Wednesday, July 4, 2007

Τσουνάμι και πυρκαγιές

H φωτιά της Χαλκιδικής


Τελικά δεν είμαστε μόνο εμείς ένα κράτος παραλόγων αλλά από ότι φαίνεται κολήσαμε το μικρόβιο και στους Ευρωπαίους εταίρους μας!Όπως διαβάζω εδώ η Ε.Ε αποφάσισε ότι η έρευνα που γίνεται πάνω στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών αλλά και στα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται μετά από μια τέτοια καταστροφή,ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΙΑ.Για το λόγο αυτό σταμάτησε το πρόγραμμα στο Καποδιστριακό και σε άλλα 17 πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα σε όλη την Ευρώπη.Ήταν πιο λογικό δηλαδή να επενδύονται ποσά σε προγράμματα αντιμετώπισης καταστροφών από Τσουνάμι, που είναι και συχνά φαινόμενα στη σχεδόν λιμνοθάλασσα Μεσόγειο, παρά στην μελέτη των επιπτώσεων και των τρόπων αντιμετώπισης μιας δασικής πυρκαγιάς.Όποιος λέει ότι οι πυρκαγιές συμβαίνουν και στην Ελλάδα είναι ψεύτης!!!Το τσουνάμι από την άλλη είναι μεγάλη απειλή για πολλές ευρωπαϊκές χώρες,όπως η Πολωνία,η Αυστρία,η Τσεχία κτλ.

Αυτό όμως που μου έκανε τρομερή εντύπωση ήταν η έλλειψη ως ανυπαρξία δασικών χαρτών για τα περισσοτερα δάση (όσα έχουν απομείνει μη τρελαθούμε κι όλας..2-3 καλοκαίρια με ΚΑΥΣΩΝΑ ακόμα...) και ότι τα όρια των περιοχών αναδάσωσης σχεδιάζονται νοητικά...δηλαδή με το μάτι.Αυτό μου θύμισε κάτι που μου είχε πει ο συγχωρεμένος ο παππούς μου για τα παλιά τα χρόνια.Είχε γυρίσει στο χωριό για κάτι κληρονομικά αλλά δεν υπήρχε έγγραφο για τα όρια της έκτασης που του αναλογούσε από την κληρονομιά της θειάς του.Οπότε πήγε στο καφενείο του χωριού, εξήγησε την κατάσταση στους θαμώνες και ο πιο παλιός-τα ξέρω όλα συγχωριανός προσφέρθηκε να του δείξει ποια ήταν τα όρια...Και ο τρόπος που χρησιμοποίησε?Πήρε μια πέτρα στα χέρια, την πέταξε και εκεί που σταμάτησε η πέτρα ήταν το σημείο που οριοθετούσε το κτήμα. Προτείνω αυτή τη highly sofisticated μέθοδο και στα δασαρχεία καθώς δεν υπάρχουν ούτε αεροφωτογραφίες, ούτε δεδομένα από τoυς περίπου 700 τεχνητούς δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά αυτή τη στιγμή.Bέβαια στις απολίτιστες ΗΠΑ του Μπούς,που θα έπρεπε να ντρέπονται που είναι φονιάδες των λαών Αμερικάνοι, έχουν δορυφορικό σύστημα παρακολoύθησης δασικών πυρκαγιών (εδώ) !Σε ενάμιση μήνα έχουμε και το ετήσιο μνημόσυνο για τα 34500 στρέμματα δάσους που κάηκαν στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής.

7 comments:

Nobody said...

Καινούριο hobby: firespotting και μάλιστα...με δορυφόρο. Όχι παίζουμε!!

BioLogos said...

Μάλλον όμως δεν αρέσουν οι δορυφορικές εικόνες τόσο πολύ στους τεχνοκράτες της κυβέρνησης.Προτιμούν ακόμα τις τοιχογραφίες σε σπήλαια.

kanataki said...

μόνο η τv100 δεν έβαλε ακόμα δορυφορική εικόνα...



υγ γαμώτη μου...

BioLogos said...

Απαγορεύονται διαφημήσεις τηλεοπτικών σταθμών εδώ λόγω ιδεολογικού κωλύματος του γράφοντος.Το πράγμα θα άλλαζε μόνο αν ήσουν μαχητική ρεπόρτερ του ανατρεπτικού και νεανικού καναλιού,ονόματα δε λέμε.
Εννοείται @τσαπερδόνα!

the muppet show girls said...

Ώπα και ζήτω BioLoge μου!
Σόρρυ κιόλας, αλλά ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν υποστηρίζει ότι το έτος που διανύουμε είναι έτος έρευνας και καινοτομίας; Δεν τρέχει στις ζώνες καινοτομίας και έρευνας, και δεν λέει ότι επενδύει στην έρευνα τα κοινοτικά κονδύλια;
Το ίδιο συμβαίνει και στην Ε.Ε.,όπου εδώ και καιρό η έρευνα είναι πρωταρχικός στόχος και ο πακτωλός από τα ταμεία οδεύει σε πανεπιστήμια, για να φτάσουμε τους απολίτιστους του Bush.
Τώρα αν είναι να ερευνούμε τα τσουνάμια, μάς μπλέξαν σε πλοκάμια.

ΥΓ1. Το πρώτο πόδι δε χρειάζεται μνημόσυνα. Μόνο οι αποθανόντες τα χρειάζονται και οι...νεκρές μας συνειδήσεις. Η φύση θα συνεχίσει να υπάρχει, προς πείσμα όλων μας και λόγω της ύπαρξης μερικών από εμάς.
ΥΓ2. Whispering BioLoge, σε χαιρόμαστε!

Π.

BioLogos said...

@muppet
Whispering τρόπος του λέγειν γιατί κουβαλάω τα γονίδια των προγόνων τσομπάνηδων μου και δεν μπορώ να κάνω εύκολα ησυχία.Τα τσουνάμι και άλλα projects μπορεί στα δικά μας μάτια να φαντάζουν εξωγήινα καθώς δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιές ανάγκες υπάρχουν σε διεθνές επίπεδο στον κλάδο αυτό.Αλλά είναι τραγικό να βλέπεις ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός της Ε.Ε σε θέματα περιβάλλοντος και έρευνας φαίνεται(!) να παραβλέπει τις ανάγκες κάθε χώρας.Κατά το Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, Ευρώπη δεν είναι μόνο η Γερμανία και η Αγγλία.Και όντως στα ευρωπαϊκά ιδρύματα ρέει το χρήμα στην έρευνα αλλά όχι πάντα και παντού.Έχω δει ολόκληρα τμήματα με μεγάλες ομάδες και ενεργά προγράμματα να κλείνουν εν μια νυκτί καθώς δεν ανταποκρίνονταν στο είδος έρευνας που επιθυμούσαν οι από πάνω.

Για τις νεκρές συνειδήσεις όλοι εσείς που διαβάζω εκεί δίπλα το διαψεύδετε.

kanataki said...

αίσχος!

Powered By Blogger