Wednesday, June 11, 2008

Eίναι τα αναψυκτικά διαίτης τόσο διαίτης?


Μετά τις διατροφικές θηριωδίες των τελευταίων ημερών,που ξεκίνησαν με ελάφια ραγού και έφτασαν σε γαριδοκαβουρομακαρονάδες (απέκτησα προσωπικό σεφ συν τοις άλλοις) και ξεπλένοντας το άμοιρο στομάχι μου με λίτρα μπύρας και sprudel έπεσα σήμερα σε μερικά ωραία αρθράκια στο science blogs που έκαναν τον υποθάλαμό μου να μου κλείνει συνωμοτικά το μάτι.

Κι αυτό γιατί σύμφωνα με μία έρευνα, τα λεγόμενα 0% αναψυκτικά, όχι μόνο δεν βοηθούν κάποιον να κάνει δίαιτα, αλλά εκδικούνται τον καταναλωτή με αύξηση του βάρους του και μπέρδεμα των περίπλοκων βιοχημικών πάρε-δώσε μεταξύ στομάχου και εγκεφάλου.

Τι παίζει λοιπόν?

Μελετήθηκαν 2 ομάδες ποντικιών, όπου στη μία δίνονταν γιαούρτι που περιείχε τη φυσική γλυκαντική ουσία γλυκόζη (15 θερμίδες/κουτάλι του τσαγιού) και στην άλλη ομάδα γιαούρτι που περιείχε την τεχνητή γλυκαντική ουσία ζαχαρίνη (0 θερμίδες/κουταλάκι). Θα περίμενε κανείς τα ποντικάκια που τρώνε γιαούρτι με γλυκόζη να γίνονται υπέρβαρα και να σέρνονται βαριεστημένα στα κλουβιά τους αλλά τα αποτελέσματα έδειξαν κάτι το διαφορετικό. Τα ποντίκια που τρέφονταν με γιαούρτι, που περιείχε ζαχαρίνη πάχυναν, κατέληξαν να λαμβάνουν περισσότερες θερμίδες, αυξήθηκε ο λιπώδης ιστός τους και τραβούσαν το δρόμο προς την παχυσαρκία.

Αυτό όμως πώς εξηγείται?

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης :

Animals may use sweet taste to predict the caloric contents of food. Eating sweet noncaloric substances may degrade this predictive relationship, leading to positive energy balance through increased food intake and/or diminished energy expenditure.”

Πάλι ο Πάβλωφ έχει βάλει το χεράκι του.Όταν τρώμε ένα γεύμα, που περιέχει γλυκόζη/είναι γλυκό κτλ, τότε το στομάχι δίνει την εντολή στον εγκέφαλο ότι πλησιάζει γεύμα πλούσιο σε θερμίδες, σαν καμπανάκι, ώστε να προετοιμαστούμε μεταβολικά για ότι πρόκειται να ακολουθήσει.Όταν όμως με τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες οι θερμίδες δεν ακολουθούν της γλυκιάς γεύσης, τότε ο εγκέφαλος μπερδεύεται με αποτέλεσμα να δίνει την εντολή στον οργανισμό να αναζητήσει τις θερμίδες που δεν ήρθαν ποτέ, οδηγώντας σε μεγαλύτερη κατανάλωση τροφής. Οπότε με τα διαιτητικά αναψυκτικά ακολουθεί και περισσότερο φαγητό και οι επιστήμονες βλέπουν συσχετισμό μεταξύ της αύξησης χρήσης τεχνητών γλυκαντικών και της αύξησης της παχυσαρκίας και του διαβήτη. Άρα κάποιος όχι μόνο δεν απαλάσσεται από τις θερμίδες, αλλά αυτές επανέρχονται εκδικητικά και σε μεγαλύτερες ποσότητες.

Η πρότασή μου.Στίψτε μερικά πορτοκάλια και αφήστε τις 0% κοκακόλες. Και λίγη άσκηση δεν βλάπτει.

Source

15 comments:

Anonymous said...

Nαι άλλα άμα ήδη έχεις πλακώσει δύο λαχταριστά donner, τότε ό,τι μήνυμα και να δώσει δεν θα χει νόημα....Συνήθως δε το λαϊτ αναψυκτικό, όπως δείχνει και το σκίτσο επακολουθεί της μάσας ως ένα είδος εξιλέωσης: "έλα μωρέ μπορεί να φάγαμε λίγο παραπάνω αλλά το αναψυκτικό ήταν light!"

BioLogos said...

Δίκιο, δίκιο...αν και τα ντόνερ τα έχω κόψει.

Lucha Libre said...

E όχι και πορτοκάλια.
Πιάσε μια μπυρούλα, που ως γνωστόν δεν είναι ποτό -είναι φαγητό.
Να μη βραχυκυκλώνει κι ο μυαλός -τώρα να το κάψω αυτό ή να τ΄αφήσω; ασ΄το, μπύρα είναι.

Νάσος said...

Συμπερασματικά, διαβάζοντας το άρθρο και το πρώτο σχόλιο, καλό θα ήταν να πίνουμε το light ΜΕΤΑ το φαγητό, και όχι πριν, σωστά;

Βιολόγε άστα να πάνε, για το προσεχές τετραήμερο θα'χω κι εγώ πέρσοναλ σεφ, ούτε τα κινέζικα τσάγια της Τζίνας Βαρώνη δε με σώζουν!

BioLogos said...

Inco
Θα διαφωνήσω περί μπύρας μόνο.Δεν είναι φαγητό, είναι νερό.

Νάσο, καλό θα ήταν να μην πίναμε το λάϊτ καθόλου, αλλά από ότι φαίνεται δεν είναι καθόλου διαιτητικό.Πάντως το σκίτσο δηλώνει πολλά για τις συνήθεις ενοχές αυτών που λαιμαργούν δίχως όριο.
Άντε τυχερούλη...Καλό τετραήμερο!!!

Nobody said...

Εγώ έχω δική μου θεωρία: (χεχεχε)
τα αναψυκτικά γενικά παχαίνουν. Είτε είναι λάιτ είτε ειναι γουατεβα!
Γιατί σου πρίζουν το στομάχι. Στο ξεχυλώνουν. Και μετά...θες περισσότερο φαί για να το γεμίσεις!!

Οπότε η δική μου συμβουλή είναι να αποφεύγετε γενικά τα ανθρακούχα.

phd said...

Να το κάνω rephrased… ο οργανισμός στον οποίο δίνεις 0%, αφού δεν βρίσκει τις θερμίδες για τις οποίες έχει προετοιμαστεί από την γλυκιά γεύση είναι σε κατάσταση “πείνας” και αποθηκεύει περισσότερο με την πρώτη ευκαιρία...για τις μελλοντικές δύσκολες μέρες; Όπως δηλαδή γίνεται με τις στερητικές δίαιτες μετά από τις οποίες παίρνεις περισσότερο βάρος απ΄ ότι είχες αρχικά;

Οι Αμερικάνοι πίνουν κατ΄ εξοχήν αναψυκτικά μαζί με το φαγητό τους. Εμείς , όχι τόσο. Αλλά εύκολα θα πέσουμε στην παγίδα κάτω από την θερμιδική ασφάλεια των 0% που μας ποτίζουν.

Φυσικά πράγματα...τα καλύτερα.

BioLogos said...

@Νόμπαντυ
Πλησιάζει και καλοκαίρι και το ξεχείλωμα είναι ένα θεματάκι.

@ΠχΝτου
Εννοείται πως συμφωνώ.Και στην Ευρώπη πάντως το αναψυκτικό είναι πάντα στο τραπέζι...κι όχι το νερό.Ζητάς νερό βρύσης και σε κοιτούν σαν να ζητάς βοθρόνερα.
Πρόβλημα.

zalmoxis said...

Έχω κόψει τα αναψυκτικά (μαζί με τους καφέδες) εδώ και χρόνια!
Άλλωστε, υπάρχουν πολύ καλύτερα ποτά: το νερό, οι χυμοί, το τσάι, το μάτε, οι μπύρες, η τεκίλα, το αγκουαρντιέντε, το σότσου, το σάκε, το Μπλάντυ Μαίρυ, κ.λπ.

BioLogos said...

αγκουαρντιέντε- σότσου

Tί είναι αυτά?

λολιτα said...

αγαπη μου ο χοιρος απο την πιττα μονο με κοκα κολα πνιγεται αλλιως αστα...θα μουγκανιζει ολη την ωρα στο στομαχι σου

zalmoxis said...

Εσείς τι θα τους λέγατε?
Πρόσκληση για ένα νέο blogoπαίχνιδο!

Σότσου: Γιαπωνέζικο ποτό, ανώτερο από το σάκε!
Αγκουαρντιέντε: λατινοαμερικάνικο άσπρο ποτό (τσίπουορο να το πούμε; ). Το αναφέρει το άσμα "Η μπαλάντα ενός μαριάτσι" με τον Μπαντέρας!

tropikosss said...

Πολύ το ευχαριστήθηκα αυτό το ποστ,αν μη τι άλλο δικαιώνομαι όταν τα λέω στις χαζογκόμενες και δε μ ακο;yνε.Νομίζω επίσης ότι ο οργανισμός το αποθηκεύει κατευθείαν σε λίπος γιατί σαν τεχνητό δεν ξέρει τι να το κάνει.

Το χειρότερο είναι με το γάλα λάιτ που μαζί με το βούτυρο που αφαιρούν αφαιρούν και ουσίες χωρίς την παρουσία των οποίων δεν μπορείς να αφομοιώσεις κάπου τις μισές σε αριθμό ουσίες του γάλακτος.

Είναι και το γνωστό κουίζ που λέει αν είναι 2 τύποι και ο ένας φάει μια χορινή μπριζολάρα και πιει μια μπύρα κι άλλος φάει μια άπαχη μοσχαρίσια και πιει μια κόλα λάιτ ποιός θα παχύνει περισσότερο;Μάντεψε την απάντηση.

Απ την άλλη πάλι μπορεί να λέω και μπούρδες,εξάλλου όλοι είναι γιατροί/διατροφολόγοι στην Ελλάδα!

Βιολόγε αυτό που λές ότι η μπύρα είναι νερό αυτό ισχύει για τις χαμηλής ζύμωσης (σαν τις τσέχικες pils που σ αρέσουν) κι όχι για τις υψηλής ,οι οποίες είναι πολύ θρεπτικές και υπάρχει κι αντίστοιχη δίαιτα με μπύρες υψηλής ζύμωσης,όπως βέλγικα ales και βαυαρικές hefeweizen.

Unknown said...

kalispera!
simfono apolita oti ta anapsiktika genika paxenoun ite ine light ite oxi !! kanoun toso kako stin igia mas pou g mena prepi na t apofeygoume me kathe tropo !!!pera apo ayto g mena .. an apla prosexoume ti diatrofi mas xoris na kanoume ipervoles, ti sindiazoume me gimnastiki ke pinoume ke aythono tsai px lipton linea gt genikotera to tsai to sistinoun oi dietologoi g tis toses idiotites pou exi ...tha imaste ok pisteyo apo apopsi kilwn!!

Anonymous said...

High ranking provides you one of the most qualified traffic.
Stick to looking to increase the buyer experience and you
will probably be fine. an additional place for your key phrase which will definitely improve your pursuit engine rankings.


Here is my web-site :: article builder software

Powered By Blogger