Sunday, March 29, 2009

Γιάννενα, η πόλη των Ασημουργών και της Καφρίλας



Δεν είχα σκοπό να επαναφέρω το βλόγκ από τη χειμερία του νάρκη αλλά κάτι που διάβασα σήμερα το πρωί επιβεβαίωσε τους φόβους μου και φυσικά εκνευρίστηκα κυριακάτικα.

Μικρή αναδρομή γιατί η μνήμη χρυσόψαρου είναι η κατάρα μας.
Πριν ένα χρόνο περίπου είχαμε στα Γιάννενα την τραμπούκικη επίθεση του γνωστού πλέον Καμπέρη ενάντια σε φοιτητή.Στην πορεία μάθαμε ότι αυτό το άτομο ήταν "έμμισθος" επιχειρηματία, για να προστατεύει (χρησιμοποιώντας το δείκτη του χεριού του κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων μπροστά από το χώρο) την περιουσία του, δηλαδή το δημόσιο "Ξενία" στα Γιάννενα, που αγόρασε ο Μήτσης και το μεταμόρφωσε στο αρχιτεκτονικό έγκλημα με το όνομα Γκραν Σεράϊ. Μια ιστορία στην οποία εμπλέκεται πολύ ξύλο, προσαγωγές, περίεργη διαπλοκή των τοπικών αρχόντων με τους επιχειρηματίες, μια γενικότερη προσπάθεια να ξεπουληθεί ο δημόσιος χώρος των Ιωαννίνων (Ξενία, Όαση, Κεντρική Πλατεία) και την συνηθισμένη πλέον δύναμη αδράνειας και σταρχιδισμό των Γιαννιωτών.

Τί συμβαίνει.
Το ξενοδοχείο του Μήτση το οποίο είναι ένα παράνομο κτίριο στο κέντρο των Ιωαννίνων (διαβάστε σχετικά εδώ και εδώ) πρόκειται να βαπτισθεί νόμιμο ως δια μαγείας σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι :

Με τη νέα απόφαση το ξενοδοχείο «Grand Serai» παραμένει στην ουσία ανέγγιχτο, αφού δεν διορθώνεται καμία από τις διαπιστωθείσες παραβιάσεις, πλην της μεταφοράς της καμινάδας από την όψη που βρίσκεται απέναντι σε διατηρητέο κτρίο σε εσωτερικό χώρο.

*Οι αλλαγές που εισηγήθηκε η προϊσταμένη της διεύθυνσης Αθηνά Αθανασιάδου και αγνοήθηκαν από το ΚΣΝΜ ήταν σοβαρές για την αρχιτεκτονική του κτιρίου:

*Να καθαιρεθεί το στέγαστρο με τους τρούλους στην κεντρική είσοδο και να κατασκευαστεί το προβλεπόμενο από την αρχική εγκεκριμένη μελέτη.

*Να τηρηθεί η μελέτη ως προς τον προβλεπόμενο αριθμό σταθμών (ύψους) άνω του τεχνητά διαμορφωμένου εδάφους. Δηλαδή να καθαιρεθούν οι προσωρινές κατασκευές (γυψοσανίδες) και να μπαζωθεί οριστικά η στάθμη αυτή (είχαν διαμορφωθεί όροφοι στην πίσω πλευρά του κτιρίου).

*Να καταργηθούν τα μεταλλικά κιγκλιδώματα και να αντικατασταθούν με κτιστά στηθαία και να καταργηθεί ο γυάλινος τρούλος.

To κερασάκι: "Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου έχουν αρχίσει εδώ και ενάμιση χρόνο να το λειτουργούν παρ' ότι δεν υπάρχει νόμιμη σύνδεσή του με τα δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτρικού ρεύματος!"

Με λίγα λόγια θα λένε τώρα οι εμπλεκόμενοι..."Δεν πα να χτυπάτε εσείς τον κώλο σας κάτω.Εμείς είμαστε μάγκες, έχουμε διασυνδέσεις και κάπιταλ και μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε μέσα στην πόλη σας.Εσείς είστε ακόμα πιο ηλίθιοι γιατί όχι μόνο δεν σας έχει θιχθεί η νοημοσύνη για αυτό που γίνεται φάτσα φόρα μπρος στα μάτια μας αλλά στηρίζετε κι όλας αυτούς που κάνουν μπίζνες με ξένα χωράφια."

Κι όλα αυτά έχουν συμβεί σε διάστημα ενός χρόνου, όπου η ίδια η τοπική κοινωνία έχει νομιμοποιήσει τη "συνδιαλλαγή" των αιρετών του τόπου, για να ξεπουλάνε τα πάντα, όπου κάθε μέτρο έχει πάψει να υπάρχει. Βλέπετε τα Γιάννενα, απομονωμένα εκεί στη ΒΔ Ελλάδα, όπου μόνο οι τζιπάτοι έρχονται τα Χριστούγεννα για να αγοράσουν γκλίτσες, να πιούνε τσίπουρο και να φάνε πίτα, παραμένουν πρωτοπόρα καθώς εφαρμόζουν το δόγμα "νόμος είναι το δίκιο του χωριάτη".
Οι Γιαννιώτες φυσικά είναι συνένοχοι σε ότι συμβαίνει στα Γιάννενα, όχι μόνο λόγω της επιλογής των τοπικών αρχόντων που έχουμε αλλά και επειδή πλέον έχει αναπτύξει έναν απίστευτο κυνισμό για ότι συμβαίνει στην περιοχή φτάνει κάποιος να μην του κόψει τον καφέ στην ακαδημία ή στα ναυτάκια.Δεν ξέρω κατά πόσο έχουν απομείνει αντιστάσεις στα Γιάννενα αλλά πολύ φοβάμαι ότι η νόρμα είναι του τύπου "ζήσε κι άσε τους άλλους να πεθάνουν".

Όνειρα γλυκά

ΥΓ.Σκέφτομαι ότι αν είχε συμβεί το ίδιο στην Αθήνα θα υπήρχε επανάσταση, κινητοποίηση, κάλυψη από τα ΜΜΕ.Στη δική μας περίπτωση είναι σαν να μην έχει συμβεί τίποτα από όλα αυτά.Ας συνεχίσουμε τον μεγάλο ύπνο λοιπόν.

7 comments:

ανεστης said...

Δεν αφορά μόνο τα Γιάννενα, όλη η επαρχία έεχι την ίδια περίπου αφασία. Σαν να μη μας αφορά τίποτε, σαν να ετοιμαζόμαστε να φύγουμε για το mothership.

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ said...

Είναι ακριβώς όπως τα γράφεις!
Παραδομένοι οι Γιαννιώτες! Πνιγμένοι οι εγκέφαλοί τους από fredo (όπα της ο τζες!) Μην τους πειράξεις τη φραπεδιά, τη μπούκα το ζαντολάστιχο και το σαμπγούφερ στο αυτοκίνητο διότι πώς αλλιώς θα ακούγεται το κάρο στην παραλία του Βράχου το καλοκαίρι;

the muppet show girls said...

Όμορφα χωριά, έμορφα καίγονται.
Ο Απειρώτας τα ξέρει καλύτερα (τώρα για το τζες θέλω λεξικό αλλά δεν πειράζει).
Μού θύμισες τις ατάκες που πετάω για τη Νεκρόπολις_Πόλη του Σνομπ_Γιάφκα Ναρκωτικών_Παραθαλάσσιο ορμητήριο Καγκουριών με σαμπγούφερ_ΤρέντιΜπόις Που τρώνε φαγάκι της μαμάς και ταυτόχρονα παραπονιούνται για την ανεργία και την κατάντια της πόλης.

Μη συγκρίνεις ανόμοια πράματα. Άλλο πράμα η Αθήνα. Δεν είναι επαρχία. Τςτςτς...

Καλά σκοτάδια

πετρούλα said...

φωτια και τσεκουρι για να καθαρισει ο τόπος απο τις κατσαριδες

Anonymous said...

Πετρούλα, τετοια μεγάλα εντομα θέλουν αντιαεροπορικά, αλλά τεσπάν! Η κατασταση στα Γιάννενα είναι λιγο πολύ γνωστή, ευτυχως υπάρχει κόσος που ψάχνει, βρίσκει κ ενημερώνει! (καθένας από τη πλευρά του)
Πάρτε κι αυτά για να μη ξεχνίομαστε...

http://www.youtube.com/watch?v=kX0OD19bIxw

http://www.youtube.com/watch?v=__wCStIb0Uk&feature=related

Υ.Γ.: Έτσι γιατι η σαπίλα πιάνει παντού! Μούχλαααα!!!!

Anonymous said...

Oi Tourkoi den efygan pote

BioLogos said...

Δεν σας σνομπάρω απλά σε ένα τέτοιο ζήτημα δεν μπορώ να καπελώσω την άποψη κανενός.

Όσο για τους τούρκους που λέει ο ανώνυμος δεν συμφωνώ.Το θέμα δεν είναι οι τούρκοι ή όποια άλλη εθνικότητα, αλλά το ότι οι έλληνες παραμένουν στο γεωγραφικό χώρο που λέγεται ελλάδα και έχουν καταφέρει την πλήρη αποδόμηση.

Powered By Blogger