Wednesday, May 14, 2008

Το μπουρδολογίζειν τα χρόνια του Μεσαίωνα

Η επιστήμη είναι ένα δημιούργημα της ανθρώπινης ευφυίας... Τσέκ

Η επιστήμη είναι υπηρέτης του ανθρώπου...Τσέκ

Ο επιστήμονας καλείται να αμφισβητεί κι όχι να δογματίζεται...Τσέκ

Η επιστήμη δεν είναι ούτε κάτι το μυστικιστικό, ούτε κάτι το υπερφυσικό...Τσέκ

Έλα όμως που όταν βλέπω το εξώφυλλο του Focus Μαϊου μου φάινεται ότι κάνω τραγικό λάθος.

Μερικά από τα θέματα έχουν να κάνουν με :

- Ιστορικές αποδείξεις για τη δίκη του Χριστού (έχει επιστημονικό ενδιαφέρον, όπως και η ποικιλία του δέντρου κάτω από το οποίο φωτίστηκε ο Βούδας, το φύλο της καμήλας που «οδηγούσε» ο Μωάμεθ και οι αντιδραστήρες των διαστημοπλοίων των Σαϊεντολόγων).

- Την Τεχνητή Ευφυία που κατασκευάζεται φέτος (!!!!!) και σε πέντε χρόνια εκτός του ότι θα έχει νικήσει τον άνθρωπο (είχε δίκιο η Σάρα Κόνορ) θα είναι ανεξάρτητη και ανεξέλεγκτη. Θα είναι τόσο ανεξάρτητη που τα άπειρα μηχανάκια που εκδίδουν αριθμό προτεραιότητας στην Ελλάδα δεν θα είναι ποτέ χαλασμένα αλλά θα αυτοεπιδιορθώνονται και θα μπορούν να λύνουν και τριπλά ολοκληρώματα, όσο η γριά μπροστά μου θα βρίζει τον ταμία.

- Το γκουγκλάρισμα για τον θεό στο άρθρο με τίτλο «Μηχανή αναζήτησης του Θεού», που φυσικά δεν αναφέρεται όπως όλοι νομίζετε στην ερμηνεία της Αγίας Γραφής, αλλά στον επιταχυντή σωματιδίων στο CERN...

- Θέμα στην κατηγορία πολιτισμός με τον τίτλο «Θρησκευτικά Θεάματα»...απλά ασχολίαστο. Από την άλλη μπορεί να έχει να κάνει με το άλλο άρθρο με θέμα τους νεκρούς.

Θα μου πει κάποιος ότι κρίνω βεβιασμένα από το εξώφυλλο και ότι υπερβάλλω. Φυσικά κάποιος που δεν μπορεί να καταλάβει τι ρόλο παίζουν τόσα θέματα θρησκειολογικού, μεταφυσικού και καταστροφολογικού περιεχομένου σε ένα περιοδικό εκλαϊκευμένης επιστήμης είναι υπερβολικός. Οπότε τέτοιον χαρακτηρισμό με μεγάλη μου χαρά θα τον δεχόμουν.

Από την άλλη καθότι υπερβολικός και άσχετος με το πώς πρέπει να παρουσιάζεται η επιστήμη στα μάτια του κόσμου δεν πρέπει να μου φαίνεται καθόλου περίεργο πλέον που η άποψη που έχουν πάρα πολλοί για τα μοντέρνα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας θυμίζει αυτή που είχαν οι χωρικοί τότε στο Μεσαίωνα για τα θαύματα, τους Αγίους και τα τέρατα. Από τη μια πλευρά κάποιοι έχοντας πλήρως παρασυρθεί από τέτοιου είδους άρθρα και δημοσιογράφους, προσδίδουν στην επιστήμη δυνάμεις πέρα από αυτό τον κόσμο, που φυσικά καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα αλλά περισσότερο με το δόγμα και την πίστη, παρά με την γνώση. Έτσι έχουμε φτάσει στο σημείο να μπερδεύουμε τις κατακτήσεις της επιστήμης είτε με συνωμοσιολογικά κατασκευάσματα μυθολογικών διαστάσεων ή με τρομαχτικά ευρήματα σατανικών επιστημόνων, που μπορούν να μας αφανίσουν και να εξαϋλώσουν τον πλανήτη.

Κάτι άλλο που ακούω πολύ συχνά είναι ο παραλληλισμός των επιστημόνων με το μπουρδολόγημα «μικρός θεός», που υπερβαίνει κάθε φαντασία όπου το μπέρδεμα για άλλη μια φορά του δόγματος/ πίστης με τη γνώση οδηγεί στη θεοποίηση/δαιμονοποίηση των δημιουργημάτων απλών ανθρώπων που εφαρμόζουν και επεκτείνουν τη γνώση που όλοι μαζί έχουμε αποκτήσει (το όλοι δεν πάει στους επιστήμονες αλλά σε όλη την ανθρωπότητα).

Οπότε εμένα η απορία που μου γεννάται είναι μήπως έχουμε μπερδευτεί λιγάκι και έχουμε διαστρεβλώσει γεγονότα, προσπαθώντας να μεταδώσουμε την πληροφορία σε όλους με όσο πιο απλά λόγια γίνεται, θυσιάζοντας όμως την εγκυρότητα και την επιστημοσύνη? Μήπως στην προσπάθεια μερικών εκδοτών να πουλήσουν, δεν υπάρχει κανένας σεβασμός πια σε όσα πρεσβεύει η επιστήμη και επιστρατεύονται οι εντυπωσιακοί τίτλοι και οι μεγαλεπήβολες ανακοινώσεις δίχως περιεχόμενο ελέω μάρκετινγκ? Μήπως απλά πιστεύουμε πιο εύκολα τις παπαριές από ότι τις αποδείξεις και τις επιστημονικές θεωρίες (ζητω η Φραπελιά και οι εικόνες που δακρύζουν)?

Δεν ξέρω για εσάς αλλά με φοβίζει όταν η επιστήμη στο παζάρι της (παρα)πληροφόρησης, διαστρεβλώνεται ώστε να πουλήσει σαν να είναι σκουπίδι με φανταχτερό περιτύλιγμα. Και με φοβίζει γιατί όταν οι τεχνοφοβικοί γίνουν πολλοί και οι ψευδώς πληροφορημένοι ακόμα περισσότεροι, μόνο ο φόβος και η προκατάληψη απέναντι στην επιστήμη θα απομείνουν να καλύψουν τις ελάχιστες φωνές λογικής και ορθής σκέψης.Και κάπως έτσι ξεκινάει ο φανατισμός, η μισαλλοδοξία και άλλα όμορφα πράγματα, που ευτυχώς όμως ο Διαφωτισμός εξάλειψε...εξάλλου δεν έχουμε Μεσαίωνα.

ΥΓ1. Δεν κακομεταχειρίστηκε κανένα φόκους κατά τη διάρκεια συγγραφής της ανάρτησης.

ΥΓ2.Μικρή ιστορία.Στο πανεπιστήμιο, όποτε κάποιος κοβόταν σε μάθημα του λέγαμε..."Μα καλά το Φόκους διάβασες?"

ΥΓ3.Με όλα αυτά μετά απορώ που δεν διδάσκεται η Εξέλιξη στα σχολεία, για τις εκπομπές του Χαρδαβέλλα, τον Λιακόπουλο, τη Θεοκρατία στην Ελλάδα κτλ κτλ...

ΥΓ4. Άλλος ένας αγανακτησμένος συνεπιστήμονας με την περιρρέουσα βλακεία των ΜΜΕ, προσφέρει στον αγώνα με το ποστ του "Αναπαραγώμενη βλακεία: Η συνεισφορά των ΜΜΕ".Αξίζει ως γνήσιο δείγμα debunking που μας λείπει.


46 comments:

Vagelford said...

"Μα καλά το Φόκους διάβασες?"

LOLLLLL

Η τελευταία εκπομπή του Χαρδατρέλα είχε πάλι θέμα τα παιδιά indigo, στα οποία έχουν προστεθεί και τα crystal και rainbow (αυτά λέει εμφανίστηκαν ως αναπληρωματικά για τα indigo που δεν τραβάνε)...

BioLogos said...

Eμ ο Χαρδατρέλας πουλάει όμως...και πολλοί (ειδικά "μορφωμένοι") αναπαράγουν τις μπούρδες του.

Μου θύμισες και κάτι που είχα στο μυαλό μου να κάνω και το ξέχασα.
Τσέκαρε το κείμενο σε μερικά λεπτάκια.

Marvin said...

μα τι να περιμενεις απο το Φοκους... απο τότε που βγήκε αντίστοιχα θέματα παρουσιαζει


ΥΓ: αυτο με την τεχνητη ευφυια με τρομαξε ομολογω. Ποτε την περιμενουμε; Θα προλαβουμε τη Γιουροβιζιον πριν μας κατανικησει; Να τρεξω στο σουπερμαρκετ για γαλατα;

BioLogos said...

Έχεις δίκιο Μάρσαν...καλύτερα ας ενημερωθώ από το Men's Health για το πέος μου ή για τις νέες τάσεις στο κρασί από το Status...είμαστε άλλωστε όχι μόνο ο πιο άρτια πληροφορημένος λαός (και περιούσιος) αλλά και ζάμπλουτος (Ζαμπούνης et al.,1999)

Όσο για την τεχνητή νοημοσύνη ετοίμαζε λαμπάδες και ξηρά τροφή γιατί ετοιμαζόμαστε για το Terminator.

πετρούλα said...

Μα τι να κάνει και το Φόκους; Αν γράψει για την επιστήμη όπως αυτή είναι, δε θα το διαβάζει κανένας γιατί δε θα καταλαβαίνει και κανένας. Στην προσπάθεια βέβαια να έχει ένα σασπένς και μια κορύφωση, κάπου χάσανε τη μπάλα οι συγγραφείς. Τελικά το Φόκους είναι περιοδικό επιστημονικής φαντασίας, όχι επιστημονικό. Πρόταση προς τους υπεύθυνους του περιοδικού. Έχω κάτι διηγηματάκια επιστημονικής φαντασίας στα σκαριά: να βάλω;

Takis said...

(Πρεπει στη συγκεκριμενη περιπτωση να σκεφτουμε και τη βιομηχανια του Holywood!:P)
Καταρχην το φοκους συνανταται σε κομωτηρια-φυσικο8εραπευτηρια-το πολυ οδοντιατρεια. Ενιοτε και σε φοιτητικες τουαλετες(γνωστο και ως χεστικο).
Με λιγα λογια δυσκολα μπορει να επηρεασει και να κανει "ζημια".Οτι ειναι καθαρα ενα περιοδικο παραγωγης μπουρδας και αστειρευτης κοτσανας δεν το αρνειται κανεις(φανταζομαι ουτε και οι εκδοτες του).
Το αστειο της ολης υποθεσης ειναι η προ-τελευταια σελιδα(κρεμαστε με που εφτασα να διαβασω μεχρι και την προ-τελευταια σελιδα,παρασυρθηκα!) η οποια αναφερει της προβλεψεις που εκανε το φοκους πριν απο x χρονια και πλεον εχουν γίνει πραγματικοτητα! Αν ο δεικτης ευφυιας σου βρισκεται καπου γυρω στο 75 ισως δεν το καταλαβεις αλλα ο κοινος αναγνωστης ειναι σε θεση να καταλαβει οτι το μεγαλειο της μπουρδας, που ολοενα και μας παρασερνει, δεν εχει ορια!!(check it for confirmation)

Με λίγα λογια οι συντακτες μια φορα το μηνα
Πινουν μπαφους και γραφουν την προ(οπου προ, βλεπε παραπανω, προ-τελευταια σελιδα)

BioLogos said...

@Petra
Έχεις δίκιο και άδικο.Δίκιο στο ότι τέτοιοι εκπρόσωποι του pop science γράφουν ότι γράφουν με την δικαιολογία ότι έτσι θα τους καταλάβει ο κόσμος...
Όταν το αναγνωστικό σου κοινό όμως απαιτεί χαμηλότερο επίπεδο γραφής σημαίνει ότι κι εσύ μαζί με αυτό είσαι για τα σκουπίδια.

Το άδικο που έχεις έγκειται (η δύσκολη λέξη της μέρας) στο ότι η επιστήμη μπορεί να γίνει κατανοητή στο κοινό και είναι και το μεγάλο στοίχημα για εμάς.Δεν πάει άλλο να έχουμε απομακρυνθεί τόσο πολύ από την ενημέρωσή μας και τον ρόλο μας να παίζουν άσχετοι που τους ενδιαφέρει το πόσα φύλλα θα πουλήσουν.

BioLogos said...

@Τακης
Η "ζημιά" που κατά την ταπεινή μου άποψη κάνει είναι ότι σιγά σιγά μπαίνει στη συνείδηση του όποιου αναγνώστη ως κάτι το ανάλαφρο μεν αλλά επιστημονικά ορθό δε.Σκέψου ότι στο εξώφυλλο προβάλλουν ως αποστολή τους "Την ανακάλυψη της γνώσης και του κόσμου".Εμένα μου φαίνεται ως προσβολή της γνώσης αλλά είπαμε...εγώ είμαι υπερβολικός και πολύ επιστημονικός.
Όμως όταν σε μια κουβέντα επάνω ο άλλος επιμένει στον μύθο, τη φοβία, την άρνηση και την προκατάλληψη και σου παρουσιάζει ως επιχείρημα ότι υπάρχει και δημοσιευμένο (το Φόκους είναι απλά το παράδειγμα), τότε πώς μπορείς να αντιδράσεις?

Το σχόλιο σου ήταν από τα πιο δυνατά που έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό...

Takis said...

Συμφωνω, ομως πιστευω πως μερικες φορες ακομα και η μπουρδα εχει και παραγωγικο σκοπο.Δηλαδη ας φανταστουμε ενα παιδι ηλικιας 13 χρονων(γιατι εκει απευθυνεται το φοκους) οταν διαβασει για τα cyborg και την επιροη τους στο περιβαλλον αλλοιωνοντας το χρωμοσωμα Χ με αποτελεσμα τις καρκινογενεσεις, θα θελησει να μαθει κατι παραπανω και τοτε θα καταλαβει οτι η μπουρδα δεν εχει φυσικα ορια!

Υ.Γ.1: Η νοητικη κατασταση του δειγματος θα πρεπει να ειναι φυσιολογικη για να ισχυει το παραπανω παραδειγμα.Σε αντιθετη περιπτωση το ατομο οταν θα εχει ενηλικιωθει θα πιστευει οτι το matrix δεν ειναι απλα μια ταινια αλλα ντοκυμαντερ του BBC για το πως θα ειναι το μελλον.

Υ.Γ.2: Ας μην αναφερω το περιοδικο που εκανε την εμφανιση του στην Ελλαδα προ-δεκαετιας γνωστο στους επιστημονικους κυκλους και ως X-Files(εκει μιλαμε για πραγματικη μπουρδα).

Follow the white rabbit! ;)

Dementia_Inc said...

Εμένα με είχε αποτελειώσει το υπεράρθρο για τις μασονικές/μυστικές οργανώσεις στην καθολική εκκλησία.Δε μπορούσα να κουρευτώ μετα.Μη το ξεσυνερίζεστε φυλλαράκια θέλει να πουλήσει,να φάνε οι οικογένειες των ''δημοσιογράφων''
Ο Τακης ήταν χθες σε παρουσίαση βιβλίου φιλοσοφικού περιεχομένου και είναι ακόμα επηρρεασμένος.Θα του περάσει φαντάζομαι.
Υ.Γ:Τελικα τα indigo,crystal,rainbow μήπως είναι κάτι σαν τα POKEMON?

Lucha Libre said...

Λυπάμαι, αλλά είμαστε λαός αμόρφωτος στη μεγάλη του πλειοψηφία. Γενικεύω άδικα και υπεραπλουστεύω;
Εξηγούμαι: Για να αντιληφθείς τον κόσμο γύρω σου μέσω της κοινής λογικής, για να συλλάβεις απλές και βασικές έννοιες που έχουν να κάνουν με τη φύση και τις δομές της, για να συνηθίσεις να αναλύεις,να συνθέτεις και να προσδιορίζεις αίτια και αιτιατά, για να μπορείς να κρίνεις μόνος σου με διαύγεια και χωρίς να αγαπάς τη μασημένη τροφή πρέπει να ασκείσαι σ΄αυτές τις διαδικασίες από νωρίς. Παιδεία λέγεται και είναι απλό, για να παραφράσω τον Ζαννίνο.
Τώρα, πώς λειτουργεί το γκρικ σύστεμ;
Παράδειγμα: αφιερώνει στο Γυμνάσιο εβδομαδιαίως 2 ώρες στα θρησκευτικά, και 1 στη Χημεία.
Και γενικότερα: Πειραματισμός; Βιωματική μάθηση; Έρευνα; Χαχα, γελάσαμε.
Άρα:
Γενιές και γενιές που δεν ξέρουν ούτε τα στοιχειώδη, που βαριούνται να σκεφτούν, που συνηθίζουν στα παραμύθια.
Είναι λογικό, η μόνη κατανοητή εικόνα που έχουν για την επιστήμη είναι το Focus και ο Χαρδαβδέλλας.
Τους θεωρούν αξιόπιστους και έγκυρους γιατί πολύ απλά δεν έχουν μέτρο σύγκρισης.
Και δεν είναι καν θέμα "ποσότητας" γνώσεων, είναι θέμα ανάπτυξης διερευνητικού τρόπου σκέψης - κάτι που στην πατριδάρα μας δεν ευδοκιμεί.
χαιρετώ.

ATHENA said...

έχουμε διαστρεβλώσει γεγονότα, προσπαθώντας να μεταδώσουμε την πληροφορία σε όλους με όσο πιο απλά λόγια γίνεται, θυσιάζοντας όμως την εγκυρότητα και την επιστημοσύνη

ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ.
ΕΚΟΥΣΙΑ Η ΑΚΟΥΣΙΑ, ΤΥΧΑΙΑ Η ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ "ΘΕΙΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ"
ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ!

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑ ΚΡΙΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΤΥΛΙΓΜΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΤΟ ΘΕΩΡΩ MUST. ΑΜΑ ΕΧΕΙΣ ΔΕΙ ΕΝΑ ΤΑ ΕΧΕΙΣ ΔΕΙ ΟΛΑ ΛΕΜΕ!



ΥΓ.
ΑΚΟΜΑ ΓΕΛΑΩ ΜΕ ΤΟ ΜΑ ΚΑΛΑ ΤΟ ΦΟΚΟΥΣ ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΑΚΟΜΑ ΓΕΛΑΩ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ!

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΒΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΑΣ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΛΙΓΟ ΑΣΙΜΩΦ, ΛΙΓΟ ΚΛΑΡΚ ΛΙΓΟ ΧΑΙΝΛΑΙΝ, ΤΟΥΣ ΚΛΑΣΣΙΚΟΥΣ ΡΕ ΠΑΙΔΙ, ΚΑΙ ΘΑ ΗΡΕΜΗΣΟΥΝ.

ATHENA said...

ΥΓ,
ΠΕΡΙ ΑΠΛΗΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΣΚΡΑΠΑ ΣΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ.
ΟΣΟ ΜΟΥ ΚΟΒΕΙ ΣΕ ΜΕΡΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΟΣΟ ΗΛΙΘΙΑ ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΜΕΡΙΚΑ ΑΛΛΑ.
(ΠΑΙΔΙ ΙΝΔΙΓΚΟ ΜΕ ΚΑΝΕΛΙ ΒΟΥΛΕΣ, ΕΝΑ ΠΡΑΜΑ)
ΟΠΟΤΕ ΟΜΩΣ ΕΧΕΙ ΤΥΧΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΩ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΕΧΩ ΜΕΙΝΕΙ ΠΑΓΩΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΝΟΙΩΘΩ
[ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗ ΛΕΞΗ, ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΝΟΙΩΘΩ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΝΟΓΑΩ] ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΝΕ.
ΘΥΜΑΜΑΙ ΕΙΧΑ ΠΑΘΕΙ ΠΛΑΚΑ ΠΡΙΝ 10-15 ΧΡΟΝΑΙ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΗΛΙΑ ΠΡΙΓΚΟΖΥΝ (ΝΟΜΠΕΛ ΧΗΜΕΙΑΣ ΑΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΛΑ) ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ ΥΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙ ΔΥΟ ΩΡΕΣ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ TV5. ΗΤΝΑ ΚΑΘΑΡΗ ΠΟΙΗΣΗ.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΙΠΟΝ Ο ΤΡΟΠΟΣ.

phd said...

Ωραίο ποστ έγραψες συνάδελφε.
Καθότι παιδί του εξωτερικού να ομολογήσω ότι δεν είχα διαβάσει ποτέ το περιοδικό αυτό. Πηγαίνοντας όμως σε κύκλο ανοιχτών ομιλιών που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο σαν «Επιστημονικό Καφενείο» (πρωτότυπη ιδέα για τα ελληνικά δεδομένα και μια θετική κίνηση προς την εκλαΐκευση της επιστήμης) έμαθα για το διοργανωτή και συντονιστή αυτών των συζητήσεων… το διευθυντή του Focus… Τι σου είναι να είσαι στο establishment…Το θέμα είναι πως οι κάτοχοι της γνώσης (επιστήμονες) αφήνουν να γίνει establishment η μπουρδολογία και δεν παρουσιάζουν αντίλογο... Τρόποι χίλιοι υπάρχουν για να το κάνεις.

BioLogos said...

@Takis
"το matrix δεν ειναι απλα μια ταινια"
Θα συμφωνήσω είναι κάτι χειρότερο...βέβαια κάτι πολύ ρεαλιστικό και βγαλμένο από τη ζωή είναι ο πόλεμος των άστρων.΄Οσο για το περιοδικό που λες ...νο κόμμεντ.

@Ντεμέντια
Δεν είναι Πόκεμον.Είναι μιαρά Βριλ που δραπέτευσαν από τη μεγάλη πυραμίδα στην έρημο Τακαμακλάν.
Και πρόσεχε τι λες γιατί στο μέλλον θα υπηρετούμε τα ίνδιγκο παιδιά, εκτός κι αν πλακωθούν με τα ντόπια παιδιά του Απρίλη 83...

ΥΓ.Έπεσε δουλίτσα, θα επανέλθω στα σχόλια...

BioLogos said...

Inco
Στο πρώτο κομμάτι θα διαφωνήσω.Ο περισσότερος κόσμος που έχει μαύρα μεσάνυχτα και ενστερνίζεται τις πιο μεταφυσικές,παπαρολογικού περιεχομένου απόψεις και μυθεύματα, μου φαίνεται ότι ανήκει στη λεγόμενη μορφωμένη μερίδα του κόσμου.
Και πίστεψε με από "αμόρφωτους" έχω ακούσει τα πιο λογικά πράγματα...
Όσο για αυτό που λες για το σύγχρονο σχολείο-κατηχητικό δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω.
Αυτό που λες, το "...βαριούνται να σκεφτούν" με το ότι δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης είναι και ο δικός μου φόβος και προβληματισμός.

@Αθηνά
Δεν χρειάζεται κάποιος να είναι επιστήμονας για να καταλάβει τί είναι η γενετική τροποποίηση ή πώς λειτουργεί το τηλεσκόπιο Χάμπλ...απλά χρειάζονται σοβαροί άνθρωποι, που σέβονται τη γνώση και έχουν όρεξη να τη μεταδώσουν.
Όλοι έχουμε δικαίωμα σε αυτή και είναι κτήμα μας κι όχι κάποιο ιδιωτικό,καλά φυλαγμένο μυστικό...Μετά μας κάνει εντύπωση γιατί κυκλοφορούν τόσες θεωρίες συνωμοσίας και urban legends.

Kert said...

Biologe sto epomeno Focus elpizw na exei ena epistimoniko ar8ro gia tous eloxim kai tous nefelim

BioLogos said...

@phd
Το Φόκους είναι απλά το παράδειγμα και η κορυφή της πυραμίδας για την κατάσταση στο χώρο της εκλαϊκευμένης επιστήμης.Βέβαια υπάρχουν και άξιοι εκρπόσωποι του είδους αλλά συνήθως το φανταχτερό και το ευκολοχώνευτο έχει απήχηση...Αυτά που λες για establishments δεν τα ξέρω.Ξέρω όμως ότι ο καθένας που δημοσιεύεται και απευθύνεται στους υπόλοιπους μπορεί να γίνει αντικείμενο κριτικής.
Αυθεντίες δεν υπάρχουν.

BioLogos said...

@Κερτ
Μην τους βάζεις ιδέες!!!!

Dr.Φλάντζας said...

Αγαπητέ Υπουργέ Αλοδαπών Μικροβίων:

Το κείμενον σας ειλικρινώς ήτα άκρως κατατοπισθηκότατον, επεκταθην δε ουχι μόνον εις τα μπουρδολογήματα του "ΕΣΤΙΑΣΜΕΝΟΥ" αλλά κε είς μιαν ευρυτέρα νεοελληνοκαραγκιοζλιδικήν αντίλληψην μεταδιδόμενη απο την νόσον "Χαρδαβέλους".

Ως επιστημων (αλλα κε ως ανθρωποειδες) θα σας εμ-buzz-άρω,
Dr.Φλάντζας

Lucha Libre said...

Σωστά Βιολόγε μου, και θα το ξαναπώ, δεν είναι θέμα ποσότητας γνώσεων που ταΐστηκε κάποιος ,στο πανεπιστήμιο π.χ., η αμορφωσιά. Είναι θέμα τρόπου σκέψης που διαμορφώνει κανείς από νωρίς.

Έτσι κι αλλιώς, σύμφωνα με έγκυρους κύκλους ο Ηercolubus θα μας φάει λάχανο το 2012. (ΓΙΑΤΙ ΣΙΓΟΥΝ ΟΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΟΙ;)
Η Τεχνητή Ευφυία δε θα προλάβει ούτε να μας τα κλάσει.

BioLogos said...

@dr. President
Eστίαση με παραμορφωτικούς φακούς!
Ευχαριστώ για το μπάζζζζ.

@Ινκο
Σίγουρότατα, εξάλλου άλλο η μόρφωση (ποσοτικό) και άλλο η καλλιέργεια (ποιοτικό) (ή παιδεία?-με ερωτηματικό γιατί δεν είμαι σίγουρος).
Τότε το 12 θα σκάσει κ αυτό και θα επαληθευθούν και οι προφητείες των Μοϊκανών και των Ινκας (Φουράκης,Χαρδαβέλλας et al.,2008).

Ότι φάμε και ότι πιούμε τώρα και για τα επόμενα 4 χρονάκια γιατί μετά μας βλέπω να την κάνουμε με ... διαστημόπλοια-πόλεις!

pølsemannen said...

Είναι πράγματι θλιβερό που ένα περιοδικό που υποτίθεται ότι έχει σαν σκοπό την εκλαΐκευση της επιστήμης δείχνει περισσότερο σαν τα θρυλικά περιοδικά "Strange", "Τρίτο Μάτι" και "Εξορκισμός και σεξ".
(Ναι, δεν έχω αγοράσει ποτέ κάποιο από τα ανωτέρω περιοδικά διότι είμαι ελιτίστας).

Προφανώς ο εκδότης βλέποντας κάτι τύπους σαν τον Λιακό να κονομάνε πουλώντας Νεφελίμ, Ελοχίμ και μεσαιωνικό σκοταδισμό με συνωμοσιολογία, αποφάσισε να κάμνει το προϊόν του ελκυστικότερο.

Δυστυχώς ο πολύς κόσμος προτιμά την μάγισσα Kλοκλό, δαιμόνια και τελώνια, εξορκισμούς και πράσινους εμετούς, από τον ορθολογισμό διότι απαιτούν μικρότερη προσπάθεια και ίσως διότι βοηθούν τον απαίδευτο κόσμο να "ξεφύγει" από την μίζερη καθημερινότητα.

Φυσικά όλα αυτά έχουν τις ευλογίες της εκάστοτε εξουσίας, διότι αν ο κόσμος δεν είναι αποβλακωμένος πώς θα ανεχτεί στον σβέρκο του τους διάφορους Μπους αυτού του κόσμου;

Αχ, Carl Sagan έφυγες νωρίς...

Τελικά φοβάμαι ότι η συντριπτική πλειονότητα του κόσμου είναι άνθρωποι της λίθινης εποχής με 4x4 και ερκοδίσια που έλεγε και ο αείμνηστος Douglas Adams...

Και για να ευθυμήσομεν λιγάκι δέστε και το ιστορικό Λιακοβίδεο με τον σκελετό του Κενταύρου... (αμάν)

phd said...

Να μη σου χαλάσω την καλή παρέα εδώ αλλά θέλω να απαντήσω ξανά! ”Establishment” υπάρχει και να σου δώσω άλλο ένα παράδειγμα. Ποιόν φωνάζουν τα κανάλια για οποιαδήποτε επιστημονικό θέμα; Τον Τριχόπουλο. Τώρα για το αν υπάρχουν ή όχι αυθεντίες, σοβαρά μπορείς να πεις πως όχι(η αυθεντία δεν είναι βέβαια ασύμβατη με την αποδοχή της κριτικής);

BioLogos said...

Φίλε Πόλσε μάλλον χτύπησα χορδή γιατί έστειλες ένα δώρο που δεν το είχα υπόψιν.Και αναφέρομαι στην ομιλία του Άνταμς (εκτός από διαννοούμενος γνωστός και ως συγγραφέας της σειράς Hitchhiker's guide to the galaxy).

Λέει λοιπόν ο κύριος Άνταμς...ο άνθρωπος, χιλιάδες χρόνια πριν, ανακάλυψε ότι δεν χρειάζεται να περιμένει υπομονετικά την εξέλιξη δια της φυσικής επιλογής αλλά αντιθέτως μπορούσε να αλλάξει το περιβάλλον του προς όφελός του π.χ δημιουργώντας εργαλεία.Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν έβλεπε τα πάντα γύρω του ως πράγματα που εξυπηρετούσαν ένα σκοπό είτε ήταν έμβια όντα ή αβιοτικοί παράγοντες (π.χ θερμοκρασία).Τοποθετώντας τον εαυτό του έξω από τον κόσμο ο άνθρωπος σκέφτηκε...αυτός ο κόσμος έχει πολύ ενδιαφέρον, βολεύει τις ανάγκες μου...Αλλά κάποιος πρέπει να τον έχει φτιάξει.Μιας και εγώ ο άνθρωπος μονίμως εφευρίσκω εργαλεία και δημιουργώ άρα κάποιος έχει με τη σειρά του φτιάξει (με την ίδια μαγκιά σας κι εμένα)αυτόν τον κόσμο.
Ποιός?Μα η απάντηση είναι απλή...Μια σούπερ ανώτερη βερζιόν του εαυτού μου (κατ εικόνα και καθ ομοίωση) και αν είναι δυνατό αόρατη και με φανταστικές και εκπληκτικές ικανότητες...Και μετά σκέφτηκε ο άνθρωπος...Αυτός ο κόσμος όμως που δημιούργησε αυτή η σούπερ οντότητα πρέπει να έχει κάποιο σκοπό...Και σκέφτηκε ο άνθρωπος ότι τα πάντα γύρω του τα εκμεταλλευόταν και τον εξυπηρετούσαν.Άρα η απάντηση στη δεύτερη ερώτησή του ήταν ότι ο κόσμος δημιουργήθηκε γι αυτόν.

Δεν άντεξα ήθελα να το βάλω εδώ μέσα να υπάρχει ως σκέψη αυτού του κορυφαίου διανοητή, που όμως δεν βρίσκεται ανάμεσά μας και δίνει και λίγο τροφή για σκέψη και φιλοσοφικά αλλά και πώς πρέπει να βλέπουμε τον κόσμο (ειδικά η επιστήμη)...μη ανθρωποκεντρικά και μη θεοκρατικά, αλλά ολοκληρωμένα.

BioLogos said...

@phd
Σε τζινάω να μιλήσεις λίγο παραπάνω για το κατεστημένο των αυθεντιών, που φυσικά δεν συμβαδίζει με την κριτική και τη διαμόρφωση της σκέψης και την εξέλιξη των ιδεών.
Πώς σου ήρθε ο Τριχόπουλος?

ΥΓ.Ποτέ δεν χαλάς την παρέα κι ας πετάω ατακοαπαντήσεις ξερολίστικου ύφους.

phd said...

Απλά το “κατεστημένο των αυθεντιών” εμείς το φτιάχνουμε και το συντηρούμε και το συναντάμε παντού στην κοινωνία (βλέπε π.χ. πολιτική). Το επίπεδο μας κατακρίνω λοιπόν κατά κύριο λόγο. Δε βάζω βέβαια στο ίδιο σακί το Φόκους και τον Τριχόπουλο, που μπορεί να είναι πολύ αξιόλογος επιστήμονας και σίγουρα δε λεει βλακείες... αλλά δεν είναι μοναδικός για όλα τα επιστημονικά θέματα.
Όσο για τις ξερολίστικου ύφους ατακοαπαντήσεις σου...δεν πειράζει καθόλου...απαντάω αν είναι και εξάλλου μου αρέσουν τα πικάντικα φαγητά.

Unknown said...

Απλά το focus έχει ξεφύγει. Θυμάμαι τα πρώτα χρόνια που είχε βγει το διάβαζα ευκαιριακά αν ειxe κανένα ενδιαφέρον θέμα. Σταμάτησα όταν οι τίτλοι του άρχιζαν να θυμίζουν Ciao, Λοιπόν και άλλα καλαίσθητα "περιοδικά". Για να δείτε τον αντίποδα, προτείνω το site www.howstuffworks.com. Διαδραστικές παρουσιάσεις τεχνολογικών επιτευγμάτων, χωρίς φανφάρες, μπουρδολογίες και χαρδαβελιές.

Vagelford said...

Χαρδαβελιά, όπως λέμε Frapελιά,
Και ο μήνας έχει 9.

ανεστης said...

Αγαπητοί μου θα διαφωνήσω,
το Focus όπως είπε και η πετρούλα, δεν είναι επιστημονικό περιοδικό, αλλά -υποτίθεται- οτι κάνει πιο προσιτά και εκλαικευμένα θέματα που πιθανά έχουν ερευνηθεί κλπ κλπ
Εγώ πάντως εξακολουθώ να χαίρομαι να βλέπω κόσμο να το επιλέγει στο περίπτερο αντί των Nitro, Status, Esquire και πάει λέγοντας (είναι ζητούμενο φυσικά το πόσο απαντώνται τα θέματα) διότι προτιμώ τη θεματολογία της τεχνητής νοημοσύνης έστω και μ' αυτούς τους όρους παρά για την "άλλη".

Lucha Libre said...

Να μια άλλη πτυχή! Το θέμα είναι πιο σημαντικό από το ίδιο το περιεχόμενο μιας συζήτησης ή ενός άρθρου;
Νομίζω πως όχι, αλλά όπως το θέτει ο Ανέστης έχει μια βάση.

Unknown said...

Ναι αλλά με το σκεπτικό του Ανέστη, το Esquire είναι καλύτερο από το Λοιπόν, άρα καλύτερα να επιλέγουν το Esquire παρά την φυλλάδα. Και με τη σειρά του το Λοιπόν είναι καλύτερο από το περιοδικό "Η ώρα του Νεφελίμ" άρα καλύτερα να διαλέγει ο κόσμος το Λοιπόν. Καταλαβαίνετε όμως ότι δεν πάει έτσι. Εγώ θα χαιρόμουν αν μεταξύ του Focus και ενός καλύτερου περιοδικού του χώρου, διάλεγαν το καλύτερο. Αυτό θα ήταν κατι. Και προλαβαίνω σχόλια λέγοντας ότι δεν εννοώ σε καμία περίπτωση ότι όλοι πρέπει να διαβάζουν "Τεχνικη Εκλογή", ή Εγκυκλοπαίδειες στον καμπινε.

BioLogos said...

@phd
Για ποιό λόγο όμως συντηρούμε ένα τέτοιο κατεστημένο αν δεν μας κάνει?
Ξέρουμε ότι δεν μας κάνει ή μήπως έχουμε φτάσει τόσο χαμηλά που μας χρειάζεται για να μας πάρει από το χεράκι?

@Χρήστος
Είσαι μέσα στο μυαλό μου εσύ...

@Vagelford
Αγαπητέ συνεπιστήμονα...Πρόσεξε μην σου κάνει αγωγή ο Χαρδαβέλλας για συκοφαντική δυσφήμηση...

BioLogos said...

@Ινκο
Δεν σε πιάνω.

@Ανέστης
Ανέστη θα επεκτείνω λίγο αυτό που λέει ο Χρήστος με το οποίο συμφωνώ.
Το Φόκους (και το κάθε Φόκους)έχει έναν ρόλο.Όπως γράφουν και οι ίδιοι φάτσα-κάρτα στο εξώφυλλο "Aνακαλύπτοντας τη γνώση και τον κόσμο" φέρονται να έχουν μια αποστολή.
Δεν ξεφεύγουν όμως από την αποστολή τους και δεν ξεφτυλίζουν τη Γνώση με τέτοια θεματολογία?Είναι δικαιολογία το ότι ανάμεσα σε δύο κακά το λιγότερο κακό είναι και η καλύτερη επιλογή?Εξάλλου δε νομίζω ο αναγνώστης του Νίτρο να διαβάζει και Φόκους...

Η επαφή της επιστήμης με τον κόσμο που δεν ανήκει σε αυτήν μπορεί να γίνει άλλωστε πολύ εύκολα και δίχως υπερβολές,όταν αυτός που έχει αναλάβει το ρόλο του "μεσάζωντα" είναι συνειδητοποιημένος και έχει πραγματική επαφή με το όλο θέμα.Το αντίθετο καλλιεργεί την εντύπωση ότι η επιστήμη είναι κάτι το ακατανόητο,μακρυά από εμάς και μυστηριακό.Τότε όμως ο κίνδυνος είναι να παρακάμπτεται η επιστημονική γνώση και να μπαίνει το φίλτρο του παρα-μεταφυσικού,του μύθου και της διαστρέβλωσης.
Νομίζεις ότι σε τέτοια περίπτωση το κοινό έχει εικόνα για την επιστήμη ή μήπως εντείνεται η τεχνοφοβία,οι προκαταλήψεις και ο επιστημο-αναλφαβητισμός?

phd said...

Γιατί σε πολλά επίπεδα, δεν θέλουμε να είμαστε ο πατέρας και η μάνα του εαυτού μας... αλλά θέλουμε ένα χεράκι να μας καθοδηγεί και ένα μυαλό να σκέφτεται για μας. Η προσπάθεια ή η άποψη είναι πάντα πιο δύσκολα εγχειρήματα από την αδράνεια και τη στάση του προβάτου...Όλοι μας πέφτουμε χαμηλά κάποια στιγμή και για κάποια πράγματα, αλλά είναι στο χέρι μας να ξανασηκωθούμε.
Κοίτα που μας πήγε η συζήτηση για το Φόκους...

Unknown said...

Μια άλλη πτυχή που δεν έχει μπει μέχρι τώρα είναι το ποιός θα έπρεπε/περιμένατε να είναι αρχισυντάκτης σε τέτοιο περιοδικό. Τι είδους CV πρέπει να έχει? Κατά τη γνώμη μου ένας πανεπιστημιακός ΔΑΣΚΑΛΟΣ (τονίζω το δάσκαλος), είναι κατάλληλος. Έχει απόσταση από τα επιστημονικά επιτεύγματα του πεδίου του, ευρύτητα σκέψης, και εμπειρία να διαλέξει κατάλληλους επιστημονικούς συνεργάτες για τα θέματα που δεν ξέρει. Ένας απόφοιτος μιας οποιασδήποτε πανεπιστημιακής σχολής κάνει? Ένας (πεπειραμένος) δημοσιογράφος? Η προσωπική μου απάντηση είναι ΟΧΙ σαν του Μεταξά.

Anonymous said...

Παραγγελιά, έμβρυο με special DNA

Η δημιουργία των Μπόρις Μπέκερ και Στεφανίας Γκράφ πέρασε απαρατήρητη αλλά όχι όμως και η θορυβώδες σταδιοδρομία τους.
Το πείραμα πέτυχε οι Γερμανοί αποκαλύπτουν ότι έχουν ήδη κατασκευάσει Κινέζους Πακιστανούς κ.α. με Γερμανική συνείδηση, πατριωτισμό, και και και ….
Οι Ηνωμένες πολιτείες υποχωρούν η Μόσχα καταρρέει και παραδίδετε άνευ προηγουμένου.
Το απρόβλεπτο μέλλον οργιάζει το σκηνικό φοβίζει ο κόσμος πληθαίνει μμύρια οι μεταλλαγμένοι η ζωή αλλάζει και το χρώμα ξεθωριάζει.

Αν είχα γλείψιμο θα έγραφα στο Φόκους αν είχα γνωριμίες θα έπαιζα τον Χαρδαβέλα αν ήμουν εγγράμματος θα δίδασκα σε σχολεία αν ήμουν πιστός θα γινόμουν ιερέας αν αισθανόμουν το πόνο των συνανθρώπων μου θα έπαιρνα φακελάκια αν πουλούσα ναρκωτικά θα ασχολούμουν με τη δικαιοσύνη αν ήμουν καλός ψεύτης θα γινόμουν πολιτικός … … …. …. …
Αλλά αν ήμουν άνθρωπος δεν θα ήθελα να γίνω ποτέ Μ@λ@κ@ς

BioLogos said...

@phd
"Η προσπάθεια ή η άποψη είναι πάντα πιο δύσκολα εγχειρήματα από την αδράνεια και τη στάση του προβάτου"

To επαναλαμβάνω να το εμπεδώσω.

@Χρήστος
Έχει μια λογική αυτό που λες αλλά δεν μπορώ να συμφωνήσω έτσι απόλυτα δίχως να αφήσω περιθώρια.Για να λες Δάσκαλος σημαίνει θα τον διαχωρίζεις από τον πανεπιστημιακό που όλοι έχουμε ζήσει και είναι ισάξιος με τον τελευταίο κηφήνα στον ΟΤΕ και το χειρότερο κομματόσκυλο.
Από την άλλη σε ρωτάω.Ποιός πανεπιστημιακός θα θυσίαζε πολύτιμο χρόνο για να ασχοληθεί με την εκλαϊκευση της επιστήμης?

Όσο για τα άλλα που λες μου φαίνεσαι πολύ απόλυτος.Υπάρχουν και δημοσιογράφοι που καλύπτουν τα επιστημονικά θέματα άρτια και συχνά έχουν και την αντικειμενική ματιά να κάνουν κριτικές και συγκρίσεις, γιατί εμείς άλλωστε είμαστε ο καθένας κολλημένος στον τομέα του και η άποψή μας δεν είναι πάντα ο ορισμός του αντικειμενικού.

@Σόλο
Άλλη μια σολο-παρέμβαση.Ακόμα το παλεύω να γίνω άνθρωπος.

Anonymous said...

Η μερτιοφροσυνη ειναι για τους μετριους
Η επιστημη για τους επιστημονες και
Το ποδοσφαιρο για ολους!
Αν προσπαθησεις να τα μπλεξεις τοτε μπορεις ευκολα να καταλαβεις τι κανει ενας σκατζοχοιρος πανω σε μια βουρτσα!

the muppet show girls said...

Χμ, ήρθε το μάρκετινγκ να δώσει τη μάχη του.
Ωραία τα λες BioLoge. Και δίκιο έχεις σε πολλά.
Προφανώς δεν είναι επιστημονικό περιοδικό. Απορώ που ασχολείσαι και μαζί του. Προφανώς θέλει να πουλήσει, όπως όλα τα μέσα.
Και για του λόγου το αληθές δες κυκλοφορίες εδώ: http://www.europi.gr/circulation/panelladika/monthly/magazines/PMM_200804.htm
Και για το κοινό που απευθύνεται τα θέματά του είναι ανάλογα. Η πλειοψηφία δεν έχει καμία σχέση με την επιστήμη. Άρα τίτλους όπως αυτοί που διαβάζεις στα journals με κριτές δε θα βρεις εδώ. Η δε ατάκα "ελέω μάρκετινγκ" ομολογώ με συγκλόνισε. Το να θεωρούμε υπεύθυνο το μάρκετινγκ νομίζω μάς απαλλάσει εύκολα από τις προσωπικές μας ευθύνες. Τις δικές μου και τις δικές σου. Όσο για περιοδικό εκλαϊκευμένης επιστήμης, γιατί δεν προτίμησες να κρίνεις το Popular Science ή Science Illustrated?

Φιλιά

BioLogos said...

@Thermos
Έχεις τσακωθεί με άτομο που σου επικαλέστηκε ως ατράνταχτο επιχείρημα ότι το διάβασε στο Φόκους?

@Μάπετ
Δεν γίνεται μάχη...Χαλαρή κουβεντούλα κάνουμε.Πιστεύω ότι κατάλαβες κάτι λάθος.Δέχτηκα εξ αρχής ως όρο ότι το οποιοδήποτε περιοδικό εκλαϊκευμένης
επιστήμης δεν είναι ούτε Journal, ούτε Proceedings συνεδρίου, ούτε τίποτα τέτοιο.Αν σου έδωσα να καταλάβεις ότι παίζω το ρόλο του reviewer του Science όσον αφορά το Φόκους (και το κάθε Φόκους, το επαναλαμβάνω) σε διαβεβαιώ ότι δεν έχω τέτοιο σκοπό.Η πλειοψηφία των αναγνωστών μπορεί από την άλλη να μην είναι νευροχειρούργοι ή ντόκτορες κβαντομηχανικής, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχουν δικαίωμα να ενημερωθούν για το τί συμβαίνει γύρω τους σε αυτούς τους κλάδους.Όπως και να το κάνουμε οι καιροί μας είναι τέτοιοι, που η πληροφορία είναι σημαντική, περισσότερο δε όταν έχει να κάνει με τον επιστημονικό κόσμο, αφού επηρεάζει σε μικρο-και μάκρο-επίπεδο τη ζωή μας.Είναι κρίμα εν έτει 2008 να βλέπει κάποιος μια επιστημονική ανακάλυψη ή μια καινοτομία και να λεει "Πω πω τί σου είναι η τεχνολογία", σαν να αφορά ένα παράλληλο σύμπαν, όπου συμβαίνουν όλα τα απίθανα και παραμυθένια.
Το μάρκετινγκ ίσως να το έμπλεξα λανθασμένα με τον όρο προώθηση...
Όσο για το Φόκους το διάλεξα επειδή είμαι κακός,λόγω τυχαίου γκουγκλαρίσματος και του πνεύματος της αρθρογραφίας,όπως γράφω παραπάνω.Από την άλλη ακόμα και 2 αναγνώστες να είχε θα με ενοχλούσε πολύ να πλασάρουν ψευδοεπιστήμες και χαχολογίσματα (εκ του χαχολόγησον, Polsemannen et al., 2008).Η διασπορά της βλακείας δεν φαίνεται από τις στατιστικές και τα νούμερα πωλήσεων εξάλλου.

Anonymous said...

Κατ' αρχάς να δώσω θερμά αγωνιστικά συγχαρητήρια για το κείμενο!

Ο Douglas Adams έχει επίσης πει μια από τις σωστότερες κουβέντες που έχω ακούσει:

"I'd take the awe of understanding over the awe of ignorance any day!"

Αυτό είναι το ουσιαστικό. Να ΘΕΛΕΙ κανείς να βγει από τα μεσάνυχτά του.

Το "πρόβλημα" όμως είναι ότι για να βγει από κει θα πρέπει να καταβάλλει κάποια προσπάθεια. Και νομίζω πως έχουμε χάσει τη διάθεση να προσπαθούμε. Τα θέλουμε όλα εύκολα.

Και το Focus είναι εύκολο. Εύπεπτο. Δεν χρειάζεται σκέψη, ψάξιμο, ανάλυση.

Εγώ σαν εντελώς άσχετη, εξαρτώμαι από την καλωσύνη φίλων που έχουν την υπομονή να μου εξηγούν πράγματα.

Στα μάτια μου, κι ας είμαι άσχετη, πιστεύω πως είναι σημαντικό να διαφυλάσσετε (εσείς οι ίδιοι) τη σημαντικότητα αυτού που κάνετε.

Περιοδικά τέτοιου τύπου, το μόνο που κάνουν είναι να ρίχνουν κι άλλη στάχτη στα μάτια ενός κόσμου που έχει γεμίσει ήδη και τα μάτια και το μυαλό του με αρκετή στάχτη.

Τέλος πάντων... Άντε καλό κουράγιο.

ΥΓ: Δεν κάνετε μια ομάδα με λογιών-λογιών ειδικότητες, και να εξηγείτε πράγματα σε μας που δεν σκαμπάζουμε;

BioLogos said...

@κουήνη
Δεν υπάρχει κανένας παντελώς άσχετος.Όλοι μπορούν εν δυνάμει με λίγο ενδιαφέρον να μάθουν, χωρίς ζόρι 5-6 βασικά πράγματα.
Και όπως είπες δεν επιτρέπεται να έπιτρέπουμε να κάνουν τα μυαλά μας σκουπιδοτενεκέδες οι διάφοροι,που αγνοούν (θέλω να πιστεύω)ότι υπάρχει κόσμος που περιμένει περισσότερη σοβαρότητα και πχιότητα.

Κλείνω το σχόλιο με την φράση που έδωσες.
"I'd take the awe of understanding over the awe of ignorance any day!"

ΥΓ.Όσο για το ΥΓ σου δεν είναι καθόλου άσχημη ιδέα.

Anonymous said...

Άντε λοιπόν. Περιμένω να γίνει η ομάδα να με εναλάβετε! xD

Xrysostomos said...

Δεν θα σταθώ στο λαϊκισμό που αποπνέουν τέτοια δημοσιεύματα (μπλιαχ).

Βρίσκω όμως αφορμή από το ερώτημα σου "μήπως έχουμε μπερδευτεί λιγάκι και έχουμε διαστρεβλώσει γεγονότα, προσπαθώντας να μεταδώσουμε την πληροφορία σε όλους με όσο πιο απλά λόγια γίνεται, θυσιάζοντας όμως την εγκυρότητα και την επιστημοσύνη?", για να πω τα εξής.

Πρώτον, θα σου θυμήσω μια κουβέντα που είχαμε τις προάλλες σε ένα ποστ μου:

"Είμαι από αυτούς που φανατικά υποστηρίζουν τη συνειδητή τροποποίηση του περιεχομένου των επιστημών όταν αυτό πρόκειται να διδαχθεί. Το να αναφέρω λέξεις όπως "ενώσεις/σύμπλοκα/βιομόρια" σε ανθρώπους που ακόμα δεν έχουν κάνει ούτε μία ώρα χημείας θα ήταν καταστροφικό.

Τα "σύμπλοκα" γίνονται "ουσίες", το "διοξείδιο του άνθρακα" γίνεται "κάτι που υπάρχει και στα καυσαέρια των αυτοκινήτων", το DNA γίνεται "ένα βιβλίο με οδηγίες, γραμμένο στη γλώσσα της χημείας". Και όλα αυτά γιατί πρέπει να κρατάμε μια επαφή με όσα ο μαθητής ήδη γνωρίζει.


Τα ίδια ισχύουν και για τα περιοδικά εκλαϊκευσης της επιστήμης. Αν προσπαθήσουν να σεβαστούν στο έπακρο την επιστημονική γνώση, θα πρέπει να είναι απλές φωτοτυπίες των επιστημονικών περιοδικών. Και τίποτα απλούστερο. Και το ίδιο ισχύει και για τα σχολικά βιβλία.

Εν ολίγοις, δεν μπορείς να απλοποιήσεις της επιστήμη χωρίς να της "κάνεις ζημιά".

Δεύτερον, ακόμα και να συνηδητοποιείς την ανάγκη για κάποιον "μετασχηματισμό" της γνώσης, δεν είναι εύκολη υπόθεση να εντοπίσεις που θα πρέπει να σταματήσεις.

Εξαρτάται εν πολλοίς από τους ανθρώπους στους οποίους απευθύνεσαι. Και εκεί χάνει το παιχνίδι το φόκους (και το κάθε φόκους). Επειδή εκτός από "επιστήμης" είναι και "περιοδικό", επιθυμεί δηλαδή να έχει όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό, έχει κάνει το έργο του αν όχι ακατόρθωτο, τότε σίγουρα πολύ δύσκολο.

(Δεν υπερασπίζομαι το φόκους, αυτό μου έλειπε τώρα. Σαν αφορμή το βλέπω για να σε πείσω περί μετασχηματισμού της επιστημονικής γνώσης όταν αυτή πρόκειται να "διδαχθεί". Και θα τα καταφέρω ρε, πού θα μου παει)

Xrysostomos said...

Και μια απάντηση προς τον/την 50ft queenie, που ρωτά: "Δεν κάνετε μια ομάδα με λογιών-λογιών ειδικότητες, και να εξηγείτε πράγματα σε μας που δεν σκαμπάζουμε;".

Καλομελέτα κι έρχεται...

Powered By Blogger