(Update 1.7.07)
Κι ενώ η στάχτη αιωρείται ακόμα στον ουρανό και οι κορμοί καπνίζουν απο τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών σε δάση σε όλη την Ελλάδα, ενεργοποιήθηκαν πολλοί πολίτες με στόχο την αναδάσωση των περιοχών που κάηκαν και να δημιουργηθεί ενας χώρος διαλόγου για τις επιλογές/μέσα που υπάρχουν.Μια από αυτές τις πρωτοβουλίες μέσα στη μπλογκόσφαιρα είναι και το www.anadasosi.blogspot.com, το οποίο έχει ως στόχο όχι μόνο την αναδάσωση σε περιπτωση που αυτό ειναι εφικτό αλλά και την "επαγρύπνηση,την ενημέρωση και τη δημοσιοποίηση",για τις καμμένες εκτάσεις σε όλη την επικράτεια.Παρόλα αυτά πολλοί, και τους εκτιμώ για αυτό το λόγο, είναι έτοιμοι να αρχίσουν αμέσως την αναδάσωση.
Πέτυχα όμως το παρακάτω άρθρο του Παύλου Κωνσταντινίδη που δηλώνει ερευνητής του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε (Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας) εδώ. Μερικά από τα κυρίως σημεία του υποστηρίζουν ότι παρόλο που η αναδάσωση φαντάζει στο μυαλό όλων μας ως μια από τις άμεσες ενέργειες για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, παρόλα αυτά φαίνεται να είναι λανθασμένη.Αναδημοσιεύω λοιπόν μερικά σημεία:
"Θολώνει το νου η ενημέρωση που παρέχεται στους πολίτες κάθε φορά που μια δασική πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα ΜΜΕ, με τη λειτουργική αρχή τους ότι η κακή είδηση πουλά περισσότερο, τροφοδοτούν το συναίσθημα με εικόνες καμένων δέντρων, ζώων, σπιτιών... Το συμπέρασμα που βγαίνει από τα ρεπορτάζ είναι ότι δεν υπάρχει αύριο μετά τη φωτιά. "
"Οι εντολές αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων έχουν μόνο ποσοτικές παραμέτρους. Ποτέ ποιοτικές. Κανέναν δεν ενδιαφέρει τι φυτεύεται, αρκεί οι φυτεύσεις να καλύπτουν μεγάλη έκταση. Στο πληγωμένο από τη φωτιά οικοσύστημα καλούνται τα σχολεία, οι φορείς, οι σύλλογοι, οι πολίτες γενικά, να συμμετάσχουν σε άχρηστες και πολλές φορές επιζήμιες αναδασώσεις. Αγνοείται απ' όλους ότι η φύση έχει προστατέψει και έχει φυλάξει πλούσιο αναγεννητικό υλικό, που είναι έτοιμο να ξαναδημιουργήσει το δάσος. Βαριά μηχανήματα, προκειμένου να ανοίξουν χώρους φύτευσης, ξηλώνουν τους θάμνους, που θα παραβλάσταιναν σύντομα και θα προστάτευαν άμεσα το έδαφος. Οι σπόροι των πεύκων σκεπάζονται με το χώμα του οργώματος ή συνθλίβονται από τις ρόδες των οχημάτων. Στη θέση των ντόπιων, άριστα προσαρμοσμένων, φυτών τοποθετείται ό,τι διαθέσιμο έχουν τα κρατικά φυτώρια, όπως αγγελικές, πικροδάφνες, πυράκανθοι, που προορίζονται για τα πάρκα ή τις αυλές των σπιτιών και είναι τελείως ακατάλληλα για δασικά οικοσυστήματα.Ο φόβος των πλημμυρών οδηγεί στην υπερβολή των αντιπλημμυρικών έργων. Υπερεκτιμώντας την προστασία που προσφέρουν τα δάση από τις πλημμύρες, φορείς όπως η Δασική Υπηρεσία και οι Οργανισμοί Αποχέτευσης κατασκευάζουν φράγματα λίγα μόλις μέτρα μακρύτερα το ένα από το άλλο. Ωστόσο, τα φράγματα οικολογικά κάνουν το μικρότερο κακό. Μεγαλύτερο προκαλούν τα αντιδιαβρωτικά έργα. Για την προστασία του εδάφους από τη διάβρωση σε περίπτωση ισχυρής βροχής τοποθετούνται τα τελευταία χρόνια χιλιάδες μέτρα ξηρών κλαδιών, που προέρχονται από τα καμένα δέντρα, ή και ολόκληρων κορμών. Τα κλαδοπλέγματα και τα κορμοδέματα, όπως ονομάζονται, τοποθετούνται σε γραμμές, κατά μήκος των χωροσταθμικών καμπυλών, σε απόσταση 10 μέτρων περίπου η μία γραμμή από την άλλη. Οι εμπνευστές τους θεώρησαν ότι, όταν η αναγέννηση του οικοσυστήματος αρχίσει από μόνη της να προστατεύει το έδαφος, τα κλαδοπλέγματα, ως οργανική ύλη, θα έχουν αποσυντεθεί. Δεν υπολόγισαν, όμως, ότι οι σαπροφυτικοί μύκητες δυσκολεύονται να αναπτυχθούν στις ιδιαίτερα θερμές και ξηρές μεσογειακές κλιματικές συνθήκες. Όταν υπάρχουν κλαδοπλέγματα που τρία χρόνια μετά την τοποθέτησή τους δεν έχουν ακόμη χάσει της ξηρές βελόνες τους, πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να διαλυθεί ένα κλαδί πάχους 2 έως 3 εκατοστών; Έτσι, τοποθετούνται στα δάση μας χιλιάδες μέτρα ξηρής, ιδιαίτερα εύφλευκτης ύλης σε διάταξη καύσης. Το 1998 μεγάλο μέρος της Πεντέλης ξανακάηκε μέσα σε τρία χρόνια, καθώς η φωτιά εκμεταλλεύτηκε αυτές τις κατασκευές για την εξάπλωσή της. Σε 17,000 στρέμματα διπλοκαμένου δάσους η υποβάθμιση του οικοσυστήματος είναι μη αναστρέψιμη. Πραγματική καταστροφή."
Ακόμα σύμφωνα με άρθρο της Καθημερινής εδώ αμφισβητείται η αναδάσωση ως η σωστή τακτική μετά από μια δασική πυρκαγιά. Οπότε μήπως το κύριο μέλημα όλων μας θα πρέπει είναι η πρώθηση της προστασίας της καμμένης περιοχής από καταπατητές, την Εκκλησία, το κράτος (Νόμος 3208/2003) και όλους τους καλοθελητές που βλέπουν καμένη γη και ονειρεύονται εύκολο πλουτισμό (επέκταση Μον Παρνές)?Ισως η καλύτερη λύση είναι να αφήσουμε στον πλέον ειδικό την αναδάσωση (τη φύση) και εμείς να κάνουμε ότι είναι δυνατό για να μην μπούμε εμπόδιο.
Saturday, June 30, 2007
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ(?)
Labels:
Ελληναράδικη καφρίλα
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
22 comments:
Αν δε σε πειράζει θα στείλω με ιμέιλ λινκς στο ποστ σου σε κόσμο.
Δεν ξέρω από αναδάσωση αλλά καλό είναι να αρχίσουμε να διαβάζουμε σχετικά άρθρα για να μπορούμε να κρίνουμε τί πρέπει να κάνουμε.
Kανένα πρόβλημα nobody.Το ποστ μου ειναι 95% αλλου που έχει γνώση του θέματος.
Ελλειψη πυροσβεστών
Έλλειψη σε τεχνικούς στη ΔΕΗ
Έλλειψη σχεδιασμού
Έλλειψη πυροσβεστικών οχημάτων
Έλλειψη πολιτικής πρωτοβουλίας
Ελλειψη σε αντιπυρικές ζώνες
...Αλλά ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ σε λαμόγια,πολιτικάντηδες,δημαγωγούς και φυσικά σε μαλάκες(όλοι εμείς που τους επιτρέπουμε να αλωνίζουν...έρχονται και εκλογές)
δείτε και το άρθρο Κ.Ε
Εγώ δε μπορώ να καταλάβω πόσο δύσκολο είναι για τις εκάστοτε κυβερνήσεις να ψηφίσουν και προπαντώς να εφαρμόσουν ένα νόμο που θα απαγορεύει την εκμετάλλευση των περιοχών που κάηκαν.Είναι τόσο δύσκολο να αποφασίσουν ότι όποιος σηκώνει έστω ένα τούβλο στις περιοχές αυτές θα κρίνεται ύποπτος εμπρησμού και θα υπάρχουν ποινικές κυρώσεις εναντίον του.Μάλλον όμως έχουν άλλοι πιο σημαντικοί νόμοι προτεραιότητα...
Dementia den eine duskolo alla eine kai ta psifalakia sti mesi....
Παιδιά γεια χαρά
Σωστα αυτα που λέτε αλλα να ξεκαθαρίσουμε 2 πράγματα
Το www.anadasosi.blogspot.com ΔΕΝ εχει αποκλειστικό σκοπό την αμεση αναδασωση της Παρνηθας.Τους λόγους τους εξηγούμε.
Και φυσικά ΔΕΝ εχει να κάνει μόνο με την Πάρνηθα.
Προς το παρόν μια συζήτηση ανοίξαμε να εξετάσουμε τις δυνατότητες που έχουμε/ μπορούμε να πετύχουμε.
@αnadasosi
Καλώς ήρθες!Συγχαρητήρια και πάλι για την πρωτοβουλία.To post μου θα το διορθώσω για να μη δημιουργούνται παρανοήσεις.
Γεια χαρα!
Κατά πρώτον καλή η αναδάσωση αλλά πρέπει να γίνεται σχεδιασμός αυτής από αρμόδιες υπηρεσίες όπως είναι το δασαρχείο. Δε μπορούμε να πηγαίνουμε και να φυτεύουμε αδιακρίτως δέντρα γιατί έτσι δεν αντικαθιστούμε την χλωρίδα που υπήρχε πριν την καταστροφή αλλά δημιουργούμε μια άλλη με αγνωστες επιδρασεις στο ευρυτερο περιβάλλον. Ειδικότερα στην περίπτωση της Πάρνηθας για παράδειγμα, παλαιότερα είχε γίνει αναδάσωση και φυτευθηκαν πεύκα αντι για κέδρους. Είναι γνωστό βέβαια πως λειτουργεί το πεύκο σε περίπτωση πυρκαγιας.
Κατά δεύτερον θυμάμαι κάτι από το σχολείο, πάνε και χρόνια. Το μεσογειακό οικοσύστημα έχει το χαρακτηριστικό να αποκαθίσταται πλήρως μετά απο καταστροφή απο πυρκαγια. Και αυτό γιατι οι σπόροι οι θαμμένοι στο έδαφος μπορούν λόγω της θερμοκρασίας να σκάσουν και να γίνουν δέντρα. Και είναι καλό γιατί ανανεώνεται το οικοσύστημα. Αρκεί βέβαια τα δέντρα να προλάβουν να μεγαλώσουν πριν το δάσος γίνει οικόπεδα
petroula καλώς ήρθες!
Αυτό που λες είναι από όσο εψαξα κι εγώ με αφορμή τα γεγονότα πολύ σωστό.Δάση που αποτελούνται μόνο από ένα είδος, χωρίς να υπάρχει αυξημένη βιοποικιλότητα, είναι σαν ένας κάμπος με βαμβάκι.
Ψάχνω επίσης πληροφορίες για τη φωτιά της Χαλκιδικής και τι έχει γίνει μέχρι σήμερα αλλά τίποτα.Μήπως του χρόνου θα ισχύει το ίδιο και για την Πάρνηθα?
απλως τρέμω στην ιδέα της βιλίτσας επάνω στο βράχο...Λες να κλείσει ο φάκελος Πάρνηθα; νομιζω οτι είμαστε ήδη πολλοί οι ενδιαφερόμενοι
Πρώτη φορά με τα μπλογκς μπορούμε εκτος από απλοί καταναλωτές ειδήσεων,να ασκούμε άμεση κριτική και να δίνεται η ευκαιρία για δράση(consumer+producer=prosumer).
Είναι καινούριο φρούτο στην Ελλάδα αλλά ήδη ιδρώνει το αυτί πολιτικών και ΜΜΕ από την επίδραση που έχουν.Ίσως το μπλόγκινγκ να σταματήσει την επιλεκτική αμνησία που έχουμε σαν λαός.
Γαμ*τε γιατί καιγόμαστε...
Ξέρεις τι μου θυμίζει το στόρυ της αναδάσωσης;
Εμ, κολλήσαμε ασθένεια και πρέπει τώρα να ντοπαριστούμε με φάρμακα για να μην πεθάνουμε.
Η έννοια της πρόληψης σε αυτήν τη χώρα (δεν ανήκω στην ίδια συνομοταξία με όσους κάθονται στην πολυθρόνα τους και κλαίνε για τα ελάφια από την tv, σόρρυ κιόλας)
δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό μας.
Τώρα αναρωτιόμαστε τι είδους αναδάσωση θα κάνουμε...
Καλά ξημερώματα. Στην κουβέντα θα μείνουμε.
Το δάσος πέθανε.
Αν αφήσουμε τη φύση να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς της, ίσως της κάνουμε λιγότερο κακό.
ΥΓ.Στην Κυριακάτικη, συμφωνώ με κάθε λέξη του Τετράδη.
Ευχαριστούμε για το ποστ, biologe.
Αγνοώ τι γίνεται στα κανάλια λόγω χιλιομετρικής απόστασης και για να είμαι ειλικρινής χαίρομαι που αποτοξινώθηκα.Μπορώ να φανταστώ όμως δακρύβρεχτα πλάνα και τα κλασικά πάνελ να αναλύουν,καταδικάζουν και να υποκρίνονται ότι είναι ανθρωπιστές-οικολόγοι!Γιατί αν δεν σε ενδιαφέρει το δάσος/περιβάλλον δεν σε ενδιαφέρει ο άνθρωπος.Άλλο ήθελα να πω πάλι και αλλιώς ξεκίνησα.
Μαππετ δυστυχώς παίρνουμε για άλλη μια φορά το βραβείο κροκοδείλιων δακρύων και συλληπητήριων δηλώσεων καθώς μόνο εκεί αποδεικνυόμαστε ηγέτες.Και βάζω και τον εαυτό μου μέσα.Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια αλλά στο πόστ εγώ μόνο το περιτύλιγμα έβαλα.
καλή συζήτηση.. Αναπτύσσει τη γνώση, ώστε η εθελοντική διάθεση να δώσει καλύτερα αποτελέσματα και να μην εξατμισθεί σε κύκλους γύρω από τον εαυτό μας...
Κάποιοι λένε ότι το blogging δεν θα σώσει τον κόσμο.. Μια πρώτη απάντηση είναι ότι μπορεί να τον κάνει καλύτερο και -πάντως- λίγο πιο πράσινο...
biologe επειδή ανέφερες το μοντέλο της Χαλκιδικής,σύμφωνα με δηλώσεις του Byron αυτό θα ακολουθηθεί και στην περίπτωση της Πάρνηθας.
Πάντως από κάποιο ρεπορτάζ που είδα στην tv,στην Χαλκιδική ούτε κάποια αναδάσωση έγινε,ούτε αποζημιώσεις δόθηκαν στους πληγέντες,ούτε κάποιο αντιπλημμυρικό έργο,ούτε...
Οπότε,είναι πολύ πιθανό να εφαρμοστεί το "μοντέλο"..
@στάθης χαϊκάλης
Καλώς ήρθατε κ. Χαϊκάλη.
Εθελοντική διάθεση, ακτιβισμός και μπλογκινγκ.Αν θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω όρους από το δικό μου χώρο θα πρέπει να αφεθούν οι μπλογκερς να αναπτυχθούν χωρίς επίδραση εξωγενών μεταλλαξιγόνων παραγόντων.Ακόμα είμαστε στην αρχή, ειδικά για τα ελληνικά δεδομένα.Πιστεύω ότι πολλές παράμετροι που επηρεάζουν το μπλογκινγκ καθώς και οι δυναμικές που το διακρίνουν θα ξεδιπλωθούν και θα ωριμάσουν με το χρόνο.Θέλει υπομονή κατά τη δική μου άποψη του ερασιτέχνη μπλόγκερ.
@biologos
Συμφωνώ και πλειοδοτώ... Χρειάζεται χρόνος και αποφυγή εξωγενών επιδράσεων...
ναι στο καζίνο!
υγ έχω μια ρέντα τελευταία....
Ρε πειραχτήρι τσαπερδόνα!όταν σε πειράζω εγώ γκρινιάζεις...Καλή σου μέρα.
Αμεση παραιτηση του αρχηγου της πυροσβεστικης και του δασαρχη παρνηθας.
Καμμια συμμετοχη κατω απο ομπρελλες απόντων κομμάτων ή απόντων παραρτημάτων τους (τυπου κοινωνικής αλληλεγγύης - γενοβα κλπ)
Οι ευθυνες πρεπει να αποδιδονται
Παντως αν κανουν το ιδιο εργο οπως στην χαλκιδικη χειροτερη θα γινει η κατασταση!
Post a Comment