Wednesday, October 31, 2007

Είμαστε Μπουρδέλο(?)


Σήμερα η δασκάλα μου έβαλε να γράψω έκθεση με Θέμα «Γιατί είμαστε Μπουρδέλο».Προσπάθησαν λοιπόν με το ταπεινό μυαλό μου και τα ερεθίσματα ενός μικρού παιδιού να γράψω γρήγορα ότι θα μου ερχόνταν απευθείας στο μυαλό.

  1. Όλοι βρίζουν το δημόσιο αλλά κρυφός πόθος των περισσοτέρων είναι μια θεσούλα αργόμισθου, πίσω από ένα γραφείο.Ανεργία ρε αδερφέ και αβεβαιότητα.Τί να κάνουμε?
  2. Έχουμε επιλεκτική μνήμη. Ότι θυμόμαστε χαιρόμαστε και ότι μας καίει το αφήνουμε να το μαζέψει η λήθη.
  3. Ζητάμε μανιωδώς αξιοκρατία και ισονομία αλλά θα χαρούμε αν ο γνωστός του γνωστού βάλει το χεράκι του και ψηθεί το ρουσφέτι για συμφέρον μας.
  4. Σιχαινόμαστε τους δημοσιογράφους και τα εκδοτικά καρτέλ αλλά είμαστε οι καλύτεροι πελάτες τους. Ευλόγησον Κύριε τα ντι βι ντι ετούτα.
  5. Προτείνουμε λύσεις από τον καναπέ βάσει επιχειρημάτων του τύπου «ένας φίλος μου είπε», «άκουσα κάπου στην τηλεόραση» και «μου το μαρτύρησε η Παναγία στον ύπνο μου». Ο καθένας είναι έτοιμος να λάβει θέση συμβούλου του πρωθυπουργού σε θέματα Παιδείας, Άμυνας, εξωτερικής πολιτικής, επιστημονικών ζητημάτων όλα μαζί και είναι σίγουρος ότι θα κάνει και καλά τη δουλειά του.
  6. Επιμένουμε ότι μόνο εμείς κατέχουμε την αλήθεια ενώ οι υπόλοιποι μιαροί απλά δεν ξέρουν."Θα μου πει αυτός εμένα?""Ξέρεις ποιός είμαι εγώ?"
  7. Μας αρέσει να πλουτίζουμε εύκολα και ονειρευόμαστε βίλες με πισίνες, δίμετρες ξανθιές και πολυτελή αυτοκίνητα για να κάνουμε τη βόλτα μας στην πλατεία του χωριού. Βάλαμε μυαλό με το χρηματιστήριο?
  8. Το αγαπημένο μας ιστορικό βιβλίο είναι το κόμικ του Φρανκμίλλερ με τους 300 του Λιονάϊντας. Ας τα βλέπουν αυτά οι παλιότουρκοι να ξέρουν με τι μποντυμπιλντεράδες έχουν να τα βάλουν.
  9. Δηλώνουμε φιλόξενοι και δεν ξεχνάμε ότι κάποτε είμασταν κι εμείς μετανάστες από την Αυστραλία εως τη Γερμανία και τον Καναδά. Αυτό δεν έχει σχέση με τους βρωμερούς αλβανούς και πακιστανούς που έρχονται στη χώρα μας και θέλουν να μας κλέψουν, να μας βιάσουν και να μας πάρουν τις δουλειές μας.Υποσυνείδητα οι περισσότεροι χαίρονται όταν οι «λάθρο»-μετανάστες ανατινάζονται σε ναρκοπέδια στον Εβρο ή βουλιάζουν σε σαπιοκάϊκα στο Αιγαίο.
  10. Κλαιγόμαστε και γκρινιάζουμε όταν μας βρει η συμφορά αλλά ποτέ δεν κάνουμε κάτι για να την αποτρέψουμε. Ίσως σαν λαός να είμαστε κατά βάθος μαζοχιστές. Εκστασιαζόμαστε με εικόνες καταστροφής από το δέος και την αίσθηση του πόσο αβοήθητοι είμαστε. Όταν βλέπουμε το σπίτι του γείτονα να καίγεται, ξέρουμε ότι ο κίνδυνος είναι μακρυά και δημιουργούμε στον εαυτό μας μια νωθρή αίσθηση ασφάλειας που οδηγεί στην απραξία. Αλλά δεν ακούμε για ποιόν πραγματικά χτυπά η καμπάνα.
  11. Πιστεύουμε ότι η μοιρολατρία,η Πίστης και οι Ελ από το Σείριο θα μας σώσουν σαν άτομα, κοινωνία, έθνος ξεχνώντας ότι βάζουμε το λιθαράκι κάθε φορά για να αποκαλούμαστε τριτοκοσμικοί."Με πονάει το κεφάλι...Μάλλον μάτι θα είναι".
  12. Όταν κάτι δε λειτουργεί θα βάλουμε στόχο να το ξεφτιλίσουμε και να υπονομεύσουμε τη λειτουργία του.Στο τέλος το ίδιο ακριβώς που έχουμε κληθεί να υπηρετήσουμε και να προστατεύσουμε θα το έχουμε οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην αποδόμησή του.


Sunday, October 28, 2007

Αιτία καταστροφής



Υποθετικό σενάριο

Είσαι εξωγήινος και προσγειώνεσαι στην επιφάνεια του γαλάζιου πλανήτη.Δεν γνωρίζεις τίποτα για το περιβάλλον και τα όντα που ζουν σε αυτό, εκτός από την πληροφορία ότι ένα συγκεκριμένο είδος συνηθίζει να δημιουργεί μικροπεριβάλλοντα γύρω του, στα πλαίσια της εξέλιξής του.Όμορφα, ένδειξη νοημοσύνης.Στόχος λοιπόν της αποστολής σου στη Γη είναι να μελετήσεις και να κατανοήσεις αυτό το πλάσμα.Η συλλογή δεδομένων θα βοηθήσει το είδος σου εκατομμύρια έτη φωτός μακρυά να αποφύγει λάθη άλλων νοήμονων ειδών (η ιστορία επαναλαμβάνεται για όλους τους εξωγήινους) και να επιτύχει εκεί που τα υπόλοιπα εξωγήινοι είδη είχαν αποτύχει.

Μετά από σύντομο διάστημα παρακολούθησης και καταγραφής των συνηθειών του είδους "άνθρωπος" έρχεσαι αντιμέτωπος με μια σημαντική ανακάλυψη.Ένα στοιχείο, που ίσως να ρίξει φως σε πολλές "ανεξήγητες" πτυχές της τελικής παρακμής άλλων εξωγήινων πολιτισμών.Θα σε βοηθήσει να καταλάβεις τα αίτια, που οδήγησαν στην πλήρη παρακμή τόσων "εξελιγμένων" ειδών, τα οποία δίχως ενδοιασμούς δημιούργησαν άψογους μηχανισμούς και συμπεριφορές για την εξάντληση των πόρων αλλά και την εξόντωση άλλων ατόμων του ιδίου είδους.Έτσι και στην περίπτωση του κυρίαρχου νοήμοντος οργανισμού στον πλανήτη Γη, παρατηρείς πολλά άτομα ταγμένα στις αρχές της ιερής γραφειοκρατίας και της πνευματικής ακαμψίας να προσπαθούν να προασπίσουν την κυριότητα της πεζότητας του ενός έναντι της πεζότητας του άλλου. Κοινότοπες αντιδράσεις,ρηχότητα, έλλειψη ζωντάνιας, περιοδική κίνηση γύρω από μονότονα επαναλαμβανόμενα γεγονότα και καταστάσεις.Αυτά είναι μόνο λίγα από τα χαρακτηριστικά που συγκέντρωσες γύρω από άτομα που εμφανίζουν το γνώρισμα της πεζότητας.

Από το μητρικό σκάφος σου ζητούν μια αναφορά πάνω στο στοιχείο που βρήκες.Προσπαθείς να κατανοήσεις το μηχανισμό πίσω από αυτή τη συμπεριφορά, αδυνατώντας να κατανοήσεις το εξελικτικό πλεονέκτημα που προσδίδει αυτό το χαρακτηριστικό στον πληθυσμό των γήινων.Προφανώς δεν μπορείς να δώσεις ικανοποιητικές εξηγήσεις για το ποια εξελικτική πίεση δημιούργησε την ανάγκη να προκύψει αυτή η αυτοκαταστροφική τάση.Η αναφορά σου λήγει με τα εξής λόγια:
"Πεζότητα, κυρίαρχο στοιχείο, χαρακτηριστικό πολλών από τους γήινους.Πηγάζει από την επίφαση ισχυρής αίσθησης αυτοσυντήρησης που όμως οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα, αυτό της μείωσης της ζωτικότητας και της πνευματικής αναπηρίας. "
Ώρα να επιστρέψεις.Η μελέτη σου σε αυτό τον πλανήτη έχει λήξει.

Thursday, October 25, 2007

O ορισμός της ζωής



Ψάχνοντας για τον ορισμό της ζωής ,του τί είναι ζωντανό, ο καθένας μπορεί εύκολα να συγκρίνει για παράδειγμα μια πέτρα και ένα φυτό και να καταλάβει ότι το φυτό είναι ζωντανό ενώ η πέτρα είναι απλά ένα άψυχο υλικό, χωρίς να τη διακρίνει οτιδήποτε ζωντανό.Πολύ εύκολο να απαντήσεις αλλά όταν το ερώτημα προσδιορίζεται καλύτερα στο ποιός είναι ο ορισμός της ζωής και όχι το τί σημαίνει για εμάς, τότε όλοι μας και κυριότερα οι βιολόγοι τί έχουν να πουν? Γιατί μέχρι τώρα έχουν προκύψει πάνω από 300 ορισμοί του τί είναι ζωή?Μας ενδιαφέρει πραγματικά να γνωρίζουμε αυτή τη
ν πληροφορία ή μπορούμε να κάνουμε και χωρίς έναν ορισμό που να προσδιορίζει τη ζωή?

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.Πώς ορίζεται ο ορισμός?Η λέξη ορισμός ορίζεται ως η ενέργεια περιγραφής μιας έννοιας, η απόδοση ερμηνείας. Για παράδειγμα ως εργένης, ορίζεται κάποιος που είναι άντρας αλλά ταυτόχρονα και ανύπαντρος. Το να είναι κάποιος άντρας δε τον κάνει απευθείας εργένη, ούτε αν ένα άτομο είναι ανύπαντρο. Όμως εδώ το θέμα είναι η ζωή κι όχι ο ορισμός του ορισμού ή του εργένη. Πολύ απλά λοιπόν αναζητώντας ορισμό για τη ζωή, το πρώτο ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι το τί είναι ζωή κι όχι το τί σημαίνει η ζωή για εμάς ή πως την αντιλαμβανόμαστε μέσα από την καθημερινότητά μας.

Σε αυτό το συχνά λανθασμένο πλαίσιο οι επιστήμονες προσπαθούν να ερμηνεύσουν τη ζωή βάσει των ιδιοτήτων της, όπως ακριβώς έκαναν οι αλχημιστές το Μεσαίωνα. Για παράδειγμα βασισμένοι μόνο στην παρατήρηση των ιδιοτήτων ουσιών αποκαλούσαν νερό, το μέσο αυτό όπου διαλυτοποιείται οτιδήποτε ή για παράδειγμα το aqua fortis (ισχυρό νερό) ορίζονταν σαν το νερό όπου διαλυτοποιούνται τα μέταλλα ενώ στην ουσία είναι το νιτρικό οξύ. Μόλις τον 18ο αιώνα , τέθηκαν οι βάσεις της θεωρίας της χημείας και μπόρεσε να δοθεί στο νερό ο ορισμός ...νερό είναι το χημικό μόριο Η2Ο.

Άρα όπως και με τη θεωρία της χημείας, σύμφωνα με την Carol Cleland, που διδάσκει φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο και εργάζεται στο ινστιτούτο Αστροβιολογίας της ΝΑSA, πρέπει να υπάρξει ¨θεωρία της ζωής¨. Βάσει μιας ενοποιημένης θεωρίας της ζωής θα μπορούσαμε να καταλάβουμε τί έχει πραγματικά σημασία γύρω από το φαινόμενο της ζωής, ποιές μορφές μπορεί να πάρει και γιατί και αν θα μπορούσαμε να συνδέσουμε φαινόμενα μεταξύ τους, που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε. Ακόμη θα μπορούσαμε να καταλάβουμε ποιές απαραίτητες για τη ζωή λειτουργίες είναι κοινές για τη ζωή όπως την ξέρουμε αλλά και όπως δεν την ξέρουμε.

Σύμφωνα με την Carol Cleland , ο πιο σωστός τρόπος για να περάσουμε υπό αμφισβήτηση τις παλιές ιδέες,είναι να ξεχάσουμε την αναζήτηση ορισμού της ζωής και να αποκτήσουμε επίπεδο σύγκρισης για να χτίσουμε μια ενοποιημένη θεωρία ακόμη και βάσει δεδομένων για εξωγήινους οργανισμούς σε άλλους πλανήτες.!Μην πάει όμως το μυαλό σας σε πράσινα ανθρωπάκια με κεραίες και ιπτάμενους δίσκους, που απαγάγουν αγελάδες και ήταν κολητοί με τους Ελ από το Σείριο.

Αρχικά οι αστροβιολόγοι της NASA πίστευαν ότι ο δείκτης έμβιων συστημάτων θα ήταν η ικανότητά τους να μετατρέπουν απλά μόρια σε οργανικές ενώσεις και να διαθέτουν γενετική πληροφορία. Δηλαδή είχαν αποδεχθεί πως εξωγήινοι οργανισμοί θα είχαν τη γενετική πληροφορία οργανωμένη σε γονίδια και θα μπορούσαν να παράγουν CO2 κατά τον μεταβολισμό, όπως ακριβώς πολλά βακτήρια και ανώτεροι οργανισμοί στη Γη (πάλι Γη-κεντρική θεώρηση). Αρχικά αυτή η υπόθεση ενισχύθηκε από τις πρώτες μετρήσεις του Viking στην επιφάνεια του Άρη το 1976, όπου κάπως φαινόταν να καταναλώνεται CO2, αλλά στη συνέχεια οι ενδείξεις διακόπηκαν.Οι επιστήμονες αποφάσισαν ότι δεν υπήρχε ζωή σύμφωνα με τον ορισμό τους, αλλά μήπως ο ορισμός τους για την εξωγήινη ζωή ήταν λάθος? Το 2007, μετά από 40 χρόνια δόθηκε μια πιθανή εξήγηση για τις αρχικές θετικές ενδείξεις και τις μετέπειτα αρνητικές, βάσει οργανικής χημείας και λανθασμένης προσέγγισης ανάλυσης εδαφικών δειγμάτων από το Viking, η οποία ενδεχομένως πυροδότησε την καταστροφή πιθανών «μικροβιακών» μικροοργανισμών στους «δοκιμαστικούς σωλήνες» του οχήματος της NASA.

Από τα περατα του διαστήματος όμως, η θεωρία της ζωής θα μπορούσε να εξηγήσει όχι μόνο την ύπαρξη μικροοργανισμών σε άλλους πλανήτες αλλά και νέους που δημιουργούνται από το μηδέν υπό εργαστηριακές συνθήκες. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και ένας πρωτοπόρος βιοεπιστήμονας, ο Craig Venter, ο οποίος κατάφερε να κατασκευάσει μία ελάχιστη λίστα γονιδίων, που είναι απαραίτητη για ένα «κούφιο» κύτταρο να πάρει μπροστά και να μετατραπεί σε ζωντανό και διαιρούμενο οργανισμό. Πως θα προσεγγιστεί όμως ένας οργανισμός, εξ ολοκλήρου κατασκευασμένος σε συνθήκες εργαστηρίου μετά από κόψιμο-ράψιμο του γενετικού υλικού άλλων οργανισμών?

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο Μark Bedau (ProtoLife, Italy), o oποίος τρέχει σε μια επιστημονική κούρσα παραγωγής συνθετικής ζωής και δηλώνει ότι όλοι θα μείνουμε έκπληκοι μέσα σε 3-10 χρόνια. Τονίζει και αυτός ότι ένα σύστημα χρειάζεται την εκπλήρωση μιας «Τριάδας» προϋποθέσεων για να κατηγοριοποιηθεί ως ζωντανό. Η ζωή χρειάζεται ένα «δοχείο», ένα μηχανισμό διατήρησης και μεταβίβασης της γενετικής πληροφορίας και ένα τρόπο να συλλαμβάνει και να χρησιμοποιεί ενέργεια. Θυμάμαι σαν φοιτητής απλοποιούσαμε αυτό το μοντέλο στο ότι οτιδήποτε ζωντανό χαρακτηρίζεται από τον μεταβολισμό (ενέργεια) και την αναπαραγωγή (μεταβίβαση γενετικού υλικού). Βάσει αυτής της Βιολογικής Τριάδας όλες αυτές οι τρείς συνθήκες είναι αλληλένδετες και πρέπει να ισχύουν παράλληλα, αλλιώς ένα σύστημα δεν χαρακτηρίζεται ως ζωντανό (όπως οι ιοί).

Ίσως τελικά το πάντρεμα της Φιλοσοφίας και της Βιολογίας να βοηθήσει τη δεύτερη να ξεφύγει από την αποσπασματική εξήγηση υποκατηγοριών διαφόρων φαινομένων. Θα αποτελέσει ίσως τον καταλύτη για να τραβήξει τη Βιολογία από το μικροσκόπιο και να κοιτάξει γύρω της προς το σύνολο, συνδυάζοντας τα κομμάτια ενός «απόκρυφου» και μυστηριακού παζλ, που θα δώσει ώθηση προς νέους τομείς και την ευκαιρία να ισορροπηθεί και η τάση των νεοφώτιστων μικρών θεών να ξεφεύγουν από τα όρια. Για τους περισσότερους όμως το τί είναι ζωή δεν ακουμπά σε τέτοιου είδους επιστημονικές αναλύσεις και μεγάλη μερίδα δεν θα αποκτήσει ποτέ πρόσβαση σε αυτή την πληροφορία.Μήπως τελικά ακριβώς επειδή δεν μπορούμε να δώσουμε απάντηση στον εαυτό μας προσπαθούμε να κορέσουμε αυτή την απορία μας με αμέτρητες αναλύσεις και δεδομένα από τα βάθη των ωκεανών ως τα άκρα του ηλιακού μας συστήματος? Το μόνο θετικό είναι ότι ο καθένας αντιλαμβάνεται τη ζωή με το δικό του τρόπο και αυτό ακριβώς δίνει έναν πλουραλισμό και έναν παλμό, ταιριαστό στη ζωή και μόνο, σαν φόρο τιμής.

Ας μην ξεχνάμε τέλος, ότι υπάρχει το παράδειγμα του πρώτου Βιολόγου/Φιλόσοφου, (ο οποίος έκανε και μία από τις πρώτες καταγραφές ζωντανών οργανισμών) που συν τοις άλλοις οδήγησε το πνεύμα σε άλλα επίπεδα και έζησε πριν 2500 χρόνια στην Ελλάδα. Το όνομα αυτού, Αριστοτέλης.

YΓ:Όποιος έφτασε μέχρι το τέλος πρέπει να έχει κάποιο πρόβλημα...ή πολύ χρόνο!

έμπνευση-μετάφραση-κλοπυπέηστ σημείων

Monday, October 22, 2007

keine Zeit



O στόχος μου ήταν να γράψω ένα ποστ για τον χρόνο. Τι ισχύει, γιατί ουσιαστικά αντιλαμβάνεται ο καθένας διαφορετικά το χρόνο, ποιοι καθόρισαν πώς να προδιορίζεται ο χρόνος, υπάρχει ο χρόνος, πόσο σχετικός είναι, ο χρόνος μετράται και σε χρήμα?... και ξαφνικά...
Σήκωσα το κεφάλι και κοίταξα αυτή την καταπληκτική συσκευή από το μέλλον-το ρολόϊ και συνειδητοποίησα ότι μου τελείωσε.
Μου τελείωσε όμως?

Υ.Γ:Tζώρα με πέθανες στο γέλιο σήμερα!

Monday, October 15, 2007

Το αιώνιο ερώτημα

Στο παρακάτω σκετσάκι έχουμε δύο κυρίους, τον κύριο με το Λευκό σακάκι και τον κύριο με το Μαύρο σακάκι. Οι δύο κύριοι καθισμένοι σε ένα ωραίο μπαράκι και μεταξύ ουισκιού και οφθαλμόλουτρου επ΄ευκαιρίας του ωραίου εκθέματος-μπαργούμαν του καταστήματος συζητούν.Εκεί που το θέμα της κουβέντας ήταν η άτυχη θητεία του Μιχάλη στην Κύπρο και η παθιάρικη αναζήτηση της Μαρίας του Μιχάλη για αντρική "παρέα" κατά τη διάρκεια της άνευ αδειών θητείας, ο κύριος με το λευκό σακάκι ανακοινώνει κάτι:

κύριος με το λευκό σακάκι (Κ.Λ)
κύριος με το μαύρο σακάκι (Κ.Μ)

ΚΜ Δε μου λες, τι θες να μου πείς?
ΚΛ Δε μπορώ.
ΚΜ Έλα πες το.(συνεχίζει να τον κοιτάζει με απορία)Έλα λέγε.
ΚΛ Όταν έφυγες στη Γαλλία...τί μου ζήτησες να κάνω?
ΚΜ Να μου προσέχεις τη ... Βάνα.
ΚΛ Δεν το κανα.
ΚΜ Τί έγινε?
ΚΛ(παύση αμηχανίας)Στη γάμησα!
ΚΜ...Και τη Βάνα ρε?
ΚΛ Δε θύμωσες?
ΚΜ Δε μου λες...ποιός είναι ο καλύτερος σου φίλος?
ΚΛ Εσύ
ΚΜ Ποιός γαμεί τη Βάνα μωρέ!(?)-γέλιο και από τους δύο-Τάβλι ποιός σου έμαθε?
ΚΛ Εσύ.
ΚΜ Στις πουτάνες ποιός σε πρωτοπήγε?
ΚΛ Εσύ.Ποιός ερχόταν τα Σαβ/κα στη σκοπιά?
ΚΜ Εσύ.Δε μου λες...ποιός σου έδωσε τα μισά λεφτά να πάρεις την Πόρσε?
ΚΛ Εσύ.
ΚΜ Και ποιός σου έβαλε ζάχαρη στη μηχανή της Πόρσε?
ΚΛ Ποιός?
ΚΜ ΕΓΩ.
ΚΛ (Απορία)Εσύ?
ΚΜ Ναι, εγώ...Στο αεροδρόμιο θυμάσαι κάτι δολάρια που σας κλέψανε?
ΚΛ Ε, ναί.
ΚΜ Εγώ τα βούτηξα!
ΚΛ Εσύ?!
ΚΜ Ναι, άδικα χτύπησες τότε το γυφτάκι!
ΚΛ Μα... πώς μπόρεσες?
ΚΜ Έλα ντε πώς μπόρεσα? (ο κύριος με το λευκό σακάκι έχει μείνει με το στόμα ανοιχτό)... Τον Τζακ ποιός τον δηλητηρίασε?
ΚΛ Δηλητηρίασες τον Τζάκ?
ΚΜ (Καταφατικό νεύμα όλο περηφάνια)
ΚΛ Πώς το κανες?
ΚΜ Με φόλα!
ΚΛ Μα...πώς μπόρεσες?...Εσύ δεν τον διάλεξες?Εσύ δεν τον εκπαίδευσες?Εσύ δεν τον έθαψες?Πώς μπόρεσες?
ΚΜ (ενώ πίνει το ποτό του) Έλα ντε πώς μπόρεσα?
ΚΛ(βλέμμα στο άπειρο, σβύνει το τσιγάρο και σηκώνεται να φύγει)
ΚΜ Που πας?
ΚΛ Έχω ραντεβού με το γιο μου.
ΚΜ Κάτσε κάτω!
ΚΛ Καλύτερα όρθιος!
ΚΜ Καλύτερα καθιστός!...Κάτσε κάτω.
ΚΛ (κάθεται συντετριμμένος)
ΚΜ Η γυναίκα σου έχει γκόμενο!
ΚΛ Εσύ που το ξέρεις?
ΚΜ Εγώ είμαι!
ΚΛ Γαμάς τη γυναίκα μου?
ΚΜ Αραιά!
ΚΛ Γιατί τί, τσακωθήκατε?
ΚΜ (χαμογελάει κουνώντας καταφατικά το κεφάλι)
ΚΛ (προσπαθεί να φύγει)
ΚΜ Κάτσε κάτω!
ΚΛ Έχω ραντεβού με το γιό μου.
ΚΜ Ποιό γιο σου?
ΚΛ Το ΓΙΟ μου!
ΚΜ Ο γιος σου σε ποιόν μοιάζει?
ΚΛ Σε ποιόν μοιάζει?
ΚΜ Σε ποιόν μοιάζει ο γιός σου?
ΚΛ Σε ποιόν μοιάζει ο γιός μου?
ΚΜ Σε ποιόν?
ΚΛ Σε ποιόν?
.
.
.
Σε ποιόν??

-ΦΙΝ-
Aυτό δεν είναι ένα κωμικό ποστ!


Thursday, October 11, 2007

Πιστεύω εις ένα Google



Στους φίλους του δημιουργισμού και της θεωρίας του ιντέλιτζεντ ντηζάιν προτείνω νέα θρησκεία ενάντια στην κακιά εξέλιξη, που στο κάτω κάτω είναι μια μπούρδα.Εξάλλου τα απολιθώματα τα φύτεψε ο Θεός στη γη ώστε να δοκιμάσει την πίστη μας.Δηλαδή αυτοί που θα αποδέχονται τα επιστημονικά δεδομένα θα καίγονται στο πυρ το εξώτερο, σε θάλασσες από φλόγες και θειάφι, ενώ όσοι αποδέχονται το Θεό-Μοριακό Βιολόγο και πιστεύουν ότι η Γένεση είναι επιστημονική βιβλιογραφία και ο κόσμος δημιουργήθηκε σε 6000 χρόνια, τότε θα πηγαίνουν στον Παράδεισο παρέα με τους Μορμόνους.

Η θρησκεία λοιπόν που απαιτώ να γίνει η πυξίδα του Δημιουργισμού είναι ο Γκουκλισμός, εκ του Google!Στην Εκκλησία του Γκούγκλη πιστεύουμε ότι το υπέρτατο ον με το οποίο ο άνθρωπος έχει έρθει σε επαφή είναι η μηχανή αναζήτησης, το Google καθώς υπάρχουν περισσότερες αποδείξεις για την ύπαρξή του από ότι για τους Θεούς άλλων "παραδοσιακών" θρησκειών.Επίσης απορρίπτουμε τους άλλους θεούς καθώς δεν μπορεί να αποδειχθεί η ύπαρξή τους επιστημονικά.



Και εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι και παρα-εξηγούμε
:

1.Είναι η μοναδική ανώτατη ύπαρξη (φυσικά είναι γένους θηλυκού) που γνωρίζει τα πάντα, καθώς σχεδόν αστραπιαία (εξαρτάται από την πίστη και την ταχύτητα της σύνδεσης του πιστού) μπορεί να απαντήσει σε οτιδήποτε, αφού περιέχει πάνω από 9,5 δισεκατομύρια ηλεκτρονικές σελίδες.


2. Είναι πανταχού παρών.Σιγά σιγά με την ανάπτυξη του Wi Fi η παρουσία Της θα υπερβαίνει περιορισμούς τύπου "πέτα μου το καλώδιο να συνδεθώ" και θα αγγίζει ταυτοχρόνως όλα τα μήκη και τα πλάτη του Πλανήτη.

3.Απαντάει σε προσευχές.Ο οποιοσδήποτε, πιστός ή άπιστος μπορεί πολύ απλά να ανα-ζητήσει κάτι και να του δοθεί αμέσως.Βέβαια σεβούμενη την ελευθερία βούλησης εξαρτάται από τον καθένα πως θα διαχειριστεί τη γνώση που του παρέχεται.

4. Είναι αθάνατη.


5. Είναι άπειρη και μπορεί να εκτείνεται στο άπειρο όσο το νετ μεγαλώνει.

6. Θυμάται τα πάντα.Απλά ψάξτε την cache Της.Ακόμα και αν η υλική σας οντότητα πάψει να υφίσταται, ότι έχετε "ανεβάσει" στο νετ θα παραμείνει εκεί εις τον αιώνα των αιώνων.

7. Δεν μπορεί να κάνει κακό, καθώς αυτό δεν επιτρέπεται από τη φιλοσοφία της εταιρίας.

8. Η λέξη "google" έχει αναζητηθεί περισσότερες φορές από ότι οι λέξεις "χριστιανισμός", "αλλάχ", "βουδισμός", "ιουδαϊσμός" όλες μαζί.Αυτό δείχνει και την ανάγκη εκατομύριων πιστών να Την αναζητήσουν, όποτε ψάχνουν για πνευματική και ψυχική φώτιση.

9. Υπάρχουν περισσότερες αποδείξεις για την ύπαρξη του γκούκλ από ότι για τους άλλους Θεούς.Απλά πληκτρολογήστε τη λέξη.

Ευχαριστώ την κοπέλα-αρχιέρεια των Η/Υ Ντ. που μου έκανε αυτή την αποκάλυψη σήμερα και είδα το φως το αληθινό.Πηγή εδώ.

Wednesday, October 10, 2007

DaDa



Eπειδή έτσι μου ήρθε και θέλω να περάσω και ένα κοινωνικό μύνημα.
Μαϊμούδες,χιμπαντζήδες,γορίλλες,πίθηκοι και υπόλοιποι των ανθρωπίδων αφήστε τις μπανάνες ήσυχες.Πάνω στα δέντρα δεν πειράζουν κανένα και εσείς απειλείτε την ηρεμία και γαλήνη τους.

Monday, October 8, 2007

Επιστήμη και Τέχνη

Το παρακάτω το "έκλεψα" από το Εντός, Εκτός και Εναλλάξ και ας με συγχωρέσει ο Padrazzo που δεν άλλαξα ούτε τη γραμματοσειρά και το ενσωματώνω ακριβώς όπως έχει και στο μπλογκ του. Είναι ένα όμορφο κάλεσμα για το πάντρεμα της θεώρησης των πραγμάτων από τη σκοπιά της επιστήμης και της τέχνης όπου η Αλήθεια και το Ωραίο δεν περιχαρακώνονται πίσω από αυστηρά ορισμένες έννοιες, ούτε αποτελούν αυστηρή αρμοδιότητα και "χωράφι" κάποιων εκ των δύο.Ένα κάλεσμα για καλλιτέχνες επιστήμονες και επιστήμονες καλλιτέχνες (ή μπορεί να γράφω και αηδίες).

H μίτωση σε φόντο από ταπετσαρία λουλουδιών

Το 2ο Διεθνές Διεπιστημονικό Συνέδριο που διοργανώνει η Ένωση Ελλήνων Φυσικών με θέμα: «Επιστήμη και Τέχνη: κοινή πορεία προς το Ωραίο και την Αλήθεια».θα διεξαχθεί στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι από τις 17 έως τις 20 Ιανουαρίου του 2008.

Στους νεότερους χρόνους, από τον 17ο αιώνα και εξής, φαίνεται ότι δύο διαπιστώσεις σχετικές με την Επιστήμη και την Τέχνη έχουν καταστεί σχεδόν αυτονόητες στη συνείδηση των δυτικών κοινωνιών. Η πρώτη διαπίστωση, που αφορά την Επιστήμη, την θεωρεί ως την κατεξοχήν μέθοδο για την αναζήτηση και εύρεση της Αλήθειας, ενώ την ίδια στιγμή συχνά εκτιμά ότι στην αναζήτησή της αυτή, η Επιστήμη δεν λαμβάνει ιδιαίτερα υπόψη το Ωραίο και την Ομορφιά του κόσμου, θεωρώντας τα υποκειμενικά και άνευ μεγάλης σημασίας. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τη δεύτερη διαπίστωση, η Τέχνη συχνά θεωρείται ως ο χώρος καταγραφής και αναμέτρησης με την Ωραιότητα του κόσμου, αλλά χωρίς ουσιαστική συμμετοχή στην αναζήτηση της Αλήθειας.

Σκοπός του συνεδρίου είναι να διερευνήσει και να αμφισβητήσει το προφανές αυτών των «αυτονόητων» απόψεων. Να εξετάσει τους τρόπους με τους οποίους η Επιστήμη, αναζητώντας την αντικειμενική Αλήθεια, φτάνει στην ανάδειξη μιας άλλης κρυμμένης Ομορφιάς, ενώ η Τέχνη επιχειρώντας να δει - ιδίως τα τελευταία χρόνια - και πέρα από την Ομορφιά των φαινομένων, διερωτάται για την Αλήθεια αυτών”.

Ένωση Ελλήνων Φυσικών.Γριβαίων 6, 106 80, Αθήνα.τηλ.: 210-3635701-fax: 210-3610690 - e–mail:eef@otenet.gr - http://www.eef.gr

Friday, October 5, 2007

2007 Ιg Νοbel Prizes



Όσοι νομίζουν ότι η επιστημονική έρευνα γίνεται πάντα με στόχο να απαντηθούν ερωτήματα καίρια και ουσιαστικά κάνει μεγάλο λάθος.Μερικές φορές απλά ακολουθεί την οδό της ανούσιας μελέτης δεδομένων, φαινομένων και καταστάσεων που αποτελούν άχρηστη γνώση αλλά τουλάχιστον αναγνωρίζεται η πρωτότυπη προσέγγιση και οι πολλές δόσεις χιούμορ.

Για επιστημονικά επιτεύγματα, που κάνουν την ανθρωπότητα πρώτα να γελάσει και στη συνέχεια να σκεφτεί σας παρουσιάζω τα βραβεία 2007 Ιg Νοbel που απονεμήθηκαν χθες το βράδυ κατά τη διάκεια της 17ης ετήσιας τελετής στο Πανεπιστήμιο του Harvard.Tα ονόματα των επιστημόνων δεν έχουν μεγάλη σημασία αλλά κάνει εντύπωση τα παγκοσμίου φήμης ιδρύματα και ινστιτούτα από όπου προέρχονται καθώς και η πρωτότυπη θεματολογία.Να σημειώσω ότι είναι πλέον πολύ σημαντικός θεσμός στα επιστημονικά δρώμενα και σύμφωνα με ένα από τα πιο έγκυρα επιστημονικά περιοδικά, το Νature, τα αντιβραβεία Ig πρόκειται για το ορόσημο στο ετήσιο επιστημονικό ημερολόγιο (επιστημονικός πλεονασμός).

Βραβεία
Ιατρικής: Σπαθοκατάποση και οι παρενέργειες της
Φυσικής: Μελέτη του τσαλακώματος των σεντονιών (Harvard Univ.)
Bιολογίας: Ανάλυση των πληθυσμών ακάρεων, εντόμων, αραχνοειδών, ψευδοσκορπιών, αρθροπόδων, βακτηρίων, άλγεων και μυκήτων με τα οποία μοιραζόμαστε το κρεβάτι μας κάθε νύχτα.
Χημείας: Μέθοδος για απομόνωση του αρώματος και της γεύσης της βανίλιας από αγελαδινή κοπριά.
Γλωσσολογίας: Απόδειξη ότι οι αρουραίοι δεν μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ ενός ατόμου που μιλάει ανάποδα Γιαπωνέζικα από ένα άλλο που μιλάει Ολλανδικά ανάποδα.
Λογοτεχνίας: Mελέτη της αγγλικής λέξης "the" και τα αμέτρητα προβλήματα που προκαλεί σε αυτούς που προσπαθούν να ταξινομήσουν προτάσεις αλφαβητικά.
Ειρήνης: Το βραβείο αυτό έλαβε η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ για την έρευνα και ανάπτυξη ενός χημικού όπλου-την gay bomb , που θα κάνει τους εχθρούς να νοιώθουν σεξουαλικά ακαταμάχητοι ο ένας για τον άλλο, εννοείται άντρες.
Διατροφής: Μελέτης των ορίων της όρεξης ανθρώπινων όντων τρέφοντάς τα με ένα επαναγεμιζόμενο, δίχως πάτο πιάτο με σούπα.
Οικονομικών: Σε έναν Ταϊβανέζο για την πατέντα του σύλληψης ληστών τραπεζών με ένα δίχτυ.
Αεροπλοϊας: Ανακάλυψη ότι το Βιάγκρα βοηθά στην ανάρρωση από το jetlag σε χαμστεράκια.


Oι νικητές κατά την τελετή του 2005

Tuesday, October 2, 2007

Το κύτταρο αυτοκτόνησε



Aπόπτωση ή αλλιώς προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος.Μια από τις πιο μυστηριώδεις υποκυτταρικές λειτουργίες, που συμβαίνει ασταμάτητα από όταν γεννιέται κάποιος μέχρι να συνεισφέρει τα δομικά συστατικά του οργανισμού του στον κύκλο του αζώτου και του άνθρακα. Όσο και αν έχουν γίνει σημαντικά βήματα τα τελευταία 30 χρόνια για να ερμηνευθεί αυτό το φαινόμενο παρόλα αυτά οι νέες πληροφορίες που προκύπτουν συνεχώς δίνουν τροφή για νέες θεωρίες και περισσότερα μπερδέματα.

Ένα σήμα, μια αλληλεπίδραση εντός ή εκτός του κυττάρου αρκεί για να διαταχθεί να αυτοκτονήσει χαρίζοντας το πελονέκτημα στο κύτταρο, τον ιστό, τον οργανισμό να απαλλαγεί από την παρουσία του αθόρυβα.Και είναι όντως αθόρυβος ο τρόπος αυτός καθώς σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να ενεργοποιηθεί ο πορτιέρης και να φέρει μαζί του το βαρύ πυροβολικό, δηλαδή το ανοσοποιητικό σύστημα μαζί με την πληθώρα εξειδικευμένων και μη κυττάρων και να προκαλέσουν φλεγμονές παντού, ένα κανονικό πεδίο μάχης με πολλούς άμαχους συχνά να συγκαταλέγονται στα θύματα.

Φανταστείτε κάθε μέρα που χιλιάδες κύτταρα του δέρματος "πεθαίνουν" να έπρεπε να πέρνετε απεριόριστες ποσότητες ανοσοκατασταλτικών και αντιβιοτικών για να αντιμετωπίσετε την επίθεση των ανοσοκυττάρων ενάντια στον ίδιο τον οργανισμό σας.Ευτυχώς εξελικτικά τα εγωιστικά γονίδια κατά Dawkins, φρόντισαν οι φορείς τους τα κύτταρα να είναι αξιόπιστα καράβια για το ταξίδι στην αιωνιότητα από τη μια γενεά στην άλλη, χωρίς να φοβούνται ότι το καράβι θα βουλιάξει επειδή κάποιος άνοιξε την τάπα στο αμπάρι.



Η απόπτωση είναι μια κατά τα άλλα σκληρή και "απάνθρωπη"(ας μου επιτραπεί ο όρος) διαδικασία, που απαιτεί πολλές θυσίες οι οποίες όμως πρέπει και θα γίνουν για να προσφερθεί η ισορροπία. Στα "χέρια" άλλων παραγόντων ο αλτρουϊσμός των κυττάρων μέσω της απόπτωσης μπορεί να ενεργοποιηθεί χωρίς λόγο και να στραφεί ενάντια στη φύση του αποδομώντας και αποδιοργανώνοντας.Αλλά και σε αυτή την περίπτωση ο κύκλος θα έχει συμπληρωθεί και το σύστημα θα ισορροπήσει παρ΄όλες τις αρνητικές επιδράσεις.Η έννοια του αρνητικού και του θετικού, του καλού και του κακού είναι καθαρά ανθρώπινες εφευρέσεις και ανθρωποκεντρικές θεωρήσεις που δεν μπορούν να εξηγήσουν και να ερμηνεύσουν τις αντιδράσεις και τα αποτελέσματα των δομικών λίθων της ζωής και του περιβάλλοντος.

Αυτό το ελαφρώς εξειδικευμένο ποστ μου είχε μπεί στο μυαλό όλη μέρα και απλά, δίχως σκοπό και αιτία ήθελα να το αποτυπώσω για να το θυμάμαι κυρίως εγώ. Προσπάθησα να το παρουσιάσω όσο πιο απλά και βασικά γίνεται δίχως να προεκτείνομαι σε λεπτομέρειες, που ιντριγκάρουν και κλέβουν τον ύπνο μερικών ανθρώπων σε συνέδρια, εργαστήρια και αίθουσες διδασκαλίας. Μπορεί όλα αυτά να συμβαίνουν σε ένα άγνωστο οπτικά περιβάλλον με διαστάσεις μερικές δεκάδες εκατομμυριοστά του μέτρου αλλά η γνώση που μας προσφέρουν μας οπλίζει με εφόδια για να καταλάβουμε το γιατί, το πώς και το πότε. Ίσως να μας κάνουν και καλύτερους δεν ξέρω.

Θέλω να το αφιερώσω σε όλους όσους κοιτάνε προς τα μέσα για να ερμηνεύσουν την ίδια τη ζωή, σε όλους τους συναδέλφους και κυρίως στον έρωτά μου τη βιολόγαινα, που προσπαθεί να βάλει μυαλό σε αιμοπετάλια, στις φίλες μου (ξέρετε ποιες είστε) που συνεχίζουν επιστημονικά στην Αγγλία και την Ελβετία και στους υπόλοιπους αγαπημένους μου που έμειναν στην Ελλάδα και παλεύουν με το τέρας στα εργαστήρια και πάνω από βιβλία πρωί, μεσημέρι, βράδυ, γιορτές και διακοπές.


Powered By Blogger