Thursday, July 12, 2007

Τέχνη

O τίτλος είναι παραπλανητικός καθώς το θέμα δεν είναι η τέχνη με την ακριβή-αν και υποκειμενική-της έννοια, αλλά η επιστήμη ως τέχνη. Μα που βρίσκετε η σύνδεση μεταξύ τους?Πως μπορεί το αίσθημα και η φιλοσοφία να παντρευτούν με τον τεχνοκρατικό και ορθολογικό πυρήνα της επιστήμης?

Ένας πρόχειρος ορισμός της τέχνης θα μπορούσε να είναι το ανθρώπινο έργο, που σκοπό έχει να διεγείρει τις αισθήσεις, να εξιτάρει το πνεύμα και να αποτελέσει την κεραία με την οποία αποστέλει μυνήματα και αισθήματα ο δημιουργός.Η θα μπορούσε να μην έχει κανένα σκοπό και να μην εξυπηρετεί απολύτως τίποτα.

Kάπου όμως αυτοί οι φαινομενικά αταίριαστοι χώροι διασταυρώνουν τις πορείες τους, όταν ο επιστήμονας με διεγερμένο νου προσπαθεί να δημιουργήσει το έργο του, αναπόσπαστος και αφωσιομένος.Στο τέλος νοιώθει τη χαρά της δημιουργίας όταν φτάνει στο σημείο να καταλήξει στο συμπέρασμα ή απόδειξη που αναζητούσε αλλά υπάρχουν και στιγμές που πρέπει να βάλει όπισθεν,να αναθεωρήσει και να ανασχεδιάσει από την αρχή τον ίδιο του το συλλογισμό.Δεν δημιουργεί όμως μόνο αλλά "παράγει" και τέχνη με κάθε δημιούργημα.Όχι με πηλό, χρώματα σε καμβά ,εικόνα και ήχο αλλά με οτιδήποτε έχει στη διάθεσή του ο κάθε επιστήμονας,από εξισώσεις και οπτικές ίνες μέχρι υποατομικές απεικονίσεις μορίων και μοντέλα πρόγνωσης διασποράς του ατμοσφαιρικού αέρα.Φυσικά μπορεί να κάνω και λάθος.

Ακολουθούν μερικές εικόνες από κύτταρα ινοβλάστη (συνεκτικός ιστός) που τα τοποθετήσαμε σε σφαίρες εκχυλίσματος άλγης. Η τεχνική θα μπορούσε μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί για τη μεταμόσχευση κυττάρων χωρίς να προκαλείται ανοσοποιητική αντίδραση σε διαβητικούς ή άτομα με ηπατικές βλάβες.

13 comments:

phd said...

Ωραίο άρθρο. Αισθάνομαι κι' γω, σαν επιστήμονας, ότι η επιστήμη και η τέχνη δεν είναι τόσο διαφορετικές έννοιες αλλά σε κάποιο στάδιο συναντιόνται. Μακάρι όλοι οι «επιστήμονες» που κυκλοφορούν εδώ στη Έλλαδα να το έβλεπαν έτσι, ή τουλάχιστον να το είχαν αισθανθεί κάποια φορά. Ίσως ο χώρος μας να ήταν τότε διαφορετικός, πιο ποιοτικός.

BioLogos said...

Xαίρομαι που υπάχει ένας κύκλος ενεργών (βιο)επιστημόνων στην μπλογκόσφαιρα.
Κι εγώ τον εαυτό μου "επιστήμονα-ερασιτέχνη" τον θεωρώ αλλά είναι λυπηρό όταν βλέπω κόσμο,ειδικά στο χώρο μας, που το κάνουν εξαναγκαστικά,χωρίς να εμβαθύνουν.
Όσο για το ποστ την έμπνευση μου την έδωσε η φωτό στο μπλόγκ σου, με τους κόκκους γύρης και το άρθρο για τον έρωτά μου την απόπτωση!
Θα τα λέμε και καλως ήρθες.

λολιτα said...

τι εισαι εσυ πουλακι μου καλλιτεχνης με επιστημονικες ανησυχιες ή επιστημονας με καλλιτεχνικες ανησυχιες?


καλησπερα σπανιο πουλι του δασους!

μαριάννα said...

Τέχνη και Επιστήμη λοιπόν... κάποτε τα ξεχώριζα. Μεγαλώνοντας έμαθα να τα δένω και να βλέπω την προσφορά της επιστήμης, ως μια ύψιστη μορφή Τέχνης. Και μάλιστα υψηλής Τέχνης! Φωτεινό και πάντα ξεχωριστό παράδειγμα του απόλυτου συνδυασμού Επιστήμης και Τέχνης, ο μεγάλος Λεονάρντο Ντα Βίντσι!

kanataki said...

κάτι για τη ρυτίδα στο μεσόφρυδο παρακαλώ???

BioLogos said...

@λολιτα

BioLogos said...

@λολιτα
Κατά λάθος το εντερ...
Δηλώνω ερασιτέχνης επιστήμονας μόνο.Όσο για τις ανησυχίες,προσδιορίζοντας τις ως καλλιτεχνικές προσβάλλω τους καλλιτέχνες.

@Γητεύτρια
Θα συμφωνήσω ότι ο Ντα Βίντσι(δυστυχώς πολλοί τον γνώρισαν ως τίτλο ταινίας) υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους διαφωτιστές της εποχής του μεταφέροντας το πνεύμα της επιστημονικής σκέψης πολλά βήματα παραπέρα.
Η επιστήμη περικλείει και αισθητική αλλά μερικές φορές μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση πιο σκοτεινών συμφερόντων.Τ
Τότε το αποτέλεσμα δυστυχώς δεν είναι ό,τι καλύτερο.

@τσαπερδόνα
Δεν ξέρω από τέτοια.
Λυπάμαι.

Nobody said...

Πολύ όμορφες εικόνες. Το χρώμα είναι πραγματικό ή δική σου εικαστική παρέμβαση?

BioLogos said...

Oι εικόνες είναι από ομοεστιακό μικροσκόπιο με διάφορα φίλτρα.Οι εικόνες είναι πράσινες λόγω χρωστικών που έχουμε χρησιμοποιήσει για να εντοπίσουμε τα ζωντανά κύτταρα,βάσει φθορισμού.Με άλλο φίλτρο τα νεκρά φαίνονται κόκκινα.
Μόνο στην κάτω αριστερά φωτό,δεν έχω βάλει κανένα φίλτρο ούτε έχω σβύσει το φως για να φαίνεται όλη η κάψουλα η οποία δεν απορροφά καμία χρωστική.
Η εικαστική παρέμβαση έχει γίνει σε βιοχημικό επίπεδο.Το αποτέλεσμα το αναλαμβάνει το δείγμα κυττάρων.

the muppet show girls said...

Δημιουργία.
Απλά επειδή επίστασαι και αναζητάς τη γνώση του τομέα σου, συναντάς τη δημιουργία το ίδιο ατόφια και αληθινή, όπως θα τη συναντούσες σε παρτιτούρες και καμβά. Μόνο που είναι μέσα από σειρές λογικής σκέψης και δεν επιδέχεται την τέχνη του τυχαίου, που απαιτεί λογική αιτιολόγηση, και του παράλογου.
Έτσι κι αλλιώς είναι δημιουργία.

Dr.Φλάντζας said...

Αγαπητέ Υπουργέ Αλοδαπών Μικροβίων:

Καλείται Έκτατο Υπουργικόν συμβούλιον είς το πολιτικόν μου γραφειόν.

Σας περιμενουμε,
Dr.Φλάντζας

BioLogos said...

@muppet

BioLogos said...

(Έκανα πάλι την ίδια πατάτα...Θα νομίζετε το κάνω επίτηδες να γεμίζω από μόνος μου σχόλια.)

@muppet
Θα διαφωνήσω μαζί σου πάνω σε αυτό που λες ότι μια ακολουθία λογικών συνειρμών και αυστηρά ορθολογιστικών, προβλέψιμων τακτικών συνθέτουν την επιστημονική σκέψη.Απεναντίας θα τη θεωρούσα την επιστημονική σκέψη,χωρίς να είμαι απόλυτος, πιο άτακτη και αναρχική,χωρίς να μπαίνει σε συμβατικά καλούπια, ώστε να μπορεί να καταρρίψει δόγματα και να προσφέρει την καινοτόμο ιδέα.Αυτή η διαδικασία ζύμωσης της σκέψης, που δεν είναι trial-error πάντα, θα μπορούσε κανείς να πεί ότι πλησιάζει την abstract λογική ενός καλλιτέχνη.

Powered By Blogger