Thursday, September 18, 2008

Ο "εκχριστιανισμός" του Δαρβίνου και η βουτιά στο σκοτάδι



- Ζούμε στον 21ο αιώνα, η Γη είναι στρογγυλή και κάθε πήδημα προς τα πάνω δεν σημαίνει ότι ο Νεύτωνας είχε άδικο.
- Ο ορθολογισμός έχει αντικαταστήσει τον σκοταδισμό.
- Η επιστήμη πλέον δεν αντιμετωπίζεται με τσουγκράνες και πυρές, ούτε περιμένει την γνωμοδότηση της οποιασδήποτε οργανωμένης θρησκείας για να κάνει τη δουλειά της.
- Οποιοδήποτε μυθολογικό κατασκεύασμα ή αποκύημα της φαντασίας κάποιων πριν χιλιάδες χρόνια δεν αποτελεί ούτε επιστημονικό δεδομένο, ούτε μπορεί να αντικαταστήσει επιστημονικά γεγονότα.
- Δεν μπορείς να πεις ότι πιστεύεις στην επιστήμη ή κάποια επιστημονική θεωρία. Είτε ισχύει είτε όχι, ενώ μπορείς να πιστεύεις σε οτιδήποτε (Σαϊεντολογία, μακαρονοτέρας κτλ).

Οι παραπάνω θέσεις, εξαιρώντας την πρώτη που ευτυχώς είναι αποδεκτή από την κοινή γνώμη, υπόλοιπα κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν είτε ως αναληθή, είτε ως δημιουργήματα της αρρωστημένης φαντασίας των σατανικών επιστημόνων και πολλοί από εμάς είτε μπαίνουμε στο παιχνίδι της υπεράσπισης της επιστήμης από τους επιστημοφοβικούς αντιμετωπίζοντάς τους ως όντα εν αγνοία που λένε αστεία πράγματα, είτε δρούμε απολογητικά σεβόμενοι το χάσμα των απόψεων.Ξέρετε σε ποιούς ανήκω εγώ.

Και εξηγούμαι.

Φυσικά όσοι έχουν ασχοληθεί με τη βιολογία έστω και ελάχιστα γνωρίζουν ότι όλοι οι οργανισμοί, από τα βακτήρια μέχρι τους δεινόσαυρους και τα δέντρα συνδέονται μεταξύ τους γενετικά καταλαμβάνοντας θέσεις σε ένα τεράστιο δέντρο με άπειρα κλαδιά, όπου κάθε κλαδί αντιστοιχεί σε ένα είδος. Άλλα κλαδιά συνεχίζουν να μεγαλώνουν και να δίνουν νέα κλαδιά στο διάβα του εξελικτικού χρόνου, είτε μεγαλώνοντας παράλληλα είτε σε αντίθετες κατευθύνσεις ενώ άλλα σταματούν και δεν διακλαδίζονται άλλο.



Όπως όλοι γνωρίζουμε όμως στις ΗΠΑ και αλλού στον κόσμο (Η.Β, ισλαμικές χώρες), το ισχύον επιστημονικό γεγονός, που εξηγεί την εξέλιξη της ζωής μέσω της φυσικής επιλογής δέχεται επίθεση από φονταμενταλιστές πιστούς, που εμμένουν στην κυριολεκτική ερμηνεία των εκάστοτε «Ιερών Γραφών» και άρνηση της επιστημονικής αλήθειας. Όλοι αυτοί οι Αρνητές της Εξέλιξης μιλούν για έναν κόσμο ηλικίας μερικών χιλιάδων χρόνων, όπου όλα τα είδη που υπάρχουν στη Γη δημιουργήθηκαν είτε από το Θεό, είτε από έναν Ευφυή Σχεδιαστή (υπάρχουν πολλές παραλλαγές) με σκοπό να υπηρετούν τον άνθρωπο, ενώ ο ίδιος ο άνθρωπος προέκυψε από το χώμα αποτελώντας το τελειότερο ον στην κορυφή μιας δημιουργιστικής πυραμίδας, καθώς αποτέλεσε το αποκορύφωμα του θεϊκού σχεδιασμού της ζωής. Φυσικά όλα αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά και ακούμε συχνά πυκνά αναφορές για δίκες ενάντια της Εξέλιξης, για την εισαγωγή του Δημιουργισμού στις σχολικές αίθουσες και άλλα φαιδρά, που σε μερικούς από εμάς φαίνονται περίεργα και ανησυχητικά. Με σιγουριά οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε φονταμενταλιστικές χώρες δυτικά και ανατολικά από εμάς, ενώ στη χώρα μας το λίκνο του πολιτισμού και του ορθού λόγου δεν υπάρχουν καν.Σωστά?

Για άλλη μια φορά η απάντηση είναι Λάθος.

Στην Ελλάδα οι Αρνητές της Εξέλιξης έχουν επιστρατεύσει στο παρελθόν άλλες μεθόδους με τις ευλογίες και τη στήριξη της επίσημης Εκκλησίας. Για παράδειγμα πριν από 20 περίπου χρόνια η αναφορά στο Δαρβίνο στο βιβλίο της Α΄ Λυκείου «Ιστορία του Ανθρώπινου γένους» πυροδότησε όλους τους αμυντικούς μηχανισμούς της Ιεραρχίας, που όπως διαβάζουμε κάλυπτε τη συνηθισμένη γκάμα «οργισμένη επερώτηση βουλευτών της ΝΔ (29/11/84), μπαράζ απερίγραπτων δημοσιευμάτων στον δεξιό τύπο, σκληρά υπομνήματα της Ιεράς Συνόδου,"γραφικές" διαμαρτυρίες παραεκκλησιαστικών οργανώσεων και διαδηλώσεις πολυτέκνων με αίτημα να ριχθεί το βιβλίο στην πυρά.» (ΠΗΓΗ) και ανάγκασε έναν υπουργό παιδείας (Aπ. Κακλαμάνης) να δίνει αναφορά στην Εκκλησία κατά αυτό τον τρόπο:
"Ως προς τη δαρβίνειο θεωρία για την καταγωγή του ανθρώπου σημειώνουμε ότι στο βιβλίο της Α΄ Λυκείου γίνεται απλή αναφορά, όπως έχει γίνει και παλιότερα (επί ΝΔ) στα σχολικά εγχειρίδια της ανθρωπολογίας του Γυμνασίου και της βιολογίας του Λυκείου χωρίς η Διαρκής Ιερά Σύνοδος να διαμαρτυρηθεί, ούτε άλλη πλευρά. Εξάλλου ο συγγραφέας κάνει διάκριση μεταξύ ανθρώπου και 'ανθρωπιδών', αλλά αν υπάρχει στο σημείο αυτό κάποια ασάφεια, όπως γράψαμε ήδη και στην Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων, σε προσεχή έκδοση μπορεί να διευκρινισθεί".

Και ερχόμαστε αργά αργά στο σήμερα. Εκτός του ότι η διδασκαλία της Εξέλιξης στα ελληνικά σχολεία είναι ελλιπέστατη από άποψη κάλυψης και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του μαθητή για ολοκληρωμένη βιολογική γνώση (και αυτογνωσία) έχουμε από την άλλη πλευρά όλους τους (παρα)-εκκλησιαστικούς παράγοντες που προσπαθούν να εισάγουν εκ νέου (?) την Άρνηση της Εξέλιξης στην Ελλάδα.
Σχετικά μπορεί να ρίξει μια ματιά κανείς σε μια πανέμορφη σελίδα (σικ), όπου με φόντο έναν παπά στο διάστημα, μια βίβλο διαστημόπλοιο σε τροχιά γύρω από τη Γη και το Χριστό σε ρόλο σελήνης, βρίσκονται τα εξής τραγικά.
Σε άρθρο με τίτλο «Η εξέλιξη των ζώων στη Γένεση» μερικοί πονηροί Αρνητές δηλώνουν : «Πολλοί Εξελικτές, αδυνατούν να δουν την αναγκαιότητα ενός Δημιουργού πίσω από την Εξέλιξη τών ζώων. Από το άλλο άκρο, πολλοί Δημιουργιστές, αδυνατούν να αντιληφθούν το πραγματικό νόημα τών εδαφίων τής Γενέσεως, απορρίπτοντας με προκατάληψη και φανατισμό τις αποδείξεις τών επιστημόνων για την Εξέλιξη τών ζώων.» και το χαρακτηρίζουν το ίδιο άρθρο ως τον χώρο «όπου ο αναγνώστης θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει τη συμφωνία τής Αγίας Γραφής με τους επιστήμονες τής Εξέλιξης!» Με λίγα λόγια βάζουν τους επιστήμονες σαν άλλους οπαδούς μιας σέκτας στο ίδιο επίπεδο με τους όμοιούς τους και προσπαθούν να αυτο-προβληθούν ως υπεράνω αποδεχόμενοι την Εξέλιξη μεν αλλά υπό τους δικούς τους όρους δε και με απώτερο σκοπό να αλιεύσουν πιστούς με πρόσχημα την Εξέλιξη. Το μέγιστο λάθος στο οποίο φυσικά έχουν υποπέσει είναι το κλασικό θρησκευτικό δόγμα/στρατηγική ενάντια στην επιστήμη που πατάει στον άξονα «Άρνηση, Επίθεση, Απορρόφηση» (η έμπνευση του Dawkins). Για ποιό λόγο να κάνουν όμως κάτι τέτοιο και να ανακατέψουν επιστημονικά δεδομένα και γεγονότα με ένα θρησκευτικό δόγμα? Αν δεχτούμε ότι ο Θεός βρίσκεται πίσω από την εξέλιξη γιατί πολλοί οργανισμοί ήταν αποτυχημένοι εξελικτικά και εξαφανίστηκαν, ενώ μετά από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια ο άνθρωπος διαθέτει εξελικτικά απομεινάρια τα οποία είναι άχρηστα (π.χ φρονιμήτες, σκωληκοειδής απόφυση) ή όχι και τόσο τέλεια όσο νομίζουμε (ανθρώπινο μάτι).



Μήπως ο Θεός δεν είναι τέλειος στο να σχεδιάζει τη Ζωή? Αν ο Θεός δεν είναι τέλειος μήπως υπάρχει ο Θεός που δημιούργησε το Θεό σε μία über-θεϊκή συμπαντική στιγμή? Ή μήπως η απάντηση που ταιριάζει εδώ είναι «μυστήριαι αι βουλαί του Κυρίου» και case closed καθώς ο κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν εγκέφαλός μας δεν μπορεί να αντιληφθεί ένα θεϊκό σχέδιο?Φυσικά τέτοια λογικά άλματα γίνονται μόνο για να αποδειχθεί ότι η θρησκεία και ο Θεός δεν μπορούν να βρίσκονται στον ίδιο «χώρο» με την επιστήμη και οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας υβριδικών σχημάτων και θρησκειολογικής ερμηνείας της είναι είτε αστεία και παράλογη είτε επικίνδυνη για την πνευματική ηρεμία μερικών και την επιστημονική Αλήθεια. Παρόλο που η δική μου απόπειρα παραπάνω να συνδυάσω τον Θεό και την Εξέλιξη μπορεί να κριθεί από μερικούς ως βλάσφημη, γιατί δεν θεωρείται βλάσφημη η ίδια ενέργεια όταν γίνεται από τη μεριά των θρησκόληπτων, όταν προσπαθούν να ερμηνεύσουν σύγχρονα, λεπτομερή επιστημονικά δεδομένα με δογματικό τρόπο και με manuals χιλιάδων ετών ανακυκλωμένης προφορικής παράδοσης και μυθολογίας?

Σίγουρα μπορεί η Εξέλιξη στα δικά τους μυαλά να είναι κάτι τρομακτικό που δείχνει όχι μόνο την ασημαντότητα του ανθρώπου στη βιόσφαιρα κατά τη διάρκεια του γεωλογικού χρόνου και το σύμπαν αλλά ίσως συνταρράσει τα ίδια τα θεμέλια του δόγματός τους περί των υλιστικών αθάνατων ψυχών τους και τους φέρνει κοντά στην απόγνωση σε ένα τόσο άπειρα μοναχικό σύμπαν και μια ανύπαρκτη αιωνιότητα. Φυσικά το φόρτε μου δεν είναι τέτοιου είδους φιλοσοφικές αναζητήσεις αλλά περισσότερο τα δεδομένα τα οποία γνωρίζω και έχω δει.



Εννοώ φυσικά ότι η Εξέλιξη δεν χρειάζεται κάποιον Ευφυή Αρχιτέκτονα, ούτε κάποιον Δημιουργό της Βίβλου και όλους αυτούς που υποστηρίζουν τόσο ανορθολογιστικές τάσεις. Η εξέλιξη είναι μια δύναμη τυχαία, ανήθικη, και δίχως σκοπό και δεν μπορεί να μπει σε θρησκευτικά καλούπια, ούτε να εξηγηθεί μέσα από θεολογικά στατικά φίλτρα χιλιάδων ετών. Απλά συμβαίνει μέσω της φυσικής επιλογής, όπου τα γονίδια μας πρέπει να μεταφερθούν από γενιά σε γενιά, από τον έναν πετυχημένο (αυτόν που έχει επιβιώσει) πρόγονο στον επόμενο πρόγονο της μεθεπόμενης γενιάς μεταφέροντας τις χημικές οδηγίες για οτιδήποτε ορίζεται ως ζωή. Και φυσικά κάπου κατά τη μεταφορά γίνονται ευτυχώς και λάθη και προκύπτει η ποικιλομορφία του γενετικού κώδικα αποδεικνύοντας πόσο ευέλικτος, συνεχής και πετυχημένος είναι με μια πορεία εκατοντάδων εκατομμυρίων χρόνων.
Οπότε σας παρακαλώ αφήστε την Εξέλιξη ήσυχη και μην προσπαθείτε να την κάνετε κτήμα σας σε όποιο παιχνίδι παίζετε με τους ομοίους σας.

Σημείωση: Όποιος αρχίσει να με ρωτάει αν πηγαίνω στην Εκκλησία και τα σχετικά προφανώς δεν κατάλαβε τίποτα.

YΓ2...Για να γελάσετε διαβάστε οπωσδήποτε κι αυτό, όπου παίζει και ο αγαπημένος αγιορείτης μοναχός του Λιακόπουλου.(εδώ)

ΑΠΝΤΕΗΤ
Πάντα διαχρονικός Bill Hicks (thanks F.P)
~
Christians Fundamentalists Creationists~


57 comments:

Anonymous said...

Πες μου νέε μου: είσαι του σατανά;;;;; Θες να φέρω τώρα την Κα Λουκά να σε βάλει στον ίσιο δρόμο;;; Λέγε, θες;;;;

JustAnotherGoneOff said...

Ο κύριος Βιολόγος δεν θέλει την Ελένη Λουκά αλλά τον Τορκουεμάδα του... Στον τροχό! Στον τροχό!

BioLogos said...

Για να γίνω λίγο προβοκατόρικος...

Θρησκεία=Κόρη τηε Ελπίδας και του Φόβου, που εξηγεί στους αμαθείς τη φύση της αμάθειας.

Από το Αλφαβητάρι του Διαβόλου

FrapDigo said...

"Παρόλο που η δική μου απόπειρα παραπάνω να συνδυάσω τον Θεό και την Εξέλιξη μπορεί να κριθεί από μερικούς ως βλάσφημη"

Στα @@ μας. Και για μένα βλάσφημη είναι η ύπαρξη αυτών των ανθρώπων, αλλά δεν τους τα πρήζω. Κυρίως γιατί θα με πρήζουν για αιώνες εκείνοι μετά.

"γιατί δεν θεωρείται βλάσφημη η ίδια ενέργεια όταν γίνεται από τη μεριά των θρησκόληπτων, όταν προσπαθούν να ερμηνεύσουν σύγχρονα, λεπτομερή επιστημονικά δεδομένα με δογματικό τρόπο και με manuals χιλιάδων ετών ανακυκλωμένης προφορικής παράδοσης και μυθολογίας?"

Και ποιός σου είπε ότι δεν θεωρείται; Η ηλιθιότητα είναι η θεία Tιμωρία (η γυναίκα του θείου Νίκου).

Ά, άσχετο, αλλά πάντα ήθελα να σε ρωτήσω. Εκκλησία πηγαίνεις;

Εύχομαι ο ήχος του τσέχικου ζύθου, όπως θα πέφτει στο ποτήρι σου, να είναι σαν μπαλάντα του miles davis.

Super Duper κείμενο.

Vagelford said...

Απίστευτα αυτά με τον Κακλαμάνη...

Btw, σκέφτομαι πολύ σοβαρά την πρότασή σου.

BioLogos said...

@Frapdigo
Πρόσεχε τί λες γιατί οι λίμνες φωτιάς και θειαφιού σε περιμένουν.Όπως και το διαστημόπλοιο-βίβλος.
Δεν ξέρω αν το Battlestar Galactica εμπνεύστηκε από αυτούς.

@Vagelford
Eγώ είμαι μέσα και τα υπόλοιπα τα βρίσκουμε στην πορεία.Επιστήμονες άνθρωποι είμαστε...χεχεχε

Marvin said...

καλα εγω και μονο που ειδα την Βιβλο σε τροχια και τον παπα ουφο, κοντευω να πιστεψω...

Zaphod said...

Να σαι καλά βρε φίλε και με ησύχασες! Είχα ένα άγχος, διότι είμαι και μικρότερος :Ρ, και έλεγα ρε που είναι οι δικοί μας και που είναι...

Τώρα ηρέμησα!

Είναι αξιοσημείωτο πάντως, πως όσο προοδεύει η επιστήμη και νέα μέσα και τεχνικές δημιουργούνται, τόσο η "αντίδραση" μεγαλώνει, λες και δεν χρησιμοποιούν οι ίδιοι τα νέα παρεχόμενα μέσα!

ΑΠ' ότι φαίνεται πάντως, διότι το χρήμα ουδείς εμίσησε, πλέον το πράγμα σοβαρεύει διότι διάφοροι "επιστήμονες" επανεισχωρούν στους δημιουργιστικους κύκλους και δίνουν και ένα σοβαροφανές λούστρο.

ΤΟ λούστρο αυτό βέβαια φεύγει πάρα πολύ εύκολα, αλλά όχι από αυτούς που θέλει να πείσει, οι οποίοι τελικά θα πείθονταν έτσι και αλλιώς.

Zaphod said...

Όσο για τον κο Κακλαμάνη κρίμα.... αν και τί να έκανε και αυτός έρημος και μόνος τότενες; Εδώ κοτζαμάν αριστερά και έκανε την πάπια...


Για τον Αντρέα....άστα

goculture.gr said...

τα χειρότερα δυστυχώς έρχονται!

pølsemannen said...

Ακούστε, την αλήθεια για την δημιουργία του σύμπαντος και των ζαγαριών την έχει γράψει (σκιτσάρει) ο Ιταλός γελοιογράφος Altan στο άλμπουμ "Τρίνο".

Τον κόσμο τον δημιούργησε ο Τρίνο, ένας προλετάριος δημιουργός που εργάζεται για λογαριασμό ενός αργόσχολου Θεού!

Anonymous said...

1. http://www.youtube.com/watch?v=R370YkYhV0w

2. http://www.kolonaki-press.com/iantarsiatonaggelon.html

3. ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΗ.Η μόνη λύση για να ξεφύγουμε απο τον ιερό σκοταδισμό, είναι να βάφτουνε κόκκινα τα ποτάμια απο το αίμα των κληρικών.

BioLogos said...

@Μάρβιν
Εγώ να δεις!

@Ζάφωνδας
Ακριβώς αυτό είναι το νόημα.Οι Αρνητές της Εξέλιξης (όπως πρέπει να λέγονται) προσπαθούν φιλοσοφικά ή θεολογικά να προσεγγίσουν κάτι το οποίο δεν είναι ούτε περίπλοκο, ούτε δημιούργημα των άθεων,ούτε αναπόδεικτο.Είναι γεγονός.
Και το κάνουν αυτό γιατί φοβούνται την επιστήμη, τον ορθό λόγο και έχουν έφεση στο να τα κάνουν μαντάρα στον μικρό εγκέφαλό τους, μπερδεύοντας τα πάντα μεαξύ τους μέχρι να μη βγαίνει κανένα νόημα.

Χωρισμός Θεού και Εξέλιξης.Αυτό πρέπει να πάρουν χαμπάρι άπαντες.

Οι πολιτικοί μας από την άλλη έχουν αποδείξει ότι είναι ανεξάρτητοι από την Εκκλησία και όταν πρόκειται για την μόρφωση των παιδιών μας, ξέρουν να αμύνονται απέναντι στο σκοτάδι...(ΝΟΤ)

@goculturegr
Δεν έρχεται τίποτα όσο υπάρχει έστω και ένας κακόμοιρος που φωνάζει και παραθέτει επιχειρήματα κόντρα στην συσσωρευμένη βλακεία.

BioLogos said...

@Πολσε
χοχοχο

Αυτό μου θυμίζει μια σειρά από σκετσάκια με το Θεό σε ρόλο μάνατζερ ή κάτι τέτοιο..."χμμμ Για να σκεφτώ.Ποιά μέρα να φτιάξω τους ορνιθόρυγχους?"

@Φιλθυ Πάγκαν
Το έχω ξαναποστάρει το βίντεο σε παλαιότερο ποστ.Αλλά είναι διαχρονικό και θα το ξανανεβάσω.Ευχαριστώ.

Στο δεύτερο λίνκ δίνεις ένα όμορφο βιβλίο " Ανατόλ Φρανς «Η ανταρσία των αγγέλων», " παρόλο που βαριέσαι να δώσεις πληροφορίες για αυτούς που βαριούνται να κάνουν κΛικ.
"Καθώς ο πρώην άγγελος Αρκάδιος προσπαθεί να οργανώσει την εξέγερση κατά του Θεού ο Ανατόλ Φρανς σχολιάζει τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που τον θλίβουν, αμφισβητεί τους θεσμούς, επιτίθεται στο Στρατό και την Εκκλησία, μέμφεται την εσωστρέφεια των διανοούμενων και εξυψώνει τον απλό καθημερινό άνθρωπο.
Παρ’ όλο που το συγκεκριμένο βιβλίο απαγορεύτηκε από το Βατικανό το 1920, ο συγγραφέας του κέρδισε το βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας το 1921."

Στο τρίτο διαφωνώ γιατί δεν είναι πολίτικαλυ κορέκτ.:P
Δεν χρειάζεται βία εξάλλου για να διώξεις το σκοτάδι...αλλά ο πολυπόθητος Διαφωτισμός που σε κάποιες χώρες δεν έφτασε ποτέ.

Vagelford said...

"Η ανταρσία των αγγέλων" ,πολύ καλό. Ειδικά το όνειρο...

Anonymous said...

Biologos said: Στο τρίτο διαφωνώ γιατί δεν είναι πολίτικαλυ κορέκτ.:P
Δεν χρειάζεται βία εξάλλου για να διώξεις το σκοτάδι...αλλά ο πολυπόθητος Διαφωτισμός που σε κάποιες χώρες δεν έφτασε ποτέ.

Βιολόγε,
Στη Γαλλία απ όπου και ξεκίνησε, ο Διαφωτισμός πυροδότησε μια επανάσταση προκειμένου να αλλάξει ένα καθεστώς 15 και παρπάνω αιώνων για να έρθει κάτι άλλο.Όντως τα κατάφερε(σκοτώνοντας και πολλούς παπάδες στην πορεία - πάρα πολλους). Ξέρεις γιατί? Γιατί ήτανε βαμένη στο αίμα. Και μην μου πείς τώρα για τον ειρινικό διαχωρισμό της Τσεχίας και της Σλοβακίας..

Anonymous said...

biologos,

Είσαι τρομακτικά και θλιβερά μέτριο μυαλό.

Αν η γνώση είναι λίμνη, το βάθος της σιχαμερής(λόγω της διάχυτης βλακείας) ανάλυσής σου, που μόλις διάβασα, θα αρχίσει να υφίσταται όταν η λίμνη αποξηρανθεί.

Μιλάμε για απίστευτα κενά γνώσης, υπεράνθρωπα λογικά άλματα και ατελείωτες δόσεις πνευματικού αυνανισμού.

Μ'αρέσει που οι υπόλοιποι πανηλίθιοι που σχολιάζουν κάνουν οτι τα κατάλαβαν όλα και συμφωνούν κιόλας!!

λιγόνοες, λιγόνοες.....

Προσπαθώντας να ξεφύγεις από την αβάσταχτη μετριότητά σου, την οποίαν έχεις αρκετό μυαλό για να αντιληφθείς αλλά όχι για να την αποτινάξεις, επιχειρείς να δημιουργήσεις μία κάστα όπου θα ανήκεις.

Την κάστα των δήθεν αδικημένων και καταδιωκώμενων επιστημόνων!

Και κάτι τελευταίο:
Από που κι ως που μιλάς εκ μέρους της επιστήμης?
Εγώ επιστήμων είμαι, με ρώτησες αν θέλω να με εκφράζουν οι αρλούμπες που έγραψες?
Άλλη φορά να μιλάς για τον εαυτό σου.

BioLogos said...

Aγαπητέ Ανώνυμε

Με συγκινούν και με τιμούν τα λόγια σου ιδιαιτέρως!Ειδικά τη στιγμή που έρχονται από κάποιον που είναι επιστήμονας.
Σε ευχαριστώ.

ΥΓ.Άφησε μου κανά τηλέφωνο,μέηλ,οτιδήποτε για να σε ρωτήσω την επόμενη φορά μην μου συγχυστείς και πάλι.

Μετά εκτιμήσεως

Anonymous said...

Εσύ biologos και ένας άλλος (δεν θυμάμαι πως τον λεν) πολισμανεν πολμανεν κάπως έτσι, γράφετε χαλαρά τις πιο γελοίες αναλύσεις που τυχαίνει να διαβάζω.

'Οταν βλέπω ανθρώπους που ασχολούνται με θέματα όπως π.χ. τον Λιακόπουλο και η αντίδρασή τους είναι κάποια άλλη εκτός από το γέλιο και κάθονται και τον αναλύουν(είτε θετικά κρίνοντάς τον είτε αρνητικά) τότε ξέρω οτι δεν μπορείς να περιμένεις και πολλά από αυτούς τους ανθρώπους.
Δηλαδή μιλάμε για διανόηση αμοιβάδας.

BioLogos said...

Αγαπητέ Ανώνυμε

"Αν η γνώση είναι λίμνη, το βάθος της σιχαμερής(λόγω της διάχυτης βλακείας) ανάλυσής σου, που μόλις διάβασα, θα αρχίσει να υφίσταται όταν η λίμνη αποξηρανθεί."

Πραγματικά δεν μπορείς να φανταστείς πόσο μου έφτιαξες τη βραδυά!!!
Έχεις τον απεριόριστο θαυμασμό μου.

Anonymous said...

Ανώνυμε τι ζώδιο είσαι?

Anonymous said...

gemini

Anonymous said...

gemini ( 21/5 - 21/6 ) Είστε κλασσικοί διανοούμενοι. Μοιάζετε στην Ν.Δ.
Είστε διπρόσωπα γουρούνια και σας μισούν όλοι. Είστε τσιγκούνηδες και δεν
έχετε πραγματικούς φίλους. Εχετε μιά τάση γιά παθητικό σοδομισμό και
αιμομιξία. Λέτε αρλούμπες και αλλάζετε τις ηλίθιες απόψεις σας κάθε 10
δευτερόλεπτα.

Anonymous said...

'''gemini ( 21/5 - 21/6 ) Είστε κλασσικοί διανοούμενοι. Μοιάζετε στην Ν.Δ.
Είστε διπρόσωπα γουρούνια και σας μισούν όλοι. Είστε τσιγκούνηδες και δεν
έχετε πραγματικούς φίλους. Εχετε μιά τάση γιά παθητικό σοδομισμό και
αιμομιξία. Λέτε αρλούμπες και αλλάζετε τις ηλίθιες απόψεις σας κάθε 10
δευτερόλεπτα.'''







Πραγματικά δεν μπορείς να φανταστείς πόσο μου έφτιαξες τη βραδυά!!!
Έχεις τον απεριόριστο θαυμασμό μου.

Anonymous said...

χαχαχαχα

Zaphod said...

Ρε ποιος σοβαρός επιστήμονας ασχολείται με ζώδια;;;;

Anonymous said...

χαχαχαχα!

BioLogos said...

Ρε παιδιά...να γίνουμε πρωτότυποι!

Αλήθεια Ανώνυμε δεν μας είπες σε εμάς τους πανίβλακες, υπό του μετρίου.

Την εξέλιξη τη δέχεσαι?Ή πιστεύεις κι εσύ ότι ο θεός δημιούργησε τους δεινόσαυρους αλλά βαρέθηκαν να τα γράψουν στο βιβλίο της Γέννεσης?Αλήθεια,ο Νώε πώς χώρεσε όλα αυτά τα ζωντανά μέσα στην Κιβωτό?

Anonymous said...

@zaphod

η Λίτσα Πατέρα, ο Κώστας Λεφάκης και ο μαλάκας βουλευτής του Λ.Α.Ο.Σ. δεν τον θυμάμαι.

Anonymous said...

εε χμ βασικά τώρα που ξαναδιαβάζω το σχόλιό μου ίσως ήμουν κάπως υπερβολικός με τον κύριο biologos και υπάρχει το ενδεχόμενο να τον πλήγωσα και δεν θέλω να πληγώνω ανθρώπους που δεν με πείραξαν.

Αλλά έχω δίκιο και αυτά που είπα ισχύουν.

BioLogos said...

Βρε μπας και είσαι ο Μάνος/Γιώργος?

Anonymous said...

biologos,

συνήθως βαριέμαι να κάνω μεταγγίσεις μυαλού αλλά εν συντομία θα κάνω μία απόπειρα να δείξω το σωστό δρόμο μέσω μίας απάντησής μου.

1.Πιστεύω στην εξέλιξη και ξέρω πάρα πολύ καλά πως λειτουργεί.

2.Ναι ο Θεός τους έφτιαξε τους δεινόσαυρους.

3.Ο Νώε χώρεσε τα ζώα στην κιβωτό του της θείας χάριτος βοηθούσης.

4.Επίσης πιστεύω ακράδαντα οτι οι Βαλκυρίες είναι πανέμορφες.

5.Θεωρώ οτι ο τρόπος με τον οποίον πέθανε ο Φαέθων έχει υπέροχη τραγικότητα ως αφήγηση.

pølsemannen said...

@ biologos & Ανώνυμος (Γέρων +Κουφαλεύς+)

Ο Ανώνυμος που προφανώς βαριέται να πληκτρολογήσει ένα παρωνύμιο (γι' αυτό χάριν ευκολίας θα τον αποκαλώ Γέροντα +Κουφαλέα+ εκ της κουφάλας γης), είναι μάλλον Λιακοφυλόφιλος ολκής.

Κατ' αυτόν η αλήθεια βρίσκεται στις 2 τριλογίες των Νεφελιμο-ελ-ελοχιμ και της τριλογίας ο καιρός γαργαρ +Εγγυc+.

Δηλώνει επιcτήμων, ενώ εγώ δηλώνω λουκανικοπώλης (pølsemannen) και πεταλωτής ορθόδοξων κενταύρων για να βγαίνει το μεροκάματο. Αν μη τι άλλο δεν παριστάνουμε τις αυθεντίες, ω +Γέροντα+.

Προφανώς μια και ανέφερε τον γνωστό τηλεπλασιέ αρλούμπας αχταρμά, ενώ παράλληλα δηλώνει +επιcτήμων+ θα μπορεί να αποδείξει έστω σε πολύ αδρές γραμμές διατί η γη είναι κουφάλα.

Άλλωστε το βάρος της απόδειξης κάποιας πρότασης τύπου "Υπάρχει ένας ροζ δεινόσαυρος σε τροχιά γύρω από τους Πλούτωνα και Χάροντα" πέφτει σε αυτόν που αμολά την εν λόγω παρόλα.

Και ναι, ο Λιακό βγάζει γέλιο, πολύ γέλιο και δίνει υλικό για να κάνει κανείς χονδρές πολύ ΧΟΝΔΡΕΣ πλάκες.

Από κει και πέρα το γεγονός ότι κονομάει από πολλούς χαζούς, θρησκόληπτους, και απαίδευτους είναι γεγονός προς προβληματισμό αναφορικά με το τι επίπεδο έχει ο μέσος έλλην.

Μα τον Ήφαιστο τον κούτσαβλο στην τελική, εάν δεν γουστάρετε να διαβάζετε κάτι, δεν σας υποχρεώνει κανείς να το κάνετε.

Στο ολοκληρωτικό καθεστώς τύπου "1984" δεν έχουμε φτάσει (ακόμα).

Λέτε:
"3.Ο Νώε χώρεσε τα ζώα στην κιβωτό του της θείας χάριτος βοηθούσης."

Πολύ "πιστέυω" και ελάχιστη λογική βλέπω, οπότε μάλλον δεν μπορώ να συγχαρώ δια τον ορθολογισμόν σας.

Εάν θεωρούσατε τα ανωτέρω αλληγορία ίσως αλλά τώρα...

Anonymous said...

α μπράβο polsemannen(πολσεμάνεν) σε λένε.

Λοιπόν πριν γράψεις αυτό το σχόλιο είχα μία αμφιβολία μήπως σε αδίκησα.
Τώρα δεν έχω.

BioLogos said...

Μιλάς όμως άσχημα στους συνομιλητές σου ανώνυμε...Πολύ αμυντικό σε βρίσκω.

Από όλα αυτά τα όμορφα που έχεις πει λείπει κάτι όμως.Το σημείο που διαφωνείς και το γιατί.

Μπορείς αν έχεις ελάχιστο χρόνο πάνσοφε, πεφωτισμένε να μας βοηθήσεις?

pølsemannen said...

@ Γέροντα +Κουφαλέα+

Η Θεία Χάρις που χώρεσε τα ζωντανά εις την κιβωτόν του Νώε, σας βοήθησε ίνα μην αδικήσετε τον ευνοούμενον του Ηφαίστου του Κούτσαβλου. :-DDDD

+Αλληλούια+

Και επειδή επανάληψις μήτηρ πάσης μαθήσεως, εάν κάτι σας χαλεί, πολύ απλά μην το κάνετε.

Υγιαίνετε. :)

Anonymous said...

biologos,
δυστυχώς όχι.

Αν η βραδυνή έξοδος είναι χημική αντίδραση, τότε αν θέλω να βγάλει τα επιθυμητά προιόντα, τώρα είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή να φέρω σε επαφή τα αντιδρώντα, δηλαδή το φτιαγμένο μου κεφάλι και τον εξωτερικό κόσμο.

Με συγχωρείτε, αύριο ίσως.

Εύχομαι ειρήνη, αγάπη, συμφιλίωση, σεξ, μαθηματικά, μάχες, κυριαρχία και ομορφιά στην ανθρωπότητα.

άντε γεια μάγκες

Jim.Hellas said...

ανώνυμε, κόψε κάτι ρε... "Δεν κάνω μεταγγίσεις μυαλού", "απίστευτος ημιμαθής", "γελοίες αναλύσεις", "εγώ έχω δίκια και αυτά που είπα ισχύουν".

Το καλάμι σου μόνο δεν μας είπες που το πάρκαρες. Από φαφλατάδες έχουμε πήξει. Αν έχεις να πεις κάτι επί της ουσίας, πες το.

Ας μη μιλάμε μόνο για να μιλάμε, έτσι; :)

Anonymous said...

Πάντως ο πάπας δεν έχει κανένα πρόβλημα με την εξέλιξη. Καμία σχέση με τους ορθόδοξους δηλαδή. Αν ξέρανε οι καθολικοί τι καλά περνάνε οι δικοί μας εδώ πέρα, θα γίνονταν κι αυτοί ορθόδοξοι και θα σταμάταγε το σχίσμα των εκκλησιών:)

Άσχετο αλλά το ξέρετε ότι στην Αμερική υπάρχει ένωση γονέων παιδιών σεξουαλικά κακοποιημένων από ορθόδοξους ιερείς;

BioLogos said...

@Polse
O Aνώνυμος προφανώς δεν είναι κάποιος ορθόδοξος/βουδιστής/ευαγγελιστής κτλ κτλ.Απλά ήθελε να κάνει μία δήλωση για το επίπεδο των γραπτών που δυστυχώς διαβάζει (από μόνος του φυσικά).Και μάλλον πρόκειται για το γνωστό τρολ της Ζούγκλας.Ίσως...

@Jim
Περνάμε ωραία σε αυτό το μπλογκ auf jeden Fall.

@bio
Ναι το διάβασα κι εγώ και γελούσα.Αν ήταν να περιμένουμε κάθε φορά την οποιαδήποτε εκκλησία/οργανωμένη θρησκεία να δώσει το πράσινο φως/έγκρισή της ακόμη θα καβαλούσαμε άλογα και κάρα με τετράγωνες ρόδες.

Όσο για το δεύτερο μου φαίνεται λίγο υπερβολικό,αλλά δεν δυσκολεύομαι να το πιστέψω.

Anonymous said...

Μπα, Μάνο, βγαίνεις και έξω; Έτσι κάνουν οι καλοί Δυνατοί Μαχητές; Δεν προετοιμάζονται μέρα νύχτα για τη μέρα της Δοκιμασίας;

Καλά πιοτά, πολεμιστή! Πρόσεχε μόνο μη μεθύσεις και βρεθείς γυμνόστηθη μέσα σε κανένα πλυντήριο.

Rodia said...

Προσπαθώ να συσχετίσω την εξέλιξη του ανθρώπου με το θεό: Ας φανταστούμε τις ματρούσκες, αυτές τις ρώσικες κουκλίτσες που η μια βρίσκεται μέσα στην άλλη.
Στη περίπτωση του ανθρώπου, ο πίθηκος είναι η μικρότερη κουκλίτσα και ο άνθρωπος -όπως έχει εξελιχθεί ως τα σήμερα- η μεγαλύτερη. Τίποτε δεν αποκλείει να υπάρξει αργότερα, προχωρώντας η εξέλιξη, μια μεγαλύτερη κουκλίτσα που θα τον κλείσει μέσα της!
Στη περίπτωση του θεού, μάλλον είναι -ακόμα- η μικρότερη κουκλίτσα!

Φοβερό ποστ! :-)

Anonymous said...

biologos
Κι όμως αληθεύει!
http://www.pokrov.org/mission.asp

7Demons said...

Την κακόγουστη,έξαλλη σελίδα την εντοπίσαμε κι εμείς.
Που να δεις στο πεδίο της Ιστορίας τι προπαγάνδα κάνει και τι ψεύδη διασπείρει-άλλοτε με αμήχανο,σιωπηλό τρόπο και άλλοτε με ανερυθρίαστο ύφος.

Zaphod said...

@ανώνυμος
"Ναι ο Θεός τους έφτιαξε τους δεινόσαυρους.

3.Ο Νώε χώρεσε τα ζώα στην κιβωτό του της θείας χάριτος βοηθούσης."

Όποτε θες μου λες σε τι πεδίο είσαι επιστήμονας - δημιουργική μαλακολογία φαντάζομαι.
Αν και νομίζω πως απλά μας κάνεις πλάκα.

@all
Ρε σεις, βοηθήστε και μένα τον αδαή τι εστί μάνος κτλ κτλ

BioLogos said...

@Rodia
Kαλημέρα Ροδια.Πολύ ωραία η εικόνα με τις ματρούσκες γιατί σε γενετικό επίπεδο κάθε οργανισμός περικλείει ένα θραύσμα των υπολοίπων οργανισμών που βρίσκονται εν ζωή αλλά και αυτών που έχουν εξαφανιστεί.Αυτή η συνεχής ροή της γενετικής πληροφοριας διαφυλάσσεται άλλωστε μέσω της εξέλιξης.
Ο Θεός και η Εξέλιξη είναι εύκολο να συσχετιστούν καθώς αναφέρονται στην ίδια την ουσία της ζωής.Αλλά είναι λάθος κατά την άποψή μου,ένα επιστημονικό γεγονός που αφορά το Πώς της ζωής να μπερδεύεται με το οποιοδήποτε Γιατί το οποίο μπορεί να προσεγγίζεται φιλοσοφικά, θεολογικά κτλ.Προσπαθώ δηλαδή να τα διακρίνω και να μην χρησιμοποιώ το Θεό για να ακυρώσω την Εξέλιξη αλλά ούτε και την Εξέλιξη για να ακυρώσω τον Θεό καθώς το Πιστεύω και το Γνωρίζω δεν συμβιβάζονται και ούτε αναμιγνύονται, όπως προσπαθούν να μας πείσουν οι Αρνητές της Εξέλιξης.

BioLogos said...

@bio
...Mε κούφανες πρωινιάτικα.Επιδημία είναι αυτό στις ΗΠΑ?

@7δαίμονες
Αγαπητοί μας δαίμονες, αυτή η σελίδα αποτελεί μόνο ένα δείγμα των δογματισμένων, που προσπαθούν να κάνουν κτήμα τους και να απορροφήσουν επιστημονικές Αλήθειες, ιστορικές Αλήθειες, ώστε όλοι τους να μοιράζονται την στρέβλωση των γεγονότων, δίχως να αμφισβητούν.
Υπάρχει στο μπλογκ τους άρθρο το οποίο μιλάει για ένα βιβλίο που παρουσιάζει το Θεό ως μοριακό βιολόγο εξηγώντας κατά αυτό τον τρόπο την κυτταρική βιολογία μέσα από το κλασικό πλέον πρίσμα ανακατώματος και μπουρδολογίας.

@Ζάφωνδα
Ο Ανώνυμος μάλλον έδωσε αυτή τη σειρά αριθμημένων απαντήσεων ως multiple choice για εμάς τους ανόητους.
Ο Μάνος/Γιώργος είναι ένα τρολ της Ζουγκλας και αραιά και που βαράει και αυτό το μπλογκ.
Είναι μια αστεία ιστορία δίχως ουσία βασικά.

Anonymous said...

biologos
όχι δεν είναι επιδημία στις ΗΠΑ, απλά εκεί λειτουργεί το νομικό σύστημα. Τι τους κάνουν; Τους στέλνουν πακέτο πίσω στην Ελλάδα στα μουλωχτά.
http://www.pokrov.org/resource.asp?ds=Article&id=499

Rodia said...

Χαίρομαι που σου άρεσε η εικόνα μου :)
Σχετικά με το Θεό ως... μικρότερη κουκλίτσα, η εικόνα αυτή αφορά τις διαφορες θρησκείες που δεν πάνε παραπέρα και μένουν στο αυθύπαρκτο αυτού του Ενός δημιουργού.
Σκέφτομαι καμιά φορά ότι μπορεί να έχει ξεχαστεί κάποιο... ελαττωματικό τσιπάκι(!) στον ανθρώπινο εγκέφαλο που οδηγεί προς τα πίσω, που εμποδίζει να ξεκολλήσει από αταβιστικές εικόνες. Ισως, με την εξέλιξη του είδους να βελτιωθεί η λειτουργία του... :)

Διαγόρας ο Μήλιος said...

Πολύ ωραίο άρθρο.

Εγώ πάλι είμαι της γνώμης ότι καλό μεν είναι που τα ιστολόγια παρέχουν τη δυνατότητα ανώνυμου σχολιασμού, τα ανώνυμα σχόλια όμως δεν θα έπρεπε να λαμβάνουν απαντήσεις. Αν κάποιος δεν προσδίδει αρκετή αξία στα λεγόμενά του ώστε να σταθεί πίσω τους με μία --ψευδώνυμη έστω-- προσωπικότητα, γιατί θα έπρεπε εμείς να τους προσδίδουμε αρεκτή αξία ώστε να απαντάμε σε αυτά;

BioLogos said...

@Ροδιά
Δεν έχεις κι άδικο αλλά θα ήθελα να υπάρχει ποικιλομορφία στους ανθρώπους,τις ιδεολογίες και τις θρησκείες.Δηλαδή,θα με φόβιζε αν από αύριο π.χ ήταν οι πάντες Χριστιανοί,ή φιλελεύθεροι...χεχε.
Είναι μια δημιουργική ποικιλομορφία και ο καθένας είναι ελεύθερος να επιλέξει το πώς θα ερμηνεύσει τον κόσμο στον οποίο ζει.Αλλά είναι βλακεία ολκής και "κλέψιμο" να προσπαθείς να ερμηνεύσεις τα πάντα, όπως σε βολεύει αγνοώντας τα δεδομένα, όπως στην περίπτωση των δημιουργιστών εισβάλλοντας με το έτσι θέλω σε έναν χώρο που δεν χωράει και δεν δέχεται τη θρησκεία.Υπό άλλες συνθήκες θα ήταν απλά αστείο κάποιος να σκέφτεται αν θα πρέπει να έχουν θέση στις σχολικές αίθουσες (εγώ λέω να διδασκόμαστε και την θεώρηση των Ίνκας περί του κόσμου π.χ) οι τραγικές απόψεις των δημιουργιστών, αλλά τουλάχιστον σε ΗΠΑ-Η.Β (και στην Χ.Ο Ελλάδα όπως φαίνεται) τους απασχολεί σε υπερβολικό βαθμό.

Και για να αστειευτώ έξω από τα επιστημονικά πλαίσια...Ο άνθρωπος έπαψε να εξελίσσεται από τότε που σκότωσε το πρώτο μαμούθ για να φοράει τη γούνα του, αντί να βασίζεται στο δικό του τρίχωμα.(φυσικά δεν ισχύει αλλά μου αρέσει σαν αστείο)

BioLogos said...

@Διαγόρας
Ποτέ δεν είχα κάτσει να σκεφτώ κάτι τέτοιο και είναι αλήθεια ότι η κατάσταση στα σχόλια είναι ορισμένες φορές no holds barred και όποιος αντέξει.

Προσωπικά είμαι και λίγο περίεργος να δω πού θέλει να το πάει ο καθένας που δεν έχει το θάρρος να στηρίξει τα λεγόμενά του έστω με ένα ψευδώνυμο.Ο μόνος κανόνας που έχω και έχω διαγράψει σχόλια λόγω αυτού είναι να μην βρίσει κάποιο τρολ τους σχολιαστές του μπλογκ αυτού.

Γενικά πάντως τα ανώνυμα τρολζ δεν ευδοκιμούν εδώ μέσα.

Zaphod said...

@biologos
Περί σχολίων: Νομίζω πως είναι νοητική παγίδα. Μην ασχολείσαι με το ποιος όσο με το τι λέει.

Διάβασα αυτό που γράφεις στην ροδια......χμμμμ δεν μου άρεσε. εγώ θα ήθελα ποικιλομορφία αθεων :)

Φαντάζεσαι να γίνει κάποτε αυτό που μου είχε γράψει κάποιος;
"Η Συνομοσπονδία Ενωμένων Άθεων θα διεξάγει πόλεμο με την Ενωμένη Αθεϊστική Συμμαχία... μα την Επιστήμη! (Southpark S10 E12-13)"

Μιλάμε για πολύ γέλιο!

BioLogos said...

@Zaphod
Μα το μούσι του Ποσειδώνα εκπέμπουμε στο ίδιο μήκος κύμματος και θα σου πω γιατί.

Χθες το βράδυ ξαναείδα τα 2 επεισόδια Go God Go και γι αυτό σκέφτηκα ότι πρέπει να υπάρχει ποικιλομορφία.Φυσικά όχι μόνο Χριστιανοί ή μόνο Άθεοι ή μόνο Γαύροι(είμαι αντιγαύρος) γιατί φαντάζεσαι έναν μελλοντικό πόλεμο ενάντια στις μαρμότες, τους κάστορες και όλα αυτά τα μιαρά πλάσματα?

Kι επειδή πρέπει επιτέλους να αφήσω το δούλεμα και να δείξω πώς αντιλαμβάνομαι την εξέλιξη (Μr./Ms Garrison et al.,200X)

"In the beginning we were all fish, swimming around in the water. And then one day a couple of fish had a retard baby and the retard baby was different so it got to live.

So retard fish goes on to make more retard babies. And then one day a retard baby fish crawled out of the ocean with its mutant fish hands, and it had butt-sex with a squirrel and made retard-frog-squirrel. And then that had a retard baby which was a...monkey-fish-frog. And then this monkey-fish-frog had butt sex with a monkey and then that monkey had a mutant retard baby that screwed another monkey and that made you.

So there you go. You're the retarded off-spring of five monkeys having butt-sex with a fish-squirrel. Congratulations."

0comments said...

Τι ωραία συζήτηση!
Συνάδελφε σκίζεις!

Unknown said...

Όταν ο ίδιος ο Υπ. Παιδείας και (ενδεχομένως) οι σύμβουλοί του δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν ότι το Ανθρώπινο Γένος (Homo) ανήκει στην Οικογένεια των Ανθρωπιδών (Hominidae) και κάνει λόγο για "σαφή διαχωρισμό" μεταξύ τους (έστω και σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν τα "ιερά πνεύματα"), τότε καταλαβαίνει κανείς πόσο έχει αποσιωποιηθεί η Θεωρία της Εξέλιξης στην ελληνική παιδεία.

BioLogos, τα συγχαρητήριά μου (έστω και καθυστερημένα) για το θέμα και τον τρόπο που το έθιξες.

Ψάχνοντας κάποια μέρα στο YouTube κατέληξα να γελάω με τους υπερατλαντικούς δημιουργιστές και όσους από επιστημονική θέση και ιδιότητα τους έβαζαν στη θέση τους. Μέχρι που συνειδητοποίησα κάποια πράγματα:

1. Στην αντίπερα όχθη το φαινόμενο έχει πάρει σοβαρές κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις.
2. Όχι ότι είμαστε καλύτερα εδώ πέρα (τουλάχιστον στα σχολεία των ΗΠΑ διδάσκεται η Εξέλιξη ενώ τα θρησκευτικά όχι).
3. Νόμιζα ότι είχα ιδέα για τη Θεωρία της Εξέλιξης.

BioLogos said...

Θανάση έπεσα εδώ μέσα τυχαία ψάχνοντας να καταλάβω τί γίνεται με ένα μπαγκ που μου τρώει σχόλια...σαν το βενζόλιο και το φίδι που τρώει την ουρά του, έτσι και το μπλογκ μου τρώει το ίδιο μου το μπλογκ...:P
Δεν πειράζει όμως τα έχω όλα σωσμένα στον εγκέφαλό μου.

Σε ευχαριστώ για το σχόλιο και χαίρομαι που μπήκα νωρίς στη μάχη ενάντια στους έλληνες "δημιουργιστές" αν και βρίσκομαι στο εξωτερικό.Προσπαθεί ο καθένας μας με τη λογική να δείξει το διαχωρισμό μεταξύ επιστήμης και δοξασίας, αλλά δυστυχώς είμαστε λίγοι ή βαριόμαστε, όπως πολλές φορές εγώ :P.

Πίστεψέ με ότι όσον αφορά την εξελικτική βιολογία, οι γνώσεις μου είναι ίδιες με αυτές ενός προπτυχιακού βιολόγου, οπότε μαθαίνω κι εγώ παράλληλα.

Powered By Blogger