Wednesday, September 26, 2007

Post άνευ λόγου και ουσίας




Προειδοποίηση: Το παρόν μπλογκ δεν έχει σταθερή θεματολογία, ούτε πρόκειται ποτέ να έχει.Ο λοβοτομημένος γραφων ανεβάζει θέματα ανάλογα με το δικό του ανύπαρκτο χούμορ και την υπερτιμημένη σοβαροφάνειά του...

(πηγή: Uncyclopedia-Φρικηπαίδεια)

Δεν θα αναφερθώ ούτε στο "κάψιμο" βιβλίων,ούτε στο ότι στη μεσαιωνική Ελλάδα η Εκκλησία Α.Ε συνεχίζει να αποτελεί τον αόρατο παράγοντα που με μεταφυσικού/παραπολιτικού τρόπου βασκανείες και τοποθετήσεις συνεχίζει να επηρεάζει τη ζωή μας. Ακόμα δεν θα αναφερθώ ούτε στους φιλόδοξους Έλληνες πολιτικούς, που διψασμένοι για εξουσία, μου θυμίζουν κυνομαχίες σε ξεπεσμένη, αυτοσχέδια αρένα στις όχθες του ποταμού Μεκόνγκ στο Βιετνάμ (δεν έχω πάει αλλά μου άρεσε η εικόνα).

Για να μην κρατάω τους 10 (!) αναγνώστες σε αγωνία αλλά και για να καταλήξω και κάπου επιτέλους, το θέμα που μου τράβηξε το ενδιαφέρον και που μου θύμισε μια εποχή πολύ διαφορετική, μια εποχή αθώα, δίχως στρες και εκνευρισμό είναι μια σειρά που αγαπήθηκε όσο καμία άλλη στις αρχές της δεκαετίας του 90.Τότε που το γούστο ήταν ανύπαρκτη λέξη, η μόδα διέπραττε καθημερινώς εγκλήματα και η Ελλάδα προσπαθούσε να αποκτήσει τον ευρωπαϊκό αέρα (sic) σε όλες τις προεκτάσεις της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής, για τον οποίο είναι σήμερα διάσημη. Πρόκειται λοιπόν για μια σειρά της εμβρυικής τότε (μεγαλώνει αργά) ιδιωτικής τηλεόρασης, η οποία επαναλαμβάνεται κάθε καλοκαίρι εδώ και μια 15ετία, σαν κατάρα που κανένας δεν μπορεί να σπάσει. Πρόκειται λοιπόν για το γνωστό σε όλους "Ρετιρέ".

Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία το ρετιρέ ορίζεται ως ένα υπερσύγχρονο ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου του κλίματος, σχεδιασμένο και υλοποιημένο από τον τηλεοπτικό σταθμό Μέγκα, με απώτερο στόχο να αντισταθμίσει το "φαινόμενο του θερμοκηπίου" με το "φαινόμενο της κρυάδας". Είναι επίσης εγκεφαλικό μίξερ και τηλεοπτική σειρά, με την ευρύτερη έννοια του όρου".
Ας θυμηθούμε λοιπόν τους πρωταγωνιστές που μας κρατούσαν συντροφιά μπροστά από το "χαζοκούτι" και χαζεύαμε όλοι παρέα και μεταφορικά και κυριολεκτικά καθώς παρατηρήθηκαν φαινόμενα απώλειας εγκεφαλικής ουσίας από άτυχους που παρακολούθησαν πάνω από 3 επεισόδια (L.D=4 episodes, Dalianides et al., 1995). Αναφέρονται χαρακτηριστικά οι κυριότερες μορφες, που αποτέλεσαν role models για γενεές ελληνίδων και ελλήνων.



Κατερίνα: Μονίμως εκνευρισμένη, μονίμως αγχωμένη, μονίμως νευρωσική, ανικανοποίητη και ιδιαίτερα διαταρραγμένη. Ότι και να λεχθεί από ιστορικούς και ειδικούς επιστήμονες θα είναι λίγο για την ξανθιά σε κλιμακτήριο που φώναζε και φώναζε.U.R (unfightable rate):9/10

Χαρούλα: Χαρακτηρίζεται ως <μια πεπόνω γκρινιάρα, χολοσκασμένη και κατσούφα, με μαλλί "ξεπλυμένο ξανθό" á la σφουγγαρίστρα >. Όλοι τη θυμόμαστε για το φλογισμένο από πάθος και ρομαντικό ειδύλλιο με το Φοίβο τον καφετζή. (unfightable rate:7,5/10)

Ιάσονας: Ένας επίπεδος χαρακτήρας, γκρινιάρης επίσης κατά διαβολική σύμπτωση, τεχνικός τηλεοράσεων και βίνδεο, ο οποίος απασχολούσε και παραγιό ενώ θρυλικά είναι τα ημερολόγια στον τοίχο του μαγαζιού με τις ελαφρά ντυμένες παρουσίες, που αγγίζουν πλέον μυθικά ποσά σε δημοπρασίες ανά τον κόσμο. Το σενάριο προέβλεπε ο Ιάσονας να αυτοκτονεί με λήψη υπερβολικής δόσης μακαρονάδας. (unfightable rate:8/10)

κα Αμαλία-Ξυνή:Σύμφωνα με τον εμπνευσμένο ερευνητή της Φρικηπαίδειας, αυτός ο χαρακτήρας- όπλο μαζικής καταστροφής "είναι η πικρόχολη, γκρινιάρα, υστερικιά, δολοπλόκα, αφόρητη αδελφή του Χρήστου του φαρμακοτρίφτη και μόνιμος κακός μπελάς της Κατερίνας" που πεθαίνει από καρδιά σε κάθε επεισόδιο. (unfightable rate:20/10)

Δεν θα συνεχίσω για τους υπόλοιπους χαρακτήρες καθώς η αναφορά και μόνο σε αυτούς μου ξύπνησε οδυνηρές μνήμες από την παιδική μου ηλικία, που προσπάθησα να ξεπεράσω με χρόνια προσπάθειας και αυταπάρνησης, σε σημείο να μη βλέπω πια τηλεόραση.

Ακολουθεί περιγραφή της υπόθεσης ενός επεισοδίου, η οποίο είναι η ίδια για κάθε ένα από αυτά (κοπυ πεηστ από Φρικηπ.).

Η Κατερίνα Σοφιανού ξυπνάει το πρωί, με απαίσια διάθεση. Τσακώνεται με τον εαυτό της στον καθρέπτη του μπάνιου, καθώς κάνει την τουαλέτα της. Κατεβαίνει στο δρόμο, παίρνει ταξί για να πάει στην "Κόσμος", βρίζεται με τον ταξιτζή. Μπαίνοντας στο γραφείο, συναντάει τον πρώην σύζυγό της, Μίλτο Παπάρα· τσακώνονται για λεφτά. Στο γραφείο επικρατεί εύθυμη ατμόσφαιρα: η Χαρούλα Πεπονάκη τσακώνεται με τον Φοίβο τον καφετζή, για κάποια μαλακία που είπε (δεν έχει σημασία τι - ό,τι κι αν πει ο ο Φοίβος ο καφετζής είναι μαλακία), η Ελένη η Άσχημη έχει τις μαύρες της για κάτι σχετικό με τον αντρούλη της τον Ιάσονα, όπου συνήθως (δηλαδή πάντα) έχει βάλει το χεράκι της η πεθερά της. Εντός ολίγου, κάνει την εμφάνισή της στο γραφείο η διευθύντρια της "Κόσμος", κ. Ζαχαροπούλου. Στο σημείο αυτό, όλοι τσακώνονται με όλους. Η Ζαχαροπούλου προσπαθεί να επιβάλει την τάξη· τσακώνεται με το προσωπικό και όσους άλλους τυχαίνει να είναι παρόντες.
Στο μεταξύ, ο Ιάσονας τσακώνεται με την νευρωτική μητέρα του, κυρία Θάλεια, στο μαγαζί του, όπου υποτίθεται ότι επισκευάζει τηλεοράσεις, αλλά με τέτοια μάνα μάλλον χλωμό το βλέπω να προλαβαίνει τις επισκευές (πράγμα όχι και τόσο κακό, αν σκεφτεί κανείς τι παίζουν οι τηλεοράσεις). Λίγο παρακάτω, ο Χρήστος ο φαρμακοτρίφτης, νυν σύζυγος Κατερίνας και γεννημένος θύμα, προσπαθεί να μην τσακωθεί με την αδελφή του την Ξυνή, η οποία προσπαθεί να τον κάνει να τσακωθεί με τη γυναίκα του, μυξοκλαίγοντας με υστερικό τρόπο και παθαίνοντας "καρδιακά επεισόδια", δυστυχώς όχι μοιραία. Αποτυγχάνει παταγωδώς, και δίνει κάποια υπόσχεση που σίγουρα θα τον κάνει να τσακωθεί με την Κατερίνα προς το τέλος του επεισοδίου...
Στο περιώνυμο ρετιρέ, η γραία μητέρα της Κατερίνας, κα Σοφία, υφίσταται πλύση εγκεφάλου από τα κηρύγματα της επαναστάτριας-του-γλυκού-νερού-ανιψιάς της Κατερίνας, της Ειρήνης, που θέλει κάτι, συνήθως (δηλαδή πάντα) πανάκριβο, και προσπαθεί να πείσει την άμοιρη γραία ότι το θέλει εκείνη, για να το ζητήσει εκείνη από την Κατερίνα (με απόλυτα προβλέψιμες συνέπειες).
Μετά από πολλές ώρες, μη-τηλεοπτικές ευτυχώς, η Κατερίνα γυρνάει στο ρετιρέ πτώμα στην κούραση και με τα νεύρα τσατάλια. Τσακώνεται με τη μάνα της, που της ζητάει το προαναφερθέν εξωφρενικό-δεν-έχει-σημασία-τι. Τσακώνεται με την Ειρήνη που κούρδισε τη μάνα της. Τσακώνεται με το Χρήστο τον φαρμακοτρίφτη που του 'βαλε λόγια η Ξυνή. Εκείνη την ώρα καταφτάνει η Ξυνή, κάνει σκηνή στον Χρήστο και τσακώνεται με την Κατερίνα, γκρινιάζει, κλαίει, οδύρεται, μουρμουρίζει "η-καρδιά-μου-αχ-θα-πεθάνω", ΔΕΝ πεθαίνει και φεύγει. Στο σημείο αυτό (πιθανόν) καταφτάνει η διαχειρίστρια, τσακώνεται με την Κατερίνα και ξαναφεύγει (οι μαρτυρίες είναι αλληλοσυγκρουόμενες ως προς αυτή τη λεπτομέρεια). Η Κατερίνα, εκτός εαυτού πλέον, ξανατσακώνεται με την Ειρήνη και τη μάνα της, που κριτικάρουν το "παιδοβούβαλο" (δηλ. τον φαρμακοτρίφτη) και κάνει φινάλε με μια εύγλωττη ατάκα-παρατήρηση, την οποία επαναλαμβάνει δις (προς εμπέδωση) πχ. "Ε, όχι, αυτό πάει πολύ! Αυτό πάει πάρα πολύ!" Τίτλοι τέλους.
ΥΓ:Θα παρακαλούσα το Μέγκα και τα συμπλέοντα κανάλια, εκ μέρους του αδερφού μου και εμού, να σταματήσει τις επαναλήψεις της κονσέρβας τέτοιου είδους και μορφής, καθώς σε συνδυασμό με τους καύσωνες Ιουλίου-Αυγούστου, το Ρετιρέ, σύμφωνα με επιδημιολογικές και τοξικολογικές μελέτες, μπορεί να "
προκαλέσει και επιδεινώσει σοβαρά σωρεία νευροφυσιολογικών διαταραχών με ανυπολόγιστες συνέπειες που εκτείνονται σε βάθος χρόνου, εκτός βεβαίως από την σοβαρότερη απ' όλες, τον αιφνίδιο θάνατο από αηδία. Οι παρενέργειες αυτές περιλαμβάνουν, χωρίς να εξαντλούνται σε: ναυτία, διάρροια, τάση προς έμετο, σκοτοδίνη, μανιοκατάθλιψη, υιοθέτηση μηδενιστικών αντιλήψεων, ακατανίκητη επιθυμία να συγγράψει κανείς διαμαρτυρία προς το Mega με αίμα από τις ίδιες του τις φλέβες για μελάνι,ασυγκράτητη παρόρμηση εξόρυξης των οφθαλμών με κουταλάκι του γλυκού κοκ".


14 comments:

Anonymous said...

Τι λες τώρα; Τόσα δεινά γλιτώνω που δεν έχω ΤV; Πωπω... Κοίτα να δεις... Πάντως η νευρικότητα η οποία εξέπεμπε αυτή η σειρά ήταν "εκνευριστική"! :P . Όπως και η επανάληψη της τελευταίας ατάκας. Είδαν πως έπιασε στον Καμπαμαρού και είπαν να το συνεχίσουν ("Κατάρα Σιτζούνε, ΚΑΤΑΡΑ!!!").

Ίσως κάτι τέτοιες σειρές βλέπουν κάποιοι και μετά βγαίνουν στους δρόμους και σκοτώνουν κόσμο. Τύφλα να έχουν οι ταινίες "Grindhouse"!!!

Blackened said...

Comment χωρίς λόγο:
Πιθανό τέλος της σειράς:Tην "Κατερίνα" σκοτώνει η αλλοπρόσαλλη ανηψιά της (Τζόυς Ευίδη),με σκοπό να πουλήσει τα όργανα της σε κύκλωμα που ηγείται η "Αμαλία" (με το code name "Ksini").Στα σκαρία υπήρχε και νέος κύκλος επεισοδίων με την "Κατερίνα" να γίνεται revived σε νέο σώμα,αλλά καμία ηθοποιός δεν κρίθηκε ικανή να ανταπεξέλθει στη βαρύτητα του συγκεκριμένου ρόλου..Ο "Φοίβος" αποκτά δόξα και χρήμα γιατί μετέπειτα δανείζει τα πνευματικά δικαιώματα του χαρακτήρα του σε γνωστή μασκότ αγώνων και συνάπτει παράνομο δεσμό με την χήρα "Ελένη"(την Άσχημη).Η "Χαρούλα" δουλεύει μέχρι σήμερα στο ίδιο γραφείο.

Nobody said...

Συμφωνώ μαζί σου απόλυτα. Εδώ στην Κύπρο που όλα γίνονται καθυστερημένα, δείχνει το ρετιρέ τα Σαββατοκύριακα.

Το χειρότερο είναι ότι έκατσα να δω αυτή την απίστευτη μαλακία και παραλίγο να κάψω το φαί μου!!! ΑΙΣΧΟΣ!!! Να κάψεις το φαί για το ρετιρέ!! Πού ακούστηκε!?!

Σταρχιδικές Φακεμόλες said...

Όταν βλέπω το Ρετιρέ με πιάνει αηδία, νεύρα, μου πέφτει... δεν έχουν καμία αγχολυτική επίδραση οι φακεμόλες. Η κόλαση θα ήταν μια ζωή να έβλεπα μέσα στον καύσωνα (στα καζάνια της κόλασης) χριστουγεννιάτικα ρεβεγιόν από το "Ρετιρέ".
Τόση νεύρωση οι πρωταγωνιστές... τέτοιο "δάπεδο" η τιβί δεν το πιάνει ούτε στις εκπομπές της Πάνιας.

Dementia_Inc said...

Λευτερια στις βιντεοταινίες της Σοφίας Αλιμπέρτη.

μαριάννα said...

Όντως, δεν υπάρχει πιο σπασταρ....κο κανάλι από το Μέγκα στις επαναλήψεις!
Η συγκεκριμένη σειρά και το Εμείς κι εμείς, αυτό με το Χάμπο και την Παρθένα κτλ. (αν και καλύτερο από την παπαριά με τη Γιουλάκη), λένε, ότι τα επαναλαμβάνουν γιατί κάνουν.... ΤΡΕΛΑ ΝΟΥΜΕΡΑ!!!!
Ένα θα σου πω. Ότι αυτοί που δίνουν τα νούμερα σ' αυτές τις σειρές, αυτοί ψηφίζουν κιόλας!
Το συμπέρασμα δικό σας... ;)

Καλημέρα!

phd said...

Πολύ γέλασα. Μετά από μια μέρα στην οθόνη του κυτταρόμετρου ήταν ότι πρέπει. Δεν θα σχολιάσω τη σειρά -είχα τη χαρά να χάσω αυτό το διαμάντι. Δυστυχώς όμως, φαίνεται πως είμαι από τους λίγους και η νουθεσία συνεχίζεται.

Dr.Φλάντζας said...

Αγαπητέ Υπουργέ Αλοδαπών Μικροβίων:

Η καταγκελίς σας τούτη την φοράν με την στιριξή πάντα της κυβερνήσεως μας δεν θα περάση απαρατήρητη! Η Κατερίνα Γιουλάκη κε η δαιμονικήν παρεα της θα δικασθούν όπως καλθε εγκηματίας πολέμου!

Με την συμβολήν μου ευθάσατε αισίως είς τους 8(οκτω) αναγνώστας. Σας μένουσι αλλοι 2 (δύο),
Dr.Φλάντζας

πετρούλα said...

θυμηθείτε και το άλλο, τους "μικρομεσαίους", κλώνο του ρετιρέ. εξίσου σπαστικό. διερωτώμαι όμως αν τα late 80s και early 90s ¨ηταν όντως σπαστική εποχή

Σταρχιδικές Φακεμόλες said...

@Πετρούλα, τότε όμως δε μας φαινόταν σπαστική εποχή αλλά φτιαχνόμασταν με το ντύσιμο, τη μουσική και τα κουρέματά της...
@έβρυμπόντι: τι απέγινε η Κατερίνα Γιουλάκη, ωρέ παιδιά καημένα;

the muppet show girls said...

Νομίζω πρέπει να έχει συμμετοχή, άνευ διαγωνισμού στο grindhouse τμήμα του φεστιβάλ ''Νύστες Πρεμιέρας''
Καλημέρες πολλές '-)))

BioLogos said...

Με την απόσταση των χρόνων και με την αντικειμενικότητα της εμπειρίας συμφωνώ σε όλα όσα λέτε περί Ρετιρέ και τονίζω ότι όχι μόνο ήταν μια από τις πιο επίπεδες σειρές που έχουν περάσει (πατέρας αυτών που ακολούθησαν και συνεχίζουν να πολλ/νται μέχρι σήμερα) αλλά πλέον έχει καταντήσει τραγικό η συνεχής επανάληψή της.

Χαίρομαι που γέλασαν όσοι γέλασαν.
Χαιρετισμούς σε όλους,κουράγια πολλά και πείτε όχι στις επαναλήψεις είτε στην τηλεόραση ή στη ζωή.(Πώς μου βγήκε το κοινωνικό μύνημα δεν ξέρω).

πετρούλα said...

@σταρφακ δε μπορω να θυμηθω γιατι ημουν νεογέννητο τότε

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Powered By Blogger