Saturday, April 5, 2008

Ο δήμαρχος, ο ξενοδόχος και ο τραμπούκος. Η τροφική αλυσίδα των πολιτικών κανίβαλων


Δημοσιογράφος δεν είμαι (ούτε έχω τέτοιο σκοπό) αλλά από τις διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα με τον ρουφιάνο-τραμπούκο καταθέτω μία άποψη αρχικά ως Γιαννιώτης γιατί δεν μπορώ να βλέπω αυτά τα χάλια άλλο και στη συνέχεια ως πολίτης της βαλκανικής σούπας, που λέγεται Ελλάδα. Επειδή η προσοχή των περισσότερων από εμάς φαίνεται να έχει στραφεί προς το γεγονός της επίθεσης και του τραμπουκισμού και οι αντιδράσεις, που είναι και λογικές, κατευθύνονται προς τον τραμπούκο ωστόσο χάνεται το δια ταύτα πίσω από τα γεγονότα που οδήγησαν εκεί. Η ουσία του θέματος δεν είναι ο τραμπούκος αλλά ο πολιτικός κανιβαλισμός που τον δημιούργησε για να προωθήσει τα συμφέροντά του στα Γιάννενα. Γιατί όπως έλεγε η γιαγιά μου αν δεις μία κατσαρίδα στην κουζίνα σημαίνει ότι πίσω από τους τοίχους υπάρχουν εκατοντάδες. Οπότε ο στόχος δεν είναι να καταπολεμηθεί το σύμπτωμα της καρκινογένεσης στα Γιάννενα αλλά η ίδια η αιτία αυτής της παθογένειας.

Για να καταλάβουμε όλοι μας τί συμβαίνει ας τα πάρουμε εξ αρχής με πυρήνα το Γκραντ Σεράϊ ιδιοκτησίας της Ακτής Αριάδνη, του επιχειρηματία – εκδότη της Βραδυνής Μήτση. Συγκεκριμένα στα Ιωάννινα ο χώρος που βρίσκεται το ξενοδοχείο του Ξενία , παραχωρήθηκε από την δημοτική αρχή για 35 χρόνια στον επιχειρηματία Μήτση για την οικοδόμηση ενός μοντέρνου ξενοδοχείου πέντε ορόφων στην καρδιά της πόλης . Γεγονός που οδήγησε στην κατεδάφιση του Ξενία, ενός σημαντικού μνημείου της νεώτερης αρχιτεκτονικής κληρονομιά μας. Το κτήριο του Ξενία ήταν δημιουργία του Θ.Βωκου υπό την επίβλεψη του πολύ γνωστού έλληνα αρχιτέκτονα Α. Κωνσταντινίδη (πηγή).

Ο τραμπούκος ήταν υπάλληλος του Μήτση κατά τη διάρκεια φύλαξης του δημόσιου Ξενία, πριν να γκρεμιστεί.

Μετά από πολλές αντιδράσεις, μυνήσεις, ΜΑΤ και τραμπούκους :

1.Διαβάζαμε το Σεπτέμβρη του 2006 (πηγή):

- στον Πρωινό Λόγο, που στηρίζει την παρούσα δημοτική αρχή «Θεμέλιος λίθος για το μέλλον. Νέα εποχή για τα Γιάννενα σηματοδοτεί η ανέγερση του "ΞΕΝΙΑ". Σ' έναν ακριβώς χρόνο θα ολοκληρωθεί μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην περιοχή. Σημαντική υποδομή για την ανάπτυξη του τουρισμού. Παρουσία πλήθος κόσμου, χθες το απόγευμα, η τελετή θεμελίωσης.»

- ενώ στον Ηπειρωτικό Αγώνα διαβάζαμε «Θεμελίωσε… ιδιωτικό ξενοδοχείο. Ο Δήμαρχος Νίκος Γκόντας έβαλε τον θεμέλιο λίθο στην ιδιωτική μονάδα που θα λειτουργήσει στη θέση του Ξενία.»


2.Το 2007 (18-12-2007) γίνεται αυτοψία στην οικοδομή από τους τεχνικούς υπαλλήλους της Πολεοδομίας του Δήμου και διαπίστωσαν :

Α) αποκλίσεις από τα εγκεκριμένα σχέδια της μελέτης της υπ΄ αριθ. 277/2005 οικοδομικής άδειας.

Β) με βάση την υφιστάμενη τότε διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου υπήρχε υπέρβαση ύψους στα κτίρια 1, 2, 3 στην εσωτερική όψη (εσωτερικός ακάλυπτος) όπως και στην πρόσοψη επί των οδών Κωστή Παλαμά και Κάλβου.

Kαι για τους λόγους αυτούς δεν μπορούσε νόμιμα τουλάχιστον να αποκτήσει μέχρι εκείνη τη στιγμή ρεύμα και νερό.

3. Ο δήμαρχος Γκόντας όμως, που αποτελεί τον κράχτη του ξενοδοχείου του Μήτση αντέδρασε με τις δηλώσεις : «Δεν βεβαιώνεται καμία παρατυπία. Έχει υποβληθεί η αίτηση αναθεώρησης έχει εγκριθεί από όλες τις υπηρεσίες και απομένει η έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για ένα κόσμημα που κάθε υπερήφανο τον κάθε Γιαννιώτη και τους επισκέπτες που έρχονται στην πόλη» (πηγή).

Δηλαδή τί σκατά ήθελε να δει ο Δήμαρχος για να εντοπίσει παρατυπία? Τον Εσκομπάρ να έχει μετακομίσει μέσα στην οικοδομή και να πουλάει ναρκωτικά στον αυλόγυρο κάτω από τα δέντρα?

4. Μετά διαβάσαμε στην Ελευθεροτυπία στις 10-2-2008 με άρθρο που ξεκινούσε ως εξής «Σε ξενοδοχείο που λειτουργεί... με γεννήτρια και με εργοταξιακό ρεύμα και το οποίο δεν έχει ακόμα υδροδοτηθεί επισήμως λόγω σωρείας πολεοδομικών παραβάσεων» :

- Αφού στο ξενοδοχείο κατέλυσε πρώτος ο Δημ. Αβραμόπουλος (επί των ημερών του οποίου στο υπουργείο Τουρισμού ανατέθηκε το έργο), ο γαλάζιος δήμαρχος Ν. Γκόντας ετοιμάζει νέο «κόλπο» γαι την καθιέρωση του έργου ως έχει: Οδηγεί στο «Grand Serai» όλες τις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης, προσκαλώντας μάλιστα εκεί και τον Ηπειρώτη Κάρολο Παπούλια. De facto νομιμοποίηση, δηλαδή, με βούλα «προεδρική». Κι ας προειδοποιούν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσηης ότι θα απέχουν από τη συγκεκριμένη εκδήλωση αν το πρόγραμμα δεν αλλάξει.

- Την υπέρβαση ύψους ο κατασκευαστής επιχειρεί τώρα να την αντιμετωπίσει με διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Κάτι σαν... ψευδοροφή εδάφους, δηλαδή. Μια διαμόρφωση, όμως, που σύμφωνα με έκθεση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή, είναι αμφίβολο αν είναι σύννομη, «καθώς δεν αποτυπώνεται στα υπάρχοντα ή τροποποιημένα και υπό έγκριση σχέδια.

Και διάφορα άλλα όμορφα δικονομικά κολπάκια έχουν επιστρατευθεί με άξονα τις πολεοδομικές παραβάσεις και την πρόσκληση επιφανών στο ξενοδοχείο ώστε να περάσει το παράνομο κτίσμα ως νόμιμο και να προστατευθούν πάσει θυσία τα επιχειρηματικά συμφέροντα του Μήτση από τη Δημοτική Αρχή. Επειδή όμως είναι πολλά τα λεφτά Άρη ο δήμαρχος δεν μας λέει κι εμάς πόσα έχει εισπράξει από το ετήσιο ενοίκιο, που ανέρχεται στα 2.550.000 ευρώ.

Τελικά ο Πρόεδρος δεν πήγε στο Γκραντ Σεράϊ, λόγω της κακής δημοσιότητας γύρω από το ξενοδοχείο και ο Δήμαρχος έτρεχε να καλύψει την πατάτα που έκανε. Την ίδια στιγμή όμως που συνέβαιναν όλα αυτά στην Αθήνα όπως ανακοίνωσε η Ε στις 17-2-2008 «στην Αθήνα συνεδρίαζε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων για να εγκρίνει τις τροποποιήσεις επί των εγκεκριμμένων σχεδίων του «Grand Serai».
"Η γνωμοδότηση της Κεντρικής Υπηρεσίας Νεώτερης και Σύγχρονης Ιστορικής Κληρονομιάς ήταν καταπέλτης αφού διαπιστώνει πάνω από... είκοσι αλλαγές που έγιναν από την ξενοδοχειακή επιχείρηση στα αρχικά σχέδια. Η λήψη της απόφασης αναβλήθηκε."

Προηγουμένως όμως ο έφορος νεώτερων μνημείων (πρώην αντιδήμαρχος του Γκόντα) θεώρησε ότι το ξενοδοχείο δεν είναι παράνομο...

Σήμερα, το Γκράν Σεράι είναι εκεί που είναι, τα τραμπουκοειδή του Μήτση αλωνίζουν και ο δήμαρχος κινεί τα νήματα θολώνοντας τα νερά. Το περίεργο είναι ότι τα οικονομικά του Δήμου πάνε κατά διαόλου.

Για να μην κατηγορώ άλλο το Δήμαρχο και τους συν αυτώ κολλητούς του δίνω τα συγχαρητήριά μου για αυτή τη φοβερή στα ιστορικά πράξη, που αναιρεί όλα τα αίσχη:

«Και μουσεία είναι έτοιμος να εισάγει στα Γιάννενα ο Νίκος Γκόντας! Μάλιστα προτίθεται να το κάνει δια της μεθόδου αγάλματος Ολυμπιάδας-Μεγάλου Αλεξάνδρου: με απευθείας κατασκευή και… τοποθέτηση από τρίτους. Για τον σκοπό αυτό ο δήμαρχος της πόλης απηύθυνε επιστολή στο Ίδρυμα Γκούγκενχαϊμ, έναν οργανισμό υπεύθυνο για την κατασκευή των πολύ γνωστών ομώνυμων μουσείων σε όλον τον κόσμο και σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, η Βενετία, το Μπιλμπάο κλπ.

Στη βαρύγδουπη επιστολή του ο δήμαρχος φθάνει στο σημείο να αναφέρει τα Γιάννενα ως πύλη ακόμη και προς τα βάθη της Ασίας και της Αφρικής! Έτσι επικαλούμενος την καίρια γεωγραφική θέση των Ιωαννίνων, αλλά και το γεγονός ότι η πόλη έχει δύο νοσοκομεία και γήπεδα μπάσκετ (!) υποβάλει πρόταση προς τον Τόμας Κρενς, τον διευθυντή του Ιδρύματος, για την κατασκευή ενός μουσείου Γκούγκενχαϊμ και στα Γιάννενα..» (πηγή)

Ως γνωστό...Γιάννενα πρώτο στ' άρματα, στα γρόσια και στα γράμματα.

UPDATE (6/4)

Σώστε τα Ξενία : Μια κίνηση του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ (Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων)
Μέχρι στιγμής μετρά 1219 υπογραφές

" Ξενία, αποτέλεσμα ενός σπουδαίου εγχειρήματος συνολικής ποιοτικής αρχιτεκτονικής προσέγγισης, τελούν σήμερα υπό καθεστώς σοβαρής απειλής. Η κατεδάφιση, απαξίωση και εγκατάλειψη, αλλά και η κακοποίηση από σύγχρονες ανεξέλεγκτες παρεμβάσεις της συγκεκριμένης κτιριακής υποδομής του ΕΟΤ έχει από καιρό προκαλέσει αντιδράσεις της ελληνικής και ξένης αρχιτεκτονικής κοινότητας. Ο ΣΑΔΑΣ- Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε εγρήγορση στέλνοντας πλήθος εγγράφων στους αρμόδιους φορείς, δυστυχώς χωρίς ανταπόκριση.

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων έχει επεξεργαστεί το θέμα και έχει πάρει συγκεκριμένη θέση για την άμεση προστασία και ανάδειξη των Ξενία. Η απόφασή του με τίτλο «Χαρακτηρισμός και αποκατάσταση των κτιριακών έργων του ΕΟΤ – Σύσταση Δικτύου Ξενία», προτείνει το χαρακτηρισμό των πιο αξιόλογων Ξενία ως διατηρητέων μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο τους, ώστε οι μονάδες αυτές αφού συντηρηθούν με βάση τα αρχικά σχέδια και οργανωθούν κατάλληλα να αποτελέσουν ένα δίκτυο τουριστικής υποδομής υψηλής αρχιτεκτονικής αξίας.

Μετά και τις κατεδαφίσεις των Ξενία Ηρακλείου και Ιωαννίνων και τη συνεχιζόμενη κακοποίηση και εγκατάλειψη των υπολοίπων, η υπόθεση της προστασίας, ανάδειξης και διατήρησής τους είναι κρίσιμη και πιο επίκαιρη από ποτέ. Στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης των αρχών και ανάσχεσης των καταστροφικών πρακτικών, που ακολουθούνται τα τελευταία χρόνια και με στόχο την υλοποίηση της παραπάνω πρότασης, ο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ κάνει έκκληση δήλωσης συμπαράστασης με τη συλλογή υπογραφών."

13 comments:

Anonymous said...

Se blepw otan gyriseis na pianeis doulia sto tim tou Makh!
Pera apo thn plaka kati tetoia blepeis kathe mera kai to mono pou sou erxete sto myalo einai h istorikh frash tou Xari Klin "ayth h xwra den swzete me tipota, ama laxei na 'oyme"

BioLogos said...

" Την ίδια στιγμή όμως που συνέβαιναν όλα αυτά στην Αθήνα όπως ανακοίνωσε η Ε στις 17-2-2008"

Διόρθωση...την ίδια στιγμή που συνέβαιναν όλα αυτά στα Γιάννενα κτλ...

Θέρμος δεν έχω τέτοιες φιλοδοξίες και το ξέρεις.Ο Χάρυ κάτι ήξερε όταν τα έλεγε αλλά σκέψου ότι τώρα δεν μπορούν να μένουν τα πάντα κρυφά και όλοι φιμωμένοι.

λολιτα said...

εκτος ολων των αλλων το ενλογω ξενοδοχειο ειναι πραγματικα ενα τερατουργημα βλαχομπαροκ αισθητικης..

:(

Anonymous said...

xmmmmm na se rwtisw kati asxeto ligo trolarisma einai to xerw alla apla na mou fygei h idea
me thn iatrikh genika asxoleisai?

Yellow Kid said...

Γκάζωνε! Γκάζωνε!
Πάρ' τους τα σωβρακα!
Ριξ' τους σκόνη!

Έτσι! Έτσι!

πετρούλα said...

Δεν ξέρω τι έχει γίνει με το εν λόγω κτίριο, θα περιγράψω γενικά τι γίνεται σε περίπτωση που διαπιστωθούν παρανομίες.
Σίγουρα το κτίριο αυτό λόγω γειτνίασης με πάρκο έπρεπε να περάσει αρχιτεκτονική επιτροπή και είχε πάρει έγκριση. Οι αρμόδιοι πήγαν να υλοποιήσουν σχέδια διαφορετικά από αυτά που είχαν εγκρίνει η αρχιτεκτονική επιτροπή και η πολεοδομία.
Η υπέρβαση ύψους στην οικοδομή είναι πολύ σοβαρή παρανομία για πολλούς λόγους (αλλάζουν πολλές παράμετροι της οικοδομής- μέγιστο ύψος, ιδεατό στερεό, όγκος) Εαν έχει πάει πολεοδομικό κλιμάκιο και έχει διενεργήσει αυτοψία πρέπει να έχει γίνει καταγγελία. Σε αυτή την περίπτωση το κτίριο κρίνεται αυθαίρετο, γίνεται διακοπή των εργασιών και δε παρέχεται ηλεκτρικό και νερό. Εκδίδεται ένα χαρτί με το οποίο διακόπτονται όλες οι εργασίες στην οικοδομή. Η επόμενη φάση είναι να γίνει κατάθεση αναθεώρησης για τροποποίηση κάποιων σχεδίων της οικοδομής. Τότε εφόσον έχει ήδη κριθεί αυθαίρετο, θα πρέπει να πληρωθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα, ενώ έχουν σταματήσει οι εργασίες στην οικοδομή. Μόνο αφού χορηγηθεί καινούρια, αναθεωρημένη άδεια μπορούν οι εργασίες να συνεχιστούν. Αλλά αναθεωρημένη άδεια υπάρχει στην προκειμένη περίπτωση;;;

Φαίνεται ότι έχει γίνει skip σε πολλά στάδια της παραπάνω διαδικασίας

BioLogos said...

Kίτρινε κάποια πράγματα είναι πιο απλά κι όχι τόσο περίπλοκα όσο μερικοί θέλουν να τα παρουσιάσουν.

Πέτρα, ανεκτίμητο το σχόλιό σου και δίνει λαβές για πολύ προβληματισμό.
Αφού λειτουργεί το ξενοδοχείο από τα μέσα Δεκέμβρη και ακόμα και τώρα δεν έχει συνδεθεί με το δίκτυο ύδρευσης και ηλεκτροδότησης τότε τί συμβαίνει?
Και μου φαίνεται ότι τμήματα του ξενοδοχείου δεν είναι πλήρως έτοιμα, αλλά δεν είμαι 100% σίγουρος.Οπότε αν ισχύουν οι καταγγελίες έχουμε μια οικοδομή αυθαίρετη, όπου οι εργασίες συνεχίζονται με νερό από την πισίνα και ρεύμα από τη γεννήτρια.

πετρούλα said...

κατα πάσα πιθανότητα έχει βρεθεί με αυθαιρεσίες, δεν έχουν πληρωθεί τα πρόστιμα και δεν έχει κατατεθεί άδεια αναθεώρησης. Επίσης πρέπει να έχουν πρόβλημα με το ΙΚΑ και τα ένσημα των εργατών τα οποία δεν καταλαβαίνω πως δικαιολογούνται ενώ είναι αυθαίρετο

BioLogos said...

@Lolita
Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι θέμα υποκειμενικό σε αυτή την περίπτωση ενώ το αντικειμενικό της υπόθεσης που δε χωρά αμφισβήτηση είναι η σωρεία παρανομιών και οι τρόποι που έχουν διαλέξει ο επιχειρηματίας με τους πολιτικούς-κολητούς για να προπαγανδίσουν τη σημαντικότητα του ξενοδοχείου (ήμαρτον ένα ξενοδοχείο είναι) ώστε να συγκαλύψουν τις αμαρτίες τους.Και ας μην ξεχνάμε ότι ο τραμπούκος είναι εργαλείο τους άρα είναι και οι ίδιοι συνυπεύθυνοι που του αφήσαν το λουρί και δεν το μαζέψαν.

@Πέτρα
Υποθετικά μιλώντας.Πάντα υποθετικά.
Ας πούμε ότι είναι αυθαίρετο, λειτουργεί κανονικά και κολλούσε ένσημα ενώ ήταν αυθαίρετο και δεν είχε περάσει από επιτροπή.Ποιες υπηρεσίες ενδεχομένως αναμιγνύονται?

πετρούλα said...

πολλοι οι εμπλεκόμενοι βιολόγε...και υποθετικά πάντα μιλώντας δεν τους ονοματιζω γιατί δε γνωρίζω τόσο καλά την υπόθεση .

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ said...

Κάτι αντίστοιχο πρέπει να έχει συμβεί και με το υπόγειο parking απέναντι Πό τη Νομαρχία.

BioLogos said...

@apeirotas
Δεν μου αρέσει να συνωμοσιολογώ αλλά βάσει δημοσιευμάτων και αυτών που έχουμε δει και το υπόγειο πάρκινγκ-ανάπλαση της κεντρικής πλατείας από ιδιώτη,έχει ακολουθήσει τη συνταγή των κολλητών και των παραπολιτικών κύκλων...πάντως μιας και ο στόχος του είναι η καταπολέμηση του κυκλοφοριακού, δεν φαίνεται να έχει προσφέρει και κάτι ουσιαστικό προς αυτή την κατεύθυνση.

Anonymous said...

Aπό ΕΟΤ

Ύστερα από καταγγελία που υπεβλήθη στην υπηρεσία μας διαπιστώθηκε ότι το νέο ξενοδοχείο που ανεγείρεται στην θέση του πρώην Ξενία, στα Ιωάννινα έχει σημαντικές πολεοδομικές παραβάσεις και υπέρβαση του ύψους 3.00 μ. Για ενημέρωσή σας σας αποστέλλουμε αντίγραφο του πιο πάνω σχετικού εγγράφου της Διεύθυνσης Πολεοδομίας Ιωαννίνων.

Η αρμόδια Πολεοδομία αναμένει ενέργειες της υπηρεσίας σας προς την κατεύθυνση της έγκρισης των υπερβάσεων ούτως ώστε στη συνέχεια να αναθεωρήσει την σχετική άδεια οικοδομής που έχει εκδώσει. Στο σημείο αυτό οφείλουμε ως ελεγκτικό όργανο να επισημάνουμε την ιδιαίτερα ευνοϊκή μεταχείριση που έχει επιφυλάξει η αρμόδια Πολεοδομία στους συγκεκριμένους κατασκευαστές σε σύγκριση με την αυστηρότητα που αντιμετωπίζεται συνήθως ο μέσος πολίτης όταν διαπιστωθούν εις βάρος του πολεοδομικές παραβάσεις. Κατά συνέπεια θα αναμένουμε τις ενέργειες του ΕΟΤ και της αρμόδιας Πολεοδομίας και ευελπιστούμε ότι ο χειρισμός θα είναι ανάλογος της σοβαρότητας του θέματος και σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι προκλητικός για την τοπική κοινωνία.

Πλέον των ανωτέρω στην υπηρεσία μας έχει υποβληθεί καταγγελία σύμφωνα με την οποία το ξενοδοχείο ήδη λειτουργεί ενώ η άδεια δεν έχει σφραγιστεί από την αρμόδια Πολεοδομία σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ν. 1577/85 για σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας και φυσικά αυτό δεν πρόκειται να γίνει για όσο καιρό θα τακτοποιούνται πολεοδομικές παραβάσεις που έχουν διαπιστωθεί με το πιο πάνω σχετικό. Κατά συνέπεια, θα θέλαμε να μας γνωρίσετε αν για το πιο πάνω ξενοδοχείο έχει εκδοθεί άδεια λειτουργίας καθώς και το θεσμικό πλαίσιο το οποίο ρυθμίζει τα θέματα χορήγησης αδειών λειτουργίας νέων ξενοδοχειακών μονάδων.

Επισημαίνουμε ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι το ξενοδοχείο λειτουργεί χωρίς την σχετική άδεια, οι ευθύνες σε περίπτωση οιουδήποτε ατυχούς συμβάντος αγγίζουν και την Ελληνική Δημόσια Διοίκησης και τα εντεταλμένα όργανά της.

Ύστερα από τα πιο πάνω παρακαλούμε να προβείτε άμεσα σε ενέργειες σύμφωνα με τις αρμοδιότητές σας και ενημερώσετε σχετικά την υπηρεσία μας.

Powered By Blogger