστάρω" και "τράβα και γ@μήσου" του Ελληνάρα.

@προς όλους
Μένουμε μακρυά από την Ελλάδα (απόφασή μας, δεν κλαιγόμαστε) αλλά μας πονάει όταν το "επειδή έτσι είναι, τί να κάνεις τώρα" υπερισχύει της λογικής και αυτού που έπρεπε να γίνεται.Οπότε εξορία κι όποιος αντέξει.

λολιτα said...

αχ πως πιανεις τις σκεψεις μου...

7Demons said...

Ένα απλό παράδειγμα.
Δείτε πόσοι είναι πλέον οι πραγματικοί υποψήφιοι για τα ΑΕΙ και πόσοι κάνουν αιτήσεις για reality games στην τηλεόραση...


Στο Ελλαδιστάν,τα μόνα που έχουν πλέον επαρκώς ψωμί,είναι τα χρηματοοικονομικά,το εμπόριο και τα "θεάματα".
Εκεί μας κατάντησαν.

Την Καλημέρα μας!

σοκολάτα πορτοκάλι said...

Αχ, biologe! Η Ελλάδα, με τρομερό ανθρώπινο δυναμικό, είναι μισοπαράλυτη στην ερευνα. Tα μεγαλοπανεπιστήμια των εξωτερικών ειναι πολύ δυναμικά αλλά τα politics στην academia τσακίζουν νεύρα και, ενίοτε, ηθικό!
Την καλησπέρα μου!

BioLogos said...

lolita μου είμαι μέσα στο μυαλό σου.

7δαίμονες, τους δικαιολογώ από μια πλευρά.Έχει φτάσει η ανεργία και η κακομοιριά σε τέτοια επίπεδα, που οι φτωχοί τω πνεύματι κυνηγάνε ρηάλιτυ και εφήμερα όνειρα στο αδηφάγο γυαλί.Ας πρόσεχαν.
Άσχετο, αλλά μου το θύμισες.Τα ΑΕΙ έχουν μπλοκάρει από τους υπερπολλαπλάσιους φοιτητές.Δεν αντέχουν τόσο μεγάλο αριθμό.Δεν ξέρω τί έγινε τελικά με τη βάση του 10.Είναι βέβαια θέμα ελληνικής μικροαστικής νοοτροπίας.Το παιδί και τούβλο να είναι πρέπει να γίνει πυρηνικός επιστήμων.

σοκολάτα πορτοκάλι, γειά σου.Lobbying και κλίκες υπάρχουν σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου καθώς είναι στη φύση του ανθρώπου.Μόνο που στην Ελλάδα το έχουμε ανάγει σε τέχνη και καθημερινή μας ασχολία, ξεχνώντας όλα τα άλλα,όπως η παραγωγή έρευνας.Βγαίνουμε στα ξένα έχοντα το μύθο στο κεφάλι μας ότι οι έλληνες, ως γνήσιοι Ελ μεγαλουργούν παντού (οι ξένοι είναι by default βλάκες) και ξαφνικά ανώμαλη προσγείωση και μοιάζουμε με ιθαγενείς που τους έδωσαν καθρεφτάκι.

πετρούλα said...

χχχμμμμμ.....εγω πάλι στο πηγάδι κατουρησα...

Nemo said...

Ειπες κλικες και μου εφερες στο μυαλο τα παρακατω. Εργαζομουν στην σχολη μου στην Ελλαδα ως βοηθος καθηγητη ολο το τελευταιο ετος.
Τι κερδισα απο την ολη ιστορια? Εγραψα ενα βιβλιο το οποιο του αποδιδει εκατομμυρια γιατι το εχει ως βασικο στο μαθημα του. Δεν με αναφερει πουθενα μεσα. Και οταν του ζητησα να με αναφερει τουλαχιστον ως βοηθο συγγραφης για να μπορω να το παρουσιασω στο βιογραφικο μου εκανε τον κινεζο και ουτε αντιτυπο δεν μου εδωσε. Οταν δε ηρθε η ωρα να παρει μονιμο βοηθο (αοριστου) εβαλε στην θεση μου την κορη του, η οποια εργαζοταν παρανομα μεσα στην σχολη ως γραμματεας... Και μετα μου λενε ελα πισω στο Ελλαδισταν. Ευχαριστω αλλα δεν θα παρω.

Αλλα τι ποιο τρανταχτο παραδειγμα απο το σκανδαλο στα ΤΕΙ Πειραια οπου τα παιδια των καθηγητων ειχαν προσληφθει ως μονιμοι γραμματεις πριν καλα καλα τελειωσουν το Λυκειο.

BioLogos said...

Kαι μετά σου λένε γύρνα πίσω.Δεν έχω ζήσει κάτι παρόμοιο αλλά πραγματικά όλη η κοινωνία μας βασίζεται σε αυτό το μοντέλο.Οικογενειοκρατία και εκμετάλλευση με κανόνες καμόρα και κώδικα της σιωπής.

Ειδικά να σου κλέβουν το δημιούργημά σου με τέτοιο αισχρό τρόπο είναι για μυνήσεις, σφαλιάρες και άλλα τέτοια όμορφα αλλά στο ελλάντα δεν έχει δίκιο αυτός που έχει αλλά αυτός που έχει οριστεί να
έχει.

Xrysostomos said...

για όσους δεν το έχουν επισκεφτεί ακόμη, υπάρχει και το blog της γενιάς των 700 ευρώ (g700.blogspot.com/), ενώ μια σχετική παρουσίαση είχε γίνει και σε παλια χρυσοστόμεια και μπορειτε να τη βρείτε στο www.slideshare.net/xrysostomeia/alexis-generation1000

Καλή συνέχεια...

Powered By Blogger