Sunday, October 28, 2007

Αιτία καταστροφής



Υποθετικό σενάριο

Είσαι εξωγήινος και προσγειώνεσαι στην επιφάνεια του γαλάζιου πλανήτη.Δεν γνωρίζεις τίποτα για το περιβάλλον και τα όντα που ζουν σε αυτό, εκτός από την πληροφορία ότι ένα συγκεκριμένο είδος συνηθίζει να δημιουργεί μικροπεριβάλλοντα γύρω του, στα πλαίσια της εξέλιξής του.Όμορφα, ένδειξη νοημοσύνης.Στόχος λοιπόν της αποστολής σου στη Γη είναι να μελετήσεις και να κατανοήσεις αυτό το πλάσμα.Η συλλογή δεδομένων θα βοηθήσει το είδος σου εκατομμύρια έτη φωτός μακρυά να αποφύγει λάθη άλλων νοήμονων ειδών (η ιστορία επαναλαμβάνεται για όλους τους εξωγήινους) και να επιτύχει εκεί που τα υπόλοιπα εξωγήινοι είδη είχαν αποτύχει.

Μετά από σύντομο διάστημα παρακολούθησης και καταγραφής των συνηθειών του είδους "άνθρωπος" έρχεσαι αντιμέτωπος με μια σημαντική ανακάλυψη.Ένα στοιχείο, που ίσως να ρίξει φως σε πολλές "ανεξήγητες" πτυχές της τελικής παρακμής άλλων εξωγήινων πολιτισμών.Θα σε βοηθήσει να καταλάβεις τα αίτια, που οδήγησαν στην πλήρη παρακμή τόσων "εξελιγμένων" ειδών, τα οποία δίχως ενδοιασμούς δημιούργησαν άψογους μηχανισμούς και συμπεριφορές για την εξάντληση των πόρων αλλά και την εξόντωση άλλων ατόμων του ιδίου είδους.Έτσι και στην περίπτωση του κυρίαρχου νοήμοντος οργανισμού στον πλανήτη Γη, παρατηρείς πολλά άτομα ταγμένα στις αρχές της ιερής γραφειοκρατίας και της πνευματικής ακαμψίας να προσπαθούν να προασπίσουν την κυριότητα της πεζότητας του ενός έναντι της πεζότητας του άλλου. Κοινότοπες αντιδράσεις,ρηχότητα, έλλειψη ζωντάνιας, περιοδική κίνηση γύρω από μονότονα επαναλαμβανόμενα γεγονότα και καταστάσεις.Αυτά είναι μόνο λίγα από τα χαρακτηριστικά που συγκέντρωσες γύρω από άτομα που εμφανίζουν το γνώρισμα της πεζότητας.

Από το μητρικό σκάφος σου ζητούν μια αναφορά πάνω στο στοιχείο που βρήκες.Προσπαθείς να κατανοήσεις το μηχανισμό πίσω από αυτή τη συμπεριφορά, αδυνατώντας να κατανοήσεις το εξελικτικό πλεονέκτημα που προσδίδει αυτό το χαρακτηριστικό στον πληθυσμό των γήινων.Προφανώς δεν μπορείς να δώσεις ικανοποιητικές εξηγήσεις για το ποια εξελικτική πίεση δημιούργησε την ανάγκη να προκύψει αυτή η αυτοκαταστροφική τάση.Η αναφορά σου λήγει με τα εξής λόγια:
"Πεζότητα, κυρίαρχο στοιχείο, χαρακτηριστικό πολλών από τους γήινους.Πηγάζει από την επίφαση ισχυρής αίσθησης αυτοσυντήρησης που όμως οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα, αυτό της μείωσης της ζωτικότητας και της πνευματικής αναπηρίας. "
Ώρα να επιστρέψεις.Η μελέτη σου σε αυτό τον πλανήτη έχει λήξει.

13 comments:

πετρούλα said...

Ο ΕΤ είχε διαφορετική γνώμη από σένα

phd said...

Ναι, η υπερβολική ανάγκη αυτοσυντήρησης μας καταστρέφει και μας οδηγεί στη μείωση της ζωτικότητας, στην πνευματική αναπηρία, στην πεζότητα καμιά φορά. Ευτυχώς που τα απρόσμενα της ζωής (καλά και άσχημα, ιδίως τα άσχημα) έρχονται να μας ταρακουνήσουν απ’ το λήθαργο. Και αν αντέξουμε μέχρι τέρμα τη δοκιμασία πάει να πει ότι κάπου καταλάβαμε το παραμύθι με τους δράκους και δεν είμαστε πια τόσο πεζοί γιατί οι δράκοι πάντα φυλούν έναν θησαυρό.

Xrysostomos said...

Μου θύμισες την ταινία K-PAX.

Εκεί, το σενάριο είναι παρόμοιο (την προτείνω ανεπιφύλακτα, μου άρεσε πολύ). Η διαπίστωση του εξωγήινου που όταν την είχα δει μου είχε πολύ εντύπωση αφορούσε τους νόμους.

Δήλωνε λοιπόν ο εξωγήινος στους γήινους επιστήμονες: "Έχετε νόμους. Εμείς στον πλανήτη μας δεν έχουμε. Κάθε πλάσμα στο Σύμπαν γνωρίζει ποιο είναι το καλό και ποιο είναι το κακό, δεν χρειάζονται νόμοι που θα του το δείχνουν..."

Καλημέρα ΕΤ

BioLogos said...

@petroula
E.T call home!

@πουχουντού
Οι εκπλήξεις είναι πολύ σημαντικός καταλύτης.Βέβαια όπως είναι λογικό τα δυσάρεστα τα έχω αποδεχτεί λίγο πολύ μοιρολατρικά αλλά προτιμώ τα ευχάριστα απρόσμενα.Όλα στο πρόγραμμα είναι.

@χρυσόστομος
Τί μου θύμισες τώρα.Την ταινία την είχα δει όταν είχε πρωτοβγεί πριν καιρό και καθώς την είχα δει μια φορά μόνο, μου έκανε την πρώτη εντύπωση και μετά χάθηκε στη λήθη...έχω και προβληματική μνήμη.
Λες πραγματικά εμείς οι άνθρωποι να γνωρίζουμε ποιό είναι το καλό και το κακό (στηρίζεται και από τις Γραφές...)αλλά προσπαθούμε να απωθήσουμε αυτή τη γνώση με την ύπαρξη νόμων?
Δεν τα λέει και άσχημα ο εξωγήινος όμως.

πετρούλα said...

χρυσόστομος...μπράβο σου που το έθιξες. για μένα είναι ένα μεγάλο ερώτημα αυτό: γιατί οι άνθρωποι ενώ ξέρουν ποιο είναι το καλό κάνουν το κακό...ένας εξωγήινος παρατηρητης, ως πιο αντικειμενικός θα έδινε ξεκάθαρη απάντηση

Dementia_Inc said...

Τελικά αυτοί οι ''εξωγήινοι'' είναι φίλοι του ΠΑΣΟΚ ή όχι;

pølsemannen said...

Κοιτάχτε,

ΒΑΣΙΚΑ, το ανθρώπινο είδος ,όπως και κάθε άλλο υλικό αντικείμενο, θα κάνει τον κύκλο του και κάποια στιγμή είτε θα εξαφανιστεί, είτε θα μεταλλαχθεί σε κάτι άλλο.

Το ίδιο ισχύει και για το είδος αυτού του ψηλομύτη εξωγήινου.

Άσταδιάλα πια με αυτές τις σνομπαρίες τους εξωγήινους!

BioLogos said...

@petroula
Κοίτα το κακό είναι πάντα σχετικό και για να μην το μπλέξουμε φιλοσοφικά παπαρίζοντας, δύσκολο να το ορίσεις.Όλα είναι σχετικά στην τελική.

@ντεμέντια
Βασικά είναι πράκτορες του Σκανδαλίδη!

@πολσεμαννεν
Θα κάνει τον κύκλο του σαν αρρώστια δηλαδής.
Όσο για τους εξωγήινους, νομίζουν ότι το δικό τους είδος θα υπάρχει για πάντα.Κάτσε να σκάσει καμιά επιδημία και αφανιστούν όλοι τους.
Βέβαια δεν είναι όλοι σνομπ.Τα παιδιά από το Σείριο είναι από τα καλύτερα που έχω γνωρίσει.

Dementia_Inc said...

Σε ένα επεισόδιο της σειράς CSI:Las Vegas ο πρωταγωνιστής (και θεούλης :D) Γκιλ Γκρίσομ λέει για τους εξωγήινους:''Αν υπάρχει κάτι που μας κοιτάει από εκεί ψηλά νομίζω ότι θα είναι αρκετά έξυπνο για να μείνει μακριά μας.''

πετρούλα said...

καλα, pardon

phd said...

Άσχετο: Είδες το αφιέρωμα που μας έκαναν στο http://duck.3thirdsorange.com;

BioLogos said...

@ντεμεντια
'Αν υπάρχει κάτι που μας κοιτάει από εκεί ψηλά νομίζω ότι θα είναι αρκετά έξυπνο για να μείνει μακριά μας.''
Τα είπε ο ΘΕΟΣ!

@πετρούλα
Δε σε μάλωσα!!!Αμέσως να παρεξηγηθείς παλιοκόριτσο.:))))

@phd
Δεν είχα ιδέα.Πήγα και το είδα και κοκκίνισα!!Συγχαρητήρια στο δικό σου "αδελφό" μπλογκ!

phd said...

Συγχαρητήρια και σε σένα, συνάλδεφε. Κάτι δε λέγαμε πρωτύτερα για ευχάριστες εκπλήξεις;

Powered By Blogger