Sunday, March 30, 2008

Στα μυστικά του "βάλτου" ΙΙ - Οι αλχημείες των κομπογιαννιτών


Δεύτερη ανάρτηση για τις ψευδοεπιστήμες ή Junk Science στα εγγλέζικα και ήδη νοιώθω το πνεύμα του Ρον Χάμπαρντ (προεδροηγέτης και ιδρυτής των Σαϊεντολόγων θεός σχωρέστον) να με καταδιώκει για να με στείλει διακοπές στο διάστημα με τον Xenu (δείτε τα λινκς, έχουν γέλιο). Θα αποπειραθώ όμως να αναρωτηθώ για συγκεκριμένους τομείς των «σκουπιδοεπιστημών», πού έχουν να κάνουν με δύο πολύ σημαντικές “ποσότητες”, την ανθρώπινη ζωή και την ανθρώπινη ψυχή, όπου πάντα στον αριθμητή των δύο αυτών κλασμάτων βρίσκεται η έννοια ελπίδα. Ο ανθρώπινος πόνος, η απόγνωση, η δυστυχία και η ελπίδα για κάτι καλύτερο γίνονται συχνά οι μαριονέτες στα χέρια έμπειρων τσαρλατάνων, που με στόχο το κέρδος και με πολλά όμορφα προσωπεία, εφαρμόζουν μεσαιωνικές και μη επιστημονικές πρακτικές. Δύο μόνο παραδείγματα ψευδοεπιστημών, η ομοιοπαθητική και ο βελονισμός, με απασχόλησαν στο "θεραπευτικό" κλάδο λόγω της μεγάλης απήχησής τους, που θυμίζει περισσότερο μόδα παρά κάτι στέρεο επιστημονικά. Εξάλλου για να τα δοκιμάζουν πολλοί δε σημαίνει ότι ευσταθούν και ως πρακτικές.


1. Ομοιοπαθητική

Κατά αρχάς ψάχνοντας να βρω στοιχεία έμεινα κατάπληκτος από βρετανικό πανεπιστήμιο, που μυρίστηκε ότι το Νιου Έητζ πουλάει και μοιράζει μάστερ στην ομοιοπαθητική, με κανονικά μαθήματα, καθηγητές και πτυχιακή ενώ αν αριστεύσεις σου δίνουν και τη σκούπα του Χάρυ Πόττερ.

Η ομοιοπαθητική, στη μορφή που την γνωρίζουμε σήμερα αναπτύχθηκε τα τελευταία 200 χρόνια από τον Γερμανό Samuel Hahnemann και παρόλο που θα περίμενε κανείς να εξαλειφθεί με την ανάπτυξη της παθολογίας, της φυσιολογίας και της βιολογίας του κυττάρου παρόλα αυτά επιμένει. Βρίσκεται στο προσκήνιο χάρη σε απεγνωσμένες νοικοκυρές, που αγοράζουν τα βιβλία για να απαλλαγούν από την κυτταρίτιδα και τα παχάκια, από ανθρώπους σε μη αντιστρεπτές παθολογικές καταστάσεις, που αναζητούν εως τέλους την θεραπεία και φυσικά από άτομα, που είναι εναρμονισμένα με την «ιδεολογία» της αναζήτησης της πνευματικότητας αντιδρώντας ενάντια στον υλικό μάταιο τούτο κόσμο.

Οι θεμέλιοι λίθοι της ομοιοπαθητικής είναι δύο. Η πρώτη αρχή είναι ότι το όμοιο θεραπεύει το όμοιο, όπου οι ασθενείς με τα Χ συμπτώματα θα θεραπευθούν από το σκεύασμα που προκαλεί τα Χ συμπτώματα σε υγιή άτομα. Η δεύτερη αρχή είναι ότι τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα (καθώς δεν πρόκειται περί φαρμάκων) είναι ότι διατηρούν τη βιολογική τους δράση ακόμα κι αν διαλυθούν στο νερό σε σημείο ώστε να μην μείνει σχεδόν κανένα μόριο της ουσίας σε αυτό (πέραν του αριθμού Avogadro). H δεύτερη αυτή αρχή βασίζεται σύμφωνα με τους ομοιοπαθητικούς στο γεγονός ότι το νερό «θυμάται» όποια ουσία διαλυτοποιήθηκε μέσα σε αυτό και άρα μπορεί να διατηρήσει τις θεραπευτικές ιδιότητές της.Μάλιστα. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να κατουράτε στη θάλασσα γιατί μπορεί να δηλητηριάσετε τις φάλαινες στην Ιαπωνία.


Αν τα πείτε αυτά σε κάποιον υπέρμαχο της ομοιοπαθητικής εκτός του ότι θα σας πει ότι τόσοι πεθαίνουν από ιατρικές συνταγές (αστικός μύθος) θα αρχίσει να μιλάει για το περιβόητο επιστημονικό άρθρο του Benveniste στο Nature, αποδεικνύοντας το γεγονός ότι για να έφτασε να δημοσιευθεί σε ένα από τα γνωστότερα επιστημονικά περιοδικά άρα είναι και σωστό. Λάθος. Το Nature στη συνέχεια εξέτασε τη δημοσίευση και ανακάλυψε ότι τα συμπεράσματα δεν είχαν εξαχθεί σωστά, όπως και η μεθοδολογία έμπαζε από παντού. Επίσης την έρευνα του Benveniste την είχε χρηματοδοτήσει μεγάλη εταιρεία που παρασκεύαζε ομοιοπαθητικά σκευάσματα.

Ρίχνοντας μια ματιά σε reviews (Ernst, 2002, McCarney et al, 2004) πάνω στην ομοιοπαθητική το συμπέρασμα όλων είναι :

“Η υπόθεση ότι ομοιοπαθητικά σκευάσματα οδηγούν σε κλινικά αποτελέσματα, τα οποία είναι διαφορετικά ή ανώτερα από τα ίδια αποτελεσματα που προκαλούν placebo ουσίες ή όποια άλλη κλινική εφαρμογή, δεν αποδεικνύεται. Μέχρι να υπάρξουν πιο αξιόπιστα αποτελέσματα, η ομοιοπαθητική, δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί ως μορφή θεραπείας.”

2. Bελονισμός

Ένα φάρμακο ποτέ δεν θα δείξει σε 50 άτομα το ίδιο κλινικό αποτέλεσμα. Θα υπάρχει το στατιστικό δείγμα, που θα εμφανίσει θετική απόκριση, άρα και σχεδόν πλήρη απομάκρυνση των παθολογικών συμπτωμάτων, θα υπάρχουν αυτοί που δεν θα αντιδράσουν καθόλου στο φάρμακο, αυτοί που θα χειροτερέψουν και τέλος αυτοί που θα εμφανίσουν μια ανάμικτη συμπτωματολογία. Χάρη σε πολλές φάσεις προκλινικών και κλινικών δοκιμών ακόμα και όταν ένα φάρμακο έχει κυκλοφορήσει στην αγορά, οι ειδικοί προσπαθούν να καταλάβουν πώς το φάρμακο απορροφάται, διανέμεται και απομακρύνεται από τον οργανισμό και ποιό είναι το θεραπευτικό και τοξικολογικό του προφίλ.

Στην περίπτωση του βελονισμού τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει. Ο βελονισμός προέρχεται από την Κίνα και βασίζεται στο «ξεκλείδωμα» του τσι ή της ενέργειας, αποκαθιστώντας την ισορροπία του γιν και του γιανγκ τοποθετώντας βελόνες σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Όταν το τσι δεν πέσει σε μποτιλιάρισμα και οι βελόνες κάνουν το κόλπο τότε αυτό ρέει στο σώμα μέσω 14 οδών χαρίζοντας καλή υγεία, ομορφιά ενώ όταν ρέει μια χαρούλα τότε θεραπεύει κρεατοελιές, κρυολογήματα, καρκίνους, οσφυαλγίες και καμιά διακοσαριά άλλες ιατρικές περιπτώσεις.

Φυσικά ο βελονισμός έχει μία παράδοση 2000 χρόνων και το σέβομαι ως κομμάτι της κινέζικης ιστορίας και λαογραφίας, αλλά πώς μπορώ να εμπιστευθώ κάτι που γενικεύει την εποχή που μιλάμε πλέον για στοχευμένη γονιδιακή θεραπεία και για φάρμακα υποκυτταρικής κλίμακας, δίχως να λαμβάνει υπ΄όψιν τα διαφορετικά ανατομικά, βιοχημικά, φυσιολογικά κτλ χαρακτηριστικά του κάθε ασθενή? Και μου φαίνεται και περίεργο πόσο πετυχημένοι ήταν οι Κινέζοι βελονιστές τη στιγμή που στην αρχαία Κίνα ήταν ανίερο να παίξουν το ρόλο του ανατόμου με πτώματα... Φυσικά μπορώ να δεχτώ ότι ο βελονισμός μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο λόγω της έκκρισης ενδορφινών και κατεχολαμινών (Amanzio et al, 2001, Staud et al 2006) και να έχει κάποιο Placebo αποτέλεσμα, αλλά δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως η εναλλακτική και «καθαρή» λύση απέναντι στα «κακά» χημικά των σατανικών φαρμακοβιομηχανιών. Ας μην ξεχνάει κανείς ότι ελέω πολιτικής ο Μάο προωθούσε τον βελονισμό έναντι της δυτικής ιατρικής ως ένα μέσο άσκησης προπαγάνδας, παρουσιάζοντας τους Κινέζους βελονιστές ως πρωτοπόρους έναντι των ιμπεριαλιστών γιατρών.


Κλείνω με κάτι «κλεμένο» αφιερωμένο στους ρεφλεξολόγους, ιριδολόγους, φυσιογνωμιστές, θεραπευτές δια της αφής και όλους αυτούς του τσίρκου τους, που αν προσπαθούσα να καλύψω θα έγραφα βιβλίο...και υπομονή αφήνω τον Τομ για το τέλος.

«Ένα από τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν τον άνθρωπο από τα υπόλοιπα ζώα (διότι ζώο είναι αναμφίβολα και ο άνθρωπος) είναι η ανάγκη της γνώσης για χάρη της γνώσης. Πολλά ζώα εκδηλώνουν περιέργεια, αλλά η περιέργεια αυτή δεν είναι για τα ίδια παρά μία πλευρά της διαδικασίας προσαρμογής. Ο άνθρωπος διψάει για μάθηση. Για πολλούς ανθρώπους, μάλιστα, αν κάποιος είναι προικισμένος με την ικανότητα να μαθαίνει τότε έχει υποχρέωση να μάθει. Κάθε κομμάτι γνώσης, οσοδήποτε μικρό, οσοδήποτε άσχετο με την πρόοδο ή την ευημερία μας, αποτελεί μέρος μιας ολότητας. Σε τούτη την ολότητα συμμετέχει ο επιστήμονας. Το να γνωρίζεις πραγματικά τη μύγα σημαίνει ότι κατέχεις ένα κομματάκι του μεγαλείου της Γνώσης. Αυτή είναι η πρόκληση και η χαρά της επιστήμης.» Του V. Dethier από το βιβλίο “To Know A Fly”, παράθεση από την μετάφραση του βιβλίου “Why people believe weird things” του Μichael Shermer.


11 comments:

πετρούλα said...

ώστε συνεχίζεις τη βλάσφημη δουλειά σου....καλώς. Να ξέρεις ότι η φραπελιά κομμένη για το συνάχι!

Stefanos said...

Ως επιστήμων (γαμώ τα πτυχία μου, και τα δικά σου μη σου πω δηλαδή :P) έχω βρεθεί άπειρες φορές στην εντελώς δυσάρεστη θέση να προσπαθω να εξηγήσω τα βασικά σε ανθρώπους που απαντούν με επιχειρήματα δόγματος. Τέτοιες συζητήσεις όπως καταλαβαίνεις και όπως θα ξέρεις, καταλήγουν πάντα σε θυμωμένες αττάκες, κυρίως στοχευμένες στο "άντε ρε μαλάκα πήρες μερικά πτυχία και τα μαθες όλα" ή στο "μπλα μπλα μπλα μπλα, η μάνα μου εμένα μια φορά είπε οτι φοβόταν στο αυτοκίνητο και τρακάραμε, πως το εξηγείς αυτό μαλάκα μαθηματικέ" ή το κορυφαίο "ΑΥΤΗ Η ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΣΑΣ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΥ ΚΛΕΙΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΔΕΚΤΙΚΟΥΣ, ΠΡΟΣΕΞΕ ΤΟ ΑΥΤΟ". Τι να προσέξω γαμώ την απαυτή σου κλάμπανε;!!;!;
Αυτό μου το λεγε άνθρωπος που προσπαθούσε να μου αποδείξει όλα αυτά τα new age περί θετικής ενέργειας, μικροκυμάτων, κρυστάλλων και κάτι τέτοια.
Δυστυχώς αδερφέ, εγώ αρχίζω και παραιτούμαι από τέτοιες κουβέντες πλέον, γιατί δεν πείθεται κανένας πια. Άμα ο άλλος πιστεύει οτι η γή είναι κοιλη και γεμάτη πράσινα ανθρωπάκια και ο ήλιος 10 μεγάλα κεριά, τέλος. Το πιστεύει. Γάμησέ τα. Για αυτό λέω, α σιχτίρ που θα κάθομαι να αποδεικνύω στον κάθε βλάκα αμόρφωτο πρόβατο κρετίνο κάααθε φορά ότι η γή γυρίζει γύρω απο τον ήλιο... και να ας με λένε ψωνισμένο μετά...

BioLogos said...

Bασικά αγαπητέ προφήτα εφαρμόζω την πρακτική που έμαθα στο Παγουριστάν...ληβ εντ λετ ντάϊ.Δηλαδή.
Θα κάτσω να πιάσω κουβέντα με όοοολους αυτούς που υποστηρίζουν αυτά τα παρανοϊκά, θα καπνίσω 35 τσιγάρα, θα με πούνε απόλυτο, στενόμυαλο, μικροψώλη και όλα τα σχετικά αλλά...
είναι μια βρώμικη δουλειά και κάποιος πρέπει να την κάνει που έλεγε κι ο βρώμικος Χάρυ.
Η βασική ερώτηση που κάνω είναι η εξής.Πόσο έτοιμος είσαι να αναθεωρήσεις αυτά που πιστεύεις?Αν ο άλλος π.χ λέει ότι έχει έναν φίλο που ξέρει έναν τύπο που πήγε σε ομοιοπαθητικό (επίκαιρο) και θεραπεύτηκε από
την τριχόπτωση θα του απαντήσω με το ότι και εγώ έχω έναν φίλο φίλου που πήγε στην Τήνο με τα χέρια και θεραπεύτηκε από τον αυτοκτονικό ιδεασμό.Και αν θέλει να καταλάβει έχει καλώς αλλιώς τον περιμένει ο Τομ Κρούζ να γίνουν "αδελφοί".

Αλλά από την άλλη είναι και τζάμπα σκότωμα εγκεφαλικών.

Νάσος said...

Για μια ακόμα φορά πολύ καλό και διαφωτιστικό άρθρο!

Δυστυχώς, όταν η επιστήμη της υγείας γίνεται βιομηχανία της υγείας, θα έχουμε θλιβερά αποτελέσματα.

Φαντάζεσαι να προστεθεί στην ιατρική ΜΠΣ στον εξορκισμό; Θα έφερνε πάντως πολλούς πελάτες!

Μια φίλη μου μού είπε ότι ο ομοιοπαθητικός γιατρός υποχρεούται (αυστηρώς) να κατέχει (κανονικό) πτυχίο ιατρικής. Γνωρίζεις αν ισχύει κάτι τέτοιο; Διότι αν ισχύει (και δεν είναι μύθος), και δεδομένου ότι η μεθοδολογία της ιατρικής έρχεται σε σύγκρουση με αυτή της ομοιοπαθητικής (όπως λες), τότε είτε α) ο γιατρός βρήκε έναν εύκολο τρόπο να τα κονομάει και χέστηκε για τον όρκο του Ιπποκράτη, είτε β) πέρασε τα μαθήματα με σκονάκι. Είτε βέβαια γ)είσαι ένας ποταπός συκοφάντης λασπολόγος :-Ρ :-))))
Τα φώτα σου παρακαλώ!

Υ.Γ. χεχεχε (δε θα σχολιάσω πάλι)!

BioLogos said...

Αυτό περί ιατρικής δεν το γνωρίζω οπότε δεν μπορώ να απαντήσω αλλά ας προβληματιστούμε λιγάκι.
Έστω ότι έχει πτυχίο ιατρικής αλλάζει κάτι?
Δηλαδή αν είχα πτυχίο στην πυρηνική φυσική και αργότερα πουλούσα παγωτά θα άλλαζε κάτι στα παγωτά?Φυσικά και όχι.Θα πει κανείς βέβαια ότι η ιατρική με την ομοιοπαθητική έχουν σχέση.Λάθος.
Δεν είναι επιστήμη,δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις υπέρ της και ξεκίνησε από έναν αυτοδίδακτο μπακάλη.

Αυτή τη φορά έχουμε σε ξανθό.

Νάσος said...

Δεν έχεις άδικο. Άλλωστε και ο Λιακό σπούδασε φυσική, αλλά αυτό (όπως είδαμε) δεν τον βοήθησε και πολύ, ούτε τον απέτρεψε από το να μιλά για τεχνολογίες αντιβαρύτητας. Ίσα ίσα που χρησιμοποιεί σαν άλλοθι το πτυχίο του, οπότε κάτι ανάλογο θα μπορούσαμε να υποθέσουμε και για γιατρούς, ιστορικούς κλπ.

Άσχετο: Θυμήθηκα τώρα ένα τίτλο από το site του "ορθόδοξου" http://orthodoxos.wordpress.com/
που χαρακτηρίζει το Λιακόπουλο "διεθνούς φήμης φυσικό"! χαχαχαχαχα. Να δεις που ο τύπος μας δουλεύει όλους!

Vagelford said...

Σχετικά με την ομοιοπαθητική:

Πρεπει να έχει ο άλλος πτυχίο Ιατρικής.
Υπαρχει μεταπτυχιακό ομοιπαθητικής στη Σάμο.
Κορυφαίο site είναι το παρακάτω
http://www.sciencebasedmedicine.org/. Έχει μερικά πολύ ενδιαφέροντα άρθρα.
Αφιερωμένο εξερετικά http://www.youtube.com/watch?v=xvqW96Psplw

Γεια σου ρε Βιολόγε...

BioLogos said...

Vagelford είσαι τσακάλι.
Και το λέω αυτό γιατί δεν είχα ιδέα για το μεταπτυχιακό στη Σάμο πάνω στην ομοιοπαθητική.Προσφέρεται και μεταπτυχιακό στη ρεφλεξολογία και τη χειρομαντία?Αν είναι να πάω να λύσω μια και καλή το βιοποριστικό μου πρόβλημα, γιατί αν προσπαθείς να γίνεις επιστήμονας δεν θα κερδίσεις σε χρήμα όσα ένας τσαρλατάνος.Το ότι πάνε γιατροί εκεί εγώ το βλέπω ως "δημιουργική"
και χαλαρή ενασχόληση όσων περιμένουν για ειδικότητα.

Όσοι έχουν αμφιβολίες για την ομοιοπαθητική (μην το μπερδεύετε με βότανα, τσάϊ κτλ)να δουν το βίντεο.Ο άνθρωπος μιλάει για βιοενέργεια, ή οποία όπως υποστηρίζει δεν ξέρουν ακόμα πως λειτουργεί και κινεί το σώμα.Θα του απαντήσω εγώ και περιμένω και το Νόμπελ ομοιοπαθητικής.Ο οργανισμός τρέφεται και μέσα στην τροφή υπάρχουν ενώσεις του άνθρακα, όπως η ζαχαρίτσα, που τις πέρνει κάθε κύτταρο και τις σπάει.Έτσι προκύπτει ενέργεια υπό τη μορφή μορίων που φέρουν υψηλής ενέργειας δεσμούς, όπως ο φωσφορικός δεσμός.Στο λύκειο μαθαίναμε για τον κυριότερο εκπρόσωπο αυτών των μορίων το ATP, ή αλλιώς τριφωσφορική αδενοσίνη (φωσφορικοί δεσμοί).
Οπότε έχουμε έναν κύκλο όπου μόρια σπάνε ή ανασυντίθενται ενώ παράλληλα εκλύεται ενέργεια ή απορροφάται.Χάρη σε αυτό τον κύκλο, κάθε κύτταρο του οργανισμού μας συνεχίζει να ζει, δηλαδή τρέφεται και διαιρείται και καθώς στον άνθρωπο π.χ κάθε ιστός αποτελείται από κύτταρα, κάθε όργανο από ιστούς και όλα τα όργανα αποτελούν το ανθρώπινο σώμα, αυτό μπορεί να λειτουργεί κανονικά.

Ούτε βιοενέργεια, ούτε πράσινα άλογα.
Κάποιος φυσικός να μιλήσει για τις μπούρδες που λέει ο κύριος για το άτομο χρυσού που περιβάλλεται από άτομα νερού στο βίντεο.

Βασίζονται στην άγνοια για να κονομήσουν.

Anonymous said...

Η αναγκαιότητα κάθε ιστολογίου συμβάλλει στην ελευθερία του λόγου, της δημοκρατίας και ανταλλαγής πολιτικής σκέψης. Η Ελλάδα σε αυτή την νέα «ψηφιακή» πλατφόρμα που ξημερώνει στον εικοστό πρώτο αιώνα έχει πρώτη φορά την ευκαιρία να θέσει προβληματισμούς σε πολίτες οποιασδήποτε τάξης ενώ παράλληλα προσφέρεται οικειοθελώς στην δημιουργία της παγκόσμιας βιβλιοθήκης πληροφοριών μέσα σε έναν διαδυκτιακό χώρο. Ο ενεργός πολίτης θα βρει την δυνατότητα σε αυτόν τον χώρο να δράσει πολιτικά, να αποφασίσει και να προτείνει τις ιδέες του προωθώντας τις εργασιακές του δραστηριότητες γινόμενος κοινωνός όχι μόνο της χώρας του αλλά και ολόκληρου πλέον του πλανήτη γεγονός που θα οδηγήσει στην σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ χωρών και κρατών. Είμαι βέβαιος πως η Ελλάδα και αυτή την φορά θα δείξει τις καλύτερες της εξετάσεις όπως συμβαίνει κάθε φορά που καλείται να δώσει τα φώτα του πολιτισμού της στον υπόλοιπο κόσμο.

Ευάγγελος Βενιζέλος.

BioLogos said...

xaxaxaxaxax

Κωλοπαιδαρά...μην με δουλεύετε άλλο!

Ακόμα δεν μπήκε η Πρωταπριλιά και με έχουν ταράξει.
Θολοκουλτουριάρηδες.

ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ

Anonymous said...

Agapite viologe eise para poli sostos gia alli mia fora
btw gia tin sientologia mpoliko iliko mporis na vris sto http://www.encyclopediadramatica.com/PROJECT_CHANOLOGY
einai mia filotimi pagkosmia prospathia na tous klisoun mia kai kali...

Powered By Blogger