Saturday, May 3, 2008

Βιοκαύσιμα εναντίον Τροφής?


Ένα "λιβάδι" βιοαντιδραστήρων για την παραγωγή καυσίμων από άλγη

(Προσοχή ακολουθεί βαρετό σεντόνι γεμάτο νούμερα και "περίεργους" όρους)

Γίνεται πολύ κουβέντα τελευταία με φόντο τις αυξανόμενες τιμές τροφίμων, περί καυσίμων και των εναλλακτικών λύσεων, δηλαδή των βιοκαυσίμων.Είναι άλλη μια φούσκα? Μήπως δεν υπάρχουν δισκοπότηρα που θα μας δείξουν το δρόμο προς το ενεργειακό Κάμελοτ ή εκτός του ότι τα βιοκαύσιμα έχουν μπει στην ατζέντα των κυβερνήσεων, πλέον προωθούνται και από τη βιομηχανία δίνοντας ώθηση σε μια πηγή καυσίμων που τα πετρελαϊκά λόμπυ προσπαθούσαν να σκοτώσουν εδώ και χρόνια?

Κατά αρχάς όλους μας καίει η τιμή του πετρελαίου ειδικά αν αναλογιστούμε στην περίπτωσή μας ότι μόνο η Ελλάδα (βάσει στοιχείων του Ιουνίου του 2007) καταναλώνει περίπου 435.700 βαρέλια/ ημέρα κατατάσσοντάς τη στην 31η θέση πετρελαιοκαταναλωτή ανάμεσα σε 206 χώρες, πιο πάνω από τα Ην. Αραβικά Εμιράτα και χώρες της Ε.Ε όπως η Αυστρία, η Σουηδία , η Πορτογαλία κτλ (οι ΗΠΑ καταναλώνουν το περισσότερο πετρέλαιο παγκοσμίως με 20 εκατ. βαρέλια ημερησίως και η Κίνα στη δεύτερη θέση με 6 εκατ. ημερησίως ). Από την άλλη όσο η ζήτηση για πετρέλαιο αυξάνει, η εξασφάλιση σταθερής παραγωγής διακυβεύεται λόγω πολιτικών αναταραχών και κλιματικών συνθηκών και τα διάφορα κερδοσκοπικά παιχνίδια δείχνουν ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται και θα αυξήσουν τον ανταγωνισμό μεταξύ πετρελαιοπαραγωγών (εταιριών και κρατών).

Οπότε για να μειωθεί και στο τέλος να εξαφανιστεί η εξάρτηση από τα πετροχημικά, μπορεί να εφαρμοστεί το «δόγμα» των biorefineries, όπου με βάση ενζυμικές αντιδράσεις μετατρέπεται η βιομάζα σε ενέργεια, αμινοξέα κτλ. Η διαφορά με τα πετροχημικά είναι ότι η βιομάζα είναι μια ανανεώσιμη πρώτη ύλη, που μπορεί να συλλεχθεί σχετικά εύκολα, από υπολείμματα γεωργικών καλλιεργειών, απορρίματα (αστικά στερεά), νεκρά φύλλα από δάση κτλ δίχως να επιβαρύνεται το ενεργειακό ισοζύγιο καθώς οι πηγές βιομάζας στις περισσότερες των περιπτώσεων θεωρούνται σκουπίδια.

Άλλα πλεονεκτήματα χρήσης της βιομάζας είναι ότι εκτός από ανανεώσιμη πηγή, δεν χρειάζεται να εισαχθεί από τρίτες χώρες, δεν χρησιμοποιούνται χημικές διεργασίες που συγκεντρώνουν τοξικά λύματα σε σύγκριση με τις ενεργειοβόρες διαδικασίες διύλισης και επεξεργασίας του πετρελαίου και μπορεί να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.Ας μην ξεχνάμε ότι τα βιοκαύσιμα συγκρατούν τις τιμές πετρελαίου (εκτιμάται ότι δίχως αυτά θα ήταν 15% αυξημένες και ακόμα πιο αυξημένες οι τιμές τροφίμων).

Στην περίπτωση των βιοκαυσίμων, τα πάντα κρίνονται από το ισοζύγιο ενέργειας και άνθρακα, οπότε στην περίπτωση της αιθανόλης, μάλλον κρίνεται ως ένα μη αποδοτικό παράδειγμα, αν και έχει εφαρμογή εδώ και πάνω από 50 χρόνια. Είναι όμως η χρήση εκτάσεων για την παραγωγή βιοαιθανόλης αρκετή για να αυξήσει τις τιμές των τροφίμων, ή μήπως πρόκειται για απόκρυψη των γεγονότων από την κοινή γνώμη ώστε να κριθούν και τα υπόλοιπα βιοκαύσιμα ως μη αποδοτικά? Για παράδειγμα η παραγωγή βιοντήζελ δεν απαιτεί τη χρήση φυτικών καλλιεργειών αλλά απαιτεί λίπη και λάδια, που είναι μια πρώτη ύλη με πολύ χαμηλό κόστος (ανανκυκλωμένο λάδι από εστιατόρια, φυτικά έλαια, ζωικό λίπος) ενώ λειτουργούν τεχνολογίες μετατροπής ελαστικών και αστικών στερεών λυμμάτων σε υγρά καύσιμα και χημικά υψηλής προστιθέμενης αξίας (liquefaction).

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά. Σύμφωνα με στοιχεία τον προηγούμενο χρόνο στις ΗΠΑ παρήχθησαν 450 εκατ.. τόνοι καλαμποκιού (η μονάδα μέτρησης είναι το λεγόμενο bushel) από 340 εκατ. στρέματα γης σπάζοντας κάθε ρεκόρ παραγωγής. Από αυτή την ποσότητα 22% χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή 25 εκατ. τόνων αιθανόλης. Απέμεινε το υπόλοιπο 78% της παραγωγής, που όχι μόνο κάλυψε την αμερικάνικη αγορά και της αγορές αλλά 10% της παραγωγής παρέμεινε στις αποθήκες ως στοκ. Ακόμη ως το 2015 η παραγωγή αιθανόλης στις ΗΠΑ θα αυξηθεί δίχως να χρησιμοποιούνται καλλιέργειες, που πρόκειται να γίνουν τρόφιμα και ζωική τροφή και δίχως να επεκταθούν οι καλλιέργειες σε επιπλέον εκτάσεις, απλά με το να βελτιστοποιηθεί η παραγωγικότητα.

Φυσικά ο πρωταθλητής των βιοκαυσίμων, η αιθανόλη που παράγεται από καλαμπόκι, μπορεί να έχει ένα μικρό μερίδιο «ευθύνης» για τις καλπάζουσες τιμές των τροφίμων, αλλά οι κύριοι υπεύθυνοι παράγοντες είναι η αύξηση της ζήτησης για αγροτικά προϊόντα και κρέατος από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ανατολής, οι τιμές – ρεκόρ του πετρελαίου και του φυσικού αερίου (το αέριο χρησιμοποιείται και για την παραγωγή λιπάσματος) και οι κλιματικοί παράγοντες, που επηρεάζουν καλλιέργειες παγκοσμίως (π.χ η μεγάλη περίοδος ξηρασίας στην Αυστραλία).

Τα βιοκαύσιμα έχουν έρθει για να μείνουν και δεν μπορούμε να είμαστε άλλο υποταγμένοι στο θέλημα των «7 αδερφών» αλλά να προσπαθήσουμε να αποδεχτούμε εναλλακτικές λύσεις. Μπορεί η αιθανόλη από καλαμπόκι να μην είναι ο καλύτερος υποψήφιος για αποδοτικά βιοκαύσιμα με λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αλλά πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία στην τεχνολογία και την επιστήμη, που δεν είναι στάσιμες, να δώσουν εναλλακτικές και πιο κατάλληλες λύσεις ώστε να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια.

Σε αυτή την κατέυθυνση κινείται η χρήση της ζύμωσης σακχάρων από ζαχαροκάλαμο και από φυτά που δεν κατευθύνονται στην παραγωγή τροφίμων ούτε συμβάλλουν στην αύξηση αερίων του θερμοκηπίου με το να αντικαθιστούν δάση. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται ένα σχετικά «άχρηστο» φυτό, το λεγόμενο switchgrass (Panicum virgatum), που έχει υψηλή απόδοση σε βιομάζα και μπορεί να «δώσει» 6-10 τόνους βιοκαυσίμων ανά εκτάριο (4 στρέμματα περίπου). Μια ακόμη πιο νέα λύση είναι αυτή της χρήση άλγεων, αναπτυσσόμενα σε φωτοβιοαντιδραστήρες από φύλλα πολυαιθυλενίου και συνεχή παροχή CO2 στο σύστημα. Η πηγή CO2 μπορεί να είναι τα καυσαέρια από βιομηχανικές δραστηριότητες προσθέτοντας το πλεονέκτημα φιλτραρίσματος αερίων του θερμοκηπίου, πριν αυτά να φτάσουν στην ατμόσφαιρα.

Σημαντικό πλεονέκτημα αυτής της τεχνολογίας και της χρήσης άλγεων είναι ότι το 50% της μάζας τους αποτελείται από έλαια (η υψηλότερη απόδοση ανάμεσα στα ελαιοπαραγωγά φυτά είναι 20%) ενώ ενδέχεται να παράγουν ανα έτος περίπου 30 τόνους ελαίων ανά εκτάρι, που θα χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή βιοκαυσίμων (από τη σόγια παράγονται ανά έτος 160 περίπου λίτρα ανά εκτάρι).

Οπότε είμαστε έτοιμοι να αποδεχτούμε λύσεις ή θα συνεχίσουμε να παραμένουμε εθισμένοι στο πετρέλαιο, απορρίποντας κάθε τι νέο δίχως να δίνουμε την ευκαρία να δοκιμαστεί και να βελτιστοποιηθεί?Δεν είναι εύκολος ο δρόμος που θα διαλέξουμε, αλλά χρειάζεται ορθολογισμός και όχι υποταγή στις άναρθρες κραυγές των τεχνοφοβικών και των μηδενιστών. Το σίγουρο είναι ότι πάντα θα υπάρχουν αντιδράσεις με οτιδήποτε καινούριο μας χτυπήσει την πόρτα αλλά ο παράγοντας που θα καθορίσει την αντίδραση και την ποιότητα των αποφάσεων μας θα είναι όχι η τρομολαγνεία και οι φοβίες αλλά η ωριμότητα αξιολόγησης των συνθηκών που ήδη υπάρχουν.Για να δούμε λοιπόν...


Πηγές
Biorefineries-Industrial Processes and Products, Status Quo and Future directions
Vol.1-2006 Wiley-VCH
ISBN: 3-527-31027-4
Is ethanol getting a bum rap?
Wiki- Biorefinery
Turning algae into America's new energy
Wiki- Switchgrass

33 comments:

Anonymous said...

Αυτό με τη βιομάζα δεν το κατάλαβα καλά: δηλαδή, η χωματερή των Άνω Λιοσίων και η σκ**οδεξαμενή της Ψυτάλλειας είναι οι πετρελαιοπηγές του μέλλοντος; Μήπως δηλαδή βλέπαμε ΠΟΛΥ μπροστά σε σχέση με τους κουτόφραγκους που φτιάχνανε μονάδες διαχείρισης αποβλήτων;

BioLogos said...

Η βιομάζα αναφέρεται σε ότι παράγει ένας οργανισμός,π.χ τα φύλλα ενός δέντρου, το συνολικό ξηρό βάρος μιας αποικίας βακτηρίων,oι ίνες κυτταρίνης ενός φυτού και πάει λέγοντας.

Νομίζω ότι η χωματερή Άνω Λιοσίων είναι ΧΥΤΑ.Δεν είμαι σίγουρος.
Αν είναι έτσι,θα μπορούσαν να διαχωρίσουν τα βιολογικής προέλευσης απόβλητα και να χρησιμοποιηθούν ως βιομάζα για την παραγωγή βιοκαυσίμων.Eϊναι το λεγόμενο syngas.

Οι ΧΥΤΑ στην Ελλάδα είναι μια πολύ πονεμένη ιστορία και δεν βλέπω να βγαίνει άκρη.Και να χτίσουν 100, την επόμενη μέρα θα έρθει ντιρεκτίβα από την Ε.Ε εναρμονισμού με τα νέα στάνταρντς που είναι οι ΧΥΤΥ (ΧΥΤ υπολειμμάτων).Δηλαδή το σκουπίδι περνάει επεξεργασία και θάβεται στις κυψέλες της χωματερής,ότι είναι αδρανές και μη επικίνδυνο για τον υδροφόρο...

pølsemannen said...

Στην Σουηδία αιθανόλη διαθέτουν 1 στα 2 πρατήρια, ενώ η SAAB και η Volvo διαθέτουν αρκετά μοντέλα τους στη Σουηδική αγορά με κινητήρες αιθανόλης, ενώ επιπρόσθετα δίνονται κίνητρα για την αγορά τέτοιων οχημάτων.
Στην κραική Σουηδική τηλεόραση ήταν καλεσμένος ένας συμπαθητικός Ελβετός(;) που τον΄έχω δει και σε άλλο ντοκιμαντέρ αναφορικά με τον παγκόσμιο επισιτισμό, να δηλώνει ότι τα βιοκαύσιμα δείχνουν εθνοτικό τρόπο σκέψης και όχι παγκόσμιο.
Και αυτό διότι το γέμισμα ενός ρεζερβουάρ απαιτεί δημητριακά που μπορούν να θρέψουν ένα παιδί για έναν χρόνο.
Δεν γνωρίζω την ακρίβεια του ανωτέρω ισχυρισμού αλλά σίγουρα πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία και στα βιοκαύσιμα και τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας διότι το πετρέλαιο έτσι όπως πάει τρώει τα ψωμιά του.

Oσο για το επισιτιστικό πρόβλημα του τρίτου κόσμου, τι μπορεί να γίνει;
Μάλλον θα πρέπει να περιοριστεί η κτηνοτροφία και να μπουν στο προσκήνιο τροφές σαν την σπιρουλίνα π.χ. με παράλληλο έλεγχο του αριθμού των γεννήσεων, κόντρα στις αντιδράσεις παπάδων, μουλάδων κλπ.

Ναι ρε παιδιά, η γη με οποιοδήποτε επίπεδο τεχνολογίας μπορεί να παράγει ορισμένο και όχι άπειρο αριθμό τροφίμων πώς να το κάνουμε μα τον Ήφαιστο τον Κούτσαβλο;

Δυστυχώς όμως, πρέπουσα λύση δεν πρόκειται να δοθεί, διότι ο κάθε ένας κοιτάζει το μικροσυμφέρον του αδιαφορώντας για όλα τα άλλα.

hnioxos said...

Βιολόγε πολύ ωραίο ποστ και αρκετά κατατοπιστικό! Ομολογώ ότι δεν έχω σχηματισμένη γνώμη για το θέμα των βιοκαυσίμων, ωστόσο συμφωνώ ότι το πετρέλαιο σιγά σιγά τρώει τα ψωμιά του. Ωστόσο η μετάβαση είναι δύσκολη γιατί πέρα από το γεγονός ότι οι άνθρωποι που έχουν τη δύναμη να επηρρεάσουν τα πράγματα είναι ευχαριστημένοι με την κατάσταση έτσι όπως έχει, φαντάζομαι ότι όλη αυτή η μετάβαση σε ένα διαφορετικό σύστημα είναι πολύ δαπανηρή και ενδεχομένως χρονοβόρα.

Τα στοιχεία που παραθέτεις είναι σημαντικά και συμφωνώ ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στην επιστήμη να μπορέσει να αναπτύξει νέες μεθόδους.

Αλήθεια στην Ελλάδα μπορεί να γίνει κάτι για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αποκόλληση από το άρμα του πετρελαίου; Αν ναι γιατί αλήθεια οι κυβερνήσεις εδώ δεν προωθούν τα βιοκαύσιμα πχ;

BioLogos said...

@Polse
Τον ισχυρισμό περί ντεπόζιτου VS τροφής τον ακούω συνέχεια,αλλά δεν με πείθει ακόμα και εξηγούμαι.
Είναι παραπλανητικό να συνδέεται μόνο το βιοκαύσιμο με την έλλειψη τροφής στον τρίτο κόσμο.Δηλαδή πριν από 20 χρόνια στην υποσαχάρια Αφρική τρώγαν κάθε μέρα στα Μακντόναλντζ?
Είμαστε 7 δισ. κόσμος και μέχρι το 2050 θα είμαστε κάτι ψιλά πάνω από 9 δισ.Έτσι όπως έχουν τα πράγματα τώρα πρέπει να καταλάβουμε ότι ο κόσμος όπως τον γνωρίζουμε δεν πρόκειται να είναι ξανά ο ίδιος και όσο πιο σύντομα το καταλάβουμε και αρχίσουμε να επενδύουμε στο εναλλακτικό,τότε το καράβι θα βυθιστεί με όλους εμάς μέσα και ακόμα θα καίμε πετρέλαιο.
Επίσης μην ξεχνάμε ότι το πετρέλαιο και η σπέκουλες που οδηγούν στην αύξησή του, όπως και η άρνηση του ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή ευθύνεται κατά πολύ περισσότερο για το πεινασμένο παιδάκι της Αιθιοπίας παρά τα βιοκαύσιμα.
Απλά κύριοι ας ετοιμάσουμε λίγο τα στομάχια μας για σκληρές καταστάσεις και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ρεαλιστικά με τα δεδομένα που έχουμε τώρα κι όχι με πυροτεχνήματα που χτυπάνε στο αίσθημα.

BioLogos said...

@Ηνίοχος
Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής μετά από την πετρελαϊκή κρίση του 70.Δυστυχώς έτσι όπως έχουν τα πράγματα ακόμα και οι ειδικοί δεν μπορούν να κάνουν προβλέψεις για το πόσο θα κρατήσουν τα αποθέματα ή αν είναι βιώσιμη (οικονομικά και περιβαλλοντικά) η λύση εξαγωγής πετρελαίου από tar sands (τον ελληνικό όρο δεν τον γνωρίζω),όπως της Βενεζούλα, του Καναδά κτλ.

Οπότε πρέπει να επιλέξουμε το άλογο στο οποίο θα στοιχηματίσουμε για την ενεργειακή κούρσα όσο μπορούμε ανεπηρέαστοι από τα πετρελαϊκά λόμπυ τα οποία έθαψαν την αιθανόλη από την εποχή του Φορντ (αυτού με τα αυτοκίνητα).Εγώ έκανα την επιλογή μου και μπορεί στο τέλος να βγω και 100% λάθος,αλλά όλα έρχονται στο σημείο λήψης επιλογών και αποφάσεων.
Ο Πολσε παραπάνω μιλάει εύστοχα για συγκράτηση του παγκόσμιου πλυθησμού, αλλά δυστυχώς αυτό έρχεται σε ρήξη με τις ανα τον κόσμο θρησκείες και δεισιδαιμονίες.
Ακόμα η γη όντως έχει φτάσει στο μάξιμουμ παραγωγής στη Δύση αλλά όχι στην Ασία, που τους λείπει η πρόσβαση σε νερό,λιπάσματα και τεχνογνωσία.Στην Κίνα ξέρω ότι το κράτος ξεκίνησε τις επιχορηγήσεις σε αγρότες...το οποίο είναι στην σωστή κατεύθυνση, αλλά στο Πακιστάν π.χ τους δώσαν τρακτέρ και δεν είχαν λεφτά για βενζίνη!

Όπως και να το κάνουμε το παγκόσμιο χωριό δεν έχει σύνορα και όλα αυτά τα θέματα δεν θα σταματήσουν σε τελωνειακούς σταθμούς.

ΥΓ.Στην Ελλάδα δεν προωθούν την ανακύκλωση όπως γίνεται στη Γαλλία και τη Γερμανία, με διαχωρισμό των σκουπιδιών στο κάθε νοικοκυριό ξεχωριστά...και ακόμα τσακώνονται για ΧΥΤΑ.
Μέχρι το 2005 βάσει κοινοτικής οδηγίας έπρεπε να φτάσουμε το 2% σε αναλογία βιοκαύσιμα έναντι του συνόλου καυσίμων...Μέχρι σήμερα δεν έχω ιδέα τι παίζει αλλά θα το κοιτάξω.

hnioxos said...

Η αλήθεια είναι κατά την άποψή μου ότι τα πράγματα μπορεί να προχωρήσουν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι γίνεται μέχρι τώρα. Αυτοί που είναι με την υπάρχουσα κατάσταση βολεμένοι και ελέγχουν την παγκόσμια αγορά ενέργειας πέρα από το ότι θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν το πετρέλαιο όσο μπορούν περισσότερο, θα προσπαθήσουν να οδηγήσουν τα πράγματα με τέτοιο τρόπο, ώστε στην καινούργια κατάσταση και αφού σταθεροποιηθεί, να έχουν εκείνοι πάλι το πάνω χέρι.

Το θέμα έχει πολύ βάθος και άπτεται πολύ σημαντικών θεμάτων επιβίωσης. Στον τρίτο κόσμο δεν έχει γίνει τίποτα προς την κατεύθυνση της χρησιμοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και, όσον αφορά την Κίνα, στην οποία πήγα πρόσφατα, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος είναι τεράστια. Είναι μια χώρα που ακόμα αναπτύσσεται, αλλά βέβαια με τι κόστος...

Στην Αυστρία στην οποία ήμουν μέχρι πρόσφατα, η ανακύκλωση των σκουπιδιών έχει ρποχωρήσει με τέτοιο τρόπο, ώστε σήμερα η πλειοψηφία των σκουπιδιών ανακυκλώνονται και μάλιστα παρέχονται και κίνητρα στους πολίτες με έκπτωση στα betriebskosten (κοινόχρηστα ας πούμε...)

Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι ακόμη σε εμβρυακή κατάσταση, αφού μάλλον συμπεριφερόμαστε σαν τριτοκοσμική χώρα. Πχ η πρόσφατη αποβολή της χώρας από το Κιότο από τον ΟΗΕ. Εμείς εδώ ανακαλύψαμε σαν πηγή ενέργειας το λιθάνθρακα (!) που μάλιστα θα υλοποιούνταν από μια Γερμανική εταιρεία (...)

Τα βιοκαύσιμα και όλες αυτές οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας είναι άγνωστες εδώ, το ίδιο και η επιστημονική έρευνα που συνοδεύει όλα αυτά

BioLogos said...

Aπόλυτα σωστό αυτό που γράφεις.Αν βγει μια εταιρεία π.χ που προωθεί αποδοτικά ηλιακά πάνελς τότε με τις ισχύουσες τιμές στο πετρέλαιο, οι επενδυτές που θα πάνε να επενδύσουν?
Αυτή τη στιγμή το πετρέλαιο είναι η πιο αποδοτική επένδυση ακόμα και από τα ομόλογα,τα ακίνητα κτλ.

Για τον τρίτο κόσμο τα πράγματα είναι πολύ περίπλοκα και αυτά που γνωρίζω δεν μπορούν να δώσουν τίποτα περισσότερο σε αυτά που όλοι ξέρουμε.
Για την Κίνα όμως θυμάμαι που μιλούσα πριν 2 βδομάδες με έναν Γερμανό μηχανικό που απασχολείται σε εταιρεία με ανεμογεννήτριες.Μου έλεγε ότι είχε πάει στην Κίνα,στους αγοραστές και συνέβη το εξής παρανοϊκό.Ενώ τους έλεγε ο Γερμανός, ότι η βάση της γεννήτριας έχει συγκεκριμένα στάνταρντζ και πρέπει να είναι από τάδε χάλυβα,οι Κινέζοι είχαν οργώσει την Κίνα για να βρουν ότι ποιο φτηνό που υπάρχει παρόμοιο με τον συγκεκριμένο τύπο χάλυβα ώστε να πέσει το κόστος.
Ρίχνοντας το κόστος όμως, ρίχνουν την απόδοση και την ενεργειακή απόσβεση της επένδυσης μακροπρόθεσμα.Επίσης η Σαγκάυ,το Πεκίνο και το Χονγκ Κονγκ δεν έχουν καμία σχέση με την ενδοχώρα,όπου οι συνθήκες είναι τριτοκοσμικές.

Για έρευνα πάνω σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας στην Ελλάδα κάτι είχε πάρει το αυτί μου για κυψέλες υδρογόνου αλλά δεν θυμάμαι κάτι συγκεκριμένο.
Σε επίπεδο όμως πολιτικής πρωτοβουλίας και πόρων που διατίθονται προς την έρευνα (και ο τρόπος που τα τρώνε κάποιοι πονηροί καθηγητάδες) δεν δίνουν περιθώρια για να θεωρούμαστε σοβαρή χώρα.

Kert said...

zhtw ta skata kai bioaerio!
(kala ta lew re biologe h' oti nanai?)
xeste giati xanomaste, pou 8a elege kai o panousis
...alla opws leei kai o sofos laos:
an ta skata eixan aksia(h' apoktisoun) oi ftwxoi den 8a eixan kwlo...

to sevasmo mou kai signwmi gia tis v(r)wmoloxies....

BioLogos said...

Μια χαρά τα λες Κερτ και μου θύμισες και την περίπτωση του βιοαερίου.Σήμερα μόνο στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 2000 ανεξέλεγκτες χωματερές,όπου λόγω της αναερόβιας ζύμωσης των σκουπιδιών παράγεται αέριο μεθάνιο...έρχεται καλοκαίρι και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αυτό μπορεί να αναφλεγεί.
Σε άλλες περιπτώσεις αυτό συλλέγεται και καίγεται για την παραγωγή ενέργειας αλλά η καύση του συμβάλλει με μονοξείδιο και άλλα αέρια στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ξέρεις ότι οι βρωμολοχίες επιτρέπονται σε αυτό το μπλογκ.Όπως λένε και στο ποκερ εδώ ισχύει το "No holds barred".

Anonymous said...



Ύδωρ Ήλιος Αίολος


Τα ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ υπάρχουν αρκετές δεκαετίες
θυμάμαι πριν από 20 χρόνια περίπου
που αγοράζαμε από το ALDI
σπορέλαιο σε καλή τιμή σε για το όχημα μας.

Προπαγάνδα και οι συμφωνίες των ισχυρών

πώς γίνετε σε μία Ρωσία με τα μεγαλύτερα ενεργειακά κοιτάσματα αερίου στον κόσμο
να πεινάει ο κόσμος της και να μεταναστεύει!!!

Αν θα δούμε ότι όλα τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη πλην της Αμερικάνο Ευρωπαϊκής
βιτρίνας πεινάνε!!!

Έχουν αέρια έχουν πετρέλαια, έχουν ενεργειακούς πόρους άρα τι τους εμποδίζει να καλλιεργήσουν!!!

Ανίκανη η Ελλάδα

Η Ελλάδα που σχεδόν εισάγει τα πάντα από σκόρδα λεμόνια ενέργεια …. τώρα ζή μέσα στο ντελίριο της απελπισίας της ανικανότητας και στο ρημαδιό της αναξιοκρατίας, τώρα θέλει να εισάγει περισσότερες πηγές ενεργείας,
(για τις βίλλες των 2000τμ. τα εξοχικά με τα 222 κλιματιστικά για τά πολυτελή τζιπ τις προεδρικές λιμουζίνες τις σάουνες τα γιακουτζη τις θερμαινόμενες πισίνες τα κότερα τις θαλαμηγούς τα αέρο τζετ κλπ.)
"Όλα αυτά είναι για το καλό του Έλληνα συνταξιούχου του μεροκαματιάρη η αυτού που θέλει να πάρει σύνταξη αν προλάβει η του άνεργου η του κοινωνικός κατατρεγμένου που ψωνίζει από τα σκουπίδια της λαϊκής".

Ας γελάσουμε λοιπόν όλοι μαζί με τον ΗΛΙΟ και ας πούμε στον κόσμο την παγίδα της αλήθειας ότι όλα τα προϊόντα μας εντός πολύ μικρού χρονικού ορίου θα πρέπει να ΜΕΤΑΛΛΑΧΘΟΥΝ ΓΕΝΕΤΙΚΑ και ότι οι τιμές των πραγματικά οργανικών προϊόντων που τα οποία θα παράγονται σε ελεγχόμενες προστατευμένες περιοχές του πλανήτη θα είναι πανάκριβες, δηλαδή σε λίγα χρονιά μια ΟΡΓΑΝΙΚΗ τομάτα θα κάνει 20 ευρώ.

Ας μη απορούμε πλέον, σίγουρα θα πούμε το ΝΕΡΟ ΝΕΡΑΚΙ και ότι η ΜΟΛΥΝΣΗ των ΥΔΑΤΩΝ είναι ένα καταστροφικό γεγονός με ανεξέλεγκτες διαστάσεις

ο ήλιος καίει τη σοδιά μου διότι το νερό δεν επαρκή η είναι μολυσμένο και ότι περισσεύει τα παίρνει ο άνεμος

BioLogos said...

@Solo
Στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες (αν εξαιρέσεις τις Γιου Ες Εϊ)η φτώχια είναι ένα ζήτημα, που δημιουργεί το ερώτημα...Μα καλά αυτοί γιατί πεινάνε?
Μήπως γιατί η κορπορεησοκρατία δεν επιτρέπει σε άλλους να βάλουν χέρι στα αμύθητα ποσά που έχουν ως κέρδος ανα ημέρα?
Για να καταλαβαίνουμε τα ποσά για το πρώτο τρίμηνο του 08:
1.BP:4,9 δισ. ευρώ καθαρό κέρδος
2.Shell: 5,81 δισ. ευρώ καθαρό κέρδος.
Και αυτά προέκυψαν κυρίως από τα τριψήφια νουμεράκια ανά βαρέλι.
Για τα γενετικά τροποποιημένα θα ακολουθήσει κάποια στιγμή καινούριο ποστ μιας και άπτεται του ενδιαφέροντός μου.

ΥΓ.Μην στερήσεις από τον Ελληνάρα τη βίλα του πάνω στα καμμένα, κάηκες!

Unknown said...

Hallo biologos και πολύ ωραίο blog

όπως είπες :
1.BP:4,9 δισ. ευρώ καθαρό κέρδος
2.Shell: 5,81 δισ. ευρώ καθαρό κέρδος.

Υπάρχει καμιά πιθανότητα να αφήσουν αυτές οι εταιρίες τον κάθε έξυπνο επιχειρηματία να βάλει άλγη στα χωράφια του? Και μιλώντας γενικότερα εννοώ ότι δεν θέλουν να στραφή η έρευνα πέρα από τις μη συμφέρουσες βιοκαλλιέργειες. Η καλύτερη ελπίδα για φτηνή και πράσινη ενέργεια αυτή την στιγμή είναι τα φύκια.

BioLogos said...

Συνάδελφε Ίζυ καλώς ήρθες κι από δώθε.

Δεν έχει άδικο καθόλου μιας και το πετρελαϊκό λόμπυ είναι πιο ισχυρό καθώς το πετρέλαιο όπως και να το κάνουμε είναι μια από τις πιο συμφέρουσες επενδύσεις.

Η ιδέα πάντως για ενέργεια από φύκια μου άρεσε πολύ...μόνο που είδα τη λέξη βιοαντιδραστήρας ενθουσιάστηκα.
Να και ένα από τα καλά της "σατανικής" βιοτεχνολογίας.

phd said...

Πολύ ενδιαφέρον θέμα ανέπτυξες και το ’χεις πιάσει σφαιρικά, ώστε να μην έχω να προσθέσω κάτι ουσιαστικό...

Μια πληροφορία-νούμερα όμως ήθελα, αν τα γνωρίζεις : πόσο της εκατό των ετήσιων ενεργειακών αναγκών μιας ευρωπαϊκής χώρας θα μπορούσαν να καλυφθούν από τα βιοκαύσιμα δεύτερης γενιάς που μας περιγράφεις (switchgrass και άλγεις), σε συνάρτηση με τις καλλιεργήσιμες ή ελεύθερες εκτάσεις που απαιτούνται για την παραγωγή τους; Μήπως επίσης έχεις πληροφορίες για τα επίπεδα εκπομπών αέριων του θερμοκηπίου που έχει το switchgrass κατά την παραγωγή και επεξεργασία του; Τέτοια νούμερα για τα βιοκαύσιμα πρώτης γενιάς δείχνουν ξεκάθαρα ότι δεν μπορούν να αποτελέσουν ουσιαστική εναλλακτική μορφή ενέργειας παρά μόνο συμπληρωματική (ο Ευρωπαϊκός και Αμερικάνικος στόχος ήταν να καλύψουν το 10% των ενεργειακών αναγκών έως το 2010 αλλά πάει στράφι τελείως...).

Συγνώμη που βγαίνω λίγο από το θέμα σου και που σου βάζω διάβασμα, σήμερα κιόλας που έγινες νονός..., αλλά το θέμα έχει ενδιαφέρον...

zalmoxis said...

Βιολόγε, σου επισυνάπτω την πρόκληση του AFM (και τη δική μου βεβαίως) για το "ιδιόχειρον", περιμένοντας να δούμε πώς γράφει το μολύβι στο εργαστήριό σου...

"Εντάξει, με το πληκτρολόγιο σε είδαμε…
Τα κουτσοκαταφέρνεις. Για να σε δούμε όμως και σε πιο κλασικά μέσα γραφής. Όχι, δεν ζητάμε να σκαλίσεις την πέτρα, να γράψεις στα τοιχώματα της σπηλιάς ή να πάρεις την πλάκα και το κοντύλι. Πάρε ένα στυλό, ένα μολύβι, ένα μαρκαδόρο, μια κηρομπογιά, ένα κραγιόν και γράψε κάτι. Κάτι που να σε αντιπροσωπεύει όμως. Γιατί όπως λέγανε και οι παλιοί scripta manent. Και πού το ξέρεις; Μπορεί κάποτε να εκδοθούμε σε λεύκωμα.
Γράψε λοιπόν, σκανάρισέ το και ανέβασέ το στο blog σου.
Και μετά “ειδοποία ρε μπούρδα Καραβάγγο” για να προσθέσουμε το αυτόγραφο στην συλλογή.
Ειδοποία, γράφοντας στο τέλος του ποστ σου το μαγικό ξόρκι: για το http://autographcollectors.blogspost.com

BioLogos said...

Για να ξεκαθαρίσω κάτι.Είναι χαζό πλέον να ακούγονται κάποιοι που γελάνε χαιρέκακα με τα βιοκαύσιμα και συνεχίζουν υποκριτικά να καίνε λιγνίτη...

@Που χου ντου
Καίριο το σχόλιο σου γιατί με έβαλες να ψάξω.Πριν πετάξουμε τα βιοκαύσιμα στον Καιάδα,ας μιλήσουμε για την εξελισσόμενη τεχνολογία και όπως πολύ σωστά λες έρχονται τα νέας γενιάς βιοκαύσιμα, όπως και η αποδοτική μετατροπή αστικών λυμάτων σε ενέργεια (πυρόλυση,syngas κτλ), η χρήση της κυτταρινικής βιομάζας και ο πληρέστερος υπολογισμός του ισολογισμού του άνθρακα.


1.Το switchgrass

Συγκεκριμένα (στοιχεία από πενταετή μελέτη με τίτλο "Net energy of cellulosic ethanol from switchgrass"...Όποιος το θέλει να μου στείλει μεηλ)

-Παράγει 540% περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια από ότι η μη ανανεώσιμη ενέργεια που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή του.
-Η αιθανόλη που παράγεται από αυτό το φυτό εκπέμπει 94% λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου από ότι ο ίδιος όγκος βενζίνης.
-Έχει μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης, συχνότερη συγκομιδή, δεν απαιτεί την καλλιέργειά του σε "καλές" εκτάσεις και η χρήση του εμπεριέχει μικρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με τα παραδοσιακά φυτά που χρησιμοποιούνται και απαιτούν ορυκτά καύσιμα.

2.Bιοντήζελ από άλγη

-Tα άλγη δεν απαιτούν κάποια περίπλοκη πηγή φωσφορικών ή νιτρικών λιπασμάτων, οπότε ακόμα και αγροτικά λύματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
-Τα άλγη βρίσκονται παντού, δεν χρειάζονται χώμα και απαιτούν 99% λιγότερο νερό από ότι τα φυτά.
-Τα έλαια που προκύπτουν ως προϊόν από τα άλγη χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιοντήζελ.
-Το βιοντήζελ από αυτή την πηγή έχει άψογη συμπεριφορά σε χαμηλές θερμοκρασίες κι εκπέμπει έως και 50% λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου από ότι η βενζίνη.

3.Από ότι φαίνεται θα υπάρξουν κι άλλες προτάσεις.
Εγώ εμμένω και στα καύσιμα από το σκουπιδαριό και τα βοθρόνερα.

BioLogos said...

Ζalmoxis
Θα το κάνω αν και το χειρόγραφό μου είναι ένα χάλι μαύρο...μετά από καιρό, ούτε εγώ δεν βγάζω άκρη τί γράφω.

BioLogos said...

122 ντολάρια το βαρέλι και ο Σουφλιάς έγινε nukelear.

Anonymous said...

Πλήρες και κατατοπιστικό άρθρο, παρά την αποθαρρυντική εισαγωγή του περί μακροσκελούς άρθρου και τεχνικών όρων... Ιδιαιτέρως μου αρέσει ότι πριν από την παράθεση απόψεων, υπάρχει παράθεση στοιχείων, που κάνει τις απόψεις βάσιμες και τεκμηριωμένες. Τέλος πάντων, τέτοια θεματολογία και τέτοιος τρόπος παράθεσής της μας λείπει.

phd said...

Σ’ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Έπεσα τυχαία σήμερα σ’ ένα αρθράκι για τον Isaac Berzin, ένα από τα ονόματα στο χώρο της ανάπτυξης βιοντήζελ από άλγη. Συμπληρώνω λοιπόν σ'αυτά που λες ότι τα άλγη διπλασιάζουν τον όγκο τους μέσα σε λίγες ώρες και παράγουν 30 φορές περισσότερα έλαια από ότι οι ηλίανθοι. Ενδιαφέρον το σύνολο; Θα δείξει.

phd said...

Nα ‘μαι πάλι αλλά σου’πα το θέμα που διάλεξες έχει ενδιαφέρον!

Επειδή συναντώ παντού, μα παντού, το επιχείρημα ότι η παραγωγή βιοκαυσίμων πρώτης γενιάς έχει συμβάλει στην αύξηση των τιμών των τροφίμων και στη μη επάρκεια δημητριακών κτλ σε αναπτυσσόμενες χώρες, είπα να κάνω και ‘γω λίγο έρευνα...
Το παράδειγμα που δίνεις για τις ΗΠΑ είναι σωστό και αντικρούει τη συσχέτιση βιοκαύσιμα εναντίον τροφής. Όμως, το βάρος της ανάπτυξης καλλιεργειών προς παραγωγή βιοκαυσίμων έχει δοθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες με το σκεπτικό ότι το κόστος τους θα είναι έτσι μικρότερο και επειδή οι διαθέσιμες καλλιεργήσιμες επιφάνειες για το σκοπό αυτό (στην Ευρώπη τουλάχιστον) είναι μικρές.
Έτσι, καλύτερη υποψήφια γι’ αυτό το σκοπό είναι χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου (π.χ. Γκαμπόν), της Ασίας (π.χ. Ινδονησία) και περιοχές του Αμαζονίου. Απ’ ότι φαίνεται τέτοιες προτεραιότητες έχουν όντως εφαρμοστεί στις χώρες αυτές, με σίγουρες επιπτώσεις στα οικοσυστήματα αν όχι στην επίτευξη επαρκών αποθεμάτων σε σιτηρά κτλ. για τους τοπικούς πληθυσμούς. Δεν έχω βρει ένα άρθρο που να το διαψεύδει αλλά ούτε ένα που να το αξιολογεί με νούμερα...
Οπότε τι να συμπεράνω;
Τέλος, βλέπω ότι τα βιοκαύσιμα δεύτερης γενιάς αναμένονται να είναι “έτοιμα” σε καμιά δεκαετία. Ίσως να πρέπει να σκεφτούμε κάτι άλλο τότε...

BioLogos said...

@hfr
Kόλπα μπλογκομάρκετινγκ...χτυπάω στην αντίστροφη ψυχολογία ώστε να κάτσει ο άλλος και να διαβάσει...φτου αποκάλυψα το μυστικό μου.


Προσπάθησα να το καλύψω σφαιρικά το θέμα και να δώσω όσο πιο πολλά στατιστικά βρήκα (αξιόπιστα κι όχι από όπου να ναι) αλλά ίσως να μην είμαι και τόσο αντικειμενικός καθώς ίσως φανεί ότι εξιδανίκευσα τα βιοκαύσιμα.Πάντως επιμένω ότι πρέπει να δοθεί χώρος και χρήμα στην επιστήμη να προωθήσει το θέμα και να δώσει ένα πιο πλουραλιστικό πακέτο λύσεων.Δεν κυνηγάμε μια silver bullet άλλωστε στο θέμα της ενέργειας γενικότερα, αλλά μια σειρά από τρόπους που θα βρίσκονται σε αλληλοκάλυψη μεταξύ τους, ώστε να αντισταθμίζονται τα όποια μειονεκτήματά τους.
Σε αυτό το πλαίσιο μπορούν να ενταχθούν και η γεωθερμική ενέργεια,η υδροηλεκτρική,η αιολική,η ενέργεια της θάλασσας, η ηλιακή κτλ αλλά είμαι ο πλέον ακατάλληλος για να μιλήσω.

BioLogos said...

@phd
Mε προβλημάτισες λίγο με το ότι έχει δοθεί περισσότερο βάρος στην παραγωγή βιοκαυσίμων από αναπτυσσόμενες οικονομίες.

To στηρίζεις κάπου αυτό?
Γιατί εγώ βλέπω ως παγκόσμιους (τουλάχιστον ως το 2006 αν και οι leading παίχτες δεν άλλαξαν) παραγωγούς βιοαιθανόλης τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία να μοιράζονται το 95% της παγκόσμιας παραγωγής και σε βιοντήζελ το 87% της παγκόσμιας παραγωγής γίνεται στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Αυτά τα στοιχεία τα πήρα από την IEA (International Energy Agency) και από τις αναφορές που εκδίδουν.
Ενδεικτικά μπορείς να κατεβάσεις ένα pdf 601 σελίδων που παρέχουν.

tropikosss said...

Βιολόγε ωραίο ποστ και μου φαίονεται ότι συμφωνώ σ αυτό που διαδίδεται ευρέως για το ότι "θα χόρταινε ένα παιδάκι για ένα χρόνο".Επιχείρημα θυμικού είναι περισσότερο παρά ρεαλιστικό.

phd said...

Αυτά που διάβασα είναι κυρίως δημοσιογραφικής προέλευσης (π.χ. στο ΤΙΜΕ Αpril 14th, 2008)…Όπως σου είπα, η ομοφωνία των απόψεων μου έκανε εντύπωση αλλά κανείς δεν τεκμηρίωνε επαρκώς τα λεγόμενα του με αριθμούς. Νομίζω τελικά ότι η δική σου (επιστημονική) πηγή πρέπει να είναι πιο αξιόπιστη και έτσι λύνετε η απορία μου.

BioLogos said...

@Tropikoss
Θα δείξει.Το κακό είναι (και καλό) ότι ο όγκος της πληροφορίας είναι τόσο μεγάλος που χρειάζεται φιλτράρισμα, ενώ δεν γίνεται να ελέγξεις και όλες τις πηγές.

Και αυτό πάει και σε αυτό που συζητάμε αγαπητή phd.
Είναι λογικό ότι το μπέρδεμα είναι μεγάλο γύρω από το όλο θέμα γιατί δεν είναι κάτι στατικό, ούτε είναι ένα απλό γεγονός που συνέβη σε δεδομένο χρόνο υπο ορισμένες συνθήκες.
Είναι κάτι που εξελίσσεται συνεχώς και οι "πηγές" μπορεί να λένε μια αλήθεια που τους βολεύει, να εξυπηρετούν συμφέροντα,να τις χαρακτηρίζει άγνοια ή απλά να επαναλαμβάνει η μία την άλλη.

Τελικά όμως δεν είναι θέμα τί λένε οι διάφορες πηγές αλλά τί νομίζουμε όλοι εμείς ότι είναι σωστό.
Και όπως και στην έρευνα κι αυτό είναι λίγο τζόγος.
Ελπίζω να πάρουμε/πάρουν τη σωστή απόφαση (αν και αμφιβάλλω).

phd said...

OK αν και η φράση “δεν είναι θέμα τι λένε οι διάφορες πηγές αλλά τι νομίζουμε όλοι εμείς ότι είναι σωστό” είναι επικίνδυνη όταν έχεις να κάνεις με τη δυστυχία ανθρώπων και καίρια περιβαλλοντολογικά θέματα. Τα γεγονότα, αν και εξελίσσονται συνεχώς, δίνουν ήδη αρκετά δεδομένα προς αξιολόγηση. Συμφωνούμε ότι υπάρχει χάος στην πληροφόρηση για τους λόγους που λες αλλά είμαι αισιόδοξη ότι θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα στο προσεχές μέλλον.

Anonymous said...

akomi kai ta comments einai sentonia! post anevases i arthro gia dimosiefsi?:p
varethika na to diavaso, avrio

Vagelford said...

Η άποψή μου για τα βιοκαύσημα είναι πολύ κοντά σε αυτό:
Energy doesnt grow on trees.

Θεωρώ ότι τελικά πρέπει να ξεφορτωθούμε τις χημικές καύσεις από το ενεργειακό μας μενού.

BioLogos said...

Θέλει ψάξιμο αυτό που έστειλες...τεμπέλιασα το ΣΚ και δεν το έψαξα αλλά διαγώνια που το είδα δεν μου πολυάρεσε.

Ο Ασίμωφ δεν έλεγε για πομπούς ενέργειας πάνω στο φεγγάρι που θα στέλνουν την ηλιακή ενέργεια σε δέκτες στην Γη?

Vagelford said...

Αυτό που λέει με δύο λόγια είναι ότι επειδή η ενέργεια διατηρείται και δεν προκύπτει από το πουθενά, ουσιαστικά τα βιοκαύσημα είναι μία μορφή μπαταρίας. Στην ερώτηση λοιπόν για το ποια είναι η απόδοση αυτής της μπαταρίας, η απάντηση που δίνει είναι ότι είναι μάλλον χαμηλή.

BioLogos said...

Δεν είναι τόσο άσχημο τελικά το άρθρο...Το παρεξήγησα αν και ήταν κομβική η εξήγηση που έδωσες.

Στην θερμοδυναμική είμαι τζώρας.

Powered By Blogger