Tuesday, November 16, 2010

klē-ˈshā

Στο μικρό μου γερμανικό χωριό , μακρυά από βλέμματα και πολλούς Έλληνες, η ζωή κυλάει αργά και ήρεμα τελειοποιώντας τις μαγειρικές μου ικανότητες, αλλά και αυτό έχει καταντήσει κλισέ πλέον.Τα κλισέ τελικά τα μισούμε αλλά μήπως δεν είμαστε μόνο μια συλλογή από κλισέ που προσπαθεί μονίμως να αυτοπροσδιοριστεί ως μη κλισέ με έναν πολύ κλισέ τρόπο.Συγνώμη για την προηγούμενη πρόταση αλλά είναι αστείο να γράφεις μια πρόταση με τόσο κλισέ τρόπο, προσπαθώντας να μην την παρουσιάσεις σαν κλισέ ενώ κατηγορείς τα κλισέ.

Έχω έναν φίλο που βρίσκει αστεία τα κλισέ που ακούμε όποτε γυρνάμε στα πάτρια..."Εκεί να μείνεις, την καλύτερη δουλειά έκανες, μην γυρίσεις ποτέ, εδώ δεν έχει τίποτα".Αστείοι τους όλοι και ακόμα πιο αστείο το γεγονός ότι δεν μου αρέσει να ακούω την άποψη του άλλου όταν δεν θέλω.Δεν με ενδιαφέρει η άποψή σου και δεν την πολυσέβομαι.

Επίσης κλισέ αλλά για μισό λεπτό.Τι σημαίνει η λέξη κλισέ?

"A cliché or cliche (pronounced klē-ˈshā) is a saying, expression, idea, or element of an artistic work which has been overused to the point of losing its original meaning or effect, rendering it a stereotype, especially when at some earlier time it was considered meaningful or novel. ..."

Άρα ο βιασμός μιας ιδέας, ενός στοιχείου(ε?) ή ενός καλλιτεχνικού έργου πέρα από κάθε ανθρώπινη φαντασία στα επίπεδα που θα ζήλευε ο κλισέ της καρδιάς μας, φτάνει να γίνεται κάτι το τετριμμένο, κάτι το στερεότυπο.Επίσης ενδιαφέρον αλλά το κλισέ κουβαλάει μια μελαγχολία μιας και κάποτε ήταν κάτι το καινούριο, κάτι το καινοτόμο, περιείχε περισσότερα νοήματα και λίγοι μπορούσαν να το αντιληφθούν σε βάθος.Αυτοί οι λίγοι και από την άλλη οι πολλοί και κάπου στην πορεία το μελαγχολικό κλισέ.Προτιμώ τους λίγους.

Δεν θυμάμαι πώς ξεκίνησα αυτή την ανάρτηση.Ίσως επειδή πειραματίζομαι σε αυτή τη φάση με έναν κλισέ τρόπο στο αράδιασμα κάτι του διαφορετικού δίχως να χρειάζεται να χαρακτηριστεί κλισέ.
Σιχαίνομαι τα κλισέ...μα τί κλισέ.

---->άσκηση για το σπίτι.Κοιτάξτε γύρω σας και ξεκινήστε να εντοπίζετε τα κλισέ.

12 comments:

Γαμάει και Δέρνει said...

Χριστέ μου! Θέλω 4 χάπια μονοκοπανιά για να έρθω στα ίσα μου και βρωντοφωνάξω...Είσαι απίστευτα κλισέ αγαπητέ μου!!!

Καλημέρα!

Dementia_Inc said...

Ζούμε ημέρες Ζαν-Κλοντ Κλισέ..

BioLogos said...

@gamay kai derni

Tα λόγια σου με συγκίνησαν...πολύ.Σε ευχαριστώ.Είσαι πάνω από όλα Ανθρωπος.

@Ντεμέντια

Φρικωδία.

ellinaki said...

Επιτέλους και μία κλισέ ανάρτηση! Προφανώς εσύ δεν τα μαθαίνεις, αλλά εδώ στην Ελλάδα έχουμε πήξει στους νεωτερισμούς και τις φρέσκιες ιδέες. Ειδικά τον τελαυταίο καιρό...

γνωριμίες said...

είναι κακό πράγμα τα κλισε και οι ταμπέλες, εύκολα δίνονται και δύσκολα βγαίνουν.

Kammenos Agglos (ex. Kammenos Americanos) said...

Pes ta filtate Viogole...Simfono apolita mazi sou..!!

Anonymous said...

hi,

asxeto me to paron post alla gia des auto:

http://rrresearch.blogspot.com/2010/12/arsenic-associated-bacteria-nasas.html

fantazomai pws mporei na se endiaferei

BioLogos said...

Aνώνυμε σε ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ.Το ποστ ήταν απίστευτο.Διάβασα κι εγώ το πέηπερ εν μέσω καφέ και πειράματος στο λαμπ και παντελώς επηρρεασμένος από τον ενθουσιασμό όλων μας->bias.

Anonymous said...

@BioLogos,

no prbm :)

Πάντως πρέπει να ομολογήσω πως αρχικά ξενέρωσα όταν είδα το post κ προτού το διαβάσω. Σκέφτηκα: party-pooper - ήμουν πολύ ενθουσιασμένη με τη δημοσιευση :P
Oh well...

BioLogos said...

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που βιάζονται.Εδώ στο science νομίζω έχουν δημοσιεύσει πέηπερ για το βελονισμό.

ΥΓ.Δε σημαίνει ότι συγκρίνω τα 2 πέηπερς.Η Wolfe με πόρωσε στη συνέντευξή της και παραμένω συγκρατημένα ίσως ενθουσιασμένος.Αν ισχύει θα είναι τέλειο.

psephis said...

Καλή Χρονιά Βιολόγε!
(Μιλάμε για πολύ κλισεδιάρικη ευχή, ε;)

Anonymous said...

Οταν σε ρωτανε τι κανεις και απαντας καλα, αυτο δεν ειναι κλισε;
Και μαλιστα το πιο διασημο κλισε!

Powered By Blogger