Friday, September 21, 2007

Η καταστροφική δύναμη της ηλιθιότητας

κάνε με αριστερό κλικ

Βάσει διαφόρων ερεθισμάτων θα κάνω μια απόπειρα να μεταφράσω τους 5 βασικούς νόμους της ανθρώπινης ηλιθιότητας-βλακείας, όπως δημοσιεύτηκαν το 88 από το συγχωρεμένο πλέον καθηγητή Carlo Cipolla του πανεπιστημίου του Berkeley. Αποτελούν τεκμήριο ότι ακόμα και αυτή η μυστηριακή συμπεριφορά μπορεί να προσεγγιστεί και αναλυθεί με το δέοντα επιστημονικό και αντικειμενικό τρόπο.

1ος Νόμος

Πάντα και αναπόφευκτα όλοι υποτιμούν τον αριθμό των ηλίθιων ατόμων που βρίσκονται στο περιβάλλον.

Η Φύση έχει προνοήσει ώστε η συχνότητα της ηλιθιότητας-βλακείας να ισούται με την πιθανότητα εμφάνισής της ανεξάρτητα από το μέγεθος πληθυσμιακών ομάδων. Κατά τον τρόπο αυτό το ίδιο ποσοστό ηλιθίων (å) θα προκύψει είτε σε μικρές ή μεγάλες ομάδες ανθρώπων. Το γεγονός αυτό οδηγεί στα εξής συμπεράσματα: 1.Άτομα τα οποία είχαν χαρακτηρισθεί ως λογικά και ευφυή αποδεικνύονται ως ανεπανόρθωτα ηλίθια. 2.Μέρα με τη μέρα, με ακατάπαυστη μονοτονία και προβλεψιμότητα κάποιος παρενοχλείται στις δραστηριότητές του από ηλίθια άτομα τα οποία εμφανίζονται ξαφνικά και απρόσμενα στα πιο ασύνηθη μέρη και τις πιο απίθανες στιγμές.


2ος Νόμος

Η εκπαίδευση και κατάρτιση δεν έχουν καμία συσχέτιση με την πιθανότητα εμφάνισης ηλιθιότητας-βλακείας μετά από μελέτες σε πανεπιστήμια και κολλέγια, άσημα είτε παγκόσμιας εμβέλειας. Στον ανομοιογενές πληθυσμό των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, που απαρτίζεται από καθηγητές, φοιτητές, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, ο δείκτης å αποδείχθηκε να είναι υψηλός σε σύγκριση με το προβλεπόμενο (1ος νόμος) και ήταν ανεξάρτητος από οικονομική κατάσταση, μόρφωση, κοινωνικό επίπεδο κτλ.

Οπότε είτε αναφερόμαστε σε κατόχους βραβείων Nobel ή σε ιθαγενείς της Πολυνησίας το ποσοστό ηλιθιότητας παραμένει ίδιο και βάσει του πρώτου νόμου είναι πιο υψηλό από το αναμενόμενο.

3ος Νόμος

Ο τρίτος Νόμος θεωρεί ότι τα ανθρώπινα όντα κατατάσσονται σε τέσσερεις κατηγορίες : τους αβοήθητους, τους ευφυείς, τους απατεώνες και τους ηλίθιους. Εάν ο Γιώργος λάβει μια απόφαση η οποία καταλήγει στο να του προκαλέσει μια απώλεια ενώ ταυτόχρονα αυτή η απόφαση αποφέρει κέρδος στο Δημήτρη, τότε ο Γιώργος είναι αβοήθητος. Εάν ο Γιώργος αναλόγως λάβει μια απόφαση η οποία αποφέρει ταυτόχρονα κέρδος στον εαυτό του και το Δημήτρη, τότε ο πρώτος είναι ευφυής. Εάν η απόφαση του Γιώργου του αποφέρει κέρδος με αποτέλεσμα την πρόκληση απώλειας στο Δημήτρη, τότε ο Γιώργος είναι απατεώνας. Τέλος, βάσει του τρίτου νόμου ένα ηλίθιο άτομο θα προκαλέσει απώλειες σε κάποιο άλλο άτομο ή σύνολο ατόμων ενώ παράλληλα η πράξη αυτή δεν αποφέρει κάποιο κέρδος στο ίδιο ή ενδεχομένως προκαλεί και απώλειες στο ίδιο.

Δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να καταλάβει και ερμηνεύσει αυτού του είδους τη συμπεριφορά.Στην ουσία δεν υπάρχει καμία εξήγηση ή μάλλον πιο σωστά μόνο μία: To άτομο αυτό είναι ηλίθιο.

4ος Νόμος

Συνήθως τα αβοήθητα άτομα (βλέπε παραπάνω) δεν μπορούν να κατανοήσουν το πόσο επικίνδυνα είναι τα ηλίθια άτομα και αυτή τους η αδυναμία εκφράζει επιπροσθέτως το πόσο αβοήθητοι είναι. Από την άλλη πλευρά όμως ακόμα και τα ευφυή άτομα και οι απατεώνες δεν μπορούν να αντιληφθούν τη ζημιογόνο δράση της ηλιθιότητας- βλακείας. Το γεγονός αυτό δεν μπορεί να ερμηνευθεί ικανοποιητικά και μπορεί μόνο να παρουσιασθεί το στοιχείο ότι τα ευφυή άτομα και οι απατεώνες, μόλις συναντούν ηλίθια άτομα τείνουν να εκδηλώνουν ανωτερότητα και περιφρόνηση απέναντι στα δεύτερα άτομα. Η σωστή δράση θα ήταν η απευθείας έκκριση αδρεναλίνης και η αμυντική στάση για απόκρουση των ζημιογόνων επιδράσεων καθώς οι ενέργειες των ηλιθίων είναι απρόβλεπτες και στατιστικά τουλάχιστον καταλήγουν στην καταστροφή των άλλων κατηγοριών.
Τα παραπάνω συνοψίζονται στη φράση:
Mη ηλίθια άτομα πάντα υποτιμούν τη ζημιογόνο και καταστροφική δράση-δύναμη των ηλιθίων. Συγκεκριμένα μη ηλίθια άτομα συνεχώς ξεχνούν ότι σε όλες τις περιπτώσεις και υπο οποιεσδήποτε συνθήκες η συναναστροφή ή/και συνεργασία με ηλίθια άτομα πάντα καταλήγει στο να είναι ένα τεράστιο σφάλμα.

5οςΝόμος

Αντι να προσεγγίσουμε την ευημερία του ατόμου ας θεωρήσουμε την ευημερία της κοινωνίας, ως το αλγεβρικό άθροισμα της ευημερίας των ατομικών καταστάσεων. Βάσει του πέμπτου νόμου λοιπόν το ηλίθιο άτομο είναι η πιο επικίνδυνη και καταστροφική κατηγορία ατόμου υπερβαίνοντας και αυτή του απατεώνα.

Το αποτέλεσμα της δράσης ενός απατεώνα είναι η μεταφορά κέρδους και/ή ευημερίας καθώς το αποτέλεσμα των πράξεών του είναι ένα συν στην προσωπική του ευημερία και ένα μείον στην αντίστοιχη κάποιου άλλου ατόμου. Αυτά τα δύο αυτά ποσά είναι ίσα, οδηγώντας σε ισοζύγιο. Όταν όμως ενεργοποιούνται τα ηλίθια άτομα τότε η ευημερία άλλων ατόμων ζημιώνεται δίχως να αποφέρει στους πρώτους κάποιο κέρδος, οδηγώντας στην παρακμή της κοινωνίας.
Θα ήταν λάθος να θεωρήσει κάποιος ότι σε δύο σύνολα, διαφορετικού ρυθμού ανάπτυξης, το ποσοστό ηλιθιότητας-βλακείας είναι διαφορετικό. Βάσει του δευτέρου νόμου η σταθερά å, που απεικονίζει το ποσοστό ηλιθίων, είναι ανεξάρτητη από το χρόνο, το χώρο, τη φυλή, την κοινωνική τάξη ή άλλες κοινωνικοοικονομικές μεταβλητές. Η διαφορά μεταξύ των δύο συνόλων (ακμάζων-παρακμάζων σύνολο) είναι ότι σε ένα διεφθαρμένο και υπανάπτυκτο σύνολο, ο μικρός αριθμός ευφυών ατόμων και ο αυξανόμενος αριθμός αβοήθητων δεν μπορεί να συγκρατήσει την αρνητική επίδραση των πράξεων των ηλιθίων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται συνεχώς, πολλαπλασιάζοντας το βαθμό επίδρασής τους. Αυτό το σύνολο είναι σίγουρο ότι βαδίζει προς την καταστροφή.

25 comments:

πετρούλα said...

Υποθέτω, βάσει της τελεταίας πρότασης οτι βαδίζουμε ντουγρού για καταστροφή;

phd said...

Το θέμα σου θέλει και δεύτερη ανάγνωση και σκέψη. Πολύ ενδιαφέρον και προτότυπο.

Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ said...

Ωχ, με μπέρδεψες τόσο που μάλλον επιβεβαιώνεις τις υποψίες που είχα μέχρι τώρα για μένα: είμαι ηλίθιος...

Nemo said...

Καλη σκεψη, ο αστυνομος ειναι οργανο, το μπουζουκι ειναι οργανο αρα ο αστυνομος ειναι μπουζουκι...ΧΕΧΕ
Σωστος?

BioLogos said...

Έπρεπε ένα ποστ περί ηλιθίων να είναι δύσπεπτο...εκτός αν βγω εγώ ο ηλίθιος στο τέλος, οπότε το δίκιο μαζί σας.

Στον απο πάνω φίλο αν και είναι βράδυ εκεί gday mate!
Kαλά να περνάς στη χώρα της waltzing matilda.

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ said...

Πολύ έξυμνο post. Οδηγός επιβίωσης θα έλεγα.

phd said...

Τελικά καλά σκεφτόμουν ότι πρέπει να είναι κανείς αλύπητος με τους ηλίθιους....Συναντώ μερικούς τέτοιους κάθε μέρα στον εργασιακό χώρο μου, και η καταστροφική επίδραση τους με αγγίζει και με προβληματίζει αρκετά. Ο νόμος #1 με ξάφνιασε, το νόμο #2 έχω εμπεδώσει από τότε που γύρισα στην Ελλάδα, για το #3 πάω πάσο, το #4 μου ανατρέπει την ιδέα πως οι απατεώνες είναι οι πιο καταστροφικοί για το κοινωνικό σύνολο, και τέλος ο νόμος #5 με αγχώνει για το μέλλον. Η συνολική εικόνα δεν είναι καλή λοιπόν. Τα πτυχία με τη σέσουλα δεν μας σώζουν....
Υ.Γ. άσχετο: αυτή η εικόνα με το μπουκαλάκι της Sigma και τις ακρίδες πολύ μου άρεσε. Προσπαθώ να βρω ένα κρυφό μήνυμα στην επιλογή της αλλά αδυνατώ: μήπως χάνω κι’γω......

Anonymous said...

Σύντροφε BioLOGe, υπέροχο post. Νομίζω πως γνωρίζεις τις σχέσεις πάθους μου με την φυσικοχημεία και την θερμοδυναμική. Τι θα έλεγες λοιπόν να εισάγουμε θερμοδυναμικούς όρους στους νόμους, πχ. ότι η εντροπία του σύμπαντος αυξάνεται γιατί αυξάνονται οι ηλίθιοι, ή οτί μπορεί τα άλλα κράτη να οδηγούνται σε πιο οργανωμένες δομές, αλλά αν πάρεις την γη ως κλειστό σύστημα, η αταξία που προέρχεται από την συσσώρευση ηλιθίων στην Ελλάδα οδηγεί σε αύξηση της αταξίας του πλανήτη (του συστήματος); Μήπως αυτό εξηγεί και το λιώσιμο των πάγων;;; :P

BioLogos said...

@apeirotas
Πολύ καλά το έθεσες...Οδηγός επιβίωσης, γιατί έτσι όπως πάει το πράγμα οι ηλίθιοι επικρατούν.

@phd
Kατά αρχάς χαίρομαι που το διάβασες όλο το σεντόνι μου και αναφορικά με την εικόνα.Μου άρεσαν τα αλογάκια της παναγίας, έχω φάει λίγο στη μάπα τη sigma aldrich και το μπουκαλάκι πάνω γράφει brain extract.
Oι ηλίθιοι βρίσκονται παντού ανεξαρτήτως πτυχίων και πάντα το μέγεθος τους ξαφνιάζει.Από επιστημονικά συνέδρια μέχρι στην καφετέρια και το γήπεδο.Εκτός αυτού γαμώτο είναι περισσότεροι και ισχυρότεροι από όσο φανταζόμαστε.
Κουράγιο με τους ηλίθιους στο χώρο σου και μην τους επιτρέπεις να αναπτύσσουν τις δυνάμεις τους αλλά οχυρώσου απέναντί τους.Κακώς επέστρεψες?

@Indigestous
Kυκλικός διχρωισμός και τα μυαλά στα κάγκελα.
Ότι και να σου πω θα είναι ντροπή.
Μου αρέσει η προσέγγισή σου αλλά βάσει των νόμων οι ηλίθιοι δεν έχουν σχέση μόνο με την Ελλάδα, αλλά το ποσοστό είναι το ίδιο και στην Παπούα Νέα Γουινέα αλλά και στον Καναδά.Όσο για το λυώσιμο των πάγων όπως πολύ σωστά αναφέρεις, ευθύνονται οι ηλίθιοι και μόνο αυτοί-εμείς.

Anonymous said...

Indigestous na peis ton DASKALO, blaka. :) Des pws grafetai prwta. Kata deyteron, exw thn entypwsh pws h blakeia kai h hli8iothta sysswreyontai se sygkekrimena shmeia, enw se kapoia alla den einai toso sysswreymenh. Isws exei na kanei me ta energeiaka pedia kai thn ierh gewgrafia. Kai 3ereis, e... H Ellada bri8ei apo tetoia... Rwta ton Liakopoylo, 8a soy pei!!! ;)

BioLogos said...

xaxaxaxa...το έριξες το υπονοούμενό σου.Το δάσκαλο ξέρεις ότι τον αποκαλούν με άλλα ονόματα...

Προς το παρόν παραμένω πιστός στους 5 νόμους ότι και να λες.

Καλό κουράγιο στο λαμπ και πρόσεχε τον μουσταφά.

Anonymous said...

όλα αυτα που γράφεις είναι η θεωρία των εξωτερικών οικονομιών στη γλώσσα της οικονομίας και ισχύουν.εγώ πιστεύω οτι η αναγνώριση της ηλιθιότητας είναι ενα σημαντικό βήμα στην αντιμετώπισή της...

:)
γιώργος

BioLogos said...

H αναγνώριση είναι το πρώτο βήμα.Πολλές φορές όμως η σιγουριά της πνευματικής και όχι μόνο ανωτερότητας τυφλώνει και σε εκείνο το σημείο οι ηλίθιοι κερδίζουν την παρτίδα.
Όλος ο συμβολισμός του κειμένου, που δεν ανήκει σε εμένα αλλά στον καθηγητή, κάνει συγκλονιστικό fit in σε πάμπολλες καταστάσεις είτε της καθημερινότητας ή εθνικού, παγκόσμιου κτλ βεληνεκούς με τεράστια επίδραση.

Ρε Γιώργο δεν στέλνεις και κανένα λινκ να διαβάσω να ξεστραβωθώ γιατί αυτά περί οικονομίας δεν τα αφομοιώνω εύκολα.

Anonymous said...

@biologos
φίλε ειμαι κάπως καινούριος στο netκαι δεν ξέρω ακόμη αρκετά links.αυτά για τους νόμους της οικονομίας στο πανεπιστήμιο μας τα 'πανε :).πάντως πολύ καλοί συγγραφείς σχετικά με το θέμα είναι ο philip mckann και ο καθηγητής δαλαμάγκας στην αθήνα
με φιλικούς χαιρετισμούς
γιώργος

BioLogos said...

Εξίσου με τα λινκς την ίδια δουλειά κάνουν και τα ονόματα.:))
Σε ευχαριστώ Γιώργο και καλώς ήρθες.

Takis said...

Μη διαφωνείς δημόσια με έναν ηλίθιο - μπορεί ο κόσμος να μην καταλάβει τη διάφορα!

Dementia_Inc said...

Είδες τι καθηγητές είχε το Berkley..

kanataki said...

τα χουμε πει
οι ηλιθιοι είναι ανίκητοι!

Nobody said...

"Η εκπαίδευση και κατάρτιση δεν έχουν καμία συσχέτιση με την πιθανότητα εμφάνισης ηλιθιότητας-βλακείας"

Πόσο δίκιο!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Effie said...

Πάντα επίκαιρο το θέμα της (αήττητης) βλακείας!
Αναρωτιέμαι τί σε έκανε να ασχοληθείς - κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό/πρόσωπο ή το γενικότερο κλίμα;

Xrysostomos said...

Για όποιον βολεύεται για περισσότερο "οπτική" πληροφορία επί του ζητήματος της βλακείας, μία powerpoint παρουσίαση επί του θέματος υπάρχει στο
http://www.slideshare.net/xrysostomeia/about-stupidity

[ η παρουσίαση αυτή είχε γίνει πριν κανα χρόνο σε αυτό που κάποιοι φίλοι ονομάζουν "Χρυσοστομεια", βλέπε και xrysostomeia.blogspot.com ]

Καλή συνέχεια

BioLogos said...

H ηλιθιότητα είναι πάντα επίκαιρη είτε μας τη θυμίζει ο καθρέφτης ή κάποιο περιστατικό στη δουλειά, στον καφέ κτλ.
Ίσως να είναι ανίκητοι και αυτή η πραγματεία του συγχωρεμένου πια καθηγητή να βρεθεί από εξωγήινους και να αποτελέσει το εύρημα-απόδειξη που δίνει την πραγματική εξήγηση πως αυτοκαταστραφήκαμε.
Θα ήταν ωραίο σενάριο για ταινία αλλά από την άλλη δε χρειάζεται και τόσος μελοδραματισμός.
Άμυνες εκεί που πρέπει και συνέχιση του αγώνα για έναν stupid free κόσμο.Κουράγιο...

@χρυσόστομος
Πολλή ωραία η παρουσίαση και οι εκδηλώσεις εμπνευσμένες.
Περιμένω κι άλλες πολλές τέτοιες.

Σταρχιδικές Φακεμόλες said...

ΕΓΩ ΔΕΝ ΥΠΟΤΙΜΩ ΤΟΥΣ ΗΛΙΘΙΟΥΣ. ΤΟΥΣ ΥΦΙΣΤΑΜΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ! ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΩ ΟΜΩΣ ΝΑ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΠΙΟ ΗΛΙΘΙΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ.

Anonymous said...

re mlk apistefto afto to skiniko me papua-nea guinea kai kapaki tous indianous tou kanada.... mporei na min katalaveneis giati ta grafw, alla tha sou eksigisw other time. tespa kai to post gamato itan, alla i ikona the best, to kaneis ENESA kai ginese panagitsa!!!!!

BioLogos said...

Φώτη μου ... ξέρεις, καταλαβαίνεις!

Σε έχω χάσει και να μου προσέχεις τους προέδρους, τις γιατρίνες, τις βιολογίνες και τους τσομπάνηδες που ουρούν ωσάν αρκούδες...

Την αγάπη μου.

ΥΓ.Τρέξιμο πάνω σε βιοαντιδραστήρες!
Περιμένω αποκωδικοποίηση.

Powered By Blogger