Monday, September 10, 2007

Οι φίλοι μας τα ζώα

Σαν παραφωνία μέσα στο κλίμα των ημερών έρχομαι να σας μιλήσω για ένα προσφιλές ερπετό το οποίο μου έχει κάνει κατάληψη στο πίσω μέρος του αμφιβληστροειδούς κάθε φορά που ανοίγω την τηλεόραση (εκτός από όταν βλέπω ειδήσεις του εναλλακτικού και νεανικού καναλιού). Δεν είναι ούτε η οχιά η διμούτσουνη, ούτε η σαύρα- γουστέρα.Το συγκεκριμένο ερπετό είναι αργοκίνητο και η μόνη του άμυνα απέναντι στους θηρευτές του είναι η ικανότητά του να διαθέτει παραπλήσιο χρωματισμό με το φυσικό του ενδιαίτημα σαν καμουφλαζ κι όχι να αλλάζει χρώματα ανάλογα με το γύρω περιβάλλον κατά το δοκούν, όπως πιστεύεται (εκτός ελαχίστων περιπτώσεων).Εκτός από φυσικό καμουφλάζ η αλλαγή χρώματος χρησιμεύει στη ρύθμιση της σωματικής θερμοκρασίας αλλά και κατά την αναπαραγωγική περίοδο ως μέσο αποστολής σεξουαλικών ή επιθετικών σημάτων, στην περίπτωση κάποιου ανταγωνιστή. Τρέφεται κυρίως με έντομα αλλά και μικρά πουλιά και άλλες σαύρες στην περίπτωση μεγαλόσωμων ατόμων. Τα θηράματά του, τα οποία συλλαμβάνει με τη μακριά και κολλώδη γλώσσα του, τα χτυπάει με ταχύτητα περίπου 3/100 του δευτερολέπτου. Διαθέτει άψογη όραση καθώς οι οφθαλμοί καλύπτουν οπτικό πεδίο εύρους 360 μοιρών και κάθε οφθαλμός μπορεί να εστιάσει αυτόνομα σε διαφορετικά αντικείμενα ταυτόχρονα ενώ μπορούν να "κλειδώσουν" σε έναν στόχο μόνο προσδίδοντας οξεία στρεοσκοπική όραση και αντίληψη του βάθους. Δυστυχώς δε διαθέτουν έξω και μέσω ους και θεωρείται ότι είναι κωφά, αλλά ενδέχεται να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω δονήσεων σε στερεά υλικά, όπως τα κλαδιά.


Xαμαιλέοντες στο φυσικό τους ενδιαίτημα

13 comments:

Nobody said...

Δεν θέλω τέτοιους φίιιιλους
(λαλαλα)

phd said...

Ζώο-λογία και πολιτικών-λογία, πετυχημένος παραλληλισμός. Πως μπορείς να αφανίσεις το είδος που μας περιγράφεις;

πετρούλα said...

το είδος χαμαιλέοντα της φωτογραφίας λειτουργέι καλύτερα σε μπορδωροδοκόκκινο χρώμα.

kanataki said...

αν το δεις μην το σκοτώσεις...


υγ είναι γούρι λέμε...!

ανεστης said...

Τα μικρά έντομα απο τα οποία θρέφονται είναι τα άννομα οφελήματα που κάνουν "δωράκι στον εαυτό τους" οι επαγγελματίες πολιτικάντηδες. Αν αυτά εκλείψουν (σε μια ευνομούμενη πολιτεία that is...) τότε διαταράσεται η τροφική αλυσίδα ψοφάνε οι σαυρίτσες και μένοιν οι καθαροί πολιτικοί.
Γιατί δεν το δοκιμάζουμε;

If...ιγένεια said...

Έτσι, έτσι..

Dementia_Inc said...

Επίσης οι χαμαιλέοντες αυτοί,αφού τελειώσουν τις καθημερινές τους ''ανάγκες'' στο φυσικό τους περιβάλλον (βλέπε παπαρολογία στη βουλή,κραυγές χωρίς νόημα) χρησιμοποιούν ειδικά μέσα μεταφοράς που τους προστατεύουν από τις άδικες επιθέσεις των υπόλοιπων ''αρπακτικών'' και επιστρέφουν στις φωλιές τους.Εκει συναναστρέφονται με τα κατώτερα μέρη της ζωικής αλυσίδας(μάντεψε ποιός..) προσπαθώντας να ''διαιωνίσουν'' το είδος τους ρουφώντας ενέργεια με τη γνωστή τεχνική του ''ρουσφετίου''..Κουνια που μας κούναγε...

BioLogos said...

Άσχετο
Αυτή τη στιγμή "παρακολουθώ"(αδυνατώ λόγω βλακείας δικής μου προφανώς) τηλεδιάλογο στο μέγκα και μου έκανε εντύπωση η ξανθιά κυρία,η οποία στην προσπάθειά της να μη ξεχάσει τί θέλει να πει, να καλύψει τις φωνές των άλλων και να μπλοκάρει τον εγκέφαλό της από αυτές ανοιγοκλείνει μονίμως τα μάτια της, τσιρίζει και κοιτάζει απειλητικά δεξιά και αριστερά.

@νομπαντυ
Επίσης άσχετο αλλά καλά στα λέει κι ο Ανέστης περί ψήφου από εκεί μεριά.

@συνάδελφος phd με τα όμορφα άρθρα
Ας ελπίσουμε στην εξέλιξη...ή στους "μετεωρίτες"

@πέτρα
το χαλάκι ασορτί ανάλογα με τη διάθεση

@τσαπερδω
λες?

@Ανέστιος
Ωραίος και αυτός ο συμβολισμός αλλά μπορεί και να πετύχενε η εισαγωγή νέου θηρευτή που τρέφεται αποκλειστικά με χαμαιλέοντες για να ελέγξει και την αύξηση του πληθυσμού τους.Καμιά ιδέα?

@ιφ...ιγένεια
Καλώς την

@ντεμέντια
Χαρακτηριστικά θα σου πω το εξής.Γίνονται εκτεκταμένες μελέτες στη συμπεριφορά τους καθώς όσο πιο αρπακτική συμπεριφορά εκδηλώσει ένα άτομο, τόσο πιο ακλόνητα παραμένει στη θέση ισχύος του στο μικροπεριβάλλον των χαμαιλεόντων.

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ said...

Για τα παράσιτα τι έχεις να πεις;

Σταρχιδικές Φακεμόλες said...

Εγώ πηγαίνω στα εκλογικά κέντρα να βγάλω γκομενάκι. Έχει κάτι ωραία τσουτσέκια (που προσδοκούν διορισμό) σε κάθε κέντρο, μόνο που τα έχουν βάλει μόνο για μαλακομαγνήτες. Θέλει ειδικό χειρισμό για να απελευθερώσεις την ορμόνη "ανοιγωπόδια".

SPY said...

κ. Βιολόγε για να σας βοηθήσουμε περισσότερο στην περιγραφή, παραθέτουμε φωτογραφικό υλικό ενός σπανίου είδους που είχαμε την τύχη, μετά από μακροχρόνιες παρακολουθήσεις, να αποθανατίσουμε εις την ελληνικήν ζούγκλα.

BioLogos said...

@απειρωτάς
ότι και να πω θα είναι λίγο.τα πσρ΄σδιτα ενδεχομένως τα έχουμε αποδεχτεί στον κύκλο της ζωής μας ω απαραίτητα στοιχεία της "τροφικής αλυσίδας".Αποδομούν και ο κύκλος συνεχίζεται.

@φακεμόλες
Μόλις βρεις απάντηση σε αυτό το ερώτημα στείλε μου μεηλ.

@shy ο ντροπαλος?
!!!
Ακόμα και σε κόμμεντ έγραψες με τον ηγέτη.

λολιτα said...

δεν μπορουσα να συμφωνω περισσοτερο μαζι σου!


φιλακια!

Powered By Blogger