Tuesday, July 8, 2008

Flat-screens και λυώσιμο των πάγων


Αν σου έλεγε κάποιος ότι το γεγονός ότι έχεις μια flat-screen τηλεόραση είναι σαν να συμβάλλεις μαζί με τους υπόλοιπου flat-screenerαδες στην παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας περισσότερο από ότι το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας με λιγνίτη, θα σου κακοφαινόταν λιγάκι ε?

Aκούγεται λίγο κωμικοτραγικό, αλλά από ότι φαίνεται η αδυναμία να χαρακτηρίσουμε ένα αέριο ως πιθανή απειλή, οδήγησε τη βιομηχανία να το χρησιμοποιεί δίχως περιορισμούς και προφυλάξεις, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί η παραγωγή του αερίου τριφθοριούχου αζώτου κατά 4.000 τόννους τον προηγούμενο χρόνο. Τελικά δεν τα ξέρουμε όλα...

Τα πράγματα όμως φαίνεται να είναι πιο σοβαρά καθώς το τριφθοριούχο άζωτο είναι 17.000 φορές πιο δραστικό από το διοξείδιο του άνθρακα και μπορεί να παραμείνει στην ατμόσφαιρα για μόνο...550 χρόνια. Υπάρχει όμως και καλύτερο κομμάτι σε αυτή την ιστορία, καθώς δεν έχουμε ιδέα πόσο τριφθοριούχο άζωτο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην ατμόσφαιρα και δεν ρυθμίζεται από το πρωτόκολλο του Κυότο, ούτε υπάρχουν ρυθμίσεις για να ελέγχουν την ασφαλή παραγωγή και διανομή του. Όπως λένε ερευνητές, οι εκπομπές του αερίου μόνο αυτό το χρόνο αντιστοιχούν σε 67 μετρικούς τόννους διοξειδίου του άνθρακα.


Όταν είδα αυτό το "67 μετρικοί τόνοι" ηρέμησα και κατάλαβα ότι το άρθρο της Guardian θέλει να μας πανικοβάλει δίχως λόγο. Μόλις είδα τα παρακάτω δεδομένα για τις εκπομπές άνθρακα το 2007 κατάλαβα ότι από τη στιγμή, που δεν έχουμε πνιγεί από τσουνάμι, πεθάνει από ξηρασίες, επιδημίες και λιμούς είμαστε πολύ τυχεροί ... ακόμα.Εξάλλου τί είναι άλλοι 67 μετρικοί τόνοι μπροστά σε μία αύξηση 800 μεγατόνων?

  • global CO2 emissions from coal combustion increased by 4.5% (+500 megaton CO2). China contributed most to this increase with an 8% increase in 2007 (vs 12% in 2006). In the rest of the world coal combustion emissions increased by 2.2%.
  • global CO2 emissions from combustion of natural gas increased by 3.1% (+200 megaton CO2), mainly due to increasing consumption in China, Russia, Japan and Turkey.
  • global CO2 emissions from combustion of oil products increased by only 1.1% (+100 megaton CO2), mainly due to a decrease in consumption in OECD countries of 0.9%, on average. In non-OECD countries, oil consumption increased in 2007 by 3.8%. China, India, Saudi Arabia and Brazil contributed most to this increase.
YΓ.Το τριφθοριούχο άζωτο είναι άχρωμο, άοσμο και δεν αναφλέγεται.


Πηγές
Environment: Climate risk from flat-screen TVs
Netherlands Environmental Assesment Agency


12 comments:

Nobody said...

Ενδιαφέρον

Δηλαδή όσοι λέμε ότι είμαστε πράσινοι μαλακίες λέμε

BioLogos said...

Πράσινοι my ass.Δεν το κόβω να ελαττώνουμε τα αέρια του θερμοκηπίου με την καμία όμως.

Anonymous said...

Εγώ δεν έχω flat-screen!!!!

pølsemannen said...

Χμμμ...

Δλδ με παίρνει να πω τώρα: "Δεν παρατάω την flat screen μου ρε μαλάκες, μέχρι να μειώσει τις εκπομπές CO2 η Κίνα!"

Αχ, αισθάνομαι ήδη πολύ καλύτερα...

Πάω να πάρω αύριο ένα Χάμερ με 666 δόσεις για να πηγαίνω στο περίπτερο για εφημερίδες...

Νάσος said...

Μην ανησυχεις Βιολόγε, είδα ότι οι G8 φυτέψαν σήμερα συμβολικά από ένα δέντρο έκαστος (ειδικά ο πλανηταρχίδης με συγκίνησε ο μπαγάσας).

Ο πλανήτης γη έχει σωθεί (συμβολικά πάντα).

Υ.Γ. (άσχετον) Με τις ζέστες μ'έχουν πιάσει οι τεμπελιές μου, που δεν μπορώ ούτε ένα συμβολικό ποστ να ανεβάσω :Ρ

BioLogos said...

@λινγκουα φράγκα
Έχουν οι υπόλοιποι γύρω σου όμως, αλλά μην αγχώνεσαι.Προλάβαμε να απελευθερώσουμε τεράστιες ποσότητες από τα υπόλοιπα αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα,οπότε αυτό από τις οθόνες τί να κάνει?

@Πόλσε
Συνεβραίε, ανθέλληνα και εν Σουβλακέα αδερφέ.
Έχεις απόλυτο δίκιο για άλλη μια φορά.Φταίνει οι άλλοι και βολεύει όταν αυτοί είναι οι Κινέζοι.Μαζί με τους γκέη (inside joke)ευθύνονται για όλα τα δεινά του πλανήτη.
Λέω να αρχίσω το ψάρεμα με δυναμίτη...

@Νάσο
Και βέβαια έχει σωθεί ο πλανήτης και δεν υπάρχει πρόβλημα κανένα.Εξ άλλου από ότι δείχνουν οι μελέτες τα παγοθραυστικά θα μπορέσουν να προσεγγίσουν ευκολότερα την Αρκτική για να αρχίσουν τις γεωτρήσεις για πετρέλαιο...

Οπότε σωθήκαμε, η τιμή του πετρελαίου θα πέσει και θα ζήσουμε εμείς καλά και οι G8 καλύτερα.

υγ.Αστα παλιομπλογκζ και πήγαινε για καμιά βουτιά.

πετρούλα said...

ρε βιολόγε πως γίνεται αυτό αν η επίπεδη οθόνη δεν καίει καύσιμο; πως παράγει αυτο το goddamn αέριο; επίσης άκουσα ότι το μεθάνιο συμβάλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Τάπα τώρα σε όλους τους πισινούς. Όποιος κλ@σει είναι διαβολέας της ανθρωπότητας, έχει το χάραγμα και ο πισινός του ένα μηχάνημα του σατανα

BioLogos said...

@Petroula
Χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια παρασκευής των οθονών.

Nitrogen trifluoride is used in the plasma etching of silicon wafers. In this application NF3 is broken down into nitrogen and fluorine gases in situ, and the resulting fluorine radicals are the active cleaning agents that attack the polysilicon.

phd said...

’Ελα, σου έχω την καλύτερη ιδέα για να συνεχίσουμε εμείς και οι Κινέζοι κτλ την ζωούλα μας...ένα τεράστιο σύννεφο από στάχτη στην ατμόσφαιρα ώστε να πετύχουμε την deflection του φωτός και της θερμότητας...το μελετάνε αλλά έχει και κινδύνους (δεν θυμάμαι ποιους...και κατέβασα ρολά επισήμως). Ξέρεις τίποτα;

Anonymous said...

Μπορείς να μαρκάρεις τέτοιου είδους ποστ: "GUILT-TRIP ALERT" παρακαλώ;

(Μπορεί να έχω flat screen αλλά δεν έχω αυτοκίνητο ούτε air-condition. Το σώζω;)

Anonymous said...

damn there's no hope for this planet

BioLogos said...

@που χου ντου
Προτείνετε πυρηνικό χειμώνα?Χμμμ...ενδιαφέρον.Αλλά δεν νομίζω να τον χρειαζόμαστε μιας και μέχρι το 2050 αν δεν ληφθούν μέτρα σεβαστά από τις παγκόσμιες κυβερνήσεις και δεν δωθεί βάρος ειδικά από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες (βλέπε Κίνα,Ινδία κτλ) στην προστασία του περιβάλλοντος τότε απλά θα πούμε FUBAR.

@κουήνι
Πιστεύω ότι και ολόκληρη η "δυτική" κοινωνία να είναι πιο ευαισθητοποημένη, κάτι τέτοιο θα ήταν σταγόνα στον ωκεανό.Τώρα για τις ενοχές τί να πω?Είναι κάτι περίεργο που θα πρέπει να μάθεις να ζεις με αυτό.

@ανώνυμε
Υπάρχει πάντα ο Άρης...

Powered By Blogger