O ανθρώπινος νους έχει την εκπληκτική ικανότητα να αναλύει τα διάφορα ερεθίσματα που φτάνουν στο κατεξοχήν νοητικό όργανο, τον εγκέφαλο, μέσω των πέντε αισθήσεων. Άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο , οι άνθρωποι μπορούν να «σπάσουν», θραυσματοποιήσουν, αναλύσουν την πληροφορία/ερέθισμα/σκέψη/συναίσθημα(?) σε επιμέρους κομμάτια.Μια ανάλυση που φαίνεται να ακολουθεί μια «αποδομητική» διεργασία τύπου διαίρει και βασίλευε. Βαθμίδωση συγκέντρωσης ηλεκτρικών φορτίων στην επιφάνεια των νευρώνων και ηλεκτρικοί παλμοί είναι αρκετοί για να οδηγήσουν το νου στο να επιτελέσει αυτό το δύσκολο έργο, που μπορεί να οδηγήσει στη σοφία, τη στρέβλωση, το τίποτα.
Κάποτε όμως μέσα στο λαβύρινθο της ανάλυσης και τον κυκεώνα πολλών πληροφοριών ο νούς αποσυντονίζεται.Δημιουργεί ένα διακλαδιζόμενο δίκτυο με πολλούς αλληλένδετους κλάδους, με αντιστρεπτές πορείες και ανακυκλώμενες οδούς υπό τον έλεγχο όχι μόνο ενός πανίσχυρου αλγόριθμου αλλά και της αντίληψης. Μόνο που όταν το σύστημα φτάνει σε σημείο να μην εξάγει αποτέλεσμα τί συμβαίνει?
Κάποια ερεθίσματα ίσως πρέπει να μην αναλύονται ποτέ αλλά να γίνονται δεκτά στην «ωμή», ακατέργαστη μορφή τους, κρατώντας την ομορφιά της απλότητας και αποκαλύπτοντας την αλήθεια τους έτσι όπως έχει.
Η ανάλυση για χάρη της ανάλυσης χάνει το νόημά της και περιπλέκει τα πράγματα εκεί που θα έπρεπε να ισχύει το απλό, δίχως να κινούμαστε από το γενικό στο ειδικό αλλά κρατώντας μια εννοποιημένη εικόνα που παρόλα αυτά δεν είναι σύνολο, είναι ένα.
11 comments:
βιολόγε ωραία τα λες...τρως τα νύχια σου;
Ρε παλιοκόριτσο μην κοιτάς το δάχτυλο λέμε.
ola oraia k kala... alla pio to noima afton pou les? :p
Αγαπητέ θέλεις πραγματικά να μιλήσουμε για αποδόμηση;
Το έργο το έχω ματαδεί και σε συνέχειες και δεν αντέχεται παρά μόνο αν έχουμε πιει.
Και ναι, μερικά πράγματα καλό είναι να τα καταπίνουμε ατόφια και ολόκληρα.
Μεγάλα κομμάτια χαράς και πόνου, λύπης και γιορτής.
Καλησπέρες!
@Αθηνά
Καλά του τα λες.Νομίζει ότι ανακάλυψε τον τροχό...πάλι.Άστον θα συνέλθει.
@μάπετ
όχι (στο πρώτο ερώτημα)
Γράφει ο Μπρέχτ στις "Ιστορίες του κ,Κόϋνερ"
"Πρόσεξα, είπε ο κ.Κ., οτι κάνουμε πολλούς να τρομάζουν με τη θεωρία μας, επειδή βρίσκουμε στο κάθε ερώτημα και μιαν απάντηση. Δεν θα μπορούσαμε, για το καλό της προπαγάνδας, να κάνουμε έναν κατάλογο των ερωτημάτων που μας φαίνονται τελείως αναπάντητα;"
To σχόλιό σου είναι ανεκτίμητο και έδεσε, κατά την ταπεινή άποψή μου, με το ποστ.
Κάποια ερωτήματα φαίνονται αναπάντητα και μας δημιουργούν δέος.Ίσως μας έχουν προπαγανδίσει, ίσως να βοηθήσαμε κι εμείς.
Οι απαντήσεις μας τρομάζουν πιο πολύ από τα ερωτήματα, αλλά μας αρέσει να αισθανόμαστε μικροί και αβοήθητοι στο έλεος ανώτερων δυνάμεων.
"Κάποια ερωτήματα φαίνονται αναπάντητα και μας δημιουργούν δέος."
"Οι απαντήσεις μας τρομάζουν πιο πολύ από τα ερωτήματα"
Ας μη φανεί υπερβολή να συμπληρώσω στα λεγόμενά σου και πάλι μια μικρή ιστορία του κ.Κόϋνερ, γιατί καλύτερα δεν θα μπορούσα να το θέσω.
Λέει λοιπόν η ιστορία:
"Ο γιατρός Σ. είπε στον κ.Κ. με παράπονο:
-Μίλησα για ένα σωρό πράγματα που ήταν άγνωστα. Και δε μίλησα μονάχα, αλλά γιάτρεψα κιόλα.
-Και γνωρίζουν τώρα τι πραγαματεύτηκες; τον ρώτησε ο κ.Κ.
-Όχι, αποκρίθηκε ο κ.Σ.
-Καλύτερα το άγνωστο να παραμένει άγνωστο, παρά να πληθαίνουν τα μυστικά, είπε γρήγορα ο κ.Κ."
"Η ανάλυση για χάρη της ανάλυσης χάνει το νόημά της και περιπλέκει τα πράγματα"
Αυτό ακριβώς σκέφτομαι κάθε φορά που βγαίνουν οι διάφοροι αναλυτές στην τηλεόραση πριν ένα αγώνα ποδοσφαίρου, πριν μία ταινία, πριν τις εκλογές.....κτλ κτλ. Δεν θέλω άλλη ανάλυση!!!! Θέλω την ουσία!!!
εγω παντως συμφωνω με την πετρουλα!
Αποκωδικοποίηση....: θρησκειών, μυθολογιών, ψυχής, σιωπής,.....
Σχηματοποίηση λόγου, κοσμογονία, θεογονία,.....
URL : www.siopi.gr
Γεια.....
Post a Comment