Sunday, June 6, 2010

Eμβόλιμο για βελονισμό και προθέρμανση


Disclaimer.ΔΕΝ ακολουθεί κάτι σχετικό για :

- τις καλύτερες offshore τράπεζες στα τσάνελ άιλαντς
- ποστ-γιουροβύζον
- τους κακοί εβραίοι
- τα ψίχουλα του Μαντέλη/Τσοχατζό/κτλ
- τις συνιστώσες του σύριζαΠρόσφατα όπως μας ενημερώνει ο Ελεύθερος Νευρώνας στο άρθρο του"Βελονισμός:όταν η εναλλακτική ιατρική γίνεται mainstream" και ο Vagelford στο άρθρο του "Βελονισμός, μία non-treatment" δημοσιεύθηκε ένα άρθρο στο Nature Neuroscience με έναν πολύ ενδιαφέροντα συσχετισμό ανάμεσα στην υπόθεση και το συμπέρασμα της μελέτης.Στο περιθώριο αυτών των αντιδράσεων υπήρξε κι ένα άρθρο στην Ελευθεροτυπία με τίτλο "Ο βελονισμός δεν είναι ψευδοθεραπεία", που όπως θα δούμε απέχει κατά πολύ από την πραγματικότητα.

Η μελέτη

Διαβάζοντας το άρθρο της Goldman et al. καταλαβαίνω τα εξής απλά πράγματα (αν και διατηρώ κάποιες τεχνικής φύσεως αμφιβολίες για την ανάκτηση των δειγμάτων και την ποσοτικοποίησή τους και κατά πόσο οι συγκεντρώσεις που προσδιορίστηκαν, αντικατοπτρίζουν την in vivo κατάσταση του εξωκυττάριου χώρου):

1. Η αδενοσίνη παίζει κάποιο ρόλο στην ανακούφιση του πόνου επιδρώντας στο περιφερικό νευρικό σύστημα και ρόλο σε αυτή τη λειτουργία παίζει ο Α1 υποδοχέας της αδενοσίνης.

2.Το ερέθισμα του πόνου σε ποντίκια προκαλεί την έκκριση της τριφωσφορικής αδενοσίνης - ΑΤΡ.

3.Αν χορηγηθούν ουσίες (deoxycoformycin) που επιτρέπουν την εξωκυττάρια συσσώρευση αδενοσίνης, μπλοκάρωντας συγκεκριμένα μεταβολικά μονοπάτια, τότε επιμυκήνεται ο χρόνος ανακούφισης από το ερέθισμα του πόνου.

Η κοτσάνα

Δυστυχώς κάποιοι ερευνητές στην ηλικία των 20 ετών με corresponding author στο άρθρο τη μάνα τους και διευθυντή του τμήματος στο οποίο ανήκουν τον πατέρα τους, χρησιμοποιούν το σύστημα και τα ΜΜΕ για μια δημοσίευση σε ένα από τα καλύτερα περιοδικά με τον πιο καλό τρόπο...μπαίνοντας στην γκρίζα ζώνη της ψευδοεπιστήμης. Το θεμέλιο του άρθρου είναι ότι χρησιμοποιώντας τον βελονισμό, πιο συγκεκριμένα βελόνες τις οποίες περιέστρεφαν, προκάλεσαν πόνο στα ποντίκια και παρουσιάστηκαν τα άνωθεν αποτελέσματα...Άρα...Ο βελονισμός που υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιείται δια πάσα νόσο και μαλακία , στην προκειμένη περίπτωση χρησιμοποιήθηκε για να προκαλέσει πόνο ώστε να "αποδειχθεί"ότι μπορεί να δράσει κατά του πόνου δηλαδή ως αναλγητικό.Εδώ βλέπω ένα πρόβλημα σύνδεσης αιτίας και αιτιατού, άπειρο μπέρδεμα αλλά ας πάμε παρακάτω.

Πιο αναλυτικά στη μελέτη προκλήθηκε αυξημένη ανοσολογική ευαισθησία σε ποντίκια χρησιμοποιώντας ανοσοενυσχιτικά (CFA) για να έχουν έντονη αντίδραση στο ερέθισμα του πόνου.Εν συνεχεία χρησιμοποιήθηκαν οι βελόνες κοντά στο γόνατο των ποντικών (σημείο Zusanli στο βελονισμό), λήφθηκε δείγμα από την περιοχή με τη χρήση καθετήρα μικροδιάλυσης και παρατηρήθηκε αύξηση της αδενοσίνης (καθώς και του ATP και των υπόλοιπων μεταβολικών παράγωγών του) για 30 λεπτά κοντά στην περιοχή που εισήχθη η βελόνα.
Το θέμα είναι ότι όλα αυτά είναι γνωστά και ένα άρθρο που δείχνει ότι η αδενοσίνη ρυθμίζει την αντίδραση στον πόνο σε γειτονικά νεύρα και παράγεται κατά τη φλεγμονή δεν θα είχε φτάσει σε ένα περιοδικό με τόσο υψηλό impact factor αν δεν είχε βάλει μέσα τη λέξη κλειδί...τον βελονισμό.

Αλλά, wait for it, wait for it...το αστείο είναι ότι το σημείο βελονισμού που χρησιμοποιείται στο άρθρο, το λεγόμενο ως Zusanli, έχει σχέση με την "ίαση" στομαχικών διαταρραχών, διάρροιας, μπέρι-μπέρι κτλ ενώ στο άρθρο δεν φαίνεται πουθενά πώς το μπήξιμο της βελόνας στο σημείο Zusanli αλλάζει το τσι και την ενέργεια κατά τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχει το αποτέλεσμα που προτείνουν οι Κινέζοι ότι έχει εδώ και 2000 χρόνια.Βέβαια είναι γνωστό πώς όπου και να χωθεί μια βελόνα, ακόμα και να μην έχει σχέση με μεσημβρινούς (meridians) και τσι όπως διατείνονται οι βελονιστές, προκαλείται τοπική αναλγητική δράση κατά την περιστροφή της βελόνας ίδια με το να χωθούν οι βελόνες στα "σωστά" σημεία. Το άρθρο του Nature ουσιαστικά μόνο κάτι τέτοιο μπορεί να αποδείξει κι όχι κάποιον συσχετισμό με τσι, μεσημβρινούς και πραγματικό αποτέλεσμα διαφορετικό από το placebo ή τον βελονισμό σε τυχαία σημεία. Το αστείο είναι ότι ακόμα και να χρησιμοποιήσεις οδοντογλυφίδες, δίχως καν να διαπεράσεις το δέρμα, το αναλγητικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο (acupuncture for bad backs:even sham therapy works)?

Οπότε η λογική αλυσίδα της υπόθεσης του άρθρου:

πόνος ή πάθηση ->βελονισμός στους μεσημβρινούς και χειραγώγηση της "ενέργειας" -> θεραπεία
είναι διαφορετική από αυτό που δείχνουν τα δεδομένα και τα γεγονότα

φλεγμονή -> προκαλώ πόνο με βελόνα την οποία περιστρέφω αν και το με τί τρυπάω, αν τρυπάω και πού τρυπάω δε φαίνεται να παίζει κανένα ρόλο -> αναλγητική δράση μίας ουσίας στο σημείο εφαρμογής του πόνου για 30 λεπτά τοπικά σε ποντίκια και δεν έχουμε ιδέα αν ο μηχανισμός είναι ο ίδιος στους ανθρώπους.

'Αρα πώς μπορεί ένα άρθρο να διαφημίζεται τόσο έντονα από τα μέσα, τη στιγμήπου περιέχει άπειρη σπέκουλα, συνδέει τα ασύνδετα με τραγικό τρόπο και χρησιμοποιεί ως όχημα τη γενική χρήση ενός όρου, αυτον του βελονισμού, ώστε να τον εισάγει ως κάτι το επιστημονικά αποδεκτό στο ειδικό πλέον ? Αυτό ας το απαντήσετε εσείς καθώς ίσως να βολεύει η "αγιοποίηση" του βελονισμού, των ανατολίτικων μυθολογικών προσεγγίσεων και άλλων αλχημιών σε σχέση με τα φάρμακα της σατανικής φαρμακοβιομηχανίας εκεί έξω.

Από σχόλιο σε άλλο μπλογκ

"A joke was told some years ago about a man presenting to an old backwoods dentist with a throbbing pain in one of his teeth. The old dentist couldn’t find any reason for the pain. So he hit the patient’s toe with a hammer and asked, “How does your tooth feel now?” I guess those old country dentists used acupuncture and didn’t even know it."

Μία σκέψη

Στο άρθρο της Ελευθεροτυπίας ο συντάκτης υποστηρίζει ότι ο εμβολισμός μπορεί να είναι η λύση για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου. Απαντάω με ατάκα του Gorski "Woo poisons the real science it touches."

Παλιό μου σχόλιο για τον βελονισμό

Φυσικά ο βελονισμός έχει μία παράδοση 2000 χρόνων και το σέβομαι ως κομμάτι της κινέζικης ιστορίας και λαογραφίας, αλλά πώς μπορώ να εμπιστευθώ κάτι που γενικεύει την εποχή που μιλάμε πλέον για στοχευμένη γονιδιακή θεραπεία και για φάρμακα υποκυτταρικής κλίμακας, δίχως να λαμβάνει υπ΄όψιν τα διαφορετικά ανατομικά, βιοχημικά, φυσιολογικά κτλ χαρακτηριστικά του κάθε ασθενή? Και μου φαίνεται και περίεργο πόσο πετυχημένοι ήταν οι Κινέζοι βελονιστές τη στιγμή που στην αρχαία Κίνα ήταν ανίερο να παίξουν το ρόλο του ανατόμου με πτώματα... Φυσικά μπορώ να δεχτώ ότι ο βελονισμός μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο λόγω της έκκρισης ενδορφινών και κατεχολαμινών (Amanzio et al, 2001, Staud et al 2006) και να έχει κάποιο Placebo αποτέλεσμα, αλλά δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως η εναλλακτική και «καθαρή» λύση απέναντι στα «κακά» χημικά των σατανικών φαρμακοβιομηχανιών. Ας μην ξεχνάει κανείς ότι ελέω πολιτικής ο Μάο προωθούσε τον βελονισμό έναντι της δυτικής ιατρικής ως ένα μέσο άσκησης προπαγάνδας, παρουσιάζοντας τους Κινέζους βελονιστές ως πρωτοπόρους έναντι των ιμπεριαλιστών γιατρών.

«Ένα από τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν τον άνθρωπο από τα υπόλοιπα ζώα (διότι ζώο είναι αναμφίβολα και ο άνθρωπος) είναι η ανάγκη της γνώσης για χάρη της γνώσης. Πολλά ζώα εκδηλώνουν περιέργεια, αλλά η περιέργεια αυτή δεν είναι για τα ίδια παρά μία πλευρά της διαδικασίας προσαρμογής. Ο άνθρωπος διψάει για μάθηση. Για πολλούς ανθρώπους, μάλιστα, αν κάποιος είναι προικισμένος με την ικανότητα να μαθαίνει τότε έχει υποχρέωση να μάθει. Κάθε κομμάτι γνώσης, οσοδήποτε μικρό, οσοδήποτε άσχετο με την πρόοδο ή την ευημερία μας, αποτελεί μέρος μιας ολότητας. Σε τούτη την ολότητα συμμετέχει ο επιστήμονας. Το να γνωρίζεις πραγματικά τη μύγα σημαίνει ότι κατέχεις ένα κομματάκι του μεγαλείου της Γνώσης. Αυτή είναι η πρόκληση και η χαρά της επιστήμης.» Του V. Dethier από το βιβλίο “To Know A Fly”, παράθεση από την μετάφραση του βιβλίου “Why people believe weird things” του Μichael Shermer.


Διαβάστε

Διαβάστε

Διαβάστε

15 comments:

ellinaki said...

Ben the Mouse shall have his revenge in Seattle

(Σχόλιο με παράφραση τίτλου γνωστού τραγουδιούμ ενσωματώνοντας φιλοζωικό μήνυμα για την κακομεταχείριση των πειραματόζωων, δηλώνοντας μεν μία σχετική άγνοια επί του θέματος, υποδηλώνοντας δε ένα ενδιαφέρον)

BioLogos said...

Όταν χρησιμοποιούνται ποντικάκια για αγνούς σκοπούς όπως ο βελονισμός, όλα είναι εντάξει.Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και σε αυτή την περίπτωση οι βελονιστές,ρεφλεξολόγοι,χειροπρακτικοί,βοτανοθεραπευτές και ομοιοπαθητικοί είναι εξ ορισμού οι καλοί και οι υπόλοιποι οι σαταναραίοι.

baqure said...

Φίλε μου ΒιοΛογε μου άρεσαν πάντα τα δικά σου ποστ με θέμα τον τσαρλατανισμό!!!
Σοβαρά τώρα στο Nature Neuroscience?
Και άντε πές, ok, θες να ασχοληθείς τόσο με το βελονισμό! Στο Nature ρε φίλε? Δε το χωράει το κεφάλι μου!
Σαφώς δεν είμαι ενάντια στο βελονισμό και σέβομαι το γεγονός και δικαίωμα του καθένα να κάνει οτι θέλει με το σώμα του και να ακολουθεί όποια θεραπεία νομίζει τη καλύτερη για τον ίδιο!
Επιπλέον, καλό το γνωμικό με τη μύγα, αλλά φίλε μου δε νομίζω οτι τη καταλαβαίνουμε, απλά τη μελετάμε εξονυχιστικά!
Τέλος αυτό το θέμα με τα πειραματόζωα πρέπει να σταματήσει! Είμαι καθαρά ενάντια στην οποιαδήποτε χρήση ζώων, προς όφελος της ανθρωπότητας!(είναι μεγάλη συζήτηση...)

Υ.Γ: Ένα "ρεφλεξο-μασαζ" θα το θελα να πω την αλήθεια...

BioLogos said...

@baqure

Σίγουρα είναι δικαίωμα του καθένα να ακολουθεί όποια μέθοδο θέλει αν διαθέτει σφαιρική εικόνα για το τί ισχύει, τί είναι το γεγονός και ποιό είναι το συμπέρασμα. Και εκεί νομίζω είναι ακριβώς το όλο πρόβλημα.Σκέψου δηλαδή πόσος κόσμος μπορεί να παραπλανηθεί, από μία όχι και τόσο συγκλονιστική μελέτη με γιγαντιαία όμως προώθηση από τα ΜΜΕ και να αρχίσει να ακουμπάει με τη σέσουλα χρήμα σε μία "θεραπεία", που δεν διαφέρει από το αρνητικό κοντρόλ τη στιγμή που δεν γνωρίζουμε αν τελικά το placebo το έχουμε βαφτίσει βελονισμό και το πουλάμε ακριβά σε χλιδάτα ιατρεία (προσωπική μου άποψη είναι ότι το προλετάριο δεν έχει και τόσο μεγάλη σχέση με βελονισμό και ομοιοπαθητική).Το ένα φέρνει το άλλο και σιγά σιγά γεμίζεις από τσαρλατάνους που θα επιδιώκουν να έχουν έδρες σε πανεπιστήμια και να κάνουν "έρευνα".

Δες και αυτό (Arch Intern Med. 2009;169(9):858-866.).

Conclusions: Although acupuncture was found effective for chronic low back pain, tailoring needling sites to each patient and penetration of the skin appear to be unimportant in eliciting therapeutic benefits. These findings raise questions about acupuncture's purported mechanisms of action. It remains unclear whether acupuncture or our simulated method of acupuncture provide physiologically important stimulation or represent placebo or nonspecific effects.

Δηλαδή εδώ δεν ξέρουμε καν αν ο βελονισμός, όπως πολύ άσχημα ορίστηκε και στη μελέτη του ποστ,χρειάζεται τις βελόνες...Οπότε όλα αυτά περί ενέργειας,τσι,μεσημβρινών,4000 χρόνια τα παπάκια μου κουνιόντανε και δεν ξέρω εγώ τί κάναν οι σοφοί ανατολίτες είναι λίγο πολύ φούμαρα.

ΥΓ.Σε έχω σαν αδερφό αλλά μερικές φορές σαν επιστήμονες είμαστε λίγο απέναντι...άκου εκεί υπέρ του βελονισμού.

αθεόφοβος said...

Το τραγικό με όλα αυτά τα άρθρα στις εφημερίδες είναι ότι ο κόσμος που δεν έχει ούτε τις γνώσεις αλλά ούτε και την διάθεση να μάθει σχετικά με τις εναλλακτικές θεραπείες θεωρεί ως επιστημονική αλήθεια ότι διαβάζει όπότε με καταπληκτική ευχέρεια τρέχει για θερεπείες σε ομοιπαθητικούς, χειροπράκτες κτλ

Prophet Estarian said...

Δυστυχώς όταν μπλέκονται δημοσιογράφοι στο dissemination οποιασδήποτε έρευνας (ή παπαριάς), τα κάνουν ΤΟΣΟ μα ΤΟΣΟ θάλασσα..
Αφού ρε γαμώτο, ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ. Δεν έχεις βάσεις να καταλάβεις ΤΙ ΣΚΑΤΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ.. άστο το γαμήδι. Ρώτα κάποιον. Δεν είναι ντροπή το να μην ξέρεις. Ντροπή είναι να συμπεριφέρεσαι σα να ξέρεις και να παρασέρνεις τον κοσμάκη που σε εσένα προσβλέπει για "ενημέρωση"..
Τι διάολο, δε μπορούν στα έντυπα που έχουν science κομμάτι μέσα να προσλάβουν και καναν..scientist;

Prophet Estarian said...

Παρεπιπτόντως, ρε τον π.. στο Nature;; Αλήθεια;; Θα ήθελα πολύ να δω τα σχόλια των reviewers...

latecomer said...

Καλημέρα!
προφανώς δεν έχω ιδέα για βελονισμό οπότε απλά θα σου δώσω ένα σκιτσάκι:
http://www.phdcomics.com/comics/archive.php?comicid=1174

BioLogos said...

@Aθεόφοβος

Εμ ακριβώς έτσι έχουν τα πράγματα.Με ενδιαφέρει μιας και είσαι γιατρός αν έχεις ποτέ κονταροχτυπηθεί με "επαγγελματίες" κομπογιαννίτες βελονιστές et al.Αν έχεις καμιά ιστορία να μοιραστείς ρίξτο εδώ μέσα :D

@Eστάριαν

Οι ρηβιούερζ πρέπει να κοιμόνταν όρθιοι...αν διαβάσεις την εισαγωγική παράγραφο από το πέηπερ και αναλογιστείς ότι δεν την έκοψαν (έστω αυτό) τότε το όλο σύστημά μας είναι ψιλο για πέταμα.Αν χάσουμε και την "πίστη" μας στο Nature και το Science τότε πρέπει να ανοίξουμε μεγάλη κουβέντα για το πώς θα συνεχίσουμε να κάνουμε επιστήμη και πώς θα αξιολογούμαστε!!

Απροπό,τσέκαρε το κόμικ από τον Latecomer...ο συν-παγουράς χτύπησε κέντρο.

@Latecomer

Εύγε νέε μου!Άψογος.

BioLogos said...

@Estarian

Στο θυμίζω πάλι.Στείλε φήντμπακ για τη συνταγή ζυμαρόπιτας που σου έδωκα!

ανεστης said...

Παρ όλα αυτά και με δεδομένο πως ο βελονισμός είναι μιάμιση μαλακία, γιατί θεωρείς πως το placebo δεν είναι ευεργετικό για κάποιους;
Έχω κολλητό που λέει δεξιά κι αριστερά πως έκοψε το τσιγάρο με το βελονισμό, άλλος γιάτρεψε την αλλεργία του με την ομοιοπαθητική...
Εδώ μέχρι και η εκκλησία δίνει σε κάποιους "ανακούφιση".
Άρα;
Live and let live...

Anonymous said...

Βέρι νάις λοιπόν..
Πάει και το Nature, άμα αρχίσω να αμφισβητώ και αυτό χαιρετίσματα (και δεν έχω και subscriptions πιά να ψάχνω ότι θέλω)...
Πάντως η απάντησή μου επί του θέματος ήταν πάντα ότι άμα όλα αυτά βελονισμός-ρείκια-ομοιοπαθητικές κτλ ήταν 1+1=2 πολύ απλά θα είχαν γίνει μερικές τυπικές έρευνες (τύπου στους 100 ασθενείς με τάδε, βάλαμε βελόνες εκεί και εκεί και κατά ποσοστό χι γίνανε περδίκια) και η σχέση αιτίας-αιτιατού θα ήταν πλήρως διευκρινισμένη.
Τώρα για να μην έχει ακόμα γίνει αυτό είναι επειδή πολύ απλά ντεν γίνεται και επειδή η "θεραπεία" όοταν συμβαίνει (πες placebo, πες καλή χημεία γιατρού-ασθενή, πες ψυχοθεραπεία, πες ότι θες) δεν παύει να είναι μια μερικώς κατευθυνόμενη σύμπτωση...
Και πραγματικά δέχομαι ότι πολλοί γιατρεύονται δέχομαι ότι πολλοί το δοκιμάζουν, ο καθένας μπορεί να κάνει ότι γουστάρει στο σώμα του άλλωστε, αλλά ΔΕ ΔΕΧΟΜΑΙ να σου ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ο βελονιστής ΣΙΓΟΥΡΗ ίαση ή να γίνεται τέτοια διαφήμιση από τα ΜΜΕ (που ως συνήθως μεταφράζουν δυο-τρείς παπαριές και τις βάζουν στα science ένθετά τους χωρίς να έχουν κάνει λίγο σοβαρή έρευνα πριν- εκτός εξαιρέσεων).
Τα πα και ξεθύμανα!
ΥΓ: Latecomer thanks! Tα σπάει το PhD Κόμιξ, κλασικά :-)

Prophet Estarian said...

Ζυμαρόπιτα επιτυχέστατη. Στοπ. Μόνο "μείον" ότι ήθελε λίγο περισσότερη φέτα. Κατεβροχθίσθη μέχρι να πεις "βελονιζμόουζ"

Anonymous said...

Whу people still use to rеaԁ nеwѕ papers when in this technological globe eveгything is аccessible on web?


Taκe a lοok at my ωeb page http://Www.sweety.be
my webpage :: Harvey

Anonymous said...

Gоoԁ ԁаy! Dо yοu
knοω if theу make anу ρlugіns to help with SEΟ?
I'm trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I'm nοt
seеing νery gooԁ results. If you know of any please ѕhare.

Cheeгs!

Мy web-site; buy cardsharing cccam server|server cardsharing|skybox f3 cardsharing|cccam|cardsharing anbieter|cccam pay server|cccam server premium|dreambox|server dreambox|buy cardsharing|cardsharing|cardsharing server|dreambox 800|free card sharing server|satellite cardsharing kings|test line cccam|card sharing|card sharing servers|cardsharing canalsat|cccam line|cccam test line|free cccam server|sat keys|satellite cardsharing| cccam server|server cardsharing|skybox f3 cardsharing|cccam|cardsharing anbieter|cccam pay server|cccam server premium|dreambox|server dreambox|buy cardsharing|cardsharing|cardsharing server|dreambox 800|free card sharing server|satellite cardsharing kings|test line cccam|card sharing|card sharing servers|cardsharing canalsat|cccam line|cccam test line|free cccam server|sat keys|satellite cardsharing| cccam server|server cardsharing|skybox f3 cardsharing|cccam|cardsharing anbieter|cccam pay server|cccam server premium|dreambox|server dreambox|buy cardsharing|cardsharing|cardsharing server|dreambox 800|free card sharing server|satellite cardsharing kings|test line cccam|card sharing|card sharing servers|cardsharing canalsat|cccam line|cccam test line|free cccam server|sat keys|satellite cardsharing|
my website - server dreambox cccam server|server cardsharing|skybox f3 cardsharing|cccam|cardsharing anbieter|cccam pay server|cccam server premium|dreambox|server dreambox|buy cardsharing|cardsharing|cardsharing server|dreambox 800|free card sharing server|satellite cardsharing kings|test line cccam|card sharing|card sharing servers|cardsharing canalsat|cccam line|cccam test line|free cccam server|sat keys|satellite cardsharing| cccam server|server cardsharing|skybox f3 cardsharing|cccam|cardsharing anbieter|cccam pay server|cccam server premium|dreambox|server dreambox|buy cardsharing|cardsharing|cardsharing server|dreambox 800|free card sharing server|satellite cardsharing kings|test line cccam|card sharing|card sharing servers|cardsharing canalsat|cccam line|cccam test line|free cccam server|sat keys|satellite cardsharing| cccam server|server cardsharing|skybox f3 cardsharing|cccam|cardsharing anbieter|cccam pay server|cccam server premium|dreambox|server dreambox|buy cardsharing|cardsharing|cardsharing server|dreambox 800|free card sharing server|satellite cardsharing kings|test line cccam|card sharing|card sharing servers|cardsharing canalsat|cccam line|cccam test line|free cccam server|sat keys|satellite cardsharing|