Το παρακάτω το "έκλεψα" από το Εντός, Εκτός και Εναλλάξ και ας με συγχωρέσει ο Padrazzo που δεν άλλαξα ούτε τη γραμματοσειρά και το ενσωματώνω ακριβώς όπως έχει και στο μπλογκ του. Είναι ένα όμορφο κάλεσμα για το πάντρεμα της θεώρησης των πραγμάτων από τη σκοπιά της επιστήμης και της τέχνης όπου η Αλήθεια και το Ωραίο δεν περιχαρακώνονται πίσω από αυστηρά ορισμένες έννοιες, ούτε αποτελούν αυστηρή αρμοδιότητα και "χωράφι" κάποιων εκ των δύο.Ένα κάλεσμα για καλλιτέχνες επιστήμονες και επιστήμονες καλλιτέχνες (ή μπορεί να γράφω και αηδίες).
Το 2ο Διεθνές Διεπιστημονικό Συνέδριο που διοργανώνει η Ένωση Ελλήνων Φυσικών με θέμα: «Επιστήμη και Τέχνη: κοινή πορεία προς το Ωραίο και την Αλήθεια».θα διεξαχθεί στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι από τις 17 έως τις 20 Ιανουαρίου του 2008.
“Στους νεότερους χρόνους, από τον 17ο αιώνα και εξής, φαίνεται ότι δύο διαπιστώσεις σχετικές με την Επιστήμη και την Τέχνη έχουν καταστεί σχεδόν αυτονόητες στη συνείδηση των δυτικών κοινωνιών. Η πρώτη διαπίστωση, που αφορά την Επιστήμη, την θεωρεί ως την κατεξοχήν μέθοδο για την αναζήτηση και εύρεση της Αλήθειας, ενώ την ίδια στιγμή συχνά εκτιμά ότι στην αναζήτησή της αυτή, η Επιστήμη δεν λαμβάνει ιδιαίτερα υπόψη το Ωραίο και την Ομορφιά του κόσμου, θεωρώντας τα υποκειμενικά και άνευ μεγάλης σημασίας. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τη δεύτερη διαπίστωση, η Τέχνη συχνά θεωρείται ως ο χώρος καταγραφής και αναμέτρησης με την Ωραιότητα του κόσμου, αλλά χωρίς ουσιαστική συμμετοχή στην αναζήτηση της Αλήθειας.
Σκοπός του συνεδρίου είναι να διερευνήσει και να αμφισβητήσει το προφανές αυτών των «αυτονόητων» απόψεων. Να εξετάσει τους τρόπους με τους οποίους η Επιστήμη, αναζητώντας την αντικειμενική Αλήθεια, φτάνει στην ανάδειξη μιας άλλης κρυμμένης Ομορφιάς, ενώ η Τέχνη επιχειρώντας να δει - ιδίως τα τελευταία χρόνια - και πέρα από την Ομορφιά των φαινομένων, διερωτάται για την Αλήθεια αυτών”.
Ένωση Ελλήνων Φυσικών.Γριβαίων 6, 106 80, Αθήνα.τηλ.: 210-3635701-fax: 210-3610690 - e–mail:eef@otenet.gr - http://www.eef.gr
8 comments:
Eνδιαφέρον. Ενδιαφέρουσα και η διπλή ιδιότητα καλλιτέχνης-επιστήμονας. Η ατομική προσπάθεια κατανόησης της πραγματικότητας από ριζικά διαφορετικές σκοπιές δεν ενθαρρύνεται και δυσκολεύεται να εκφραστεί, στην κοινωνία της έντονης ειδίκευσης, του "είσαι αυτό ή αυτό". Γιατί όμως να μην συνδυάζουμε πιο συχνά διαφορετικά μονοπάτια, που οδηγούν τελικά στο ίδιο σημείο; Απ'όλες τις απόψεις, προς οφελός μας θα ήτανε.
Είμαι περίεργη να δω ποιοι θα είναι οι ομιλητές.
Φιλε Bio Bio, με αφορμή το ωραίο αυτό ποστ θυμήθηκα πως υπάρχει ρεύμα στην αρχιτεκτονική όπου οι δημιουργοί μιμούνται φυσικές μορφές. Λέγεται βιομορφική αρχιτεκτονική. Το αποτέλεσμα ειναι πολλές φορές αμφισβητήσιμο ωστόσο σαν ιδέα είναι αρκετά όμορφη. Ισως επανέλθω σε αυτό το θέμα σε επόμενη ανάρτηση μου
Συμφωνω με την Phd.
Η πιο ενοχλητική λέξη σε όλη τη δημοσίευση είναι το "και" ανάμεσα στο "τέχνη" και το "επιστήμη". Οι μεγαλύτεροι επιστήμονες είναι φοβεροί καλλιτέχνες και το αντίθετο...
Σχετικά με τη βιομορφική αρχιτεκτονική, είχα δει κάποιες φωτογραφίες από γήπεδα που ετοιμάζουν οι κινεζοι για την ολυμπιάδα του 08, γήπεδα βασισμένα σε αυτή τη νοοτροπία.
Ηταν απίστευτα!!
Περιμένουμε εντυπώσεις από αυτούς που θα πάνε.
Όσον αφορά την τέχνη και την επιστήμη πολλές φορές, υποκειμενικά πάντα, είναι δύσκολο κάποιος να βάλει όρια και να μην θεωρήσει ότι αυτό που κάνει στο εργαστήριο ή στην αίθουσα διδασκαλίας είναι κάποιας μορφής τέχνη.
Για την εξειδίκευση στην επιστήμη ας προσέχαμε.Μόνο τους τίτλους των συνεδρίων να παρατηρήσει κάποιος θα καταλάβει το μέγεθος της λεπτομερούς εστίασης.Δεν είναι απαραίτητα κακό παρά μόνο όταν γίνεται σε βάρος της βασικής έρευνας και με επακόλουθο την επιφανειακή ενασχόληση με ευρύτερα θέματα,που αποτελούν παράλληλα αντικείμενο της επιστήμης από όπου προέρχεται ο καθένας.Βέβαια υπάρχει και μια αγορά, την οποία τροφοδοτούν και υπηρετούν προγράμματα,μελέτες,ακαδημαϊκά ιδρύματα και ινστιτούτα δημιουργώντας ένα άτυπο χρηματιστήριο επιστημονικών τομέων με κακές "μετοχές" και μπλου τσιπς.
Όπως ένας ποδοσφαιριστής του μεγέθους του Μαραντόνα ή ένας χορευτής του μεγέθους του Julio Bocca χαρακτηρίζονται ως ιδιοφυίες.....έτσι κι ένας επιστήμονας μπορεί να χαρακτηριστεί/θεωρηθεί καλλιτέχνης.
Καλλιτέχνης...fuer immer!
Βιολόγε δεν υπάρχει καλύτερος συνδυασμός
'-)))
Καλησπέρες!
Σας παραπέμπω στη σελίδα:
www.interactivearchitecture.org/2006/01/
Όπου μιλά για υλικά και μελλοντικές κατασκευές που στηρίζονται σε βιολογικά μοτίβα (ή όπως λέγονται....)
Σόρυ ξεχάστηκα, πολύ καλό το postaki biologos. Βρίσκεσαι στο σωστό δρόμο.... u know...
Post a Comment