Monday, January 14, 2008

Μου τρέχουν τα σάλια



Θα σας πω μια ιστορία σήμερα.Την ιστορία του Ιβαν, ενός επιστήμονα στη Ρωσία γιό παπά σε ένα χωριό, που έζησε πρίν από παραπάνω 100 χρόνια.Αυτός ο κύριος λοιπόν είχε μια μέρα την έμπνευση για ένα πείραμα, που έδωσε νέα στοιχεία στη νευρολογία, τη φυσιολογία αλλά κυριότερα στη μελέτη της συμπεριφοράς.Πριν λοιπόν αυτη η ανάρτηση πάρει το μεγάλο ταξίδι προς τη βαρετή παράθεση επιστημονικών όρων και επιτηδευμένων εξειδικευμένων λέξεων χάριν εντυπωσιασμού θα περάσω στο ψητό. Το ζουμί του πειράματος ήταν η παρατήρηση ότι οι σκύλοι άνοιγαν το στόμα τους, γεμίζοντας τον τόπο σάλια, ξερογλύφοντας τη μουσούδα τους όταν εμφανίζοταν φαγητό. Προσέχοντας πιο προσεχτικά όμως παρατήρησε ότι οι σκύλοι αντιδρούσαν κατά αυτό τον τρόπο ακόμα και στις λευκές ποδιές του εργαστηρίου...χωρίς να είναι φαγητό παρόν...μμμ. Πολύ περίεργο αγαπητέ Γουώτσον.

Η εξήγηση ήταν ότι ο τύπος που τα τάιζε κάθε φορά φορούσε λευκή ποδιά, οπότε οι σκύλοι είχαν εκπαιδευθεί κατά κάποιο τρόπο να περιμένουν φαγητό κάθε φορά που έβλεπαν μια λευκή ποδιά...ΕΥΡΗΚΑ Για αυτό το λόγο τους τρέχαν τα σάλια.Είχαν εκπαιδευθεί από το Ρώσο επιστήμονα να αντιδρούν ασυναίσθητα με όποιο ερέθισμα επέλεγε αυτός είτε ήταν μια λευκή ποδιά, είτε ο ήχος από ένα καμπανάκι.


Θα μου πει κανείς: "Μα καλά ο περισσότερος κόσμος ξέρει για το πείραμα με τους σκύλους του Πάβλοφ...και τί με αυτό?Μέχρι και συγκροτηματάκι υπάρχει..."

Είναι απλό αγαπητοί μου. Έχουμε εκπαιδευθεί πλέον να κουνάμε την ουρά μας και να αφήνουμε τα σάλια μας να στάζουν από το ολάνοιχτο στόμα μας μόλις μας σερβίρουν το κατάλληλο ερέθισμα.Δίχως καμία σκέψη ή με την εντύπωση ότι το σερβιρισμένο/έτοιμο είναι δική μας σκέψη (δεν μας λένε Homo sapiens sapiens τζάμπα άλλωστε) χοροπηδάμε χαρούμενοι σαν βάτραχοι σε αναπαραγωγική φρενίτιδα.Δεν χρειάζεται πλέον ο εγκέφαλος μας να επεξεργαστεί κανένα σήμα, κανένα ερέθισμα.Η επιτυχία της εκπαίδευσης βέβαια έγκειται στο γεγονός ότι δεν εκπαιδευθήκαμε από κάποιο ανώτερο νοήμων οργανισμό ή από τους εξωγήινους από το Σείριο.Ούτε ήταν το αποτέλεσμα δράσης των μυστικών υπηρεσιών, των κομμουνιστών, των σκοτεινών συμφερόντων, του Κούγια κτλ.

Εκπαιδεύσαμε ο ένας τον άλλο σε μια αλυσιδωτή αντίδραση αποχαύνωσης, κανιβαλισμού της σκέψης και τσιμεντοποίησης της λογικής.Χαρούμενοι και αποχαυνωμένοι χορεύοντας γύρω από τη φωτιά αυνανιζόμενοι ο ένας στα μούτρα του άλλου και ουρλιάζοντας με άναρθρες κραυγές.
Μόνο σάλια παντού.Καλή μας όρεξη.

YΓ1.Ο Πάβλοφ πήρε τελικά Νόμπελ για την εργασία του πάνω στο πεπτικό σύστημα κι όχι για τα πειράματά του πάνω στη συμπεριφορά των σκύλων.

ΥΓ.Μαθαίνω παίζοντας.

YΓ3.Να με βοηθήσει κάποιος με την παρακάτω εικόνα γιατί δεν πιάνω τί θέλει να πει ο ποιητής.




UPDATE: Μιας και βρώμισε Κοσκωτίλα ο τόπος και φτάνει η οσμή μέχρι και 2500 km μακρυά ας ξεκινήσουμε όλοι μαζί παρέα το χορό και το σάλιωμα!

17 comments:

Anonymous said...

O Pavlof loipon basisthke sta exhs dedomena: otan ena skuli dei trofh tha antidrasei me thn paragwgh sielou. An kathe fora pou to skuli blepei thn trofh kai akouei ena koudounisma, tha parousiasei sielorroia, akoma kai an den blepei thn trofh alla para mono akouei to koudounisma. Sumperasma...oti exoume ena "exarthmeno antanaklastiko"...Me bash loipon kai th thewria tou mpexaviorismou (Watson), h anthrwpinh sumperifora ermhneuetai me bash ta "exarthmena antanklastika".
Authadiazontas, loipon, dioti den exw idiaiteres gnwseis phusiologias opws o Pavlof, thetw to exhs erwthma: H leitourgia glwssas kai skepshs perilambanei ena oloklhro susthma epexergasias m@@@@s pou den einai dunath se katwtera zwa?

BioLogos said...

Aγαπητή μου συνάδελφε από τα εξωτικά σας μέρη

Κατά αρχάς για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους (κόπυ πέηστ από την Εκπαιδευτική Τηλεόραση), όπου μ@@@@ς εννοείς μαλακίας, κατά το αντίστοιχο γλώσσα δια πάσα νόσο και μαλακίαν.

Κατα δεύτερον βλέπεις κι εσύ και τρομάζουμε παρέα με τη δημιουργία εξαρτημένων αντανακλαστικών.Ακόμα και μερικά θηλαστικά δεν χρησιμοποιούν μόνο τα αντανακλαστικά τους αλλά και πολύ βασικούς συνειρμούς.Εμείς από ότι φαίνεται είμαστε το πρώτο είδος στα εκατομύρια ζωής του Πλάνήτη που ξεγέλασε την Εξέλιξη. Δεν αφήσαμε τη φυσική επιλογή να μαζέψει τα ικανότερα μέλη προς επιβίωση αλλά επιβάλλαμε το πισογύρισμα του είδους σε άλλες καταστάσεις...Η μαϊμού κάθεται στο δεντράκι της και παίζει το πουλάκι της.

Anonymous said...

Krima pou h thewria tou Darwin exei parei allou eidous diastaseis, tromaktikes..Kaneis den to perimene oti h maimou den tha exei sto mualo ths mono thn "anaparagwgh"...sumfwnw apoluta..Quel dommage!!!

Anonymous said...

Πολυ ενδιαφερον ποστ.

πετρούλα said...

εκτος απο την οσμή χρειαζόμαστε και ακουστικά ερεθίσματα για να μας τρέχουν τα σάλια. Έχουμε εκπαιδευτεί να αντιδρούμε στους ήχους σκουπιδιών και κανιβαλίζουμε ασύστολα μπροστά στο άθλιο και το ηλίθιο....κρίμα....ο ανήσυχος με κάλυψε!!!

phd said...

Η μίμηση συμπεριφορών είναι ο κατ’ εξοχήν τρόπος με τον οποίο μαθαίνουμε. Τώρα, γιατί κολλάμε πολλές φορές, δεν φιλτράρουμε αυτά που μαθαίνουμε μ’ έναν προσωπικό φίλτρο και πέφτουμε σε βαθιά αποχαύνωση...it ’s a multiparameter phenomenon, my dear Dr Watson. Αλλά γιατί σ’ έπιασε τέτοια μανία καύχησης;

Dementia_Inc said...

Ο μπιχεβορισμός είναι passe πάντως.

Anonymous said...

Ωραίο ποστ...
Αυτό το παθαίνω όταν ακούω το όνομα Τζούλια Αλεξανδράτου...Ναι αυτό με τα σάλια....

BioLogos said...

@Πετρούλα
Πολεμικές ιαγχές,νευρικό βάδισμα και ανέκφραστο βλέμμα.Μου φαίνεται ότι η χωματερή απλά μόλις άνοιξε...Μια μικρή περιγραφή για το πώς φαίνονται οι αγαπητοί που μας σερβίρουν τα "ερεθίσματα", ειδικά αυτές τις μέρες.

@πουχουντου
Είναι να μην σε πιάνει?Όλοι αυτοί που αγοράζουμε (δημοσιογράφοι,μοντέλα,ηθοποιοί) και όλοι αυτοί που ψηφίζουμε (γνωστοί και ως βολευτές) απειλούν τη νοημοσύνη μας πρωτίστως και κατά δεύτερο λόγο μας εκπαιδεύουν στη λαμογιά, τη ρουφιανιά και τον κανιβαλισμό...Πληρώστε τώρα όλοι τα 1400 ευρω φόρο λαμογιάς, μιας και 600 εκατ. πήγαν σε λαδώματα κτλ.Σε αυτό το ποσό 5 εκατ. είναι λίγα ή μήπως όχι?

BioLogos said...

@ντεμέντια
Γιατί βρε ντεμέντια πασσέ?Πετάς το πυροτέχνημα και αποχωρείς έτσι?Ντροπή.

@emperistatomenos
Μαζί σου...όλοι μαζί να σαλιώσουμε!

Anonymous said...

apo ta kalitera post mehri tora, makran :D.
gia tin eikona, ontos den katalaves ti enoei o poiitis? :P

Dr.Φλάντζας said...

Αγαπητέ Υπουργέ Αλλωδαπών Μικροβίων:

Εσείς κε ο σκύλος του Παβλώφ είσασθε μεγάλοι μετλετητέ της ανθρώπινης φύσης. Αλλά θέλω να σας κάνω κε εγω ενα πείραμα. Φωνάζω δυνατα:

ΚΟΥΓΙΑΣ!

κος Λεό, said...

Βοήθεια!
Βοήθεια!
Βοήθεια!

BioLogos said...

athina
να μη λες τέτοιες κουβέντες.Ντροπή.Εσύ τί λες?

Ιατρέ Φλάντζα
Ως Γιαννιώτης έχω αναπτύξει αντισώματα που καταπολεμούν οποιαδήποτε επίδραση της τσιριχτοφωνούλας του Πρόεδρα.ΠΑΣ Ολέ!

Παπαγάλε
Δεν υπάρχει κανένας για να σε σώσει.

Anonymous said...

Φίλτατε βιολόγε, το βρήκα σαν καλή αφορμή για διαλογική συζήτηση, κρίνοντας όμως από συγκεκριμένο κουόουτ σου, θα περιμένω να ηρεμίσουν λίγο τα πνεύματα... :p

Anonymous said...

Enw to post sou den stoxeve sta dystyxa skylia tou Pavlov me ekane na katalavw oti tous moiazw perissotero ap'oti nomiza. Sthn dikh mou periptwsh trexoun ta salia oxi me koudounaki alla me to thyrothlefwno epeidh synhthws sthn porta einai o paketas me to fai mou...

BioLogos said...

@athina
Για κάνε το πρώτο βήμα.Μου αρέσει ως ιδέα πολύ.

@Ζίγκυ
Φοβού τους πακετάδες και φαί φέροντας.
Είδες τί ζημιά σου έχουν προκαλέσει στο ασυνείδητο τμήμα του μυαλού σου αυτοί οι κύριοι (ή κυρίες μερικές φορές) με τα ντελίβερυ?
Δηλώνω ομοιοπαθής πάντως καθώς μέχρι πρότινως (όταν δεν με τάιζαν άλλοι) η πιο κοντινή ενέργεια σε μαγειρική ήταν η πληκτρολόγηση του αριθμού του τηλεφώνου για παραγγελιά.
Τουλάχιστον αφήνεις μπουρμπουάρ?

Powered By Blogger