Wednesday, February 6, 2008

Ποιά είναι η αφρικανική χώρα της Ευρώπης?






ΠΡΟΣΟΧΗ (
updated)

Ακολουθεί φωτορεπορτάζ με αφορμή τις σκληρές μάχες σε πλατείες της Αθήνας για την εξασφάλιση του πιο πολύτιμου αγαθού...μιας λάμπας!Οι εικόνες είναι σκληρές και θα παρακαλούσα να απομακρυνθούν ανήλικοι από τις οθόνες.Ευχαριστώ τον ακούραστο φίλο μου Ziggy που ξεθάβει τα πάντα από το νετ και φυσικά τα συγχαρητήρια μου στον Σπύρο, έναν εναλλακτικό φωτορεπόρτερ του διαδικτύου που τολμά να δείξει την εικόνα κάτω από το χαλάκι.

Πηγαίντε στη σελίδα του spirofoto με τίτλο "The risks of energy saving" και βάλτε το slideshow στο play.Αγωνία, πόνος, αγανάκτηση και μιζέρια όλα σε ένα στα πρόσωπα κυρίως συνταξιούχων που παλεύουν για μια λάμπα των 8 ευρώ.Εναλλακτικά ο τίτλος θα μπορούσε να είναι "Για μια χούφτα λάμπες"!

Όπως το συζητούσα με ένα φίλο, τελικά αν μοίραζαν ένα καρβέλι ψωμί δωρεάν τί θα γινόταν? Το ζήτημα δεν είναι αν οι άνθρωποι των φωτογραφιών είναι οικολόγοι και ευαισθητοποιημένοι για το περιβάλλον ή είναι προσκολλημένοι στο τζάμπα, συνταξιούχοι που δεν έχουν τί να κάνουν τα πρωινά τους. Δεν έχουν λεφτά, δεν τα βγάζουν πέρα και είναι διατεθιμένοι να στριμωχτούν, να ποδοπατηθούν, να σπρώξουν και να βρίσουν για μια λάμπα των 8 ευρώ.Όταν είσαι απελπισμένος θα σηκώσεις τα χέρια ψηλά για να αρπάξεις όσο πιο γρήγορα μπορείς ακόμα και μια λάμπα.

Παραθέτω ενδεικτικά μερικά αποσπάσματα από το κείμενο του spirofoto στο flickr:

Πρώτον για να μην μπερδευτείτε.. διότι μερικοί ίσως να νομίσουν ότι το ρεπορτάζ είναι ιστορικό.. και έχω δανειστεί φωτογραφίες από κανένα μουσείο που δείχνουν τον κόσμο να σκοτώνετε για κανένα συσσίτιο στο πόλεμο ή όταν μοίραζαν ντοματοπελτέδες στις πλατείες της Μόσχας ( πριν την «απελευθέρωση» ).. Και δεύτερον, διότι όσο και να μιλάνε μόνες τους αυτές οι φωτογραφίες.. τι να πρωτοπούνε..?? Ίσως να ακούσατε από το Σκάι μερικά «ενημερωτικά» σχόλια για το πως είχε επιτυχία η προσπάθεια τους, για το ότι τελικά ίσως να ήρθε λίγο (λίγο;) περισσότερο κόσμος από όσους περιμένανε.. ότι «μα τελικά, τι ευαισθητοποιημένος που είναι ο Έλληνας στο ζήτημα του περιβάλλοντος καλέ (!)..» κλπ κλπ ..

Ποδoπατήθηκε ο κόσμος, χτυπιόντουσαν, έπεφταν κάτω, φωνάζανε, μαλώνανε, εκατοντάδες συνταξιούχοι, ηλικιωμένοι, νομίσανε ότι τους μοιράζανε κουπόνια νεότητας, δεν ξέρω τι νόμιζαν, παιδάκια να έχουν χαζέψει, οι τουρίστες να ψάχνουν τον Αριστοτέλη μέσα σε όλα αυτά και ο Ελληνοφρενειας να έχει χάσει το χιούμορ του τελείως… μα τελείως σας λέω.

Και καλά ένας ιδιωτικός σταθμός κάνει ότι του γουστάρει; Το κράτος που είναι; Πως και ΠΟΙΟΣ! έδωσε την άδεια εγκατάστασης του περιπτέρου διανομής έτσι απλά χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις και ειδικά προϋποθέσεις ασφάλειας.. Ο δήμος; Που είναι ο δήμος;, πώς πήρανε την άδεια να οργανώσουν αυτό το χάος;

Καλά δηλαδή άμα πάω και εγώ να βγάλω ένα πάγκο και πω ότι θέλω να μοιράσω ένα εκατομμύριο δωρεάν παντόφλες (γιατί και για αυτό πιστεύω ότι θα ερχόταν ο κόσμος..) θα μου πούνε από το δήμο, μπράβο αγόρι μου, με την ευχή μας.. Δεν θα με ρωτήσει κανείς τίποτα; Δεν θα πρέπει να τους πω ας πούμε πώς σκέφτομαι να το οργανώσω; Και αν έχω πάρει τα απαραίτητα μέτρα;;;

Εδώ μπορεί και να ακούσει κανείς τα γνωστά σχόλια από αυτούς που θα αναλύουν μονόπλευρα την ψυχολογία του Έλληνα… Γενικόλογα, μπουρδολογίες φτάνει να μη θίγετε κανένα συμφέρον. Και φυσικά φταίει και ο Έλληνας με το ταπεραμέντο του εάν το θέλετε έτσι. Για μία λάμπα κόντεψε ακόμα και να σκοτωθεί. Παρασύρθηκε και από το εγώ του, του έσπασαν τα νεύρα και από κάποια στιγμή και μετά κυριαρχούσε η υστερία. Η έμμονη ιδέα στον καθένα να βλέπει εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή το ποιο σημαντικό πράγμα την απόκτηση μιας λάμπας. Το γνωστό «γιατί αυτός και όχι εγώ!».

Και μετά, μετά έρχεται το πιο δυνατό από όλα τα συναισθήματα.. Η θλίψη και η λύπη.. Θλίψη.. Γιατί μαζεύτηκε ο κόσμος να πάρει δωρεάν λαμπτήρες; Γιατί είναι όλοι γέροι; Κυρίες μεγαλωπές.. άνθρωποι με ταλαιπωρημένα πρόσωπα;; Γατί; Είναι άραγες τόσο ευαισθητοποιημένοι όλοι για το περιβάλλον;

15 comments:

Blackened said...

Δεν συμφωνώ και πολύ με το ύφος του θέματος. Νομίζω η πρωτοβουλία του σταθμού ήταν θετική. Ναι υπήρχαν παραλήψεις στο σχεδιασμό αλλά ποιος περίμενε να πλακωθούνε άτομα για μια λάμπα?!! Σιγά να μην έφερναν και σεκιουριτάδες γι' αυτό το μέγιστο ζήτημα...
Στη συγκεκριμένη περίπτωση το πρόβλημα είναι του ελληνάρα (εγώ θα πάρω ρε-φύγε εσύ-ντουυυ ρεε) κι όχι του οργανωτή. Λάμπες μοίραζαν, όχι 500ευρα,έλεος!

BioLogos said...

Έχεις απόλυτο δίκιο ως προς το θέμα της πρωτοβουλίας του σταθμού αλλά εδώ τίθεται θέμα οργανωτικό, χώρου (Ερμού) και μέρας (Σάββατο πρωί) αν και είχαν σεκιούριτυ. Από την άλλη και τί να κάνουν 5 νοματαίοι ενάντια στο πλήθος των πεινασμένων για λάμπες.

Θα έβλεπες όμως τέτοια σκηνικά σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα?Οι φωτογραφίες με εκνεύρισαν γιατί δείχνουν την κακομοιριά, την καρμοιριά μερικών που κυνηγούν το τζάμπα αλλά και το συνταξιούχο που έχει φτάσει να ψάχνει σε σκουπίδια για τίποτα χρήσιμο και να κυνηγάει το 1 ευρώ με την καραμπίνα.

Φυσικά δεν λέω ότι ξαφνικά είδαμε τέτοιες συμπεριφορές για πρώτη φορά και ο τί έκπληξη και τα συναφή, αλλά κάτι δεν πάει καλά και δεν πρόκειται για κατοχικό σύνδρομο.

the muppet show girls said...

Ως πρωτοβουλία νομίζω ότι δεν στηλιτεύεται. Και μακάρι να υπήρχαν παρόμοιες κι από άλλους. Το θέμα όμως της οργάνωσης είναι σημαντικό και δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε.
Ακόμα κι οι αστυνομικοί που είχαν εμπλακεί δεν ήταν προειδοποιημένοι, αλλά απλά περαστικοί που βοήθησαν. Και καλά να δεχτώ ότι η πλειοψηφία των σεβαστών κατά τα άλλα γερόντων πήγε εκεί με διαθέσεις κατοχικού συνδρόμου ( αρεσκόμαστε ως λαός στο τζαμπέ άλλωστε ).
Αλλά κι οι ίδιοι από το σταθμό μπορούσαν να είχαν προβλέψει το πλήθος και να είχαν προνοήσει αν μη τι άλλο για μια σειρά εισόδου κι εξόδου από την Ερμού. Κάτι που ομολόγησαν δημοσίως και τα στελέχη του σταθμού.
Σχόλιο προσωπικό. Σε πολλές περιπτώσεις ομολογώ ότι τουλάχιστον η Ουγκάντα που πήγα και γνωρίζω είναι μπροστά σε σχέση με την ευρωπαϊκή μας χώρα!


Φιλιά πολλά

Unknown said...
This comment has been removed by the author.
Unknown said...

Αν και ξερεις Βιολογε οτι δεν αφηνω σχολια στα blogs που διαβάζω,νομιζω αυτό εδω το κέρδισες με το σπαθι σου. Το θέμα είναι από τα καλύτερα που έχεις ποστάρει. Για μένα δεν υπάρχει ζητημα πρωτοβουλίας, οργάνωσης, σεκιουριτάδων. Το ζήτημα είναι ότι ο κόσμος απλά ΠΕΙΝΑΕΙ, δεν έχει τάλαρο. Δεν είναι ούτε η καφρίλα του Έλληνα ούτε τίπoτα. Είναι η απαξίωση της αμοιβόμενης εργασίας και της σύνταξης. Ας τα δουν αυτά αυτοί που μας κυβερνούν και αυτοί που τους ψηφίζουν... (ελπιζω να μην ακούγομαι σαν τον -πανάθλιο λαϊκιστή- Τσιαμτσίκα)

Dementia_Inc said...

Τι διάολο τόσο πολύ έχουν ακριβύνει οι λάμπες ή όλοι αυτοί ήταν φανατικοί οικολόγοι?

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ said...

Τραγικό θέαμα...

Anonymous said...

'Οποθ μπέχο τρέχω βιόλόγε? :p.Ειδικά όταν η σύνταξη ίσα που φτάνει για τα απολύτως απαραίτητα. Σεβαστή πάντως η πρωτοβουλία... Στην Κύπρο κάτι αντίστοιχο είχε κάνει η Αρχή Ηλεκτρισμού. Πήγαινες να πληρώσεις τον λογαριασμό και σου έδιναν 4 (αν θυμάμαι καλά) τέτοιες λάμπες.. Κρατικός οργανισμός είναι αν αναρωτιέστε....

ανεστης said...

Είχα πολά να πω οπότε σε έκανα post!

BioLogos said...

@muppet
Δεν είναι όμως υποκριτικό εκ μέρους ενός σταθμού να πουλάει οικολογική ευαισθησία διοργανώνοντας ένα μπάτε σκύλοι αλέστε πανυγήρι για γερά στομάχια και ατσάλινα νεύρα?

@χρήστος
"Είναι η απαξίωση της αμοιβόμενης εργασίας και της σύνταξης."

Όσα κείμενα και να γράψουμε, όσες συζητήσεις και να κάνουμε, οι παραπάνω εικόνες είναι απλά αδιάψευστος μάρτυρας μιας αποτυχημένης ασφαλιστικής πολιτικής, ενός ναυαγισμένου κράτους πρόνοιας και μιας διαδικασίας μπορδελοποίησης και απαξίωσης.

BioLogos said...

@ντεμέντια
Λίγο το τζάμπα (υπάρχουν και αυτοί που γουστάρουν) και λίγο η πείνα (κυριολεκτικά) κάνουν ακόμα και μια λάμπα "τρόπαιο" άξιο για να σπρωχτεί κάποιος ή να ποδοπατηθεί στην απόπειρα να την αρπάξει.

@απειρωτάς
Και ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα.

BioLogos said...

@Αθηνά
Οι Κύπριοι από ότι φαίνεται έτη φωτός μπροστά σε σχέση με τον άρπα κόλλα Ελληνάρα.Θα μπορούσε μάλιστα ο ΣΚΑΙ να μοιράσει τις λάμπες μέσω της ΔΕΗ, όταν ο άλλος θα πήγαινε να εξοφλήσει το λογαριασμό του.Πολιτισμένα και ήρεμα ως προς το οργανωτικό.

@Ανέστης
Ευχαριστώ Ανέστη.Όσοι πιο πολλοί δουν τις φωτογραφίες τόσο το καλύτερο.Δε νομίζω ότι ο άνεργος/συνταξιούχος που δεν έχει 2 ευρώ να πιει έναν καφέ (ξέρω ότι ακούγομαι σαν τον Αυτιά) ενδιαφέρεται τόσο πολύ αν τσέπωσε ο Θέμος 5,5 εκατομμυριάκια ή αν η Ζήμενς έκανε λαμογιές (πρωτάκουστο).

Blackened said...

ΔΕΝ αμφισβητώ το ότι ο έλληνας πεινάει,αλλά το ότι οι λάμπες τρώγονται (ή έστω μειώνουν την πείνα)...

Anonymous said...

Είναι πράγματι τραγικό... Να πας να πλακωθείς για 8 ευρώ... μόνο και μόνο γιατί είναι τσάμπα...
Πιστεύω, και δονητές να μοιράζανε, πάλι θα γινόταν χαμός (άντρες-γυναίκες)...

Aggelos Spyrou said...

Free Lamps Now!

(Καλησπέρα! :) )

Powered By Blogger