Wednesday, December 5, 2007

Περί Παρθένων

To Death Star

Διαβάζοντας τα επιστημονομπλογκζ είδα ότι έχει «ανοίξει» χαλαρή κουβεντούλα μεταξύ επιστημόνων-μπλόγκερζ περί παρθενογένεσης…Και μιας και πλησιάζουν Χριστούγεννα, που όλοι είμαστε υπερβολικά χαρούμενοι, παίρνουμε χριστουγεννοδάνεια και πιστεύουμε στα θαύματα ας δούμε λίγο από χαλαρή σκοπιά (όσοι είναι υπερβολικά χριστιανοί να μη συνεχίσουν την ανάγνωση) τη θεία σύλληψη του ιερού βρέφους.Και φυσικά δεν αναφέρομαι στον Άνακιν Σκάϊγουόκερ μετέπειτα «μαμάω, δέρνω κι έχω και Ντέθ Σταρ» Νταρθ Βέϊντερ που γεννήθηκε από τη γονιμοποίηση των ωαρίων της μάνας του από μηντικλόριανς.


Ως παρθενογένεση, όλοι μπορούμε να καταλάβουμε ότι είναι η σύλληψη παιδιού χωρίς τη συμβολή του αρσενικού, τύπου κάντο μόνος σου.


Λίγη θεωρία: ΄Εχουμε το αυγό (ωάριο) και τα αρσενικά σπερματοζωάρια.Στον πυρήνα τους αυτά τα κύτταρα έχουν Ντη Εν Εϊ (στη δική μας περίπτωση έχουν και το γονίδιο Ιχώρ), όμως όχι σε διπλή κόπια όπως όλα τα υπόλοιπα κύτταρα του σώματός μας (διπλοειδή) αλλά σε μονό αριθμό, μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται μείωση.

Λίγη ακόμα θεωρία: Το φύλο στα παιδιά καθορίζεται από την ύπαρξη των Χ και Υ χρωμοσωμάτων.Τα αγόρια έχουν το ζεύγος ΧΥ και τα κοριτσάκια το ζεύγος ΧΧ (όχι σε μεταλλάξεις και σχετικά σύνδρομα).Οπότε όταν μιλάμε για γονιμοποίηση του εμβρύου το φύλο καθορίζεται από το αν θα πάρει το Χ ή το Υ αντίγραφο από το μπαμπά (ο αριθμός των χρωμοσωμάτων στα σπερματοζωάρια ή τα ωάρια είναι ο μισός από ότι στα υπόλοιπα κύτταρα) καθώς στα ωάρια της μαμάς θα υπάρχει είτε η κόπια Χ ή η κόπια Χ, άρα το ίδιο χρωμόσωμα.

Αν όλα πάνε καλά στο γονιμοποιημένο πυρήνα του αυγού τα δύο μονά αντίγραφα θα «ενωθούν» και χωρίς κανένα μαγικό προκύπτει το έμβρυο, του οποίου τα κύτταρα θα έχουν διπλό αριθμό χρωμοσωμάτων (εκεί οργανώνεται το DNA). Oπότε με απλά μαθηματικά όλοι καταλαβαίνουμε ότι το παιδί γονιδιακά «μοιάζει» κατά 50% στη μαμά και κατά 50% στο μπαμπά (ή οποιονδήποτε άλλο που έχει συνεισφέρει με το γενετικό του υλικό).

Τη σχέση έχουν αυτά με την παρθενογένεση και το θείο βρέφος? Αν κατά την παρθενογένεση, το αρσενικό δεν έχει παίξει το ρόλο του και το θυληκό τα αναλάβει όλα μόνο του ως υπερεργολάβος, τότε το φύλο του παιδιού θα είναι πολύ ΜΟΝΟ θυληκό, αφού θα πάρει τα Χ χρωμοσώματα της μαμάς.Δύο φορές το Χ μας κάνει ΧΧ= κοριτσάκι.

Βέβαια σε κανένα θηλαστικό δεν έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο της παρθενογένεσης, παρά μόνο σε ερπετά, έντομα, σκουλήκια κτλ.

Συμπέρασμα 1: Θρησκεία και μυθολογία δεν μπορούν να συνδυαστούν με την επιστήμη αγαπητοί Δημιουργιστές, Λιακοπουλικοί και λοιποί.


Συμπέρασμα 2: Το άγιο Πνεύμα είναι άντρας ή το Κρίνο ήταν κάτι άλλο.Πρώτη περίπτωση in vitro fertilization?


Συμπέρασμα 3: Ο Θεός ως παντοδύναμος, μπορεί να κάνει ότι θέλει.Είναι ο Θεός άλλωστε.


Συμπέρασμα 4: Από ότι φαίνεται φέτος δεν έχει δώρο από τον Άη Βασίλη.

20 comments:

πετρούλα said...

το άγιο πνευμα μπορεί να ήταν τράπεζα σπέρματος

Blackened said...

to giortino sou post katariptei epistimonika tin "greatest (action) story ever told",aisxos!
symperasma 5: o skaigouoker einai theos :)

BioLogos said...

Πετρούλα δεν απαντώ γιατί θα με κάψουν στην πυρά.Μου αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι.

Μπλάκενεντ
Μίλησες σοφά σκοτεινέ μου φίλε.Εδώ αυτό που λες.

Ο Σκάϊγουοκερ ειναι θεός.May the force be with you.Moυ αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι.

Anonymous said...

to 3o simperasma to vales gia na sai kalimmenos se periptosi pou iparhei ontos theos? na min se kapsei stin kolasi? :p

BioLogos said...

Εμ...να είμαστε καλυμμένοι από όλες τις μπάντες.
Ποτέ δεν ξέρεις...Αλλά αν με κάψει εσένα τί πρέπει να σε κάνει Αθηνά μου?Υπαρχηγό στις λεγεώνες του σκότους?

Unknown said...

Μήπως το Άγιο Πνεύμα ήταν Άγιο Σπέρμα; Ως γνωστόν, το σπέρμα δεν είναι για πέταμα.

Anonymous said...

Μια πρώτη ανάγνωση βάζει τον (χριστιανό) αναγνώστη σε σκέψη και προβληματισμό.
Όμως σας ξέρω εσάς τους πιστήμονες. Τα φέρνετε απο δώ, τα πάτε απο κεί, μπερδεύετε τον απλό κοσμάκη και χάνει την πίστη του.

Και λίγο πιο σοβαρά τώρα.
Τα κείμενα που έχουμε στα χέρια μας (άρα και η "ιερή γνώση"), είναι το τελικό προϊόν πολλών αντιγραφών. Αν σκεφτεί κανείς ποιοί και τι ήταν οι αντιγραφείς τέτοιων κειμένων καθώς και το ότι πρόσεχαν να μην (αντι)γράψουν κάτι που θα έθιγε ή θα προκαλούσε την "ηθική" τάξη της εποχής, μπορούμε να καταλάβουμε οτι τα κείμενα αυτά μπορεί τελικά να μην έχουν καμμιά απολύτως σχέση με ό,τι ειπώθηκε ή γράφτηκε στο ξεκίνημα της χριστιανικής θρησκείας.

Anonymous said...

Re sy ayto me to parthenogenimeno paidi poy prepei na einai koritsi me entiposiase!!
Den to eixa skeytei pote etsi!
Esy to skeythkes re lamogio h to eklepse apo pouthena?

BioLogos said...

Δάσκαλε για άλλη μια φορά ο Τσάκωνας παραδίδει μαθήματα.Τον σεβασμό μου και τις ευχές μου για τον πνευματικό σου αγώνα στας Κωτίας.

Σοντακ
Για να μην είμαι τελείως ασεβής και βλάσφημος, ξεκαθαρίζω ότι δεν μιλάω για ένα θέμα πίστης αλλά παρουσιάζω ένα δόγμα υπό μια άλλη οπτική.Εξάλλου είναι από τα "παλιά" αστεία που λέγονται μεταξύ γενετιστών/ βιολόγων κτλ και έχει ήδη αρχίσει να μυρίζει θειάφι στο μπλογκ αυτό.
Είναι "γνώση" αυτή που λες, προϊόν σπασμένου τηλεφώνου που έχει το δικό της κώδικα και συμβολισμό.Ένα προϊόν, που προέκυψε μέσα από ζυμώσεις πολιτικών σκοπιμοτήτων και παιχνιδιών εξουσίας.Η ίδια πάντως ιστορία με το βρέφος και τους 3 μάγους, όπως και με την παρθενογένεση υπάρχει σε μεγάλο αριθμό θρησκειών.Ίσως ήταν το promotion της εποχής.

BioLogos said...

Θέρμος
Είσαι απρόσεχτος.Πρώτη σειρά πάτα στο λινκ...τόσα χρόνια πρώτη φορά μου λες καλό λόγο.Με έκανες και χάρηκα.

Anonymous said...

Ρε μλκ έχεις καεί πολύ εκεί πάνω. Άντε σε περιμένω να καούμε μαζί, γιατί μόνος δε λέει.... χεχεχεχε!!!!
Θα μείνω για Χ-mas!!!!
May the force be with you!!!!

BioLogos said...

ooooo...
Aπρόσμενο νέο μου έδωσες αδερφέ μου.

Άντε σε λίγο θα καιγόμαστε και παρέα.

Σταρχιδικές Φακεμόλες said...

γουστάρω, όλα τα παρθενογεννημένα θα είναι χιχι; άρα πιο πολλές γυναίκες; φαντάσου λοιπόν ότι ναυάγησες και είσαι ο μόνος επιζών. Το κύμα σε ξεβράζει σώο και αβλαβή σε ένα νησί όπου αναπαράγονται καλλονές με παρθενογένεση... Επειδή είναι τροπικό νησί ας πούμε ότι δεν είναι και πολύ ντυμένες. Τα υπόλοιπα βάλτα με τη φαντασία σου, πάντως μου έδωσες μία ιδέα για το τι μπορεί να ήταν η Καλυψώ και το νησί της.

JustAnotherGoneOff said...

Every Sperm is sacred

λολιτα said...

εγω τι να πω εχεις πιασει το στοιχειο μου αλλα απο την επιστημονικη του πλευρα...

BioLogos said...

Λοιπόν σταρχιδικέ θα σε γειώσω λίγο αλλά θα κάνω μια εντελώς αυθαίρετη υπόθεση.Αν έχεις τον υποθετικό πληθυσμό καλλονών όπου νέες προκύπτουν με παρθενογένεση έχεις τα εξής προβλήματα.Κάθε "κόρη" θα είναι πανομοιότυπη σχεδόν με τη μάνα της.Άρα σε επίπεδο γονιδιακό μιλάμε για κλώνους των αρχικών καλλονών.Πρόβλημα νο.1 δεν θα υπάρχει ποικιλία και συνδυασμοί.Το 2ο πρόβλημα είναι ότι καθώς δεν θα ανανεώνεται η γονιδιακή δεξαμενή του πληθυσμού, είναι πολύ πιθανό μετά από χιλιάδες χρόνια να οδηγηθεί σε εξαφάνιση λόγω ενός τυχαίου περιστατικού, καθώς τα ισχυρά χαρακτηριστικά δεν θα μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους και να οδηγήσουν σε προσαρμογή του πληθυσμού στο περιβάλλον.

Βέβαια αν το φανταστώ είναι ωραία εικόνα.

BioLogos said...

@JaGo
Ευτυχώς δεν είμαι Ρωμιοκαθολικός.

@Λολίτα
Σας ευχαριστώ για τα κοπλιμέντα σας καλή κυρία.Ελπίζω όμως να μην μου κουβαληθεί εδώ το τρολ σας ο Μάνος.

pølsemannen said...

Εγώ βασικά είμαι θρήσκος.

1. Πιστεύω ότι το σύμπαν έχει ηλικία 6.000 ετών.

2. Πιστεύω στην ιστορία με τον Κρίνον. Δι αυτόν σε μία έξαρση Πίστης μετονόμασα τον "Ναβουχοδονόσορα " (το πέος μου δλδ) σε "Κρίνο"

BioLogos said...

@polsemannen
Το σύμπαν έχει ηλικία 6000 ετών και ο θεός φύτεψε τα απολιθώματα δεινοσαύρων στο χώμα, ώστε να δοκιμάσει την πίστη μας σε αυτόν.
Bill Hicks

Το κρίνο το αφήνω ασχολίαστο...χαχαχα

πετρούλα said...

Και γιατί κρινο και όχι κάποιο άλλο λουλουδι, βιολέτα ας πουμε; λόγω βιβλικής περιγραφης;

Powered By Blogger