Thursday, June 19, 2008

O oρισμός της ζωής (με ερωτηματικό)


πηγή:NASA

Mερικές φορές, έχω την τάση να διαβάζω παλιά ποστ μου και προσπαθώ να κρίνω/εξετάσω αποστασοποιημένα τα γραφόμενα, για να δω πού θα οδηγηθώ. Αυτή τη φορά μάλλον μπερδεύτηκα παρά κατέληξα κάπου. Το ποστ «Ο ορισμός της ζωής» έκανε μια εισαγωγή με ερωτήματα, όπως Ποιός είναι ο ορισμός της ζωής και για ποιό λόγο έχει σημασία ένα τέτοιο ερώτημα για την επιστημονική κοινότητα και όχι μόνο.

Ξεκίνησα αποδομώντας λοιπόν τα ερωτήματα κάνοντας το πιο απλό, σημειώνοντας δηλαδή τον βιολογικό ορισμό της ζωής: ¨The state that distinguishes organisms from inorganic matter, manifested by growth, metabolism, reproduction, and adaptation. It includes the course of existence, the sum of experiences, the mode of existing, or the fact of being. (Random House Unabridged Dictionary, 2d ed; Dr. James H. Cassedy, NLM History of Medicine Division) ¨

Η κατάσταση που διαχωρίζει τους οργανισμούς από την ανόργανη ύλη, χαρακτηριζόμενους από την ανάπτυξη, μεταβολισμό, αναπαραγωγή και προσαρμογή. Περιλαμβάνει την πορεία της ύπαρξης, το σύνολο των εμπειριών, τον τρόπο ή το γεγονός της υφιστάμενης ύπαρξης.

Στη συνέχεια κάποια γεγονότα πυροδότησαν μια αυτόματη νοητική σύνδεσή τους με τον ορισμό της ζωής, που συνέχιζαν να στριφογυρίζουν σε ανεξάρτητες τροχιές γύρω από τα τρία γράμματα της λέξης.

  • Οι προσπάθειες του Ινστιτούτου του Craig Venter (του πρωτοπόρου, αμφιλεγόμενου, άπληστου(?) επιστήμονα), να ανα-συνδυάσει κατά σειρά τμήματα συνθετικού DNA, ώστε να προκύψει το πλήρες γονιδίωμα ενός βακτηρίου συνθετικά, θέλοντας να αποδείξουν ότι μπορούν να σχεδιαστούν μικροοργανισμοί από το μηδέν για να παράγουν υδρογόνο ή να απορροφούν την περίσσεια διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.
  • Το πεδίο της τεχνητής (artificial) ζωής με σκοπό την εξέταση των επιστημονικών, φιλοσοφικών και κοινωνικών θεμάτων που έχουν σχέση με την αυξανόμενη ικανότητα σύνθεσης από το μηδέν συμπεριφορών, που άπτονται του ορισμού της ζωής και έχουν ως σημείο εκκίνησης υπολογιστικά συστήματα, μηχανές, μόρια και άλλα εναλλακτικά μέσα. Όπως αναφέρεται στο περιοδικό του ΜΙΤ “Artificial Life, επεκτείνοντας τους ορίζοντες της εμπειρικής έρευνας στη βιολογία υπό το δόγμα της ζωής όπως την ξέρουμε, μπορούμε να περάσουμε στο χώρο της ζωής, όπως θα μπορούσε να είναι ή ήταν, εξετάζοντας το πώς ξεκίνησε η ζωή, την αυτο-οργάνωση των οργανισμών, την εξέλιξη και τις διάφορες οικολογικές δυναμικές συνιστώσες, την ρομποτική και ζωική συμπεριφορά κτλ.
  • Η προσεδάφιση του Φοίνικα της NASA στον βόρειο αρκτικό του Άρη, όπου θα σκάψει σε βάθος μισού μέτρου όχι για να βρεί απόδειξη ύπαρξης ζωντανού οργανισμού, υπό τη μορφή μικροοργανισμών αλλά για να απαντήσει στο ερώτημα αν το περιβάλλον (ακόμη και το υπεδάφιο) του πλανήτη μπορούσε ή μπορεί να υποστηρίξει τη ζωή. Στην αναζήτηση αυτή θα ψάξει για τα απαραίτητα συστατικά της ζωής, όπως πηγή ενέργειας, οργανική ύλη και νερό.
  • Η είδηση ότι εντοπίστηκαν σε μετεωρίτη, ίχνη από μερικές νουκλεοβάσεις (ουρακίλη και ξανθίνη), δηλαδή κάποιους από τους θεμέλιους λίθους (και ενδιάμεσες ενώσεις) του DNA και του RNA, που αποκλείονται να προήλθαν από επιμόλυνση με οργανισμούς από τη Γη, αλλά στηρίζουν σημαντικά τη θεωρία, ότι τα χημικά μόρια για να ξεκινήσει η αντίδραση της ζωής στον προβιοτικό πλανήτης μας, έφτασαν εδώ από το διάστημα, πάνω σε μετεωρίτες.

Το αποτέλεσμα της σύνδεσης αυτών των γεγονότων με τα ερωτήματα, ήταν απλά ένας κύκλος, που με οδήγησε πάλι στην αρχή. Χρειάζεται ο ορισμός της ζωής?Xρειάζεται να ψάχνουμε για στοιχεία σε πλανήτες και φεγγάρια εκατομύρια χιλιόμετρα μακρυά, αλλά και σε δομές με μέγεθος μερικών εκατομμυριοστών του μέτρου?Ίσως τελικά δεν χρειάζεται ο ορισμός, τόσο για χάρη του να ορίσει αυτό το ¨μυστηριακό¨ φαινόμενο αλλά για έναν πιο απλό λόγο. Αιώνες τώρα, από τον καιρό του Αριστοτέλη, εως την εποχή των Αλχημιστών του Μεσαίωνα, οι ερωτήσεις είχαν μεγαλύτερη αξία από τις απαντήσεις. Η ατέρμονη αναζήτηση πνευματικών σπαζοκεφαλιών και πρακτικών προκλήσεων, έδωσε, έδινε και συνεχίζει να δίνει μια ανεξάντλητη καύσιμη ύλη στα μυαλά φιλοσόφων, επιστημόνων, άμυαλων, καιροσκόπων και διανοητών για να κινούν την αεικίνητη ανθρώπινη περιέργεια. Ίσως τελικά δεν έχει σημασία αν θα δοθούν ποτέ απαντήσεις για το «μυστήριο» της ζωής, ούτε αν έχουν αξία οι αναλύσεις επί αναλύσεων για τον λόγο ύπαρξης και το σκοπό της ανθρώπινης περιέργειας. Οι προκλήσεις και μόνο είναι οι φωτεινές επιγραφές στο σκοτεινό μονοπάτι της περιέργειας και κανένας δεν μπορεί να ξέρει με βεβαιότητα το τελικό (αν υπάρχει) αποτέλεσμα. Αρκεί που συνεχίζουμε να σκεπτόμαστε, να αμφισβητούμε, να ερευνούμε, να αποδεχόμαστε και να απορρίπτουμε δίχως να κουβαλούμε την άγνοια, τη μισαλλοδοξία και τη μοιρολατρεία. Καλή μας τύχη.


UPDATE - Το biology4u επέστρεψε.Let's rock 'n' roll babe!

Μετά από καιρό "ξανακυκλοφορεί" με διαφορετική μορφή, δυναμικότερο ύφος και χροιά και πιο πλουραλιστικό σχήμα το on-line περιοδικό βιολογίας biology4u με στόχους όπως αναφέρεται και στο editorial :

  • Να παρουσιάζουμε και να σχολιάζουμε από τις ειδήσεις που αφορούν στη Βιολογία, όσες κρίνουμε σημαντικότερες και πιό ενδιαφέρουσες για τον έλληνα περιηγητή του διαδικτύου.
  • Να φιλοδοξούμε να πραγματώσουμε μέσω του Biology4u το κυρίαρχο δίδαγμα που απορρέει από τη μεγάλη επιστημονική επανάσταση της Βιολογίας του 20ου και 21ου αιώνα: Την ανάγκη για μια νέα σύνθεση ανάμεσα στα διαφορετικά βιολογικά αντικείμενα και στους χώρους στους οποίους αυτά εξασκούνται.
  • Να προβάλλουμε, στο πλαίσιο της τεράστιας πολιτισμικής επίδρασης που ασκεί η σύγχρονη βιολογική επανάσταση, στις σύγχρονες κοινωνίες, κάθε αντικείμενο που φωτίζει τη σχέση ανάμεσα στη Βιολογία και τον κόσμο των ιδεών.

Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχια θα σας περιμένω κι εγώ με τη σειρά μου και από εκεί μεριά, όπου φιλοξενούμαι.

22 comments:

Vagelford said...

Είναι πολύ ενδιαφέρον το θέμα του πως μπορεί να ορισθεί η ζωή ή έστω ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της, οι ελάχιστες αρχικές συνθήκες. Πέρσι τον Ιούνιο είχε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο το scientific american πάνω στο θέμα αυτό (A Simpler Origin for Life).

BioLogos said...

Danm μου βγάζει μόνο ένα πρηβιού και ζητάει submission και λεφτά...εκτός αν δεν βλέπω κάτι.
Αν το έχεις εύκαιρο χώστο στα σχόλια κι ας βγει μεγάλο.

πετρούλα said...

οταν σε πιάνουν τα φιλοσοφικά σου μεγαλουργεις φίλτατε. Σημασία έχει να θέτεις ερωτήσεις, πολύ σωστά

Vagelford said...

Αν θέλεις το scannάρω και στο στέλνω με e-mail.

ATHENA said...

ΑΠΟΛΑΥΣΗ!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΣΤ ΜΟΥ ΘΥΜΗΣΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΑΝ ΕΧΕΙ ΤΥΧΕΙ ΝΑ ΤΟ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΤΟ ΓΡΑΨΩ.

ΕΓΩ ΤΥΓΧΑΝΩ ΑΝΘΡΩΨ ΔΥΣΛΕΚΤΙΚΟΣ ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΣΤΙΣ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ. CALL ME ΣΚΡΑΠΑΣ.

ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΧΝΗ ΟΜΩΣ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΕΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΝ ΑΠΛΟ ΑΝΘΡΩΠΟ.

ΟΡΟΣΗΜΟ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΠΡΙΝ ΜΠΟΡΕΙ 20 ΠΛΕΟΝ ΧΡΟΝΙΑ, ΠΟΥ ΠΕΤΥΧΑ ΤΟΝ ΙΛΙΑ ΠΡΙΓΚΟΖΙΝ ΝΟΜΠΕΛ ΧΗΜΕΙΑΣ ΑΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΛΑ, ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΥΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΟΥ.
ΕΚΣΤΑΣΙΑΣΤΗΚΑ!

ΟΧΙ ΑΠΛΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΑ, ΕΝΟΙΩΘΑ ΤΙΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΤΥΠΩΝΕ ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΠΛΟ ΚΑΙ ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ.

ATHENA said...

ΝΑ ΑΜΟΛΥΣΩ ΚΙ ΕΓΩ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΑΡΑ ΜΟΥ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ ΣΟΥ

Η ΖΩΗ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ.
ΖΩΝΤΑΝΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΟΥΜΕ.
ΖΩΝΤΑΝΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙ;-)

Vagelford said...

Και πως ορίζεις τον Θάνατο;

BioLogos said...

@petroula
Ευχαριστώ ρε παιδί.

@Βαγκελφορντ
Αν δεν σου κάνει κόπος θα το εκτιμούσα να ρίξω μια ματιά.

@Αθηνά
Αθηνά δεν υπάρχουν άσχετοι και σκράπες.Υπάρχουν αυτοί που συνεχώς έχουν ανοιχτά τα μάτια και τα αυτιά τους και αυτοί που είναι βουτηγμένοι στην άγνοιά τους.Γι αυτό δεν υπάρχουν απλοί άνθρωποι και "σύνθετοι".Όλοι είμαστε ίδιοι αλλά διαφέρουμε στο πνευματικό φίλτρο και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον.Και είναι όμορφο που λες ότι ένοιωθες αυτό που άκουγες.

Βλέπω μπαίνουμε σε Uncharted territory από τη στιγμή που πέφτει και η λέξη-ταμπού.
Είναι ο ορισμός του θανάτου απλά το αντίθετο του ορισμού της ζωής?

7Demons said...

Να ερευνούμε και να έχουμε ερωτήματα.
Όλοι μας και για όλα.
Είναι η τελευταία ελπίδα που μπορούμε να μεταβιβάσουμε παιδευτικά στις αμέσως επόμενες γενιές μας, για να αντιμετωπίσουν το νέο Μεσαίωνα που οι κοινωνικές κωλο-δομές φέρνουν σιγά-σιγά...


υγ.Δεν το ξέραμε το δικτυακό περιοδικό για τη Βιολογία(ντροπή μας...).
Δείχνει πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά και θα φροντίσουμε να γίνουμε fun του!!!

BioLogos said...

Yπάρχουν πολλά ερωτήματα, αγαπητοί Δαίμονες.Πρέπει για το λόγο αυτό να έχουμε το μυαλό μας ανοιχτό πέρα από οποιεσδήποτε ιδεοληψίες και παραισθήσεις.
Το νέο Μεσαίωνα λοιπόν εκτός από τα συστήματα τον επιταχύνουν κι όσοι αγνοούν και είναι ημιμαθείς, νομίζοντας ότι ανήκουν στους πεφωτισμένους αλάνθαστους.

Όσον αφορά το περιοδικό η μισή ντροπή δική μου που δεν είπα τίποτα μέχρι αυτό το ποστ.Αλλά δεν μπορούσα να πω τίποτα γιατί θα χαλούσε το σαρπράϊζ.

Καλό σας ΣΚ δαίμονες.

Lucha Libre said...

Χτες το πρωί διάβασα το κείμενο. Αποσβολώθηκα στην καρέκλα για καμιά ώρα να σκέφτομαι. Άργησα στη δουλειά (μόλις για 2η φορά φέτος, 1η φορά τόσο πολύ).
Αν ήταν χώρος η ανθρώπινη έρευνα και η αναζήτηση απαντήσεων, μπορεί να έμοιαζε με λαβύρινθο που σχηματίζεται όσο ψάχνουμε ανά τους αιώνες, με διαφορετικά πεδία/μονοπάτια (επιστήμες όλων των ειδών) που διασταυρώνονται οδηγώντας μας σε νέες διανοητικές περιπέτειες.

Αυτά.

Vagelford said...

To e-mail στο profile είναι ok?

phd said...

Το δεύτερο σου κείμενο είναι ακόμα καλύτερο από το πρώτο, με ένα φινάλε grandiose (ψάξε εσύ τη μετάφραση, δεν λειτουργώ σήμερα).
Τρομερό ντεμπούτο θα κάνεις στην καλή κοινωνία των biology.4U! ποιος σε πιάνει, συνάδελφε νονέ!

phd said...
This comment has been removed by the author.
BioLogos said...

@Ινκο
Στείλε το τηλέφωνο από τη δουλειά να ζητήσω συγνώμη καθώς η ευθύνη είναι δική μου.

@Βαγκελφορντ
Σου έστειλα μεηλάκι...

@Πουχουντου
Σε ευχαριστώ συν-νονά.Εν μέσω δυσκολιών και λάσπης βγαίνει και καλή δουλειά.

Nobody said...

Ωραία η επιστήμη σας σενιόρ.

Σταρχιδικές Φακεμόλες said...

Τι σου είναι η ζωή...

BioLogos said...

@Νόμπαντυ
Και η δική σας αγαπητή μου.Για μένα πάντως είναι πιο δύσκολη η δική σου...μια ζωή σκράπας.

@Κουμπάρος
Life's a bitch and then you die.

Anonymous said...

ειμαστε ολοι εξωγηινοι αδερφιααααααααα

καλα μου το λεγαν τα σημάδια...μεγάλες πάστες από αγελάδες μέσα στους δρόμους,βατράχια το να πάνω στ άλλο,μετά κι οι άνθρωποι το ίδιο,μετα με προβληματίζει άραγε περισσότερο το από που ήρθα και αντε αφου ήρθα θα μπορέσω να γαμωπροσαρμοστώ(και πόσες δεκαετίες θα χρειαστώ για αυτό) ή το που θα πάω μετά.ΑΛΛΕΑ ΑΠΟΡΙΕΣ: το νερό που πίνω από που ήρθε,το απειρο μοιάζει με την δομή του ατόμου;η κυρα ζωή θα πεθάνει μόνη στο γηροκομείο;οι μαλακίες του ρουσόπουλου με τα ΜΜΕ θα συνεχιστούν;θα γίνει ποτε ξανα επανάσταση; νόμιμο το χόρτο ;(γιατί μόνο ο χορταρέας);
kai είναι να μη βρω επιστήμονα με κυκλώνουν αγωνίες.Συγνώμη καφε και τσιγάρο σε χαιρετω.

BioLogos said...

Φίλε Βασίλη αν εξαιρέσεις την εικόνα του υπουργού προπαγάνδας, οι απορίες σου είναι κεντήματα, που ένας επιστήμονας αν απαντούσε θα τα κατέστρεφε.Ο καταλληλότερος θα ήταν ένας ποιητής, που βλέπει με την καρδιά κι όχι με το μυαλό.Ειδικά η εικόνα του ατόμου και του σύμπαντος μου άρεσε πολύ...αφού είμαστε εξωγήινοι...star dust.

BioLogos said...

Και που' στε...Μάλλον βρέθηκε νερό στον Άρη...

Vagelford said...

Ναι ναι, πάγος...

Powered By Blogger