Thursday, February 25, 2010

Τα κάμποσα pfennig μου για το Φόκους

Η φωτό είναι από εδώ


Εισαγωγή δεν υπάρχει οπότε πάμε κατευθείαν στο ψητό. Γίνεται μια κουβέντα στο μπλογκ του Καλτσόβρακου στο ποστ με τίτλο "Focus, focus, focus...το χάσαμε το δάσος. "Για όποιον ενδιαφέρεται για την αποψάρα μου, μιας και λαζογερμανός επιστήμων ο ίδιος, σας κάνω την εξυπηρέτηση να κοτσάρω το σεντονοσχόλιο μου στου Καλτσόβρακου εδώ μέσα.

" Γενικό σχόλιο πέρα από το τί πιστεύω για το όλο θέμα.Είναι πολύ εύκολο για μερικούς να λένε ότι ο οι θιγμένοι έλληνες να πιούνε ξύδι, τι στιγμή που μερικοί από αυτούς τους τσουβαλιασμένους έλληνες, ζούνε στη Γερμανία και τρώνε όλο το παραμύθι στη μάπα με τον κουβά εδώ και 2 μήνες. Ειδικά όταν ένας από αυτούς τους έλληνες που πρέπει να πιει ξύδι, έφυγε από την Ελλάδα ακριβώς επειδή δεν ήθελε να γίνει λαμόγιο και δημόσιος υπάλληλος.Ήμαρτον πια με τους παντογνώστες και τους ξερολάκηδες.

Επί της ουσίας.
Η πρώτη μου αντίδραση τη Δευτέρα που είδα το περιοδικό ονλάϊν (στη συνέχεια το αγόρασα για μαζοχιστικούς λόγους) ήταν μόνο θυμός.Οι τεμπέληδες,απατεώνες Έλληνες της παρακμής που κατάφεραν να καταστρέψουν μέσα σε 2000 χρόνια ότι είχαν δημιουργήσει οι πρόγονοι (δεν θα μπω καν στον κόπο να σχολιάσω την κοτσάνα του γερμανού αρθρογράφου, δικαίωμά του να γράφει ότι γράφει).Ο θυμός όμως είχε να κάνει περισσότερο με το ότι ένα τόσο άσχημο δημοσίευμα(->κερασάκι στην τούρτα δημοσιευμάτων εδώ και πολύ καιρό) κάνει τη ζωή όσων ζούμε και εργαζόμαστε στη Γερμανία πιο δύσκολη. Είναι γεγονός ότι έχουμε γίνει ο στόχος κριτικής και αρνητικών σχολίων, είτε φταίμε προσωπικά είτε όχι, καθώς στα μάτια του καθημερινού Γερμανού, είμαστε οι εκπρόσωποι της χώρας μας στη Γερμανία.Δεν νομίζω κάποιος από εσάς να γουστάρει να απολογείται και να αναλύει 500 φορές τη μέρα σε κάθε Γερμανό, ότι παπαριά διαβάσει στην Bild,Stern,Focus κτλ.Είναι κουραστικό, βαρετό, αηδία σκέτη…απλά. Θα συμφωνήσω κατά κάποιο τρόπο με τον xberliner με μια διαφορά.Οι Γερμανοί δεν περίμεναν το Φόκους για να μας πουν τεμπέληδες, πέραβρέχει και καλοπερασάκηδες.Όλα αυτά τα ξέρουν εδώ και χρόνια, αλλά δημοσιεύματα σαν κι αυτό ενισχύουν, εντυπώνουν και κάνουν αθάνατα στερεότυπα σαν τα παραπάνω, που πολλοί από εμάς εδώ προσπαθούν να διαψεύσουν.Παρενθετικά, όταν πρωτοήρθα, λόγω της καταγωγής μου έπρεπε να δουλέψω στα εργαστήρια σαν τον σκύλο για να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας και δεν υπερβάλλω.

2η αντίδραση
Σήμερα είδα το φως.Η κατάσταση έχει όπως έχει (χάλι μαύρο), η ελευθερία του τύπου είναι δεδομένη και ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει, όπως και ο κάθε Γερμανός σε μένα κοκ (πλέον για μερικά σχόλια εφαρμόζω ότι κάνει ο ερμής στη φωτό του Ζαχαριάδη). Δεν χρειάζεται κάποιος να μπει στη διαδικασία υπερανάλυσης ή πολεμικής με τους Γερμανούς, ποιός την έχει μεγαλύτερη, ποιός χρωστάει σε ποιόν, ποιός είναι ο εκλεκτός λαός και αν κρύβονται προβοκάτσια και συμφέροντα από πίσω.
Πρέπει (και το λέω και στον εαυτό μου) να σταματήσουμε το πολύ μπλαμπλά και τις εκθέσεις ιδεών και να σηκώσουμε τα μανίκια ψηλά και να πιάσουμε ο καθένας δουλειά μπας και σάξει η ψαροκώσταινα. Όχι για να αποδείξουμε το οτιδήποτε στους Γερμανούς και στον οποιοδήποτε, αλλά μπας και περισώσουμε την χαμένη μας αξιοπρέπεια δίχως τις γκρίνιες και τα κόμπλεξ μας και μπας και σκοτώσουμε τον καρκίνο και τη μαυρίλα που μας κουβάλησε η γενιά της μεταπολίτευσης.

Συγνώμη για την υπερσεντονάρα αλλά βαριέμαι να γράψω ποστ
Δικός σας
Βιολόγος"


ΥΓ.Μπορεί τις προηγούμενες μέρες να κυκλοφορούσα στους διαδρόμους των εργαστηρίων με τα νεύρα σπασμένα από τους Γερμανούς και τα δίχως έλεος πειράγματα αλλά μην ξεχνιόμαστε.Οι Γερμανοί μας έδωσαν αυτό:


20 comments:

BioLogos said...

Εννοώ την ταινία φυσικά.

latecomer said...

Με προβλημάτισες με το βιντεάκι, σκέφτηκα ότι εννούσες τα καινούργια U 214 και το πήρα για ειρωνία :Ρ

Americanos Boston said...

Πες τα φίλτατε BioLoge. Είσαι η φωνή του 'Ελληνα του εξωτερικού, και στηρίζω απόλυτα τις απόψεις σου... Κανένας που βρίσκεται στην Ψωροκόστενα δεν καταλαβαίνει τι περνάμε για χάρη της εμείς που είμαστε στου διαόλου τη μάνα...

BioLogos said...

@latercomer
Εναλλακτική ερμηνεία ενός βιντεακίου που προστέθηκε για το έτσι αλλά για τα υποβρύχια με την κλίση δεν ξέρω ποιός από τους 2 είναι απόλυτα ειλικρινής και μετά από κάποια που έχω ακούσει δεν μπορώ να πάρω ξεκάθαρη θέση.
Αλλά η ταινία "das Boot" μετράει :P

@americanos Boston
Ευχαριστώ φίλε μου.Βέβαια πιστεύω ότι αν εξαιρέσεις το ότι γενικά οι έλληνες στο εξωτερικό έχουμε γίνει ρεζίλι λόγω καταγωγής, ειδικότερα περνάμε καλύτερα στο εξωτερικό από τους συμπατριώτες μας.Καλύτερη ποιότητα ζωής, αξιοπρέπεια, αξιοκρατικό εργασιακό περιβάλλον και σφίξιμο κώλων στη δουλειά.Οπότε ποιός να καταλάβει ποιόν?

ανεστης said...

Ε καλά ρε παιδιά, αν σας τη λένε για το οτι είστε Έλληνες, πείτε τους οτι εσείς τη μπύρα τουλάχιστον την πίνετε μετά το μεσημερι...
Στερεότυπα αυτοί, στερεότυπα κι εσείς.

BioLogos said...

Mα Ανέστη αν είναι να μπούμε σε παιχνίδι τέτοιο,παίζοντας πινγκ-πονγκ με στερεότυπα, το χάσαμε το παιχνίδι.Δεν έχει κανένα νόημα.
Προσωπικά για να ηρεμήσω λόγου χάρη, γκρινιάζω μέσα σε αυτό το μπλογκ και ψιλοπιάνει.

Dementia_Inc said...

Έλα τώρα ρε παιδιά να ούμε στο τέλος θα μας πείτε οτί πήγατε να βρείτε δουλειά και σας διώξανε γιατί είστε ΕΛΛΗΝΕΣ,πάτε να ψωνίσετε στο supermarket και σας διώχνουν γιατι έιστε ΕΛΛΗΝΕΣ και τώρα πλανιέστε νηστικοί στους κρύους δρόμους της Βοστώνης γιατί είστε ΕΛΛΗΝΕΣ.Τζίσους.

Τι περνάτε ''για χάρη της'' εσείς δηλαδή,στέλνετε χρήματα στο ελληνικό κράτος από τον μισθό σας;Και αν δεν περνάτε καλά γυρίστε πίσω να μας βοηθήσετε και μας λίγο..

BioLogos said...

@dementia
lol...όταν θες και δεν βαριέσαι πλάθεις με τις λέξεις.

latecomer said...

Όπως συμβαίνει αρκετά συχνά είναι πιθανό κανείς απο τους δύο να μην είναι απόλυτα ειλικρινής ;)
Οι μεν Γερμανοί αφενός μεν δεν είχανε φτιάξει πρωτότυπο οπότε αυτό που έγερνε ήτανε το πρώτο που βγήκε αν δεν κάνω λάθος.
Οι δε δικοί μας μετά από τόση φασαρία που κάνανε ήτανε δύσκολο πολιτικά να το παραλάβουνε όταν διορθώθηκε.
Και όσο για τα λεφτά, δεν πολυκατάλαβα τι έγινε :Ρ

ellinaki said...

Είναι ψίλο-λούμπα Η "μάχη" με τα στερεότυπα. Εννοώ, ότι είτε αποδέχεσαι αυτή τη μάχη και ρίχνεις το επίπεδό σου ανάλογα και συμπεριφέρεσαι σαν κλασσικός Ελληναράς στα ξένα "όταν εμείς χτίζαμε παρθενώνες..." κλπ κλπ, ή απλά το αγνοείς.

Θέλω να πω, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων σε οποιαδήποτε χώρα, τείνει να λειτουργεί σαν μέρος αγέλης, οπότε μόλις η αγέλη βρει μία νέα ασχολία (πχ τους Έλληνες για αυτό το μήνα), απλά ασχολείται με αυτό. Μόλις περάσει η μόδα, γίνεται απλά μέρος αθώων πειραγμάτων που δεν έχουν μεγαλύτερη σημασία από μια απλή κουβέντα για τον καιρό.

Με άλλα λόγια, αδιαφορώντας για τις παπαριές του κάθε Γερμανού και δηλώνοντας ρητά ότι δεν ασχολείσαι με στερεότυπες παπαριές εκατέρωθεν, πολύ πιθανό να ξεμπερδεύεις και πιο εύκολα.

Dementia_Inc said...

Δέχεστε αιτήσεις για πρόσληψη στο μπλογκ;
Άμα είναι να βάλω και κανένα μέσο.

BioLogos said...

@latecomer
Περί χρημάτων, ειδικά όσο έχει να κάνει με εξοπλισμούς, δεν νομίζω να φτάσει κάτι σε εμάς.

@ελληνάκι
Δε συμφωνώ καθόλου με αυτή τη νοοτροπία φίλε Ελληνάκι.Δεν πρόκειται περί μάχης ή αντιπαράθεσης, ούτε με έχει καταβάλλει το φοβικό σύνδρομο μην με αποκαλέσουν Ελληνάρα αν υπερασπιστώ το δίκαιο και την αλήθεια.Και δεν νομίζω ότι τουλάχιστον εγώ μπαίνω στη λογική "όταν εμείς χτίζαμε παρθενώνες, εσείς τρώγατε βελανίδια".
Πάντως το έχω παρατηρήσει τις τελευταίες μέρες έντονα.Μπλόγκερς που παραδοσιακά είναι ενάντιοι στην ξενοφοβία, τον ρατσισμό κτλ αυτό το ζήτημα το βλέπουν πολύ πολωμένα εκφράζοντας απόψεις του άσπρου και του μαύρου.Δηλαδή όποιος εκνευρίστηκε με την αλαζονική, προπαγανδίστικη σπορά ημι-αληθειών είναι Ελληνάρας και όποιος το έπαιξε χαλαρός, είναι ο καλός διανοούμενος.Σαν να κάνουν διαγωνισμό ποιός είναι ο πιο κουλ, χαλαρός και υπεράνω.

pølsemannen said...

Έλα ντε.

Άκρη δεν βγάζεις με όλους αυτούς που ζουν στον κόσμο του άσπρου - μαύρου και των ουγκα - ούγκα στερεότυπων.

Αυτό συμβαίνει διότι είναι κατά πλειοψηφία βλάκες που νιώθουν ασφάλεια στο κοπάδι, σε όλα τα έθνη η πλειοψηφία είναι βλάκες και ναι, η βλακεία είναι αήττητη.
(Πάρτα παλιοθολοκουλτουριάρη σπουδαγμένε).

Ο μόνος τρόπος για να βγει από την πραγματική λούμπα μέσα στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, είναι να αλλάξει η νοοτροπία με πράξεις, αλλά που; Αυτά δεν γίνονται ούτε στο Χόλυγουδ.

ellinaki said...

BioLogos,

Αναφερόμουν στο κομμάτι που δέχεστε αρνητική κριτική από Γερμανούς. Αυτό που λέω ειναι ότι άτομα που βλέπουν τα πράγματα άσπρο - μαύρο, θα συνεχίσουν να το κάνουν είτε εσύ αντιδράσεις είτε όχι. Διαφορετικά μιλάμε για πιο σκεπτόμενα άτομα που δεν θα έπεφταν στο τριπάκι του άσπρου - μαύρου εξ' αρχής.

Anonymous said...

Ρε παιδιά το ζήτημα δε λύνεται οτι κ να πούμε.Τα στερεότυπα υπήρχαν κ θα υπάρχουν, σκοπός είναι να μη μείνεις μονο σ'αυτά. Όπως είπε κ ο πολσεμανος αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία (όχι μονο εμείς)δε πρόκειται να γίνει κάτι. Τώρα για τους έλληνες του εξωτερικού, αυτό που χω να πω είναι οτι όπως κάθε μετανάστης (για οποιοδήποτε λόγο είναι έξω)θα δεχθεί κριτική, με διάφορες αφορμές, είτε λόγω ενός δημοσιεύματος, είτε από κάποιο γεγονός κοκ... Κ στην ελλάδα όποτε γινεται ληστεία λένε "Πρεπει να ταν Αλβανός...". Επίσης, όταν σπουδάζεις ή δουλεύεις καπου εξω, επειδή είναι πιο αξιοκρατικες οι καταστάσεις (απ'οσο γνωρίζουμε)δε μπορείς να λαμογέψεις, όπως στα πάτρια εδάφη! Όλα είναι θέμα επιλογών και τι βλέψεις έχεις για το μέλλον, ποια τα όνειρα σου(;). Σαφώς τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα περιμένεις (σχεδον πάντα). Επιπλέον δε μπορούν ή και δε θέλουν όλοι να φύγουν στο εξωτερικό (για χι-ψι λόγους). Τέσπα, την εγραψα τη σεντονάρα, θα μπορούσα να γραψω κι αλλα, αλλά ιναφ.
Φιλακια ρουφηχτά!

Unknown said...

Θα μπορούσες να λες σε όσους έχουν την εντύπωση ότι όλοι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και λαμόγια ότι είναι το ίδιο με το να νομίζουν ότι όλες οι Αμερικάνες είναι σαν αυτές που βλέπουν στις highschool/teen ταινίες του Hollywood.

(όχι, δεν προσπαθώ να "συμβουλεύσω" αλλά να αστειευτώ)

Unknown said...

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να απαντάς. Δεν μπορείς μόνος σου να καταλύσεις στερεότυπα. Εγώ θα έλεγα ότι γι'αυτό ήρθα στη Γερμανία, για να δω πως τα κάνετε εσείς καλύτερα (και θα ήταν αλήθεια).

Πρέπει να είμαι ίσως από τους λίγους Έλληνες που μένουν στην πατρίδα και συμπαθούν ακόμα τους Γερμανούς. Και όταν το λέω σε συζητήσεις πέφτουν να με φάνε. Μετείχα της Γερμανικής παιδείας και βγήκα κερδισμένος. Μετά γύρισα στην Ελλάδα μπας και μοιράσω λίγη από εκείνη την παιδεία, και μου είπαν ότι μπορώ να το κάνω και με 13 "μισ8ούς". Και μην ακούσω γιατί γύρισες, θα σας σκοτώσω και μετά θα σας βιάσω (με αυτή τη σειρά)!

BioLogos said...

@ellinaki
Και ο σκεπτόμενος, εγώ, εσύ, όλοι μας, πολύ εύκολα μπορούμε να πέσουμε στο οποιοδήποτε τριπάκι, ιδεοληψία κτλ.Δεν θεωρώ τον εαυτό μου ιδιαίτερο έξυπνο για να κρίνω όλες τις παραμέτρους γύρω από ένα θέμα.Οπότε στην προκειμένη περίπτωση απλά εξέφρασα το gut feeling μου.

@μπάκουρε
Μωρέ το εξωτερικό δεν είναι η πανάκεια, ούτε έχουν ανακαλύψει τον παράδεισο επί γης, όπου όλα είναι αγγελικά πλασμένα.Απλά εμείς για αλλαγή θα πρέπει να σταματήσουμε να στήνουμε τον κώλο μας στην μηντιοκρατία και την κομματική χούντα (Τζιμάκος et al.,2010) και να αποκυρήξουμε όσα μας δίδαξε η προηγούμενη λαμογιογενιά.

@Thanasis
Kαλώς ήρθες Θανάση.Θα το έχω υπ΄όψιν αν και εδώ και μερικές μέρες απλά απαντάω ως κυβερνητικός εκπρόσωπος...κανένα σχόλιο.

@Χρήστος
Εμ αλήθεια...γιατί γύρισες?Δεν σου άρεσε εδώ που σε είχαμε άρχοντα και δίδασκες το φως το αληθινό στα γερμανικά γκαζμαδάκια?

Αόρατη Μελάνη said...

Με το στερεότυπο του έλληνα-επιστήμονα-ιδιοφυΐα που πήγε στο εξωτερικό και διέπρεψε και έβαλε τα γυαλιά στους κουτόφραγκους, διότι ο έλλην έχει την επιστήμη στο ντιενέι (sic) του, δεν βλέπω να έχετε κανένα πρόβλημα! :-D

(σκύβω, μου έρχεται ντομάτα:-)

Αόρατη Μελάνη said...

Το κήρυγμα του Προφήτου του Μεγάλου Σουβλακέως για το Φούκους (sic), το διαβάσατε;

Powered By Blogger