Monday, July 16, 2007

STOP HUMAN BREEDING(?)



Kαθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της σταδιακής υποβάθμισης του περιβάλλοντος και κατά συνέπεια της ποιότητας ζωής μας. Οι καλοκαιρινές πυρκαγιές έχουν αφήσει μόνο στάχτη και καμμένες εκτάσεις σε όλη τη χώρα, οι αγρότες παραπονιούνται ότι ο Πηνειός έχει στερέψει και ακόμα δεν υπάρχει οργανωμένη εθνική στρατηγική για το θέμα διαχείρισης των αστικών αποβλήτων, καθώς οι ΧΥΤΑ(αν και οι ΧΥΤΥ τους έχουν αντικαταστήσει πανευρωπαϊκώς τουλάχιστον) δεν βρίσκουν την αποδοχή των τοπικών αρχόντων και παραγόντων. Από την άλλη σε παγκόσμιο επίπεδο ,έξω από τα σύνορα του χωριού των 10 εκατομυρίων, οι ισχυρές οικονομίες της υφηλίου συνεχίζουν τις ανεξέλεγκτες εκπομπές ρύπων, η τρύπα του όζοντος δεν φαίνεται να κλείνει με το πολικό κάλυμμα να μειώνεται αισθητά ενώ ο κατάλογος με τα υπο εξαφάνιση και απειλούμενα είδη ολοένα και αυξάνεται. Ας μην ξεχνάμε και τους ανθρώπους που μπορεί να μην έχουν φτάσει στα αυτιά τους τα παραπάνω αλλά πεθαίνουν από την ασιτία καθημερινά χωρίς να μαθαίνουν ποτέ το γιατί.

Μια από τις πιο ακραίες λύσεις που συνάντησα, σύμφωνα πάντα με την οργάνωση VHEMT, είναι να σταματήσουμε όλοι εμείς σαν ανθρώπινο είδος να αναπαραγόμαστε, με τη λογική ότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε ήσυχα και ωραία να οδηγηθούμε σε εξαφάνιση και να δώσουμε την ευκαιρία στο οικοσύστημα να επανέλθει.Σύμφωνα με τη βασική αρχή αυτού του κινήματος (Voluntary Human Extinction Movement) πρέπει ο άνθρωπος να πάψει να διαθέτει ανθρωποκεντρική θεώρηση του κόσμου και από περιβαλλοντικό αλτρουϊσμό να πάψει να φέρνει παιδιά στον κόσμο.Μόνο έτσι θα μειωθεί το πρόβλημα του υπερπληθυσμού, της έλλειψης φυσικών πόρων και θα μπορέσει το περιβάλλον και όλα τα υπόλοιπα είδη να απαλλαγούν σταδιακά από το πιο ενοχλητικό από αυτά, τον Homo sapiens sapiens.
Διακυρήσουν επίσης ότι "λύσεις" όπως πόλεμοι, έλεγχος των γεννήσεων, πρωτοβουλίες για αποστολή βοήθειας στους υποσιτισμένους πληθυσμούς του κόσμου δεν βοηθούν σε τίποτα, παρά μόνο εντείνουν το πρόβλημα. Επίσης αν υπήρχε η δυνατότητα να εξαφανιστούμε ως είδος αμέσως τώρα που μιλάμε, τα ανθρώπινα ίχνη θα χρειαζόταν περισσότερο από 200.000 χρόνια για να εξαφανιστούν από προσώπου γης και θα καθυστερούσαν την ανάπτυξη και ομαλοποίηση της βιοποικιλότητας, ενώ η αργή εξαφάνιση μας θα έδινε τον απαιτούμενο χρόνο ώστε οι τελευταίοι του είδους να φροντίσουν για μείωση των ανθρωπογενών επιδράσεων.


Η δική μου άποψη είναι ότι τέτοιες ακραίες "οικολογικές" λύσεις μιας περιορισμένης ιντελιγκέντσιας δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα απολύτως στην ήδη επιβαρυμένη θεωρητικολόγηση και υπερανάλυση γύρω από τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Με ανάλογο τρόπο πιο σκοτεινά κινήματα θα χαίρονταν να εφαρμόσουν τη θεωρία του κοινωνικού Δαρβινισμού, με την επικράτηση του ικανότερου μέσα στην κοινωνία, αλλά αυτό μου θυμίζει κάτι από το παρελθόν, το οποίο απέτυχε και βυθίστηκε μέσα στο μισανθρωπισμό που το διακατείχε. Οι θεωρίες περί ικανότερων και "καλύτερων" ανθρώπων έδωσαν τροφή σε φυλετικές διακρίσεις, ανάπτυξη ψευδοεπιστημών και συνεχίζουν να αποτελούν την εύκολη λύση για τον αποπροσανατολισμό και προσέλκυση ψηφοφόρων-οπαδών και σε αναπτυγμένες κοινωνίες (δεν χρειάζεται να βγεί κάποιος εκτός συνόρων για να το εντοπίσει).

Για να μην ξεφεύγω όμως από το θέμα, τα πράγματα μπορούν να είναι πιο απλά.Μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι μας, όπως και το 99% των ειδών που έχουν εξαφανιστεί από τη γέννηση της ζωής μέχρι σήμερα, είμαστε επισκέπτες σε αυτό τον κόσμο. Υπάρχουν λύσεις για να αντιστρέψουμε την κατάσταση μόλις αντικαταστήσουμε το εγώ από το εμείς και τότε θα έχουμε πετύχει κάτι πολύ σημαντικό στη ζωή μας και θα δώσουμε ελπίδα και στις επόμενες γενιές που ακολουθούν. Το σημαντικό είναι να θυμόμαστε ότι από την εξίσωση περιβάλλον, ο παράγοντας άνθρωπος δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να διαγραφεί, ούτε να αντικατασταθεί από μισανθρώπους ή υπέρμετρα περιβαλλοντικά ευαίσθητους.

39 comments:

Nobody said...

Πάρα πολύ ωραία εικόνα αυτή με το φυλαράκι. Δεν διάβασα το κείμενο ακόμα. Θα επανέλθω!

Σταρχιδικές Φακεμόλες said...

Μια από τις πιο ακραίες λύσεις που συνάντησα,
Σκέψου δηλαδή πώς θα ήταν η πιο ακραία!!!

BioLogos said...

χεχεχεχε
Αν σου πω θα είναι σαν να σπάω το συμβόλαιό μου με γνωστή φαρμακοβιομηχανία!
Δεν έχω όρεξη να τρέχω με μυνήσεις.

λολιτα said...

Γιατι αποτε βλεπω καπου γραμμενο την λεξη ΧΥΤΑ μου θυμιζει την μικρη μας πολη?

BioLogos said...

Πονεμένη ιστορία μου θύμισες.Έπρεπε να είχες παρακολουθήσει νομαρχιακό συμβούλιο από κοντά να θαυμάσεις...

πετρούλα said...

ρε γμτ.....μελαγχόλησα...τι καριερα και μ@λ@κιες

BioLogos said...

Δεν χρειάζεται ούτε να μελαγχολείς, ούτε να βάζεις στον εαυτό σου ψευτοδιλήμματα τύπου καριέρα ή οικογένεια.Αν κατάλαβα σωστά.
Αν μελαγχόλησες για άλλο λόγο ρίξτο.

πετρούλα said...

οχι να λεω...: καθομαστε και ασχολουμαστε (-μαι) με ηλίθια πράγματα και μας διαφευγει ουσία: σε λίγο δε θα υπάρχουμε καν. Και πρέπει να σκεφτούμε τι μπορούμε να κάνουμε γιανα σώσουμε ό,τι έχει απομείνει

BioLogos said...

Χρόνος υπάρχει καθώς δεν είναι αργά.Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια και να το ρίξουμε στα παιδιά των παιδιών μας.Για να βγω και λίγο εκτός θέματος επειδή μου αρέσει,μόλις θα σεβαστεί κάποιος τον δίπλα του και το δικαίωμα του άλλου να είναι δίπλα του,τότε το νερό θα έχει μπει στο αυλάκι και για το περιβάλλον και και και.

Σταρχιδικές Φακεμόλες said...

Sorry που διακόπτω την ωραία σας συζήτηση αλλά ήρθε η ώρα να την πέσω για ύπνο, κάντε πιο κει, στο blog του Βιολόγου (φίλου και κουμπάρου) βρίσκω τον ύπνο μου. :P :P :P

BioLogos said...

Δεν σου έστρωσα ακόμα.Και πρόσεχε μην τσαλακώσεις τη στολή.
Παραμυθάκι δεν έχει όμως απόψε...
Την καληνύχτα μου

phd said...

Συμφωνώ με αυτά που λες περι σεβασμού του άλλου. Είναι η αρχή. Φτάνει όμως, ή πρέπει να αναθεωρήσουμε και το πως σχετιζόμαστε με τη Φύση (με Φ κεφαλαίο); Οικο-κεντρικά (αφήστε την μόνη της), κατά πόσο μας είναι χρήσιμη ή κάτι ενδιάμεσο λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες των δραστηριοτήτων μας;

Nobody said...

Η αρχή έχει γίνει και είναι η ενημέρωση. Δυστυχώς όμως ο φίλος μας (σταρχιδικές φακεμόλες) έχει καταφέρει και έχει πουλήσει πολλά από τα χαπάκια του, κι έτσι οι περισσότεροι,αν και ξέρουν το πρόβλημα του πλανήτη, το γράφουν στα αρχίδια τους!!

Δεν θέλω να γίνω φανατική οικολόγισσα. Δεν έχω όμω κανένα πρόβλημα να κλείνω τα φώτα που δεν χρειάζονται ανοιχτά, να μην αφήνω το air condition ανοιχτό σε δωμάτιο στο οποίο δεν είμαι μέσα, να μην αφήνω την τιβί σε σταντ-μπάι, να μην αφήνω τις βρύσες να τρέχουν...

Μπρορούμε όλοι να το κάνουμε αυτό? Ναι? Και θα βοηθήσει...


Ας το πει κάποιος και στους Αμερικάνους με απλά λόγια, για να το καταλάβουν.

Σταρχιδικές Φακεμόλες said...

Δυστυχώς όμως ο φίλος μας (σταρχιδικές φακεμόλες) έχει καταφέρει και έχει πουλήσει πολλά από τα χαπάκια του
Αυτή είναι μία από τις παρενέργειες του φαρμάκου μας. Δεν μπορούμε να κατευθύνουμε το σταρχιδισμό μόνο εκεί όπου πρέπει. Πρέπει να το παλέψουμε λίγο για πιο έξυπνα φάρμακα!

the muppet show girls said...

Βρήκα τη λύση.
Ιδρύω κίνημα Voluntary Human Vlakeias. Τα μέλη πρέπει απαραιτήτως να είναι αμερικανικής ιθαγένειας, να μην έχουν τέκνα, να ζουν στον κόσμο τους και φυσικά να μη ξεφεύγουν από το καταναλωτικό σύνδρομο της πατρίδας τους, να κάνουν σπατάλη φυσικών πόρων και να τρώνε και junk food. Αυτά.
Πέρα από την πλάκα, αν κάποιοι πρέπει να γεννηθούν είναι νέα παιδιά και να πεθάνουν τύποι σαν αυτά τα σκουριασμένα μυαλά.
Χαίρετε!

ανεστης said...

Να σβύσουμε το air conditioning, τα φώτα, να κλείσουμε τη βρύση...
Και θα σωθεί το ανθρώπινο γένος; Η Γη; Η απλά θα αναβάλουμε την εξαφάνισή μας για μερικά μικροδευτερόλεπτα στην αιωνιότητα;
Πάρτε το απόφαση. Στερήσαμε τη φύση απο τη δυνατότητα να ισσοροπεί, εξαφανίσαμε τις μεγάλες αρρώστιες που έφερναν το είδος μας σε πληθυσμιακή ισσοροπία και τώρα θέλουμε να θεραπεύσουμε και τον καρκίνο, θέλουμε να ζούμε για πάντα!
και πασχίζει η κακομοίρα να επανέλθει, να κάνει το κόλπο με τους δεινόσαυρους αλλά δεν πιάνει πλέον, το μόνο που της έμεινε είναι να αλληλοφαγωθούμε.

BioLogos said...

@nobody
Δεν χρειάζεται να το πεις στους Αμερικάνους, ούτε να γίνεις φανατική οικολόγος τύπου PETA.Καλό θα ήταν να θυμόμαστε που και που ότι οι εξωγήινες εικόνες από το πολικό κάλυμμα και οι αεροφωτογραφίες μας αφορούν πριν αρχίσουν να καίγονται δάση δίπλα από τα σπίτια μας ή ανεξέλεγκτες χωματερές να κερνούν καρκίνο.Εμείς πρέπει να καταλάβουμε ότι το πρόβλημα δεν βρίσκεται κάπου μακρυά σε μια άλλη διάσταση αλλά μέσα στο σπίτι μας.

BioLogos said...

@φακεμόλη και phd
Αν γινόταν να αποκτήσουμε στέρεη οικολογική παιδεία από τα σχολεία κι όλας ένα σημαντικό βήμα θα είχε γίνει.Η περιβαλλοντική εκπαίδευση σε πολλές περιπτώσεις βρίσκεται στη μοίρα της εκτός από ελαχίστων περιπτώσεων,όπου δάσκαλοι με όρεξη και μεράκι βάζουν το μικρόβιο στα παιδιά.Εγώ προσωπικά έτσι αγάπησα τη βιολογία καθώς μου έδειξαν ότι είναι η επιστήμη του περιβάλλοντος, είτε αυτό είναι ο μακρόκοσμος, είτε ο μικρόκοσμος και οι μοριακές αλληλεπιδράσεις σε επίπεδο υποκυττάριο.
Φακεμόλε θα σου πρότεινα να δημιουργήσεις εξειδικευμένο χάπι για να γράφουμε εκεί που πρέπει τα λάϊφ στάϊλ ΜΜΕ και τους καρεκλοκένταυρους μικροκομματάρχες και να ασχοληθούμε με τα αληθινά προβλήματα.

BioLogos said...

@μαπετ
Δεν χρειάζεται απαραιτήτως να είναι αμερικανικής ιθαγένειας.Όποτε θες έλα να κάνουμε βόλτα σε μια ελληνική γειτονιά.

@Ανέστης
Λόγω ηλικίας προσπαθώ να είμαι αισιόδοξος για το ανθρώπινο γένος.Όσο για τις επιδημίες,πάντα όταν η πλυθησμιακή ισορροπία διαταράσσεται τότε επανέρχεται σε σταθερή κατάσταση σε νέο σημείο ισορρόπίας.Εμείς ακόμα δεν έχουμε φτάσει εκεί καθώς δεν χρειαζόμαστε τις επιδημίες αλλά ρίξε μια ματιά στην Υποσαχάρια περιοχή και η φύση ήδη έχει θέσει σε λειτουργία το σχέδιό της.Ας μην ξεχνάμε ότι εμείς, οι "Δυτικοί" υπερκαταναλωτές θεωρητικολογούμε για τη σωτηρία του πλανήτη, όταν το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού της Γης πληρώνει τις αμαρτίες μας ενώ μιλάμε.

Σταρχιδικές Φακεμόλες said...

Ρε βιολόγε, σύντεκνε, κουμπάρε, φίλε από το στρατό, συνεργάτη, μου φαίνεται πως θα ανοίξουμε φαρμακοβιομηχανία όπως πάει.
Τα λάιφ στάιλ περιοδικά πρέπει να βγαίνουν σε χαρτί που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως κωλοσφούγγι. Αυτή θα ήταν μία περίπτωση να αγόραζα ένα λάιφ στάιλ περιοδικό.

πετρούλα said...

τελικά το συμπέρασμα είναι οτι τα σημερινά επαγγέλματα πρέπει να είναι φιλικά προς το περιβάλλον

Σταρχιδικές Φακεμόλες said...

@στόουν: δίκιο έχεις! Και τι πιο φιλικό προς το περιβάλλον από έναν παρανοϊκό δικτάτορα που θα εξαφανίσει κανα δυο πλεονάζοντα δισεκατομμύρια ανθρώπους!!!

πετρούλα said...

Να το κάνει να φανεί σαν ατύχημα ομως....κρυβε λόγια

Σταρχιδικές Φακεμόλες said...

Ναι, θα πάει στη βάση με τις πυρηνικές κεφαλές και αφού πατήσει Το Κουμπί θα πει σαν Αλίκη Βουγιουκλάκη: "ω με συγχωρείτε, ήταν τυχαίο"!

πετρούλα said...

τυχαιο αλλα μοιραιο.....bio-bio; μας δινεις την αδεια να γραφουμε ο,τι μας κατέβει; (κατι μου λέει ότι ρωτησα πολυ αργα....)

BioLogos said...

Σας ετοιμάζω έκπληξη...

πετρούλα said...

φοβαμαι.....

BioLogos said...

Κοίτα αριστερά...

BioLogos said...

Tελικά το σαουτμποξ δοκιμάστηκε και είναι μια παπαριά.
Κατεβαίνει δια συνοπτικών διαδικασιών.

Σταρχιδικές Φακεμόλες said...

Shoutbox limit of 60 posts per hour reached.

Please try again in the next hour.

This shoutbox version is Basic and can accept up to 60 posts per hour only.


όχι ρε γαμώτο, πάνω που θα έλεγα τις ατάκες που ρίχνουν τις γυναίκες!!!
Άντε, στόουν, τυχερή ήσουν πάλι!
σορρυ για την κατάχρηση των κόμμεντς, βιολόγε, όταν βάλω msn θα σας ενημερώσω. Καληνυχτούθκια πολλά που λενε και στην Κύπρον!

BioLogos said...

μσν κι άγιος ο θεός...ευλόγησον.

Σταρχιδικές Φακεμόλες said...

Πάντως αυτό με το όριο των 60 posts στο shoutbox μου άρεσε! Θα το κάνω δοκιμασία, να ρίξω γυναίκα σε 60 posts!!! (Σαν το 60 seconds, την ταινία.)

BioLogos said...

χεχεχε...η ζωή είναι έξω απο τα πσι, αλλά η ιδέα σου δεν είναι καθόλου κακή.Το μσν μου το έχει οπότε όταν βάλεις ενημέρωσε γιατί περιμένουν και οι στρατηγικοί επενδυτές για το χάπι.

Marlen said...

Δεν το πιστεύω! Μου κλεψες το θέμα! Ήθελα να αναφερθώ πάνω σ'αυτό όταν έβρισκα χρόνο. Θα δώσω 'απάντηση' υπό μορφή ποστ λοιπόν.

BioLogos said...

@verity devotee
Είμαι λογοκλόπος αλλά διαθέτω και τηλεπαθητικές δυνάμεις.Αναμένω απάντηση.
...και καλως ήρθες!

μαριάννα said...

Η ιστορία έχει δείξει ότι ο άνθρωπος καταφέρνει πάντα και επιβιώνει. Αισιοδοξώ ότι το αυτό θα γίνει και τώρα. Ήδη έφτασε σε οριακό σημείο. Ίσως να αρχίσει η αφύπνιση. Αν δεν μας μπουκώσουνε με καμιά σαχλάρα που θα εφεύρουν, ώστε να μας αποπροσανατολίσουν πάλι...

BioLogos said...

@Γητεύτρια
Θέλω να ελπίζω στους ανθρώπους και όχι στην ικανότητά μας για επιβίωση.

pølsemannen said...

Κοιτάξτε,

Σε αυτό τον κόσμο από τα βατράχια μέχρι τα αστέρια, τα πάντα γεννιούνται, ακμάζουν, παρακμάζουν και στο τέλος πεθαίνουν ή εξαφανίζονται ή μεταλλάσσονται. Φυσικά και το ανθρώπινο γένος θα εξαφανισθεί ή μεταλλαχθεί κάποια στιγμή.

Αν αυτή η στιγμή θα είναι σε 100, 200 ή 200.000 χρόνια είναι δική μας απόφαση.

Δεν χρειάζεται να κάνουμε τις τσουτσούδες μας λουκάνικα Δανίας δλδ. ;-)

Anonymous said...

The actual estate in Malta is now gradually commencing the recovery along with the charges have changed marginally.
Indications are growing that investors will bring a
rebirth of interest in property this spring. The activity can occur immediately before or after the meeting.


Review my blog post; Vuokra-Asunnot

Powered By Blogger