Friday, October 5, 2007

2007 Ιg Νοbel PrizesΌσοι νομίζουν ότι η επιστημονική έρευνα γίνεται πάντα με στόχο να απαντηθούν ερωτήματα καίρια και ουσιαστικά κάνει μεγάλο λάθος.Μερικές φορές απλά ακολουθεί την οδό της ανούσιας μελέτης δεδομένων, φαινομένων και καταστάσεων που αποτελούν άχρηστη γνώση αλλά τουλάχιστον αναγνωρίζεται η πρωτότυπη προσέγγιση και οι πολλές δόσεις χιούμορ.

Για επιστημονικά επιτεύγματα, που κάνουν την ανθρωπότητα πρώτα να γελάσει και στη συνέχεια να σκεφτεί σας παρουσιάζω τα βραβεία 2007 Ιg Νοbel που απονεμήθηκαν χθες το βράδυ κατά τη διάκεια της 17ης ετήσιας τελετής στο Πανεπιστήμιο του Harvard.Tα ονόματα των επιστημόνων δεν έχουν μεγάλη σημασία αλλά κάνει εντύπωση τα παγκοσμίου φήμης ιδρύματα και ινστιτούτα από όπου προέρχονται καθώς και η πρωτότυπη θεματολογία.Να σημειώσω ότι είναι πλέον πολύ σημαντικός θεσμός στα επιστημονικά δρώμενα και σύμφωνα με ένα από τα πιο έγκυρα επιστημονικά περιοδικά, το Νature, τα αντιβραβεία Ig πρόκειται για το ορόσημο στο ετήσιο επιστημονικό ημερολόγιο (επιστημονικός πλεονασμός).

Βραβεία
Ιατρικής: Σπαθοκατάποση και οι παρενέργειες της
Φυσικής: Μελέτη του τσαλακώματος των σεντονιών (Harvard Univ.)
Bιολογίας: Ανάλυση των πληθυσμών ακάρεων, εντόμων, αραχνοειδών, ψευδοσκορπιών, αρθροπόδων, βακτηρίων, άλγεων και μυκήτων με τα οποία μοιραζόμαστε το κρεβάτι μας κάθε νύχτα.
Χημείας: Μέθοδος για απομόνωση του αρώματος και της γεύσης της βανίλιας από αγελαδινή κοπριά.
Γλωσσολογίας: Απόδειξη ότι οι αρουραίοι δεν μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ ενός ατόμου που μιλάει ανάποδα Γιαπωνέζικα από ένα άλλο που μιλάει Ολλανδικά ανάποδα.
Λογοτεχνίας: Mελέτη της αγγλικής λέξης "the" και τα αμέτρητα προβλήματα που προκαλεί σε αυτούς που προσπαθούν να ταξινομήσουν προτάσεις αλφαβητικά.
Ειρήνης: Το βραβείο αυτό έλαβε η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ για την έρευνα και ανάπτυξη ενός χημικού όπλου-την gay bomb , που θα κάνει τους εχθρούς να νοιώθουν σεξουαλικά ακαταμάχητοι ο ένας για τον άλλο, εννοείται άντρες.
Διατροφής: Μελέτης των ορίων της όρεξης ανθρώπινων όντων τρέφοντάς τα με ένα επαναγεμιζόμενο, δίχως πάτο πιάτο με σούπα.
Οικονομικών: Σε έναν Ταϊβανέζο για την πατέντα του σύλληψης ληστών τραπεζών με ένα δίχτυ.
Αεροπλοϊας: Ανακάλυψη ότι το Βιάγκρα βοηθά στην ανάρρωση από το jetlag σε χαμστεράκια.


Oι νικητές κατά την τελετή του 2005

18 comments:

phd said...

Απίστευτο. Τι ανακαλύπτεις διαβάζοντας τακτικά το Nature…To Ig stands for?

BioLogos said...

ignobilis είναι λατινικο από το in + nobilis και σημαίνει μη αξιοσέβαστο.

Λογοπαίγνιο με τη λέξη Nobel.

Indigestus said...

Και εμένα που πήγε το μυαλό μου στις ανοσοσφαιρίνες (Immunoglobin - Ig). Και θα έκραζα για άλλη μία φορά το κατεστημένο των γιατρών! Πωπω... Προκατειλημένος εντελώς. Ντροπή μου!

MaMi said...

biologe μιπως εισαι και φιλολογος?

BioLogos said...

Ένας απλός βιολόγος.Δυστυχώς με τα φιλογικά δεν τα πήγαινα ποτέ καλά.

Σπύρος Σεραφείμ said...

το μεγάλο μας τσίρκο!

καλησπέρες

Dementia_Inc said...

ΘΕΛΩ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΩΜΑΤΟΣ ΒΑΝΙΛΙΑΣ ΑΠΟ ΑΓΕΛΑΔΙΝΗ ΚΟΠΡΙΑ.ΜΗΠΩΣ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΑΡΩΜΑΤΑ Η ΑΛΛΑ ΕΙΔΗ ΚΟΠΡΑΝΩΝ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

tissot said...

Biologe, psaxe ti "suntagh" gia tin apomonwsi tis vanilias apo ageladini kopria kai xereis pou tha ti dwseis, eee...?

BioLogos said...

ψάχνω από εδώ, ψάχνω από εκεί αλλά ο Γιαπωνέζος κρατάει κλειστά τα χαριά του.

τισσόοτ ξέρω πολύ καλά που να τη δώσω παρέα με λίγο κομπόστ για επαλείψεις...κάνει καλό στο γηρασμένο δέρμα.

Σπύρο υπάρχει και η άλλη πλευρά και ευτυχώς.

BioLogos said...

O japonezos δουλεύει εδώ
http://www.imcj.go.jp/

όποιος ξέρει Γιαπωνέζικα θα βοηθούσε πολύ.

Ο τίτλος του άρθρου του είναι
"Novel Production Method for Plant Polyphenol from Livestock Excrement Using Subcritical Water Reaction"
από όπου ένας μη εξοικειωμένος δεν καταλαβαίνει τίποτα απολύτως.

Indigestus said...

Livestock Excrement ...
Πως αλλιώς ήθελες να το γράψει σε δημοσίευση;;; Αν βρεις πιο ευγεικό όρο, πες το και σε μας... Αλλιώς θα πετούσε ένα "shit",ή επειδή αρέσουν στους ξένους οι ελληνικοί όροι, η πιο κατάλληλη τερμηνολογία είναι "Skata". Κύριε, κύριε, και εγώ ξέρω το καταλληλότερο εργαστήριο για αυτή την μελέτη. Αρκεί να μην του μπαίνουν ιδέες με τέτοια paper. Αλλιώς θα πήξουμε στα Livestock Excrement εκεί στην ομάδα Ε.

Effie said...

Ανάλυση των πληθυσμών ακάρεων, εντόμων, αραχνοειδών, ψευδοσκορπιών, αρθροπόδων, βακτηρίων, άλγεων και μυκήτων με τα οποία μοιραζόμαστε το κρεβάτι μας κάθε νύχτα??????
ΦΡΙΚΗΗΗΗΗ!!!!!
Απο αύριο στο πάτωμα!

tissot said...

Ει indigestous νομιζω πωσ ξλερς κι εγώ αθτοτοεργαστήριο, μην ανοίξεις τέτοιου είδους συζητήσεις 9αν και ξέρω δεν το κανεις) γιατί σας βλέπω να κολυμπατε....

Σταρχιδικές Φακεμόλες said...

Εμάς πότε θα μας αναγνωρίσουν την μέγιστη συνεισφορά μας στον πολιτισμό και στην ανθρωπότητα; (Αυτήν της σταρχιδικής φακεμόλης εννοώ)

Nobody said...

Τέλειο. Ευτυχώς δεν είδα εκεί τον τίτλο της έρευνάς μου. Φιουυυυυ

Φώτης Τζώρας said...

Πάντως έιναι αρκετά ενδιαφέροντα, τα Φυσικής και Βιολογίας. με τα σεντόνια πάντα είχα πρόβλημα, φοβόμουν που θα καταλήξουν το πρωί, (βιολόγε με πιάνεις ,ε;)και επίσης για το οικοσύστημα του κρεββατιού που νομίζω οτι οφείλουμε να είμαστε συμφιλιωμένοι και να μη τινάζουμε καθε 3 και λίγο κυβέρτες, παπλώματα και σεντόνια. Ούτως ή άλλως τα ακάρεα συμπαθούν τα καθαρά κρεββάτια, οπότε ας βρωμίσουμε, δε κάνει κακό.... μπορεί να οφελειθούμε, χεχεχε!!!!

BioLogos said...

@τισσοτ + ιντιγκεστιους-ιντιγκο παιδί

Αφήστε τα αυτά για ομάδες Ε και σκατά γιατί θα μας κλείσουν.

@εφφηη
Στον Ευαγγελάτο γρήγορα...

@σταρφακ
Ο καιρός γαρ εγγύς
+ευλόγηcoν+

@νόμπαντυ
Και να σε βράβευαν πλάκα θα είχε.Έχουν καλό μπουφέ έχω ακούσει.

@Φώτς Τζώωρας
Ξέρεις, καταλαβαίνεις και ... προφανώς!!!

Anubis said...

χεχε τα παρακολουθούμε τα IG κάθε χρόνο, ελπίζοντας μια μέρα να πάρουμε και εμείς ένα.
θυμάμαι ένα προηγούμενης χρονιάς, πρέπει να ήταν στην κατηγορία ορνιθολογία:
μελέτη της ομοφυλόφιλης νεκροφιλίας στις άγριες χήνες, και ήταν το θέμα της διδακτορικής διατριβής ενός ολλανδού φοιτητή, γουάο;